Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Joseph Louis François Bertrand

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

11 March 1822

Paris, France

3 April 1900

Paris, France

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Joseph Bertrand 's babai ishte Jacques François Alexandre Bertrand dhe nëna e tij ishte Marie Caroline Belin. Alexandre kishte studiuar në Ecole Polytechnique ku ai kishte shokë të bëhet me Jean-Marie Duhamel i cili më vonë u martua me motrën e Alexandre Bertrand së. Alexandre ishte një shkrimtar i librave shkencë e vulgarizuar por fatkeqësisht vdiq i ri dhe pas kësaj ngjarje tragjike Jozef, që ishte nëntë vjeç, shkoi për të jetuar me Duhamel dhe gruan e tij. Sigurisht kjo ngjarje trishtuar pati efekt i dobishëm se Jozefi ishte udhëzuar nga Duhamel. Vlen të përmendet në këtë fazë që Jozefi kishte një motër që Louise Hermite martuar në 1848.

Joseph tregoi talentin e shquar si një fëmijë dhe nga mosha e nëntë ai e kuptoi se algjebër dhe gjeometri elementare, si dhe janë në gjendje të flas rrjedhshëm Latine. Dy vjet më vonë, kur ai ishte njëmbëdhjetë, ai ishte dhënë leje për të ndjekur ligjërata në Ecole Polytechnique edhe pse ai nuk mund të hyjë zyrtarisht në këtë kohë edhe pse ka fituar nivelin e duhur akademike. Ai u dhënë shkallën e tij të parë në moshën gjashtëmbëdhjetë dhe në vijim vit ai u dha e tij të doktoraturës për një tezë të termodinamikës. Në 1839, viti ai mori doktoratën e tij, ai zyrtarisht hyri Ecole Polytechnique dhe publikohet edhe gazeta e tij të parë në teorinë matematikore të energjisë elektrike. Pas dy viteve të studimit atje ai hyri në Ecole des Minave në 1841 u emërua profesor i matematikës elementare në Saint-Louis Lycée në të njëjtin vit. Ai e mbajti këtë post në Lycée deri 1848.

Një ngjarje dramatike ka ndodhur në 1842. Bertrand dhe vëllai i tij kanë qenë miqësore me familjen Aclocque që jetonte në Versajë. Ata vizituan ata shpesh, që udhëtojnë me tren nga Parisi. Me këtë rast të veçantë treni u përplas mbi udhëtimin e kthimit dhe Bertrand u plagos keq, vuajtjet e një hundë grimcuar dhe plagët fytyrës që ai mbajti gjatë gjithë jetës së tij. Bertrand martuar Louis Celine Aclocque në 1844, fëmijët e tyre, Marsel Alexandre (i lindur më 2 korrik 1847), Joseph Desire (lindur 1853) dhe Leon Gratien (i lindur më 1858) të gjitha studiuar në Ecole Polytechnique, dhe Marsel vazhdoi të bëhet një gjeolog i famshëm.

Në 1843 Bertrand publikuar dy kujtimet më Shpërfaqet orthogonale isothermes. Ai u emërua répétiteur d'analizuar në Ecole Polytechnique në 1844, që ka bërë profesor në 1856 pas vdekjes së François Sturm. Ai kishte qenë i emëruar profesor i matematikës të veçantë në Lycée Henry IV në 1852, edhe mësimdhënie në Supérieure Ecole Normale. Në 1862, ai u bë profesor i analizave në College de France, duke pasuar Ligji Biot i cili vdiq në shkurt të atij viti. Në 1878 Bertrand ndaluar mësim në College de France, por, tetë vjet më vonë, ai filloi të mësimdhënies përsëri atje.

Në 1845 Bertrand conjectured se ka të paktën një kryeministër në mes 2 dhe 2 n n - për çdo n> 3. Ky supozim, e ngjashme me një deklaruar nga Ojler njëqind vjet më parë, u provua nga Chebyshev në 1850. Ai dha një kontribut të madh për teorinë grup me artikullin e tij Memoire sur le nombre de valeurs que quand Peut prendre une fonction të ndryshoj renditjen y les lettres renferme qu'elle që ai paraqiti në Akademinë Paris mars 1845. Cauchy u pyet për të raportuar mbi punën, e cila studioi nëngrupeve të indeksit të ulët në grup simetrike, dhe kjo çoi në mënyrë të qartë atë që të kthehen në grupe të studimit ndërrim vetë. Dokument i rëndësishëm Bertrand ishte botuar përfundimisht në Journal de l'Ecole Polytechnique.

Njohur si një autor i teksteve shkollore, dy të parët e shumë publikuar nga Bertrand u Traité d'arithmetique (1849) dhe Traité élémentaire d'algèbre (1850). Këto kishin për qëllim të nxënësve në shkollën e mesme, megjithëse tekstet më vonë kishin për qëllim të studentëve në nivele më të avancuar, për shembull punë dy vëllimit Traité de calcul différentiel et de integrale calcul (1864-70), Thermodynamique (1887), dhe Leçons sur la mathématique théorie de l'électricité (1890).

Bertrand botuar shumë vepra mbi gjeometrinë diferenciale dhe në teorinë e probabilitetit. Ai redaktuar një botim i Lagranzhit 's analytique Mécanique i cili u botua në 1853. Në 1855 ai përkthyer Gauss 's punojnë në teorinë e gabimeve dhe metodën e shesheve të paktën në frëngjisht. Ai ka shkruar një numër të notave në teorinë e probabilitetit dhe reduktimin e të dhënave nga vrojtimet. Ai botoi këto shënime duke filluar rreth 1875 dhe, pas një ndërprerje të shkurtër në të tre viteve nga 1884, ai filloi botimin vëren më tej në probabilitetit.

Libri i tij Calcul des probabilities (1888) përmban një paradoks në probabilities vazhdueshëm i njohur tani si paradoksi Bertrand së. Ajo shqetësimet probabiliteti që një akord arbitrare të një rrethi është më shumë se një anë të një trekëndëshi barabrinjës gdhendur në rreth. Paradoksi vjen rreth që fjala "arbitrar" nuk është i përcaktuar si duhet, shih. Komente të përgjithshme mbi këtë punë dhe shënime të tjera Bertrand mbi probabilitetit janë bërë në:

  1. Bertrand përmendur disa nga paraardhësit e tij (De Moivre, Laplace, Bienaymé), por nuk i referohen dijetarët e tjera, sidomos të Chebyshev.
  2. Bertrand traktat përmban gabime dhe misprints. Kushtet e shumë problemeve janë paraqitur në mënyrë të shkujdesur dhe vizatimet janë plotësisht mungon. Shpjegime verbale, dhënë ndonjëherë në vend të formulave, janë irrituese.
  3. Traktat është i organizuar keq.
  4. Bertrand përdor termin 'valeur e mundshme' në një nga me 'mathématique espérance'.
  5. Stil letrar Bertrand është jashtëzakonisht tërheqës.
Vlen të përmendet ky traktat nga Bertrand rëndë ndikuar Poincare 's traktat i quajtur edhe Calcul probabilities des që ai i botuar në 1896. Në të vërtetë, Poincare i referohet gati askush por Bertrand në librin e tij.

Sigurisht Bertrand jetuar një kohë të vështirësive politike në Francë. Revolucioni i 1830 u pasua nga një dekade shënuan nga sfida e përsëritura të mbretit. Megjithatë nga 1840 ka pasur një periudhë të qëndrueshme gjatë që Bertrand ishte në gjendje që të fillojë karrierën e tij. Vitit 1848, megjithatë, pa përmbysjen e monarkisë dhe gjatë këtij revolucioni Bertrand ka shërbyer si një kapiten në Gardën Kombëtare. Pas viteve të stabilitetit krahasues, lufta franko-gjermane shpërtheu në korrik 1870. Frëngjisht pësoi një katastrofë ushtarake dhe në Paris ishte nën rrethim nga ushtritë prusian për katër muaj nga shtator 1870. Këto herë ishin shumë të vështira për Bertrand dhe familjen e tij. Pas humbjes në frëngjisht njerëzit e formuar në Paris Komuna e Parisit mars 1871. Shtypjes së Komuna Parisit u zhvillua drejt fund të majit gjatë një jave rruge luftimin e cila pa shtëpi Bertrand e djegur dhe shumë prej dorëshkrimeve të tij ishin të humbur në zjarr duke përfshirë një vëllim i tretë me qëllim të Traité de calcul integrale différentiel et de calcul që ai nuk rewrote. Bertrand gjithashtu humbur dorëshkrimin e tij të Thermodynamique në zjarr, por ai më vonë rewrote punës. Me shkatërruar shtëpinë e tij u shpërngul në Sèvres Bertrand dhe më vonë të Viroflay.

Në fakt në shtëpi Bertrand ishte veçanërisht e rëndësishme për atë për të dhënë qendër të një grupim të fuqishëm intelektual. Familja e tij u rrit për të përfshirë Emile Picard i cili u martua me një vajzë të Hermite dhe motra e Bertrand së Louise. Në vitin 1881 Paul Appell Amelie martuar, një mbesë e Bertrand dhe Hermite dhe një kushëri të Emile Picard. Le të kthehemi të theksohet efektet e tjera të humbjes frëngjisht ushtarake të 1870. Kjo çoi në shpirt të konsiderueshme në kërkim në Francë dhe, në veçanti, ajo u pyet nëse arsim shkencë, veçanërisht kurse në Ecole Polytechnique, ishin përgjegjës. Bertrand, nga kjo kohë një nga matematikanët kryesore në Francë, kishte për t'u marrë me pasojat, si ajo u pyet nëse të mësohet matematika ishte shumë teorik, dhe kështu që nuk përgatitjen e francezëve udhëheqës të rinj për ushtarak.

Bertrand u emërua anëtar i Akademisë së Shkencave në Paris 1856 dhe ai shërbeu si sekretar i saj te perhershme prej 1874 në fund të jetës së tij. Ai u bë i madh-officier i Legjioni d'honneur.

Struik, në, vend Bertrand suns deri në zhvillimin e matematikës:

Në vitin 1895 nxënësit e tij i dha atij një medalje në përkujtim të viteve të tij të pesëdhjetë e mësimdhënies në Ecole Polytechnique. ndikimin e punës Bertrand, megjithatë, është e vështirë të krahasueshme me atë të disa nga bashkëkohësit e tij dhe të nxënësve. Mos të jetë e gjykuar kalimtar, ajo duhet të shikohet në kontekstin e shekullit të nëntëmbëdhjetë në Paris dhe e shkëlqyer e karrierës akademike Bertrand, pozita e lartësuar e tij sociale, dhe dashuria dhe respekti dhënë nga nxënësit e tij.


Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland