Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

George Berkeley

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

12 March 1685

Kilkenny, County Kilkenny, Ireland

14 Jan 1753

Oxford, England

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

George Berkeley 's babai ishte William Berkeley dhe nënës së tij besohet të ketë qenë Elisabeth Southerne, edhe pse kjo nuk është verifikuar me siguri të plotë. William Berkeley ishte një bujk zotëri familja e të cilit fillimisht erdhi nga Staffordshire në Angli, ndërsa Elisabeth Southerne ishte vajza e një që bën birrë Dublin. George u rrit deri në Dysert Kala, pranë Thomastown, të cilat babai i tij në pronësi. Ai hyri Duka i Shkollës Ormonde në Kilkenny në korrik 1696 dhe ka studiuar deri në janar 1700 dhe më pas, edhe pse ende nuk e pesëmbëdhjetë vjet të moshës, ai hyri në Trinity College, Dublin. Ai matriculated mars 1700, vetëm pasi arriti moshën pesëmbëdhjetëvjeçare, si një pensionist, do të thotë se ai nuk kishte paguar një bursë dhe për vetë të mbajtur në Kolegjin e tij. Në 1701 ai u zgjodh në një ekspozitë Smith Erasmus, dhe u dha një bursë në vitin e ardhshëm. Ai u diplomua me BA në pranverën e vitit 1704.

Stewart shkruan:

Pas diplomimit ai përgatitur një libër mësimi fillor në të cilën ai shqyrtoi bazën e simbol aritmetik dhe proceset kryesore aritmetik si funksionet e që simbol, duke shpjeguar se këto pa të përdorë teknikat algjebrike dhe gjeometrike. Ai e publikoi në 1707 si "Arithmetica", së bashku me një grup të mëtejshëm të studimeve me titull "Mathematica përmbledhje" ... dhe tregoi se matematika ka qenë interesi i tij kryesor për tre vjet.

Berkeley ishte duke punuar në këto tekste matematikë, titulli i të cilit është i plotë Arithmetica absque Algjebra AUT Euclide demonstrata (Aritmetike demonstruar pa algjebër apo Euklidit), duke pritur shansin për të konkurruar për një shoqëri. Në 1706 u bë një Fellowship College në dispozicion dhe, pas marrjes së disa jashtëzakonisht kërkuar provimeve konkurruese, ai u bë një tjetër i vogël i Trinity College, Dublin më 9 qershor 1707. Më vonë në atë vit, më 19 nëntor, lexoi artikullin e tij e infinites të Shoqërisë filozofike Dublinit, por kjo punë matematike dhe filozofike, u botua vetëm pas vdekjes së tij. Kjo punë, si ato të mëparshme matematikore, qartë tregon se Berkeley u ndikua shumë nga Locke. Si edhe kryerjen e disa detyrave tutoring dritë, ai studioi hyjni dhe u shugurua dhjak në shkurt 1709 dhe shugurua prift në vitin e ardhshëm. Gjatë kësaj kohe ai botoi dy vepra të rëndësishme, Ese në drejtim të një teori e re e Vizionit në 1709 dhe një libër mësimor në lidhje me Parimet e Njeriut Knowledge in 1710. Qëllimi i parë, siç pohohet nga Berkeley, është:

... të tregojë mënyrën e ku ne e perceptojnë nga shikimi në distancë, madhësinë dhe gjendjen e objekteve. Gjithashtu të marrin në konsideratë ndryshimi ka mes ideve të parit dhe të prekurit, dhe nëse ka ndonjë ide të përbashkëta për të dyja shqisat.

Në punën e dytë që ai shqyrton ide abstrakte. Ai pohon në hyrje nocionet ai diskuton në thellësi:

Është rënë dakord mbi të gjitha duart, se cilësitë ose mënyrat e gjëra kurrë nuk bëjnë të vërtetë ekziston secili prej tyre përveç në vetvete, dhe ndahet nga të gjithë të tjerët, por janë të përziera, si të thuash, e përzier së bashku, disa në objekt të njëjtë. Por ne jemi tha, mendje janë në gjendje të marrin në konsideratë çdo cilësi në formë individuale, ose të nxjerra nga ato cilësi të tjera me të cilat ajo është e bashkuar, nuk do të thotë deri në atë kornizë të vetë ideve abstrakte. ... Jo se kjo është e mundur për ngjyra ose kërkesë për të ekzistojnë pa extension, por vetëm se mendja mund të kuadrit të vetë nga abstragim ideja e ngjyra ekskluzive e zgjerimit, dhe e levizjes ekskluzive e dy ngjyra dhe zgjerimin.

Berkeley dërgoi një traktat në lidhje me Parimet e Njeriut Njohuri Samuelit Clarke dhe William Whiston.

Shiko këtë link për komentet Whiston së.

Edhe pse Berkeley vazhdoi të mbajë shoqëri të tij në Trinity College, Dublin, deri në 1724, ai kaloi shumicën e periudhës 1713-1724 larg nga Dublini. Ai shkoi në Londër, në janar 1713, ku ai organizohet publikimin e disa nga veprat e tij. Në nëntor të atij viti ai u nisën për në Itali si kapelan te Zoti Peterborough. Ai ka shkruajtur:

Fusha e gjelbër dhe pemët, livadhe me lule dhe rrjedhave purling, nuk ka ku në përsosmëri të tillë si në Angli, por në qoftë se ju do të dini ditë shkathët, suns të ngrohtë, dhe qielli blu, ju duhet të vijë në Itali, dhe për të mundësuar një njeri për të përshkruar rocks dhe precipices, kjo është absolutisht e nevojshme që ai të kalojë Alpet.

Ai u kthye në Angli në gusht 1714 dhe drejt fund të vitit ai kishte një ethe që Arbuthnot përshkruar me një shaka që synon filozofisë Berkeley's:

19 tetor 1714: ... Berkeley varfër filozof ka tani 'idenë e të shëndetësisë, e cila ishte shumë e vështirë për të prodhuar në të, sepse ai e kishte' një ide "e një ethe e çuditshme të tij në mënyrë të fuqishme, që ajo ishte shumë e vështirë për ta shkatërruar duke futur një kundërshtim .

Berkeley u kthye në Itali në 1716 me Xhorxh Ashe, bir i dekan Trinity College, dhe ai kaloi katër vjet atje. Ai jep një përshkrim të gjallë kthimit shpërthim të Vesuvius në 1717:

17 prill 1717: ... me shumë vështirësi arrita të lartë të malit Vesuvius, në të cilin unë pashë një aperture madhe të plotë e tymit, e cila pengohet duke parë thellësinë e saj dhe figura. Kam dëgjuar zëra brenda gji i tmerrshëm që disa i rastësishëm, i cili duket të burojnë nga barku i malit, një lloj gumëzhimë, sighing, të ngrirë, churning ... 5 qershor, pas një zhurmë të ndyrë, mali ishte parë në Napoli të vjell pak nga krater. Vazhdoi të njëjtën datë 6. 7-të, asgjë nuk ishte vënë re deri brenda dy orëve të natës, kur ai filloi një bellowing shëmtuar, të cilat vazhduan tërë atë natë dhe ditën tjetër deri në mesditë, duke shkaktuar dritare, dhe, si disa të pohohet, shtëpitë shumë në Napoli për të shkundur . Që nga ajo kohë ai spewed sasi të mëdha të stuff shkrirë të Jugut, e cila Transmetuar poshtë anën e malit si një tenxhere të madhe mbi valë.

Në udhëtimin përsëri në Angli Berkeley kaloi disa kohë në Lion, ku ai ka shkruajtur ese De MOTU (Më lëvizje), që ai ka dërguar për Çmimin e Madh të Akademisë së Shkencave. Ai nuk ishte i suksesshëm. Ai arriti në Londër në fillim të 1721 dhe me fillimin e vitit akademik 1721-22 ai ishte në Dublin, ku ai është tani një tjetër të lartë (një pozitë në të cilën ai kishte qenë i emëruar në 1717, ndërsa në Itali). Ai mori detyra të tjera të tilla si:

... bibliotekar, dekan i vogël, pedagog greke, pedagog hyjni, i ngarkuar të lartë, dhe ligjërues në hebraishte.

Në maj 1724 Berkeley dha dorëheqjen nga funksioni i tij në Trinity College të bëhet Anglikane Dekani i Londonderry, por ai kurrë nuk banuar në qytetin e shpenzimeve më të madhe të katër viteve të ardhshme në Londër. Gjatë këtyre viteve ai kishte planifikuar për krijimin e një College në Bermuda të trajnojë bijtë e kolonistët dhe amtare amerikanëve që ai dëshironte të kthej në:

... fesë, moralit dhe jetës civile.

Fondet e £ 10.000 për projektin Berkeley ishin premtuar pas Dhoma e Komuneve në Londër votuan:

Kjo një adresë të përulur të paraqitet në madhështinë e tij, se nga tokat në St Christopher, dhënë nga Franca në Britaninë e Madhe nga traktati i Utrecht, madhështinë e tij do të jetë i kënaqur me mirësjellje për të japin të tilla për përdorimin e presidentit dhe miqtë e kolegjin e Shën Palit, në Bermuda, si madhështinë e tij do të mendoj se duhur.

Më 1 gusht 1728 ai u martua me Anne Foster, dhe së shpejti pasi ata nisem në lundrim për Amerikën. Ata arritën Newport, Rhode Island, dhe bleu një fermë. Tyre të parë dy fëmijë, Henry dhe George ishin lindur ndërsa familja ka jetuar pranë Newport, Rhode Island. Atje ai ka pritur për grantin £ 10.000 të paguar që do të mundësonte atij për të ndërtuar Kolegji planifikuar. Megjithatë, nga mesi i 1731 u bë e qartë se ai nuk do të kishte dhënë, dhe ai u kthye në Londër në tetor. Ai shkroi një numër artikujsh të gjatë kohës së tij në Amerikë që ai i botuar në dy ose tre vjet pas kthimit të tij.

Në janar 1734 Berkeley u emërua peshkop i Cloyne dhe u shenjtëruan në Kishën e Shën Palit, Dublin, më 19 maj 1734. Në këtë zyrë ai iu përkushtua për gjendjen sociale dhe ekonomike e Irlandës, duke e bërë më të mira të tij si një peshkopi anglikan për të ndihmuar në kushtet e të gjithëve në vend me mbizotërim katolik. Në 1745, në kohën e rebelimit jakobit, Berkeley drejtuar katolikëve romakë në dioqezës së tij, dhe në 1749 ai foli për katolike romake Fjala Klerikët A të urti. Ai mori një përgjigje në Journal Dublin e 18 nëntor 1749, në të cilën Klerikët katolikë u shpreh:

... thanks e tyre të sinqertë dhe i përzemërt për të autorit të denjë, duke e siguruar atë se ata janë të vendosur të pajtohet me çdo të veçantë të rekomanduara në fjalën e tij të madhe të pushtetit të tyre. ... në çdo faqe [adresën Berkeley] nuk përmban një provë të gjerë bamirëse autorit; pikëpamjet e tij janë vetëm ndaj publikut të mirë, do të thotë se ai parashikon janë në pajtueshmëri me të lehtë dhe mënyrën e tij të trajtimit të personave në rrethanat e tyre në mënyrë shumë të njëjës, që ata qartë tregojnë njeri i mirë, njeri i nderuar i sjellshëm, dhe patriot i vërtetë.

Ai ishte i përkushtuar për të Cloyne dhe ai gjithmonë blerë rrobat e tij në vend edhe pse kjo do të thotë se ata nuk ishin të kualitetit të lartë, por ai donte të mbështetur punësimin. Ai ngriti një shkollë për të mësuar tjerrje fëmijëve, dhe ai donte të bërë të mundur prodhimin e liri. Ai ka shkruajtur:

Fëmijët të fillojnë të gjejnë një kënaqësi të paguhet në para të vështirë, të cilën unë kuptoj ata nuk do të jap të prindërve të tyre, por mbaj për të blerë rroba për veten e tyre ... Unë jam i ndërtuar një shtëpi e të varfërve për vagrants guximshëm, dhe projektimi për të rritur rreth dy akra e kërp për punësimin e tyre.

Berkeley është i njohur mirë në botën e matematikës për sulmin e tij mbi bazë logjike e gur si zhvilluar nga Njutoni. Në traktin e tij analist: ose një diskurs për të drejtuar një matematikan i pafe, i publikuar në 1734, ai u përpoq të argumentojë se edhe pse gur çuar në rezultatet e vërteta themelet e tij nuk ishin më të sigurt se ato të fesë. Ai deklaroi se gur përfshirë një gabim logjik për një ndryshim në hipoteza. Ai e përshkroi derivate si vijon:

Dhe cilat janë këto fluxions? Shpejtesite e increments kalimtar. Dhe cilat janë këto increments njëjta kalimtar? Ata nuk janë as sasi të fundme, as sasi pafundësisht të vogël, as asgjë. Ne nuk mund të telefononi ata fantazmave të larguar sasi?

Kritikat Berkeley ishin themeluar mirë dhe të rëndësishme në atë që ata u përqëndruan vëmendjen e Matematikanë në një sqarim logjik i gur. Ai zhvilluar një teori zgjuar për të shpjeguar rezultatet e saktë të marra, duke pretenduar se ajo ishte rezultat i dy gabime kompensuese. Ren shkruan në:

Me rishikimin e jetës Berkeley dhe përmbajtjen e "Analistët", ne përfundim se kritika e tij ishte e drejtë dhe se ajo impelled përmirësimin e themelet e gur objektivisht. Kjo është e dobishme për zhvillimin normal të matematikës për të pranuar format e ndryshme të critique pozitivisht.

Shumë nga referencat e tjera që i japim të diskutojnë gjithashtu sulmin Berkeley mbi gur, shih,,,,,, dhe. De Moivre, Taylor, Maclaurin, Lagranzhit, Jacob Bernoulli dhe Johann Bernoulli bërë të gjitha përpjekjet për të sjellë argumentet rigoroz të grekëve në gur. Maclaurin në traktat mbi fluxions dha përgjigje të mira për Berkeley.

Me shëndet vonë Vitet 1740 Berkeley ishte përkeqësuar. Tij më i ri i biri Uilliam vdiq në vitin 1751 i cili shtohet në rënie e tij. Përkundër kësaj ai udhëtoi me gruan e tij në Oksford në korrik 1752 për të parë djalin e tij të dytë Xhorxh fillojnë studimet e tij në Kishën e Krishtit. Në fakt qëllimi i tij ishte që të mbetet në Oksford për pjesën tjetër të jetës së tij, që ai e parashikuar nuk do të jetë shumë e gjatë. Ai vdiq nga një atak në zemër në mbrëmje të së dielës 14 janar 1753, i ulur me familjen e tij të dëgjuar leximin e tij gruan. Ai vdiq në mënyrë paqësore që thuhet se ngjarja shkoi pa u vënë re, familjes duke menduar se ai kishte rënë në gjumë. Ai u largua nga udhëzimet që ai nuk ishte për të varrosur për së paku pesë ditë dhe ai u varros në Kishën e Krishtit, Oxford më 20 janar.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland