Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Friedrich Wilhelm Bessel

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

22 July 1784

Minden, Westphalia (now Germany)

17 March 1846

Königsberg, Prussia (now Kaliningrad, Russia)

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Wilhelm Bessel 's ati ishte një nëpunës civil në fenntartva. Bessel ndoqi gjimnazin në fenntartva për katër vjet, por ai nuk duket të jetë shumë i talentuar, duke gjetur Latine vështirë. Fakti që ai më vonë u bë ekspert në latinisht, duke i mësuar vetë gjuhën, ndoshta sugjeron se gjimnazit dështuar për të frymëzuar Bessel. Në janar 1799, në moshën 14 vjeç, ai u largua nga shkolla për t'u bërë një nxënës të firmës tregtare e Kulenkamp në Bremen. Firma u përfshirë në import-eksport të biznesit.

Në Bessel parë nuk kanë marrë paga nga firma, por, si aftësitë e tij të kontabilitetit u vleresuan nga firma, ai mori një rrogë të vogël. Interesi në vendet e trajtuar me firmën e tij çoi Bessel të kalojnë mbrëmjet e tij duke studiuar gjeografi, spanjisht dhe anglisht. Interesat e tij u kthye në drejtim të navigimit dhe ai e konsideron problemin e gjetur pozicionin e një anije në det. Kjo nga ana e çoi atë për të studiuar astronomi dhe matematikë dhe ai filloi të bëjë vërejtje për të përcaktuar lartësia.

Në 1804 Bessel shkroi një letër në Halley 's kometë, duke llogaritur duke përdorur të dhëna nga orbita vëzhgimet e bëra nga Harriot në vitin 1607. Ai dërgoi në rezultatet e tij Heinrich Olbers, ekspert kryesor kometë e kohës së tij, i cili njihet menjëherë cilësinë e Bessel 's punë dhe Olbers dha Bessel detyrë për të bërë vëzhgime të mëtejshme për të kryer punën e tij të mëtejshme. Gazeta rezultuar, në nivelin e kërkuar për një disertacion doktorature, u botua me rekomandimin Olbers '. Që nga ajo kohë më Bessel koncentruar në astronomi, mekanikë qiellore dhe matematikë.

Olbers sugjeroi të Bessel, i cili ishte ende nxënës në një firmë e import-eksportit, që ai duhet të bëhet një astronom profesional. Në 1806 ai e pranoi postin e asistentit në Observatori Lilienthal, një observator privat pranë Bremen. Ishte vetëm pas disa menduar të konsiderueshme që Bessel la pasuria që ishte e garantuar në punën e tij komerciale zgjedhjen e varfërisë në vend pranë të Observatorit post. Megjithatë Lilienthal Observatori i dha eksperiencë të vlefshme vëzhguese planetet, në Saturn veçanti, unaza e tij dhe satelitët. Ai gjithashtu vërejti kometat dhe vazhdoi studimet e tij të mekanikës qiellore. Në 1807 ai filloi të punojë në zvogëlimin e vëzhgimet e James Bradley's (Bradley u anglisht astronom Royal 1742-1762) të pozicioneve të yjeve 3.222 bërë rreth 1750 në Greenwich.

Punën e shkëlqyer Bessel i shpejt dhe u njoh si Leipzig dhe Greifswald ofroi poste. Megjithatë ai nuk pranoi të dyja. Në 1809, në moshën 26, Bessel u emërua drejtor i Frederick William III i ri Observatori i Prusisë për Königsberg dhe profesor i astronomisë. Nuk ishte e mundur për Bessel për të marrë një rang profesori pa e parë u dha titullin e mjekut. Një doktoraturë u dha nga Universiteti Göttingen në rekomandimin e Gausit, i cili kishte takuar Bessel në Bremen në 1807 dhe i njohur talentin e tij.

Edhe pse Observatori në Königsberg ishte ende në ndërtim e sipër, Bessel mori postin e tij të re më 10 maj 1810. Ai vazhdoi të punojë në vëzhgimet e Bradley ndërsa vazhdimin e punës në observatori 1810-1813. Punës Bessel kishte bërë tashmë i njohur ndërkombëtarisht dhe ai u nderua me çmimin e çmimit Lalande de France nga Instituti për tryezat e tij të bazuar në vëzhgimet e thyerjes së Bradley. Gjithashtu gjatë kësaj periudhe, në 1812, ai u zgjodh në Akademinë e Berlinit.

Observatori Königsberg ishte përfunduar në 1813 dhe filloi Bessel respektuar atje. Fricke shkruan në:

Bessel mbetur në Königsberg për pjesën tjetër të jetës së tij, duke ndjekur kerkimet e tij dhe mësim pa ndërprerje, megjithëse ai shpesh është ankuar në lidhje me mundësitë e kufizuara për vërejtje për shkak të klimës së pafavorshme. Ai nuk pranoi udhëheqje të Observatorit të Berlinit, nga frika më e madhe e përgjegjësive administrative dhe sociale ...

Ajo ishte në Königsberg se Bessel përsipër detyrën e tij monumentale të përcaktimit pozicione dhe mocionet e duhur e mbi 50.000 yje që çoi në zbulimin në 1838 e paralaks e 61 Cygni. Megjithatë jeta e tij nuk ka drejtuar shumë mirë, edhe pse ai bëri një martesë të lumtur në 1812 ():

... ata kishin dy djem dhe tre vajza. [martesa] ishte plot me sëmundje dhe nga vdekja e hershme e të dy djem. ... Nga 1840 e tutje, shëndetin e përkeqësuar Bessel. Udhëtim e fundit e tij të gjatë, në 1842, ishte në Angli, ku ai mori pjesë në Kongresin e Shoqatës Britanike në Manchester. Takimi i tij me shkencëtarët e rëndësishme në anglisht, duke përfshirë Herschel, i impresionuar atë thellë dhe stimuluar atë për të përfunduar dhe të botojë, pavarësisht shëndetit të tij të dobësuar, një seri të punimeve. Pas dy vitesh ai vdiq nga kanceri ...

Le të shqyrtojë punën Bessel në detaje më shumë. Ai përdori të dhëna Bradley për të dhënë një sistem referimi për qëndrimet e yjet dhe planetet si dhe gjithashtu për të përcaktuar pozicionet e yjeve. Ai kishte për të nxjerr një përfundim gabime në instrumente Bradley dhe gabime të shkaktuara nga thyerja. Ai kishte për të reduktuar pozicionet në një datë të caktuar dhe për të eleminuar efektet e levizjes se Tokes, përparësi e tokës dhe efekteve të tjera. Autorë të shkruani:

Bessel ishte një nga astronomët e parë për të realizuar këtë, para se një vështrim i pozicionit mund të mbështeten plotësisht pas, duhet të ketë njohuri sasior të çdo gabim të mundshëm që mund të hyjë në rezultat përfundoi. Ai erdhi për të përdorur Bradley dhe Maskelyne 's-shekullit tetëmbëdhjetë vrojtimet Grinviç sepse këto dy astronomët u i parë për të siguruar analiza shterruese e tyre gabime vet instrumental, së bashku me temperaturë dhe presion të atmosferën përmes matjeve që kishin bërë. Duke eliminuar të gjitha burimet e gabimit - optike, mekanike dhe meteorologjike - Bessel ishte në gjendje për të arritur rezultate astronomike e delikatesë mahnitshme nga i cili një pjesë të madhe të të dhënave të reja mund të nxirren.

Bessel punës në përcaktimin e kosntanta e lëkundje precedent, dhe shmangie fituar atë më tej nderon, të tilla si një çmim nga Akademia e Berlinit në 1815. Bessel botuar pozicionet yjor Bradley në 1818 në një punë që jep mocionin e duhur të yjeve. Në 1825 ai u nderua nga zgjedhjet si një anëtar i Shoqërisë Mbretërore.

Në 1830 botoi Bessel pozicionet e thotë dhe e dukshme e 38 yjeve gjatë periudhës 100 vjeçare 1750-1850. Këto 38 yje janë yjet 36 'fundamental' e Maskelyne së bashku me dy yje të tjera polare. Nga variacionet periodike në mocionet e duhur të SIRIUS dhe Procyon, dy të Maskelyne 's 36 yje themelore, Bessel konkludohet se ata ishin yjet shok në orbitë që nuk kishte qenë vëzhguar. Ai njoftoi se SIRIUS kishte një shok në 1841 duke qenë i parë për të parashikuar ekzistencën e "yjeve errët '. Dhjetë vjet më vonë orbitën e shok ishte llogaritur dhe ishte vërejtur në 1862.

Bessel paralaks përdorur për të përcaktuar distancën në 61 Cygni njoftuar të rezultojë e tij në 1838. Është e qartë për sukses se ishte e rëndësishme për të zgjedhur një yll që ishte afër Diellit. Metoda e tij për zgjedhjen e një ylli u bazuar në të dhënat e tij ai e zgjodhi për yllin e cila kishte lëvizje më të madhe të duhur të të gjitha yjet që kishte studiuar, korrekt deducing se kjo do të thotë se ylli ishte aty pranë. Që nga 61 Cygni është një yll relativisht i zbehtë se ka qenë një zgjedhje të guximshme bazuar në kuptimin e tij të drejtë e shkaku i mocioneve duhur. Bessel, duke përdorur një heliometer Fraunhofer për të bërë matjet, njoftoi vlerën e tij për 0,314 ", i cili jepet diametri i orbitës së Tokës, i dha një distancë prej rreth 10 vite dritë. Vlerën e drejtë të paralaks e 61 Cygni është 0,292.

John Herschel, kur ai mësuar e të arriturave të Bessel, i shkroi atij duke e përshkruar atë si:

... fitore më të madhe dhe më e lavdishme që astronomi praktik është dëshmuar ndonjëherë.

Olbers, i tha të arriturave Bessel për ditëlindjen e tij të 80-të, tha se kjo ishte një dhuratë që:

... vënë idetë tona rreth universit për herë të parë mbi një bazë të shëndoshë.

Royal Astronomical Society dha atij medaljen e artë për të shënuar këtë arritje.

Bessel gjithashtu ka punuar një metodë të analizës matematike që përfshin atë që është e njohur tani si funksion Bessel. Ai paraqiti këtë në 1817 në studimin e tij për një problem të Keplerit të përcaktimit mocionin e tre organeve të lëviz sipas gravitetit të ndërsjelltë. Kjo arritje matematikore është përshkruar si më poshtë:

Bessel ishte gjithashtu një matematikan i shquar emri i të cilit u bë i njohur përgjithësisht me një klasë të veçantë të funksioneve që kanë bërë një mjet i domosdoshëm në matematikë e aplikuar, fizikë dhe inxhinieri. Interes në këto funksione ... u ngrit në trajtimin e problemit të turbullim në sistemin planetar.

Funksionet Bessel duket si koeficientët në zgjerimin seri e trazim indirekte e një planeti, që është shkaktuar nga mocioni levizjes Dielli shkaktuar nga organi shqetësues. Në 1824 ai zhvilloi funksionet Bessel më të plotë në një studim të perturbations planetare dhe botoi një traktat mbi ta në Berlin. Kjo nuk ishte hera e parë që raste të veçanta të funksioneve të ishte shfaqur, Jacob Bernoulli, Daniel Bernoulli, Ojler Lagranzhit dhe duke studiuar raste të veçanta të tyre më parë. Në fakt ai ishte ndoshta Lagranzhit 's punojnë në orbita eliptike se të parë sugjeroi që të Bessel për të punuar në funksione Bessel.

Ky njeri i shquar i cili u largua edukim formal në moshën 14 kontributet e bëra përtej astronomi dhe matematikë. Kontributet e tij për të gjeodezisë përfshijnë:

... një korrigjim në 1826 për të lavjerrėsit sekonda, gjatësia e së cilës është llogaritur saktësisht në mënyrë që ajo kërkon pikërisht të dytë një për një ritëm. Gjatë 1831-32 ai drejtoi matjet geodetical e harqeve meridian në Lindjen e Prusisë, dhe në 1841 ai konkludohet një vlerë prej 1 / 299 për ellipticity e Tokës, shuma e shtrembërimin eliptike me të cilin largohet Tokës formën e një sferë të përsosur.

Bessel gjithashtu pati një ndikim shumë të rëndësishëm të mësimdhënies universitare pavarësisht faktit se nuk kishte një shkollim universitar. Në Klain përshkruan se si emri i Bessel, së bashku me emrat e Jacobi dhe Franz Neumann, është i lidhur ngushtë me reformën e mësimit në universitete, të parë në Gjermani dhe pastaj në të gjithë botën.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland