Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Abram Samoilovitch Besicovitch

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

24 Jan 1891

Berdyansk, Russia

2 Nov 1970

Cambridge, Cambridgeshire, England

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Abrami Samoilovitch Besicovitch 's prindërit janë Samueli dhe Eva Besicovitch të cilët ishin Karaims si nga raca dhe religjioni. Samuel Besicovitch kishte qenë një argjendar, por dyqan argjendar e tij kishte goditur kohë të vështira me vjedhje dhe ai i dha dorë të biznesit dhe u bë një turp. Kjo ishte një familje disi e pazakontë, që dyzet vjet Samueli e moshë dhe Eva të pesëmbëdhjetë, kur ata ishin martuar, por ajo ishte një familje të ngushtë që thur përkrahu fuqishëm e njëri-tjetrit. Të gjitha gjashtë fëmijë, katër djem dhe dy vajza, janë shumë të talentuar, me Abrami Samoilovitch si katërt në këtë familje të gjashtë që do të shkëlqejnë në të gjitha studimet e tyre në Universitetin e Shën Petersburg. Eva Besicovitch martuar në mënyrë të rinj që kurrë nuk kishte mundësi për një arsim të duhur, por fëmijët gjithmonë mendonin se talentet e tyre matematikore erdhi përmes saj.

Besicovitch tregoi talentin e shquar matematikore në një moshë të re dhe babai i tij fuqishëm e inkurajoi atë duke kërkuar që ai të shtyjë veten të kufizuar në zgjidhjen e problemeve matematikore. Ai u mësoi nga Markov në Universitetin e Shën Petersburg, ku ai fillimisht synon të punojë në logjikën matematikore, por ai ndryshoi tema për të studiuar analizë që nga biblioteka nuk ishte mjaft e mirë në zonën e logjikën. Ai u diplomua nga Shën Petersburg, në 1912 dhe, e influencuar edhe nga Markov, botuar letra e tij të parë në teorinë e probabilitetit.

Në 1916 u martua me Valentina Besicovitch Vietalievna i cili ishte vetë një matematikan dhe disi më të vjetër se Besicovitch. Kjo në vetvete paraqitur probleme që, si Valentina Vietalievna ishte e besimit ortodoks dhe Besicovitch ishte një Karaim, ata nuk ishin të lejuar të martohet. Besicovitch u pranua në Kishën Ortodokse Ruse në mënyrë që martesa mund të bëhet.

Universiteti i Perm u hap në 1916 si një degë të Universitetit të Shën Petersburg, por ngjarjet politike në vend së shpejti filloi të dominojë gjithë të tjerët. Revolucioni i tetor 1917 u bë i pashmangshëm kur Alexander Kerensky, kryeministër, i dërgoi trupa për të mbyllur dy gazetat bolshevik. Lenin, i cili kishte qenë i fshehur, bërë një paraqitje publike duke i thënë Bolsheviks për të përmbysur qeverinë. Në mëngjesin e 26 tetor, pasi vështirë se çdo gjakderdhje, Lenini shpallur se sovjetikët ishin në pushtet. Në vitin 1917 Universiteti i Perm u bë një institucion i pavarur dhe në atë vit Besicovitch u emërua profesor i matematikës atje. Menjëherë pas këtij kombi ruse u zhyt në luftë civile. Ushtria e Kuqe u krijua në shkurt 1918 me Trocki si kreun e saj. Reds kundër Ushtrisë së Bardhë anticommunists formuar e drejtuar nga ish-oficerë të perandorak. Friedmann, i cili ishte një nga kolegët e Besicovitch së në Universitetin e Perm, shkroi më 27 prill 1918:

Permanent është çuditërisht i qetë, dhe çdo gjë është bërë në qytet në familjen e modës, në një mënyrë të mirë, edhe trajnimin e Ushtrisë së Kuqe, e cila është 30-40 fortë.

Megjithatë, nga 20 dhjetor 1918 situata është përkeqësuar:

Permanent ka ardhur nën një yll i pafat. Nuk është një evakuim të shpejtë, në përgjithësi dhe në mënyrë të drejtë kaotike. Universiteti është në rreshtin e dytë e evakuimit, por nuk e transportit apo paketim materiale janë furnizuar deri më tani, dhe evakuimi është në vend-numëro. ... Unë personalisht nuk jam i prirur të largohen nga qyteti ...

Një javë më vonë të Ushtrisë së Bardhë zënë Perm. Ata kontrolluar qytetit deri gusht 1919, kur Ushtria e Kuqe mori kontrollin përsëri. Si Ushtria e Kuqe kishte kontaktuar, të gjithë personelit me përjashtim Besicovitch kishte lënë Universitetin. Friedmann ka shkruajtur:

I vetmi person i cili mbajtur kokën e tij dhe ruajtur pasurinë e mbetur u Besicovitch, i cili është me sa duket AA Markov 's dishepull jo vetëm në matematikë, por edhe me lidhje për të vendosur, veprimet e sakta të përcaktuar.

Permanent pësoi keq në problemet e 1919 pavarësisht nga përpjekjet më të mirë të Besicovitch për të mbrojtur librat dhe prona të tjera të universitetit. Në vitin e ardhshëm, me luftë civile ende ndezur, ai pranoi një karrige në Petrograd (Universiteti St Petersburg, e ndërroi emrin në Petrograd më 1914 dhe më pas të Leningradit në vitin 1924). Megjithatë, nuk ishte e lehtë për mësim çdokush në universitetet për shkak të politikave të qeverisë. Besicovitch kishte për të mësuar njerëzit pa ndonjë prapavijë arsimor dhe ai ishte shumë i trishtuar. Ai u përpoq për të gjetur mënyra për të larguar.

Besicovitch majtë Petrograd për në Kopenhagë në vitin 1924 dhe ka punuar me Harald Bohr. Ai kishte dhënë një Fellowship Rockefeller, por kërkesat e tij për leje për të punuar jashtë vendit ka qenë refuzuar. Ai iku përtej kufirit me një koleg Tamarkin JD nën mbulesën e errësirës. Ai arriti të arritur në Kopenhagë, ku ai është mbështetur financiarisht për një vit me Fellowship Rockefeller. Interesin e tij në pothuajse të funksioneve periodike erdhi përmes këtij viti kaloi duke punuar me Harald Bohr.

Pasi ai vizitoi Oksfordit në 1925 çartur, i cili shpejt pa gjeniale matematike në Besicovitch, gjeti një post për atë në Liverpul. Ai mësoi atje gjatë seancës 1.926-27 pastaj ai shkoi në Kembrixh. Gruaja Besicovitch kishte mbetur në Rusi, kur ai kishte ikur në 1924 dhe martesa u shkri në 1928. Dy vjet më vonë Bessy, pasi ai ishte i njohur, i martuar Alexandrovna Valentina, vajzë gjashtëmbëdhjetë vjeçare e vjetër të një familje që kishte befriended gjatë kohë të vështirë në Perm.

Në Kembrixh Besicovitch leksione për analiza në vite më të, por ai gjithashtu dha një kurs të avancuar në një temë të cilën ishte e lidhur direkt me interesat e tij kërkimore, si pothuajse funksioneve periodike, masa Hausdorff, ose Gjeometria e përcakton avion. Një tipar i mësimit të tij me siguri është i denjë të përmendet, pikërisht konkurrenca javore problemi që ai u. Kjo ofrohet si përjetim për studentë, por ai gjithashtu dha mundësi studentëve më të mirë për të përmirësuar aftësitë e tyre kërkimore duke u për të mbërthen me probleme të vështira. Si Burkill shkruan në (shih gjithashtu):

Zgjidhjet e paraqitura ishin të lexoni me kujdes dhe Annotated nga Besicovitch dhe shpalljen "zgjidhje e problemit Perfect 12 u dërguan në me M dhe N" Matematikanë nxitur disa të rinj për të zhvilluar kompetencat e tyre analitik.

Në vitin 1950 ai arriti të Littlewood Kryetari Ball festë me të pira e matematikës në Kembrixh. Ai e mbajti këtë karrige derisa ka dalë në pension në vitin 1958. Për tetë vite pas daljes në pension të njëpasnjëshme të tij ai ka vizituar universitete të ndryshme në Shtetet e Bashkuara. Ai pastaj u kthye në Trinity College, Cambridge, ku ai kaloi në total mbi 40 vjet të jetës së tij.

Para se të shikojmë disa nga kontributet e shumë origjinale që Besicovitch bërë për matematikën, i japim SJ Taylor pasqyrë e kontributet e tij. Vlen të përmendet se SJ Taylor ishte një nga studentët Besicovitch të hulumtimit:

Besicovitch është një mendje jashtëzakonisht e hapur-matematikan, dhe kjo ishte kjo gatishmëri të marrin në konsideratë të gjitha alternativat e mundshme që bëri kontributin e tij në matematikë karakteristike të habitshme. Kur zgjidhjen e një problemi Matematikanë më nevojë për të bërë një angazhim si për natyrën e zgjidhjes gjatë para se zgjidhja është gjetur, dhe ky angazhim interposes një pengesë psikologjike që të shqyrtimit të mundësive të tjera. Besicovitch nuk duket të ketë qenë e trazuar në këtë mënyrë. Ai mund të ushtrojë gjithë e intelektit të fuqishëm të tij matematikore mbi hetimin e alternativave të vështirë dhe në procesin e ndriçuar diversitetin e njohurive matematikore dhe rezultatet e arritura të cilat ishin befasues për bashkëkohësit e tij dhe janë sot të papritura.

Puna e tij në grupe të jo-dimension integer ishte një kontribut të hershme të gjeometri fractal. Hausdorff, në 1918, kishte zgjatur Carathéodory 's teorinë e matjes së një grupi që ka masë fundme e mos-rendit integrale. Besicovitch, rreth 1930, erweitert pronat e tij densitet të vendos me ato të masës fundme Hausdorff. Domb shkruan në:

... Hausdorff dhe Besicovitch [u] dy pionierët matematikore në Mandelbrot cilit puna 's zhvillimin e fractals është i bazuar.

Kenneth Falconer, një nga ekspertë të njohur për gjeometri fractal, duke parë mua [EFR] shkruar këtë artikull komentoi:

Besicovitch ishte frymëzimi im!

Besicovitch ishte i famshëm për punimet e tij mbi funksionet thuajse periodike, interesin e tij në të cilat, siç kemi përmendur më lart, erdhi nga koha e tij në Kopenhagë me Harald Bohr. Në 1932 ai shkroi një tekst me ndikim funksionet Gati periodike mbulojnë punën e tij në këtë fushë.

Një nga arritjet, me të cilën ai gjithmonë do të jetë i lidhur, ishte zgjidhja e tij të problemit Kakeya në zonat minimizuar. Problemi ishte paraqitur në vitin 1917 nga një japonez Kakeya matematikan S dhe pyeti se çfarë ishte zonë të vogël në të cilin një segment linjë njësi e gjatësisë të mund të qarkullojnë përmes p 2. Besicovitch provuar në 1925 që çdo e dhënë, një sipërfaqe prej më pak se e mund të gjendet në të cilën ishte e mundur rrotullimit. Shifrat që rezultuan nga ndërtimi Besicovitch ishin shumë të komplikuara, shifrat e pakufizuar.

Fusha të tjera në të cilat ka punuar Besicovitch përfshirë teori gjeometrike masë, masa Hausdorff, teori e vërtetë funksion, dhe teoria komplekse funksion. Përveç kësaj pune të thellë teori matematikore, Besicovitch dashur probleme, veçanërisht ato të cilat mund të jenë të përcaktuara në terma elementare, por që reziston provuar për të sulmuar. Shpesh ai tregoi se "zgjidhje e qartë" të problemeve të caktuara është e rreme. Një shembull i tillë është një problem dhe problemi Lion Man paraqitura nga Richard Rado në mes të 1920. Problemi është:

Një luan dhe një njeri në një arenë të mbyllura kanë shpejtësi të barabartë maksimale. Çfarë taktika duhet lion punësojnë të sigurt e vakt e tij?

Natyrisht, pavarësisht nga ngjyra përshkrimi, ky problem nuk duhet të interpretohen matematikisht në kuptimin se luanit dhe njeriu ishin pikat në një rreth. Zgjidhje e pranuar në përgjithësi për këtë problem nga rreth 1950 ishte se megjithatë njeriu lëvizi, luan që kanë për qëllim të parë për të marrë mbi vijë njeri për t'u bashkuar me qendër të arenën (që ajo mund të arrijë gjithmonë) dhe pastaj mbajtjen në këtë rreze megjithatë njeri shkoi, ajo do të përfundojnë infektues njeri. Besicovitch tregoi se kjo ishte e rreme dhe se njeriu kishte një rrugë që do të thoshte se do të luanit kurrë kapjen e tij, edhe pse ai do të vijë në mënyrë arbitrare të ngushtë.

Në Burkill përshkruan punën Besicovitch në këto kushte:

Në një kohë ose në një tjetër ai hedhin dritë mbi shumë aspekte të teoria klasike e funksioneve të vërtetë. Ai ishte më shumë të ngjarë se kushdo tjetër për të zgjidhur një problem që dukej se e kishte vështirë, zakonisht zgjidhje e nevojshme, nga mënyra e provave ose kundër-shembull, një sajesë e zgjuar dhe të ndërlikuar. Kjo punë ishte më i pëlqyeshëm për atë se zhvillimet abstrakte të, për shembull, analiza funksionale.

Besicovitch pranuar nderon shumë për punën e tij. Ai mori çmimin Adams nga Universiteti i Kembrixhit në vitin 1930 për punën e tij mbi funksionet thuajse periodike. Ai u zgjodh anëtar i Shoqërisë Mbretërore në vitin 1934, dhe në 1952 mori Medaljen e Silvester nga kjo shoqëri:

... në njohjen e punës së tij të shquar në gati-funksioneve periodike, teoria e matjes dhe integrimin dhe shumë tema të tjera të teorisë së funksioneve.

Në 1950 ai u nderua me Medaljen nga Morgan De Shoqëria matematike në Londër.

Burkill përshkruan karakteristikat e tij personale në duke thënë:

Dhurata e tij intelektuale ishin të krahasohen me simpati e tij bujare që dashur atë për nxënësit, kolegët dhe një rreth të gjerë të miqve.

Në këtë foto simpatik është tërhequr:

Besicovitch foli anglisht njëfarësoj të mirë në vitet e tij të parë në Britani në 1.920 s, por, ndoshta për shkak të martesës së tij në vitin 1928 me një grua ruse, e tij në anglisht ka mbetur ajo e një rus. Artikull caktuar ishte e tepërt për të, si në sentencë e tij "reputacionin e matematikan mbështetet në numrin e provave të tij i keq" ... Ai ishte një mësues entuziast të dy të të diplomuarve dhe studentë, dhe ishte një "karakter", veçanërisht në vitet e tij më vonë, duke fituar dy dashuri e Matematikanë dhe të një rrethi më të gjerë.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland