Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Giusto Bellavitis

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

22 Nov 1803

Bassano, Vicenza, Italy

6 Nov 1880

Tezze (near Bassano) Italy

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Giusto Bellavitis 's babai, Ernesto Bellavitis, ishte një kontabilist me qeverinë e Bassano. Bassano kishte qenë një varësi e Venedikut nga viti 1405, por në 1796, vetëm shtatë vite më parë Giusto ka lindur, Napoleoni mposhti austriakët në një betejë atje. Ernesto Bellavitis kishte ardhur nga një familje që ishte pjesë e fisnikërisë së Bassano, por, nga koha që Giusto është në rritje deri në qytet, prindërit e tij (nëna e tij ishte Giovanna Navarini) nuk ishin të pasur.

Giusto nuk mori pjesë asnjë institucionet arsimore por ishte mësuar në shtëpi nga babai i tij. Ernesto Bellavitis djali i tij i dha një vlerësim të mirë dhe simpati për matematikën, por para se Giusto kohë kishte kapërcyer shumë njohuri babait të tij të subjektit. Ai vazhdoi të studiuar matematikë të tij, leximin e teksteve dhe duke u përpjekur për të zgjidhur problemet e fundit.

Në 1822, në moshën 18, Bellavitis filloi të punojë për qeverinë komunale të Bassano si babai i tij. Megjithatë, kjo e bën atë tingull sikur ai fitoi jetuar e tij nga kjo punë, e cila nuk ishte aq e deri 1832 ai ka marrë asnjë rrogë për përpjekjet e tij. Duke pasur parasysh se ai kishte marrë asnjë të paguajë është shquar si ai ishte i ndërgjegjshëm në kryerjen e detyrave të tij! Bellavitis ka kaluar shumicën e kohës së tij të lirë pune në matematikë, megjithatë, dhe ai botoi gazeta e rëndësishme duke filluar nga 1834. Ishte në atë vit që Bellavitis dha formulën për fushat e poligone të cilat janë zbuluar në mënyrë të pavarur nga von Staudt në 1842.

Bellavitis algjebër besonin se duhej të themeluar në gjeometri, dhe se sistemet e numrave mund të përcaktohen vetëm përmes koncepteve gjeometrike. Sipas Bellavitis, avioni nuk ka vetëm të sigurojë një mjet për të përfaqësuar numrat komplekse. Duke pasur parasysh aeroplan, ai bëri thirrje dy segmente të vijë i barabartë nga fuqia në qoftë se ato janë paralele, të gjatësisë të barabartë, dhe të drejtuara në mënyrë të barabartë. Duke filluar në 1832 Bellavitis zhvilluar algjebër gjeometrik të numrave komplekse. Në 1835 dhe 1837 ai botoi dy gazeta të equipollencies që shumë e konsiderojnë të jetë kontributet e tij më të rëndësishme në matematikë. Gur gjeometrike që ai të zhvilluara (në fjalët e tij):

... na mundëson që t'i shpreh me anë të formulës për rezultatet e ndërtimeve gjeometrike, të paraqesin propozimet e gjeometrike me anë të ekuacione, dhe për të zëvendësuar një argument logjik me transformimin e ekuacioneve.

Çfarë futi ai ishte një gur barycentric më të përgjithshme se ajo e Möbius. Kjo ishte për të ndikuar në Grassmann futjen e teorisë së tij të vektorëve në 1844. Më vonë, në 1858, Bellavitis përfshirë sistemin e quaternions në gur e tij gjeometrike.

Bellavitis u emërua profesor i matematikës dhe mekanikës në Vicenza në 1843. Ajo ishte vetëm në këtë pikë që ka arritur të sigurisë financiare që lejoi atij të martohet. Maria Tavelli, që ai u martua me pas, kishte qëndruar me besnikëri nga Bellavitis për katërmbëdhjetë vjet duke pritur për të që të bëhen financiarisht të sigurt. Ai u emërua profesor i gjeometrisë në Padua më 4 janar 1845, pas një provimi konkurues për të gjetur kandidatin më të mirë për karrige.

Në 1867, Bellavitis lëvizur nga kryesuesi i gjeometrisë në Padova për të marrë karrige të algjebër dhe gjeometri analitike plotësuese atje. Ai u emërua si senatori i Mbretërisë së Italisë në 1866.

Përveç punës të përshkruara më lart, Bellavitis ka dhënë një kontribut të rëndësishëm në gjeometrinë algjebrike, ku ai klasifikohet kthesa në veçanti kompletimin e Njutonit 's klasifikimin e kthesa kub, dhe gjeometri deskriptive me një libër mësimi të rëndësishëm në temë. Në algjebër ai vazhdoi Ruffini 's punojnë në zgjidhjen numerike e ekuacioneve algjebrike dhe ai gjithashtu ka punuar në teorinë e numrave.

Kjo do të shihet nga kjo që Bellavitis punuar në një gamë të madhe të temave matematikore. Megjithatë, ne jemi ende një rrugë të gjatë e të shkurtër një listë të plotë të temave ai ka studiuar. Carruccio, në, jep tema të mëtejshëm:

Bellavitis zgjidhen probleme të ndryshme mekanike me metoda origjinale, në mesin e tyre Hamilton 's quaternions. Ai zhvilluar vëzhgimet e shumë personale kritike për gur e probabilities dhe teoria e gabimeve. Ai gjithashtu Fizika eksploruar, sidomos optikë dhe electrology, dhe kimi. Si një njeri i ri, Bellavitis peshuar problemin e një gjuhe shkencore universale dhe e ka publikuar një letër për këtë subjekt në 1863. Ai i kushtoi edhe kohën në historinë e matematikës dhe, ndër të tjera, ai vindicated Cataldi nga atribuar shpikjen e fraksionet e vazhdueshme për të atij.

Bellavitis marrë nderon shumë pas fillimit të vështirë të karrierës së tij. Ai u zgjodh anëtar i Veneto Istituto në 1840, një shoku i Quaranta Società Italiana dei në 1850, dhe një anëtar i Lincei Accademia dei në 1879.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland