Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Eric Temple Bell

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

7 Feb 1883

Peterhead, near Aberdeen, Scotland

21 Dec 1960

Watsonville, California, USA

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Eric Bell Temple 's prindërit ishin Helen Jane Lindsay Lyall dhe James Bell. James ishte një peshku dhe vere curer fruta, një fakt që ET Bell nuk përmend në shkrimet e tij autobiografike. Për disa arsye, ai zgjodhi për të fshehur një pjesë të parë të jetës së tij, madje edhe nga i biri tij. Në 1884 familja u largua Skoci për Shtetet e Bashkuara, ku ata banonin në San Jose në Kaliforni. Pas vdekjes së babait Bell, ai u kthye në Britani në 1896 me nënën dhe vëllain e tij të vjetër. Nga 1898 Bell ndoqi Shkollën Bedford moderne ku mësimi i shkëlqyer matematikë dha atij jetën e tij të interesit-të gjatë në subjekt. Në veçanti, interesin e tij në teori numër erdhi nga kjo kohë.

Në 1902 Bell, por jo pjesa tjetër e familjes së tij, u kthye në Shtetet e Bashkuara. Ai thotë se në shkrimet e tij autobiografike që ai u larguan nga Anglia:

... t'i shpëtuar duke u shoved në Woolwich apo Indi Shërbimit Civil.

Në Shtetet e Bashkuara ai mbështetet vetë me një shumëllojshmëri e punëve të ndryshme, nga ana fermë dhe regjës lëkurësh mushkë të topograf. Ai hyri në Universitetin e Stanfordit në vitin 1905, duke u dhënë një AB me nderimet në matematikë dy vjet më vonë. Ai studioi për Master's Degree e tij në Universitetin e Uashingtonit që ai mori në vitin 1908. Ai mori doktoratën e tij nga Universiteti Columbia në 1912 pas një viti e studimit për disertacion Quinary Cyclotomic Quintic. Columbia Në punën e tij e doktoraturës ishte e mbikqyrur nga CJ Keyser. Dy vjet para se ai mori doktoratë e tij, Bell Smith u martua me Jessie Lillian Brown. Ata kishin një djalë.

Bell mësim matematike në Universitetin e Uashingtonit nga 1912 të emëruar fillimisht si një instruktor, por u ngrit në rangun e profesorit gjatë katërmbëdhjetë viteve ai dha mësim në universitet. Në 1926 ai u largua nga Uashingtoni, kur ai u emërua profesor i matematikës në Kaliforni Institutin e Teknologjisë, duke mbajtur këtë post deri në sëmundje të detyruar atë të largohej nga një vit para vdekjes së tij. Bell kishte nderin e të qënit i zgjedhur Kryetar i Shoqatës matematike të Amerikës dhe e ka mbajtur pozitën gjatë viteve 1931-33.

Bell ka shkruajtur disa libra e popullarizuar në historinë e matematikës. Ai gjithashtu dha kontribut të teorisë analitike numër, analiza Diophantine dhe funksionet numerike. American Mathematical Society dha atij Çmimin Bôcher në vitin 1924 për biografi të tij, paraphrases aritmetike që i ishte shfaqur në transaksionet e Shoqërisë American Mathematical në 1921. Megjithëse ai shkroi 250 dokumente hulumtimi, duke përfshirë edhe një e cila mori çmimin Bôcher, Bell është kujtua mirë për librat e tij, dhe pra si një historian i matematikes.

Librat e tij algjebrike Aritmetike (1927) dhe Zhvillimi i matematikës (1940) u bë klasike. Bell shpjegoi se ai kishte zgjedhur materiali i tij:

... pas konsultimit me profesionistë të shumta që e dinin nga përvoja personale e vështirë çfarë do të thotë zbulim matematikore. Në këshillat e tyre, vetëm tendencat kryesore të mijë viteve të fundit janë shqyrtuar, dhe këto janë paraqitur vetëm përmes episodeve tipike të mëdha në secilin vend.

Struik, shqyrtimit Zhvillimi i matematikës shkruan:

Përvoja e autorit si një matematikan kreative, një mësues dhe koleg i interesuar ka bërë të mundshme të bëhen komente të gjallë, përmbledhjet e saktë dhe sfiduese outlooks mes një studim tjetër faktike e arritjeve. Këto anketime janë meritat e të pabarabartë, excelling në aritmetik dhe algjebër dhe në fusha të lidhura me to dhe humbjen e tërësisë e tyre disi në rajonet më pak të njohur profesionalisht për të autorit.

Në një nivel më të ulët Bell ka shkruajtur libra që përfshinte Burrat e matematikës (1937) dhe Matematikë, mbretëresha dhe Nëpunësit e Shkencave (1951).

Një Broadbent, shih, e përshkroi Bell dhe shkrimet e tij në mënyrën e mëposhtme:

Stili i tij është i qartë dhe i bollshëm, opinionet e tij, nëse ne jemi dakord me to apo jo, janë shprehur me forcë, shpesh me humor dhe një keqdashje pak i butë. Ai nuk ishte hero i pavlefshëm-adhurues po aq i shpejtë për të shënuar rasti i humbur si fituar terren, në mënyrë që nga librat e tij të kemi një vizion të matematikës, si një aktivitet të lartë të questing mendjes njerëzore, shpesh i pasaktë, por gjithmonë duke shtypur më kurrë -search fund për të vërtetën matematikore.

Kenneth O maj ka shkruar:

[Bell's] njohuritë dhe stilin provokues të vazhdojnë të ndikojnë dhe të intrigave Matematikanë profesionale - pavarësisht nga pasaktësitë e tyre historike dhe nganjëherë interpretime çuditshëm.

Një historian i matematikes, Ann Hibner Koblitz, është lloji më pak në fjalën e saj:

[Bell] mund të bëhet i njohur edhe për brezat e ardhshëm të Matematikanë dhe historianët si krijues legjendë e historisë së matematikës. Ajo është e atij që matematikanet janë kryesisht me borxhe për përshtypjet e shtrembëruar të paraardhësve të tyre.

RL Cooke ka shkruar se në përshkrimin e Bell i Kovalevskaya është një:

... infuriatingly patronising, aluzion-keqtrajtim ngarkuar.

Bell nuk e mbyll shkrimin e tij në matematikë dhe ai gjithashtu shkroi novela gjashtëmbëdhjetë science fiction nën emrin Gjon Taine:

... justifikim, Bell veten një herë shkroi, duke qenë se në qoftë se këto novela popullore bërë para, disa botuesve mund të jenë të interesuar në librat më serioze.

Së fundi, ne duhet të përmendim një tjetër të interesave Bell's. Ai shkroi disa vëllime me poezi, dhe ndoshta kjo ishte dashuria e tij më të madh, por ai nuk ka marrë asnjë njohje të vërtetë për të.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland