Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Daniel Bernoulli

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

8 Feb 1700

Groningen, Netherlands

17 March 1782

Basel, Switzerland

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Daniel Bernoulli ishte bir i Johann Bernoulli. Ai u lind në Groningen, ndërsa babai i tij mbajti kryetari i matematikës atje. Vëllain e tij më të vjetër ishte Nikolaus (II) Bernoulli dhe xhaxhai i tij ishte Jacob Bernoulli kështu që ai u lind në një familje të Matematikanë udhëheqëse, por edhe në një familje ku ka pasur rivalitet të ardhur keq, xhelozia dhe hidhërim.

Kur Danieli ishte pesë vjeç, familja u kthye në qytetin e tyre amtare e Bazelit, ku i ati Danielit mbushur kryetar i matematikës mbetur vakant në vdekjen e xhaxhait të tij Bernoulli Jakobit. Kur Danieli ishte pesë vjeç, vëllai i vogël i tij Johan (II) Bernoulli ka lindur. Të tre djemtë do të shkonin për të studiuar matematikë, por kjo nuk ishte sigurisht që Johann Bernoulli planifikuar për Daniel.

Johann Bernoulli 's babai ishte përpjekur për të detyruar Johann në një karrierë të biznesit dhe ai kishte rezistuar me forcë. Përkundrazi Johann Bernoulli cuditerisht tani u përpoq saktësisht e njëjtë me vetë Danieli, birit të vet. Së pari, gjithsesi Danieli u dërgua në Universitetin e Bazelit në moshën 13 për të studiuar filozofi dhe logjike. Ai mori provimeve tij diplomë në 1715 dhe vazhdoi të marrë shkallën master të tij në 1716. Daniel, si i ati i tij, me të vërtetë donte të studiojnë matematikën dhe gjatë kohës që ka studiuar filozofi në Basel, ai ishte mësuar metodat e gur nga babai i tij i vjetër dhe vëllai i tij Nikolaus (II) Bernoulli.

Johann ishte i vendosur me qëllim që Danieli duhet të bëhet një tregtar dhe ai u përpoq për të vendosur atë në një mësim. Megjithatë ishte Danieli në krahasim me forcë këtë si babai i tij kishte qenë dhe më shpejt Johann relented por sigurisht jo aq larg sa që le të studiuar matematikë Daniel. Johann deklaruar se nuk kishte asnjë para në matematikë dhe kështu ai e dërgoi Daniel përsëri në Universitetin e Bazelit për të studiuar mjekësi. Danieli ka kaluar kohë duke studiuar mjekësi në Heidelberg në Strasburg në 1718 dhe 1719. Ai u kthye në Bazel në vitin 1720 për të përfunduar të doktoraturës së tij në mjekësi.

Me këtë fazë Johann Bernoulli ishte përgatitur për të mësuar më shumë matematikë, birit të tij, ndërsa ai studioi mjekësi dhe Daniel studioi teorite e babait të tij e energjisë kinetike. Çfarë mësoi ai në konservimin e energjisë nga babai i tij ai ka bërë kërkesë për studimet e tij mjekësore dhe Daniel shkruan disertacionin e doktoraturës në mekanika e frymëmarrjes. Pra, si i ati i tij Daniel kishte aplikuar fizikës matematikore në mjekësi në mënyrë që të marrë doktoraturë e tij mjekësor.

Daniel kërkuar që të nisë një karrierë akademike si babai i tij, kështu që ai ka bërë kërkesë për dy karrige në Basel. Kërkesa e tij për karrige të anatomisë dhe botanikë u vendos nga tërhequr të shumë dhe ai ishte i pafat në këtë lojë të shans. Karrige tjetër të bjerë vakant në Basel me qëllim që Danieli aplikuar për të qenë kryetar i logjikës, por përsëri loja e shansin e zgjedhjes përfundimtare duke bërë të shumë shkoi kundër tij. Duke dështuar për të marrë një post akademik, Danieli shkoi në Venecia për të studiuar mjekësi praktike.

Në Venecia Danieli ishte i sëmurë rëndë dhe kështu nuk ishte në gjendje për të kryer qëllimin e tij të udhëtojnë në Padua të çuar më tej studimet e tij mjekësor. Megjithatë, ndërsa në Venecia ai punoi në matematikë dhe punën e tij të parë matematike u botua në 1724 kur, me Goldbach 's ndihmë, ushtrime matematike u botua. Ky përbëhej nga katër pjesë të veçanta të katër temat që kishin tërhequr interesin e tij ndërsa në Venedik.

Pjesa e parë e përshkroi loja e lojë me letra dhe është me rëndësi që tregon se sa pak të tjerë me qëllim që Danieli ishte mësuar rreth probabilitetit në këtë kohë. Pjesa e dytë ishte në rrjedhën e ujit nga një vrimë në një enë dhe diskutoi Njutonit 's teori (të cilat ishin të pasaktë). Danieli nuk e kishte zgjidhur problemin e presionit nga kjo kohë, por përsëri punës tregon se interesi i tij ishte duke ecur në këtë drejtim. Puna e tij mjekësore në rrjedhën e gjakut dhe tensioni i gjakut gjithashtu i dha atij një interes në rrjedhë lëngu. Pjesa e tretë e ushtrime matematike ishte ekuacioni diferencial Riccati ndërsa pjesa e fundit ishte në një pyetje në lidhje me shifrat e gjeometri kufizohet nga dy harqeve të rrethit.

Ndërsa në Venecia, Danieli kishte hartuar edhe një gotë orë për t'u përdorur në det në mënyrë që rrjedh e rërë ishte konstante edhe kur anija u rrokullisur në det të rënda. Ai paraqiti punën e tij në këtë Akademisë Paris dhe në 1725, vit ai u kthye nga Italia në Basel, ka mësuar se ai kishte fituar çmimin e Akademisë Parisit. Daniel kishte arritur edhe famën përmes punës së tij ushtrime matematike dhe në forcën e kësaj ai u ftua për të marrë karrige të matematikës në Shën Petersburg. Vëllai i tij Nikolaus (II) Bernoulli gjithashtu i është ofruar një karrige e matematikës në Shën Petersburg, kështu që në fund të vitit 1725 dy vëllezërit udhëtoi për në Shën Petersburg.

Brenda tetë muaj e tyre duke marrë deri emërimet në vëllai i Shën Petersburg e Danielit vdiq nga ethet. Danieli u la, pikëllohen në masë të madhe në humbjen e vëllait të tij dhe gjithashtu shumë të pakënaqur me klimën e ashpër. Ai mendoi të kthehej në Bazel dhe shkroi babait të tij duke i thënë atij se si ai ishte i pakënaqur në Shën Petersburg. Johann Bernoulli ishte në gjendje për të organizuar për një nga nxënësit e tij më të mirë, Leonard Euler, për të shkuar në Shën Petërsburg për të punuar me Danielin. Euler arriti në 1727 dhe kjo periudhë në Shën Petersburg, e cila Daniel mbetur në 1733, do të ishte koha e tij më produktiv.

Një nga temat që Daniel studiuar në Shën Petersburg, ishte ajo e vibruese sistemeve. Si Straub shkruan në:

Nga 1728, Bernoulli dhe Ojler dominuar Mekanika e organeve fleksibile dhe elastike, në atë vit që rrjedhin ekuilibrit kthesa për këto organe. ... Bernoulli vendosur që një formë të përkryer fije elastike merr kur vepruan me nga forcat e cila është një komponent vertikale të vijë e lakuar dhe tjetër është paralel me një drejtim të dhënë. Kështu, në një goditje ai rrjedh seri e tërë kthesa të tilla si velaria, lintearia, catenaria ...

Ndërsa në Shën Petersburg, ai bëri një nga zbulimet e tij më e famshme kur ai përcaktohet nyjet e thjeshtë dhe frekuenca e lëkundje të një sistemi. Ai tregoi se lëvizjet e vargjeve të instrumenteve muzikore janë të përbërë nga një numër i pafund i vibracioneve harmonik mbivendosur mbi të gjitha string.

Një punë e dytë e rëndësishme që Danieli prodhuar në Shën Petersburg, ndërsa ishte një nga më të probabilitetit dhe ekonomi politike. Daniel bën supozimin se vlera morale e rritjes në pasurinë e një personi është anasjelltas proporcional me sasinë e se pasuria. Ai pastaj cakton probabilities të ndryshme do të thotë se një person ka për të bërë para dhe deduces një pritje në pritje të rritjes morale. Daniel aplikuar disa e zbritjes së tij të sigurimit.

Padyshim punë më të rëndësishme të cilat Daniel Bernoulli bëri ndërsa në Shën Petersburg është puna e tij në hidrodinamikë. Edhe vetë termi është i bazuar në titullin e punës të cilën ai e quajti Hydrodynamica prodhuar dhe, para se ai u largua St Petersburg, Daniel la një kopje të projekt i librit me një printer. Mirëpo puna nuk është publikuar deri më 1738 dhe edhe pse ai është rishikuar në mënyrë të konsiderueshme ndërmjet 1734 dhe 1738, ajo është më e prezantimit se ai ndryshoi vend pastaj substancë.

Kjo punë përmban për herë të parë analizë korrekte të ujit që derdhet nga një vrimë në një enë. Kjo ishte bazuar mbi parimin e ruajtjes së energjisë që ai e kishte studiuar me babain e tij në vitin 1720. Daniel diskutuan gjithashtu pompa dhe makineri të tjera për të rritur e ujit. Një zbulim i shquar shfaqet në Kapitullin 10 të Hydrodynamica ku diskutuan Danieli bazë për teorinë kinetike e gazeve. Ai ishte në gjendje të japin ligjet bazë për teorinë e gazrave dhe i dha, edhe pse jo në detaje të plota, ekuacioni të gjendjes i zbuluar nga Van der Waal-it një shekull më vonë.

Daniel Bernoulli nuk ishte i lumtur në Shën Petersburg, pavarësisht nga përparësi qartë shkencor për të punuar me Euler. Me 1731 ai ishte duke aplikuar për postet në Basel, por duket se probabiliteti për të punuar kundër tij dhe ai do të humbasë në të votimit për postin. Post ishte as një as në matematikë fizikë, por Daniel preferuar të kthehen në Bazel dhe japin leksione mbi botanikë më tepër sesa të qëndrojë në Shën Petersburg. Në këtë kohë vëllai i vogël i tij Johan (II) Bernoulli ishte edhe me atë në Shën Petersburg, dhe ata e lanë St Petersburg në 1733, duke bërë vizita në Danzig, Hamburg, Holandë dhe Paris, para se të kthehej në Bazel në 1734.

Daniel Bernoulli dorëzuar një hyrje për Çmimin e Madh të Akademisë së Parisit për 1734 duke i dhënë një aplikim të ideve të tij në astronomi. Kjo pati pasoja të ardhur keq që nga babai e Danielit, Johann Bernoulli, hyri edhe për çmimin dhe shënimet e tyre u shpallën fitues të përbashkët të Çmimin Grand. Rezultat i kësaj episod i çmimin e Akademisë Parisit pati pasoja të pakënaqur për Daniel. Babai i tij ishte zemëruar për të menduar se djali i tij kishte qenë renditur si të barabartë e tij dhe kjo ka rezultuar në një avari në marrëdhëniet midis dy. Rezultati ishte se Danieli e gjeti veten prapa në Basel, por ndalohet nga shtëpia e atit të tij. Nëse kjo shkaktoi Danieli për t'u bërë më pak të interesuar në matematikë ose nëse ai ishte fakti se pozicioni i tij akademik ishte jo e matematikore, me siguri nuk Daniel rimori energji për hulumtim matematikore që ai tregoi në Shën Petersburg.

Edhe pse kishte lënë Daniel St Petersburg, ai filloi një korrespondencë të menjëhershme me Ojler dhe dy shkëmbyen shumë ide të vibruese sistemeve. Euler përdorur aftësitë e madhe e tij analitike për të vënë shumë njohuri fizike e Danielit në një formë rigoroze matematike. Danieli vazhdoi të punojë për lustrim Hydrodynamica kryevepër e tij për botimin dhe shtuar një kapitull mbi forcën e reagimit të një avioni të lëngjeve dhe forcën e një avioni të ujit në një avion të prirë. Në këtë kapitull, Kapitulli 13, ai gjithashtu diskutoi kërkesat për lëvizje të anijeve.

1737 Çmimi i Akademisë Paris gjithashtu kishte një temë detar, formën më të mirë për të ankoruar një anije, dhe Daniel Bernoulli ishte përsëri fitues të përbashkët të këtij çmimi, kjo kohë së bashku me Poleni. Hydrodynamica u botua në 1738, por, në vitin e ardhshëm Johann Bernoulli botuar Hydraulica i cili bazohet kryesisht në punën e djalit të tij, por Johann u përpoq për ta bërë të duket sikur Danieli kishte bazuar Hydrodynamica në predating Hydraulica nga data e publikimit të librit të tij në 1732 në vend të datës saj të vërtetë që është ndoshta më 1739. Kjo ishte një përpjekje turpshëm nga Johann për të fituar kredi për punë e cila nuk ishte e tij dhe në të njëjtën kohë për të diskredituar djalin e tij dhe tregon thellësi të cilin ndjenja e keqe mes tyre kishte arritur.

Kjo është e drejtë të thuhet se nuk ka asnjë provë që Danieli ishte në asnjë mënyrë për të fajësuar për avari e marrëdhënieve me babain e tij. Përkundrazi kundërta që ka prova se ai u përpoq të ndreqë marrëdhëniet me akte të tilla si duke e përshkruar veten në ballinë e Hydrodynamica si 'Daniel Bernoulli, djali i Johan. Një tjetër shenjë që Danieli nuk ishte xheloz për anëtarët e familjes së tij në mënyrë Johann Bernoulli dhe Jacob Bernoulli kishte qenë është fakti se ai ka prodhuar punës së përbashkët me Johan ri për vëllain e tij (II) Bernoulli.

Botanikë leksione nuk ishin të kërkuar atë që Danieli dhe gjërat u bënë më të mirë për të në 1743, kur ai ishte në gjendje për të shkëmbyer këto për fiziologji leksione. Në vitin 1750, megjithatë, ai u emërua në karrige të fizikës dhe mësoi fizikës në Bazel për 26 vjet deri në 1776. Ai dha disa leksione me fiziken shquar eksperimente të kryera gjatë ligjëratave. Bazuar në provat eksperimentale ai ishte në gjendje të hamendësoj disa ligjeve të cilat nuk janë verifikuar deri shumë vite më vonë. Midis tyre ishte Kulombit 's ligjit në elektrostatikë.

Daniel Bernoulli i ka prodhuar të tjera punë të shkëlqyer shkencore gjatë këtyre viteve shumë mbrapa në Basel. Në total ai fitoi Çmimin e Madh të Akademisë Paris 10 herë, për temat në astronomi dhe tema detare. Ai fitoi në 1740 (së bashku me Euler) për të punuar për Njutonit 's teoria e Tides, në 1743 dhe 1746 për ese më magnetizëm, në 1747 për një metodë për të përcaktuar kohe në det, në 1751 për një ese mbi rrymat e oqeanit, në 1753 për efektet e forcave të anijeve, dhe në 1757 për propozime për të reduktuar pitching dhe lëkundje e një anijeje në det të lartë.

Një tjetër aspekt i rëndësishëm i punës Daniel Bernoulli i cili doli i rëndësishëm në zhvillimin e fizikës matematike pranimin e tij ishte shumë e Newton 's teoritë dhe përdorimin e tij nga këto së bashku me tarifave që vijnë nga gur më të fuqishëm të Leibniz. Daniel punuar mbi mekaniken dhe përdoret përsëri parimin e ruajtjes së energjisë të cilat i dhanë një integrale e Newton 's ekuacionet themelore. Ai gjithashtu studioi lëvizjen e trupave në një medium i rezistonin duke përdorur Njutonit 's metodat.

Ai gjithashtu vazhdoi të prodhuar punë të mirë në teorinë e oscillations dhe në një letër ai jep një përshkrim të bukur të luhatje e ajrit në tubo organeve. Anët e forta dhe dobësitë e tij janë të përmblodhi nga Straub në:

Mendje aktive dhe përfytyruar Bernoulli të trajtohen me fushat më të ndryshme shkencore. Interesat e tillë të gjerë, megjithatë, shpesh penguar atë që të mbajnë disa nga projektet e tij për të përfundimit. Kjo është veçanërisht e për të ardhur keq që ai nuk mund të ndjekë rritjen e shpejtë të matematikës që nisi me futjen e ekuacioneve diferenciale pjesore në fizikës matematikore. Megjithatë ai i siguroi vetes një vend të përhershëm në historinë e shkencës përmes punës së tij dhe zbulimet në hidrodinamikë, pritje e tij e teorisë kinetike të gazeve, roman një metodë për llogaritjen e vlerës së një rritje të aseteve, dhe demonstrim se lëvizjen më të shpeshta e një varg në një instrument muzikor është i përbërë nga mbivendosje të një numri të pafund të vibracioneve harmonik ...

Daniel Bernoulli u nderua shumë në jetën e tij. Ai u zgjodh në shumicën e shoqërive kryesore shkencore të ditës së tij duke përfshirë ato në Bolonjë, Shën Petersburg, Berlin, Paris, Londër, Bern, Torino, Zürich dhe Mannheim.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland