Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Richard Ernest Bellman

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

26 Aug 1920

Brooklyn, New York City, USA

19 March 1984

Los Angeles, California, USA

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Richard Bellman 's babai ishte John James Bellman dhe nëna e tij ishte Pearl safian. Të dy palët e familjes erdhi nga prejardhje hebraike, me babain Bellman dy Gjonit që ka emigruar nga Rusia dhe babai Pearl safian së që ka emigruar nga Polonia. Pavarësisht prejardhje hebreje, Richard familje që ka lindur në u agnostics.

Depresioni i Madh filloi në 1929, kur Richard ishte nëntë vjeç, dhe me 1932 një e katërta e punonjësve në Shtetet e Bashkuara ishin të papunë. Depresioni i viteve 1930 e pa rroga të ulëta dhe nuk kishte shumë anti-semitizmit. John Bellman u shkretua nga Depresioni, por, pavarësisht vështirësisë madh, arriti të parë Richard marrë një arsim të mirë. Richard të parë u takua matematikës në moshën njëmbëdhjetë, kur ai ka studiuar Schultze fillore dhe algjebër të përparuara. Ai nuk ishte i pushtuar vetëm me këtë në fillim të ballafaqohen me matematikë, por si një djalë i gëzuar pursuits të tjera të tilla si leximi zellshëm, do raundin e muzeumet e Nju Jorkut, dhe oraret e shpenzimeve të lumtur në Bibliotekën Rruga 42 Publike.

Richard mori pjesë Abraham Lincoln High School në Bruklin, ku ai përfaqësoi shkollën e tij në ekipin e matematikës dhe në vitin e tij të fundit u shpërblehet me arritjen e rangut të lartë midis të gjithë nxënësit e shkollës Nju Jork. Pas High School Bellman hyrë Kolegji qytetit të Nju Jorkut në janar 1937. Në këtë fazë ai e kishte bërë mendjen e tij për t'u bërë një fizikant teorik dhe ai mori kurse në Kolegjin me këtë në mendje. Në 1938 ai u zhvendos nga qyteti i Brooklyn College në Kolegjin ku ai tani vendosi të bëjë matematikë fushën e tij kryesore e studimit. Ai përfaqësoi Brooklyn College në ekip tre njeri në konkurs matematikës Putman Lowell në dy vitet e fundit të tij në Brooklyn College. Ai u diplomua me BA në matematikë në vitin 1941 dhe në shtator të atij viti ai hyri në Universitetin Johns Hopkins në Baltimore të ndërmarrë studime pasuniversitare.

Shtetet e Bashkuara hynë pas Luftës së Dytë Botërore Japanese sulmuar flotën amerikane në Pearl Harbour në 7 dhjetor 1941. Me 11 dhjetor Shtetet e Bashkuara ishin në luftë me Gjermaninë. Bellman majtë të Universitetit Johns Hopkins në fillim të 1942 për të marrë një pozicion si instruktor në Ushtarake Elektronikë në Universitetin e Wisconsin. Ndërsa mësimi elektronik si pjesë e përpjekjeve të luftës, ai ndërmori studimet e tij në matematikë dhe u dha një diplomë master nga Wisconsin në 1943. Vazhdimi i punës për të ndërmarrë luftë me mësimin e tij, Bellman tjetër shkoi në Universitetin Princeton, ku ai mësonte në programin e specializuara të ushtrisë Training. Ai ishte në gjendje të vazhdojë të ndërmarrë punë të diplomuar në matematikë, por në dhjetor 1944 ai u hartua në ushtri dhe caktohet o Projekti Manhattan ne Los Alamos. Atje ai ka punuar për problemet në fiziken teorike deri në shkarkimin e tij në vitin 1946.

Bellman u kthye menjëherë në Princeton, ku ai përfundoi studimet e doktoraturës në Lefschetz 's mbikëqyrje. Disertacioni i tij e doktoraturës në stabilitetin e ekuacioneve diferenciale ishte i shqetësuar me sjelljen e zgjidhjeve te ekuacioneve diferenciale si reale t pavarur variabile tenton të pafundësi. Ajo u dërgua në Princeton, më vonë të atij viti dhe ai ishte dhënë Ph.D. e tij Rezultatet nga Disertacioni i tij u shfaq në teorinë e Stabilitetit librin e ekuacioneve diferenciale që ai botoi në vitin 1953. Një recensues vlerësoi të saj:

... mënyrë të kulluar dhe tërheqëse e prezantimit.

Ai ka mbetur në Princeton si Asistent Profesor i matematikës pas dhënien e doktoraturës së tij, por në 1948 ai u largua për të marrë postin e Asistent Profesor i matematikës në Universitetin e Stanfordit. Gjatë verës në vijim të parë ai ka punuar në Korporatën RAND. Ai ka shkruajtur:

Unë kam qenë shumë e etur për të shkuar në RAND në verën e vitit 1949 ... Unë u bë mik me Ed Paxson dhe e pyeti se çfarë ishte e interesuar RAND in Ai sugjeroi që punojnë në proceset e vendim multistage. Fillova pas se sugjerim.

Pas një periudhe të dytë të kohës në RAND, Bellman kaluar një vit në pushim nga Stanford, duke punuar në Princeton më H-shkencore bombë. Ndërkohë që ka ai filloi të peshoj nëse ai duhet të mbeten të Stanfordit, ku ai ishte duke punuar në temën e donte më, domethënë teoria analitike numër, apo nëse ai duhet të marrë një pozicion në RAND në Los Anxhelos. Ai ka shkruajtur:

Unë u intriguar nga programimi dinamik. Ishte e qartë për mua se kishte një marrëveshje të mirë të analizave të mirë atje. Për më tepër, unë mund të shoh shumë aplikime. Kjo ishte një zgjedhje të qartë. Unë mund të jetë ose një intelektuale tradicionale, ose një intelektual modern duke përdorur rezultatet e hulumtimit tim për problemet e shoqërisë bashkëkohore. Kjo ishte një rrugë të rrezikshme. Ose unë mund të bëj hulumtime dhe zbatimi i shumë shumë pak, ose shumë pak hulumtime dhe zbatimi i shumë. Kisha besim se unë mund ta bëja këtë aktivitet delikat, byrek një mode la.

Vendimin e marrë, Bellman la Stanford në vitin 1952 dhe mori pozicionin e Kërkimit Matematikan te RAND. Si Dreyfus shkruan në:

Siguroi për një karrierë të suksesshme akademike konvencional, Bellman ... hedhur shumë në vend të tij me llojin e matematikës aplikuar më vonë të njohur si operacionet e kërkimit. Në ato ditë, praktikantë të zbatohet dukshëm janë konsideruar si qytetarë të rendit të dytë e vëllazëri matematikore. Gjithmonë një të gëzojnë polemika, kur ftohen të flasin në matematikë universitet seminare të ndryshme departamenti, Bellman kënaqur në justifikuar zgjedhjen e tij për të zbatuar gjatë matematikë të pastër si të motivuar nga sfidat më të mëdha të botës reale dhe kërkesat e matematike.

Publikimi i parë Bellman për programimin e dinamik u shfaq në vitin 1952 dhe librin e tij të parë në temë Një hyrje në teorinë e programimit dinamik u botua nga korporata RAND në vitin 1953. Për të marrë një ide e asaj teme ishte për ne një problem të japin kuotën e tyre tipike studiuar në libër. Bellman shkruan:

Ne jemi informuar se një thermije është në gjendje ose 0 ose 1, dhe ne jemi të dhënë fillimisht probabilitetin x se ajo është në gjendje 1. Përdorimi i operacionit Një kjo do të zvogëlojë probabilitetin për të hanxhar, ku a është një konstante pozitive më pak se 1, ndërsa operacioni L, i cili konsiston në mbajtjen e grimcë, do të na thoni patjetër shteti i cili është futur me emrin tuaj Në qoftë se është e dëshiruar për të transformuar grimcë në shtet 0 në një kohë minimale, ajo që është procedura optimale?

Aplikacioneve të ndryshme Bellman e këto mjete të vazhdueshme për të zgjidhur një sërë problemesh. Si ai ka shkruajtur:

... si e 1954 apo kështu që kam pasur stumbled në disa lloje të rëndësishme të problemeve dhe kishte qenë shtyrë, do s'do, duke u përgjigjur në disa lloje të rëndësishme të pyetjeve. Unë mund të merren me kontrollin e determinist proceset deri në një masë dhe procesi i vendim stochastic në ekonomi dhe operacionet kërkimore gjithashtu.

Në këtë pikë ai ka bërë disa vendime shumë të caktuar në drejtim të kërkimit të tij duhet të marrë, duke shkuar mbrapa në kërkim në supozimet e tij origjinal modeli themelor matematikore dhe duke u përpjekur për të futur më shumë supozime realiste. Ai vazhdoi duke prezantuar problemet Markovian vendim në vitin 1957 dhe në vitin 1958 ai botoi gazeta e tij të parë në kontrollin e stochastic proceset ku ai paraqiti atë që sot quhet ekuacion Bellman.

Numri i dokumenteve dhe librave që Bellman ka shkruajtur është mjaft e mahnitshme. Për shembull, listën e 621 letra letra, 41 libra dhe 21 përkthime të librave autor i (ose bashkë-autor) nga Bellman. Edhe pse është e pamundur që të japë më shumë sesa një shije në një artikull të tillë si ky, ne japim një shenjë të fushëveprimit të tyre duke renditur titujt e disa nga librat e tij. Këto përfshijnë, përveç atyre që janë përmendur tashmë: A Survey of Teoria e Boundedness, e Stabilitetit, dhe Asymptotic Sjellja e Zgjidhjet e lineare dhe jolineare e diferencuar dhe Diferenca Ekuacionet (1949); Një studim i teorisë matematike të kohës-lag, vonuar kontrollin, dhe proceset e trashëguar (1954); programimi dinamike të proceseve të vazhdueshme (1954); programimit dinamik (1957); Disa aspekte të teorinë matematikore të proceseve të kontrollit (1958), Hyrje në analizë matricës (1960); Një hyrje e shkurtër për të theta funksioneve (1961); Një hyrje për pabarazitë (1961); proceset Adaptive kontrollit: Një vizitë turistike me udhërrëfyes (1961); pabarazitë (1961); programimit Aplikuara dinamik (1962); diferencuar-ekuacionet dallim (1963); teknikat turbullim në matematikë, fizikë , dhe inxhinieri (1964) dhe programe dinamike dhe teoria moderne të kontrollit (1965).

Ne kemi ndaluar në 1965 në dhënien e një listë të librave Bellman që nga ajo ishte në këtë kohë që ai la RAND dhe pranuar një takim si Profesor i matematikës, Electrical Engineering, dhe mjekësisë në University of Southern California. Ai vazhdoi studimin e tij të shquar dhe rekord publikim. Qasja e tij ishte e përmblodhi në një kurs të ai dha leksione në Universitetin e Kentucky në 1966, në të cilën ai synon:

... për të përshkruar disa nga mënyrat që problemet e botës moderne ofrojnë pyetje interesante matematikore dhe të hapur deri tërësisht domains të reja të matematikës. ... [Unë besoj se] rritjen e matematikës vital varet nga ç'është më e rëndësishmja në ndërveprim të vazhdueshëm me botën reale.

Interesat e tij u kthye në drejtim të kompjuterave si një mjet në hulumtimet matematikore dhe ai ka shkruajtur libra si Algorithms, grafikët dhe kompjuterave (1970). Në 1973 kur ai e goditi tragjedia u diagnostikua me një tumor të trurit. Një operacion për heqjen e tumorit ishte i suksesshëm, por pas komplikime operacion vendosur në të cilën e kishte lënë një ulok pothuajse totale. Mrekullueshëm, megjithatë, ai mbeti shumë aktiv në kërkimin e tij matematikore pavarësisht nga problemet e tij fizike dhe në 10 vitet e mbetura të jetës së tij ai shkroi rreth 100 letra. Ndër librat e botuar ai gjatë këtyre viteve ne duhet të përmendim veçanërisht e rëndësishme Një hyrje të imbedding invariant (1975) shkruar së bashku me GM Wing. Mirëpo ai gjithashtu ka shkruajtur Teoria Analitike numrin (1980), Metodat matematike në mjekësi (1983), dhe Laplace transformimin (1984).

Pas vdekjes së tij në vitin 1984 librat e tij ka vazhduar të jetë botuar si ekuacione pjesore diferenciale (1985), llogaritje selektiv (1985), Metodat e përafrimit (1986), si dhe shumimin Vala: Një qasje invariant imbedding (1986).

Bellman nderon mori një numër shumë i madh për kontributin e tij të shquar në aplikimet e matematikës. Në vitin 1970 ai u nderua me çmimin e parë Norbert Wiener në Matematikë e Aplikuar, që është një çmim të përbashkët të Shoqërisë matematike Amerikane dhe Shoqata për Industriale dhe Matematikë e Aplikuar. Gjithashtu në vitin 1970 në Universitetin Carnegie-Mellon dhënë Bellman Dikson Çmimin e parë dhe tre vjet më vonë ai u emërua në Lectureship ALZA nderuar nga Shoqërisë Engineering Biomedical.

Ai u zgjodh për të Bursës në Akademinë Amerikane të Arteve dhe Shkencave në vitin 1975 dhe në vitet e ardhshme, ai mori nga John Neumann Theory çmimin, një tjetër çmim të përbashkët gjatë kësaj kohe nga Instituti i Shkencave Menaxhimi dhe Hulumtime Operacionet Shoqërisë të Amerikës. Në 1977 u zgjodh për të Akademisë Kombëtare të Inxhinierisë. Ai u dha Medaljen e Artë Nderi IEEE në 1979:

Për kontributin e proceseve vendim dhe sistemin e kontrollit teori, veçanërisht krijimin dhe zbatimin e programeve dinamike.

Bellman u zgjodh anëtar i Shoqërisë për matematike Biologji në 1980 dhe në 1983 ai u zgjodh për të Akademisë Kombëtare të Shkencave (Shtetet e Bashkuara të Amerikës) . Në vitin 1983 ai mori Medaljen e Trashëgimisë nga Këshilli Amerikan për Kontrollin.

IEEE 1979 Awards pritjes shteteve Broshura:

Richard Bellman është një figurë e tmerrshëm midis kontribuan në teorinë moderne të kontrollit dhe sistemet e analizës. Shpikjen e tij të programimit dinamik shënoi fillimin e një epoke të re në analizën dhe optimizimin e sistemeve shkallë të gjerë dhe hapi një rrugë për aplikimin e kompjuterit teknikat e sofistikuara të orientuara në një varietet të gjerë të problemeve duke filluar nga zonat e projektimit të sistemeve të udhëzimeve për automjetet hapësirë të kafshëve të egra dëmtuese kontrollin dhe optimizimin e rrjetit.

Pas listing nderon e tij shumë, siç e kemi më lart, broshurë më pas e paguan kete haraç tij personale:

Por ajo që ka më shumë rëndësi është se Richard Bellman fitoi më shumë se famë - ai fitoi admirim dhe dashuri për të gjithë ata që e njohin atë për guximin e tij të shquara dhe madhështisë si një qenie njerëzore.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland