Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Harry Bateman

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

29 May 1882

Manchester, England

21 Jan 1946

Pasadena, California, USA

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Harry Bateman 's prindërit ishin Marnie Elizabeth Bond, dhe Samuel Bateman, i cili ishte një farmaci farmaceutike dhe udhëtimi komerciale. Harry mori pjesë në Manchester Grammar School, ku ai e parë u rrit me dashuri matematikë, dhe në vitin e tij të fundit ai fitoi një bursë për të Trinity College, Cambridge. Ai shkoi deri në Kembrixh në vitin 1900 dhe ishte i lartë grindavec ne provimet e Tripos matematike te 1903 kur ai ishte dhënë BA e tij (të lartë grindavec do të thotë se ai u rendit e para midis atyre studentëve të cilët ishin dhënë një shkallë të klasit të parë). Bateman u dha një çmim Smith në vitin 1905 për një ese në ekuacione diferenciale. Atë vit ai u bë anëtar i Trinity College dhe ai mori MA shkallën e tij në vitin 1906. Disa njohuri mbi ndikim në zhvillimin e hershme e tij matematikore nga mësuesit e tij në Kembrixh është fituar me anë të një letër që ai shkroi në korrik 1945 (cituar nga Erdélyi in):

Interesi im në integrals e Ojler - tipi datat Laplace, unë mendoj, që nga koha kur Sir Edmund Whittaker i dha disa prona të transformimit Laplace në leksionet e tij në Kembrixh në 1903 ose 1904. Unë bëra disa përdorimin e metodës së transformimit Laplace inversi në ese Smith çmimin dhe disertacion shoqëri botuar pjesërisht në formë të modifikuar në 1909 dhe 1910.

Bateman filloi publikimin e matematikës, ndërsa ai ishte ende një universitare. Ai botuar në tetë probleme Times Arsimore, midis 1902 dhe 1910, dhe nga këto shtatë ishin në gjeometri. Përcaktimi i tij i parë në letër të kënaqur kthesa kushteve të ishte shkruar ndërsa ai ishte ende një universitare dhe ajo është publikuar në Proceedings of Shoqërisë filozofike Kembrixh në 1903. Dy gazetat më tej u shfaq në shtyp në vitin 1904, pikërisht zgjidhja e ekuacioneve diferenciale pjesore me anë të integrals caktuara, dhe integrals Disa caktuara dhe zgjerimit i lidhur me Lazhandrit dhe funksionet Bessel.

Gjatë viteve 1905 dhe 1906 Bateman udhëtuar në kontinent, duke vizituar Paris dhe Göttingen. Ishte gjatë vizitës së tij në Göttingen se ai mësuar të punojnë në ekuacioneve integrale të ndërmarrë nga Hilbert dhe shkollën e tij. Kjo bëri Bateman të përdorin metodat që po zhvillohen atje për të studiuar përhapjen e valëve tërmet. Pas kthimit të tij në Angli në vitin 1906 ai u emërua pedagog në Universitetin e Liverpulit, duke u bërë një Lexues të fizikës matematikore në Universitetin e Mançesterit në vitin e ardhshëm. Gjatë këtyre viteve rekordin e tij botim u amazing. Përveç dokumenteve të përmendura më lart, ai publikoi dy dokumentet në vitin 1905, tetë në vitin 1906, pesë në shtatë në 1907 dhe 1908. Një nga këto gazeta është publikim 1908 e tij të parë në transformimet e ekuacioneve diferenciale të pjesshëm dhe zgjidhjet e tyre të përgjithshme. Kjo do të ishte një temë për të cilën ai ka dhënë një kontribut shumë të rëndësishme, dhe ne i referohemi përsëri për këtë punë më poshtë. 1908 letër e tij ishte në ekuacioni i valës.

Bateman emigruar në Shtetet e Bashkuara në vitin 1910 ka botuar katër letra në 1909 dhe në vitin 1910 gazeta shtatëmbëdhjetë. Vitet 1910 -1912 janë shpenzuar në Kolegjin ku Bryn Mawr Charlotte Angas Scott ishte Kryetari i matematikës. Ai pastaj kaloi vitet 1912 - 1917 në Universitetin Johns Hopkins në Baltimore në një shoqëri kërkimore. Frank Morley ka qenë Shef i Departamentit në Johns Hopkins dhe në këtë fazë ai e kishte kthyer programin e doktoraturës që kishte qenë në një mënyrë të keqe, kur ai mori në vitin 1900. Emërimi i Bateman ishte një masë e shkëlqyer për të sjellë një matematikan jashtëzakonisht aktiv rinj kërkimore në Kolegji. Vitit 1912 ishte e gjatë së cilës Bateman martuar Ethel Horner Dodd më 11 korrik. Ata kishin një djalë Harry Graham i cili vdiq kur ai ishte vetëm një fëmijë, dhe ata adoptuan një vajzë Joan Margaret.

Nuk është një aspekt i çuditshëm në karrierën Bateman e cila nuk do të jetë e qartë nga përshkrimi tonë më sipër. Në vitin 1913, ndërsa në Universitetin Johns Hopkins, ai u dha një Ph.D. Në këtë kohë ai ishte një matematikan i shquar shumë me mbi 60 botime në emrin e tij, disa me rëndësi të madhe. Ai nuk kishte CV tipike e një Ph.D. student! Disertacioni i tij kishte të drejtë doktorit Curve Quartic dhe konfigurimin e tij gdhendur dhe mbikëqyrësit e tij tezë ishte Frank Morley. Megjithatë, ndërsa në Johns Hopkins ai gjeti kohë për të marrë në punë për një shumëllojshmëri të organizatave të ndryshme, duke qenë të punësuar në Byronë e standardeve, Shën malin Agnes College (një kolegj Baltimore për gratë operohet nën kujdesin e Motrave të Mëshirës), Byroja Weather, dhe Departamenti i Terrestrial magnetizëm.

Ai kaloi pjesën tjetër të jetës së tij në Pasadena, pasi u emëruar në vitin 1917 si profesor në Divizionin e Matematika, Fizika teorike, dhe Komunikacioni ajror në Throop College, i cili ishte riemëruar Kaliforni Institutin e Teknologjisë rreth tre vjet më vonë. Në fakt kur Bateman arriti atje në vitin 1917 Kolegji kishte kaluar nëpër një tranzicion të shënuar. Fillimisht emrin Throop Universiteti kur ajo u themelua nga Amos Throop në vitin 1891, ajo u bë Throop Institutit Politeknik në 1893, atëherë Throop Kolegji i Teknologjisë në 1913. Transformimi kishte ardhur kryesisht për shkak të entuziazmit të George Ellery Hale, astronom, për të bërë College në një institucion kryesor shkencor. Një numër i emërimeve të shkëlqyer, të tilla si ajo e Bateman dhe fizikanti Robert Millikan, ndihmuan në arritjen e qëllimi Hale.

Disa nga puna në fillim Bateman ishte në gjeometri dhe ndikimin e gjeometrinë e mbi të gjitha punën e tij është e dukshme. Në 1905 ai studioi quartic ekzaminuar disa sipërfaqeve më parë nga Cayley dhe Chasles. Në veçanti ai ndërtoi aeroplan tangjent dhe ekspozuan sipërfaqe si një zarf të avionëve. Ai është i njohur veçanërisht për punën e tij në funksione të veçanta dhe ekuacione pjesore diferenciale. Në 1904 ai zgjatet Whittaker 's zgjidhje të mundshme dhe ekuacioni i valës nga integrals caktuar për më shumë të përgjithshme ekuacione pjesore diferenciale.

Bateman ishte një pari të aplikojë për të Laplace ekuacionet integrale transformon në vitin 1906. Në 1910 ai zgjidhet sistemeve të ekuacioneve diferenciale zbuluar nga Rutherford të cilat përshkruajnë kalbje radio-aktive. Metodë Bateman ishte një nga të njohur e zbatuar formulë komplekse përmbysja e Laplace transformimin. Mirën kontribut Bateman bërë për matematikën, megjithatë, ishte puna e tij në transformimet e ekuacioneve diferenciale pjesore, në veçanti zgjidhjet e tij të përgjithshme që përmban funksione arbitrare. Në veçanti ai aplikoi metodat e tij të ekuacionet që rezultojnë nga electromagnetics, pastaj më vonë me ato që dalin nga hidrodinamikë.

Ai akumuluar një depo e madhe e informacionit në të gjitha funksionet e njohura të veçantë dhe në vdekjen e tij botimin e dorëshkrimeve të tij ishte ndërmarrë nga Erdélyi dhe bashkëpunëtorët e tij në formë të mirë-njohur seri të lartë Transcendetral Funksionet dhe Tabelat e transformon Integrale. Copson shkruan:

Harry Bateman vonë, gjatë viteve të tij të fundit, planifikuar një përmbledhje të gjerë të "funksione të veçanta". Ai synon për të hetuar dhe i rrafshët pronat e tyre, ndër marrëdhëniet mes tyre, përfaqësimet e tyre në forma të ndryshme, makro e mikro-dhe-scopic sjellje, dhe për të ndërtuar tavolinat e integrals përcaktuar përfshijnë ato. Projektit ishte që të gjithë kanë qenë në një shkallë gjigande, por do të kishte qenë një llogari autoritative dhe definitive e lëndës e saj të madhe.

Ndërsa shumica e materialit është në dispozicion, nuk është lehtë të arritshme, të shpërndara në libra dhe revista në shumë fusha. "Udhëzues për funksione", e cila Bateman planifikuar do të ishte e paçmueshme. Projekti nuk është përfunduar, dhe, pas vdekjes së tij, Instituti i Kalifornisë i Teknologjisë dhe Zyra Amerikane të Marinës së Kërkimeve pooled burimet e tyre për të vazhduar detyrën e Bateman.

Ajo doli se nuk ka vetëm pjesë e punës Bateman ishte në një gjendje të përshtatshme për publikim të menjëhershëm, dhe fusha ishte aq e gjerë se ajo dukej esenciale për të ngushtuar atë nëse diçka e dobishme do të ishte kryer. Ai ishte vendosur për t'u përqëndruar në një vëllim tre punë në funksionet e larta i jashtëzakonshëm, që do të pasohet nga dy vëllime të tabelave të integrals. Gjithë puna është kryer nga personeli i projektit Manuscript Bateman, nën udhëheqje të Arthur Erdélyi.

Ai ka shkruar një numër të teksteve që kanë qenë ribotuan si klasike: Analiza matematikore e valë elektrike dhe optike-mocion mbi bazën e Maksuellit 's ekuacionet (1915, ribotuan 1955); ekuacione pjesore diferenciale e fizikës matematike (1932, 1944 dhe ribotuan 1959); (shkruar me HL Dryden dhe FD Murnaghan), hidrodinamikë, Këshilli Kombëtar Research, Washington, DC (1932, ribotuan 1956) dhe (e shkruar me AA Milne Bennett dhe NE), integrimin numerike e ekuacioneve diferenciale (1933, 1956 ribotuan ). Në të gjitha Bateman botuar rreth 200 gazeta në një periudhë prej 40 vjetësh. Ai botohet vetëm pesë dokumente të përbashkët, një nga ata që në vitin 1924 po me Ehrenfestit në të cilën ata dukeshin në aplikimet e ekuacioneve diferenciale të pjesshme në fushat elektromagnetike. Murnaghan shkruan se tij:

... librat dhe dokumentat e ngrihet me referenca të cilat janë një minierë të vërtetë materiale burim i dobishëm.

Bateman pranuar nderon shumë për kontributin e tij, duke përfshirë edhe zgjedhjet të Shoqërisë Mbretërore të Londrës në vitin 1928 dhe zgjedhjeve të Akademisë Kombëtare të Shkencave në Uashington në vitin 1930. Ai u zgjodh për zëvendës-president i Shoqërisë American Mathematical në 1935, dhe ishte ligjërues Gibbs Shoqërisë së në 1943. Në fakt ai ishte në rrugën e tij në Nju Jork për të marrë njohje të mëtejshme në formën e një çmim nga Instituti i Shkencave Aeronautike kur ai vdiq nga një trombozë koronare. Ai ishte në një tren pranë Milford, Utah, në kohën e vdekjes së tij.

Interesat e tij jashtë matematikës ishin pak (5 botuar letra një vit për 40 vjet nuk lë shumë kohë gjatë!). Ai ishte një lojtar i lartë shahu klasës, megjithatë, mjaft e mirë për të përfaqësuar Britani në një ndeshje kundër SHBA-kur ai ishte një universitare në Kembrixh. Ai ka luajtur në shumë turne shahu tjera me disa fitore të dukshëm mbi lojtarët kryesorë. Hobi vetëm e tij të tjera duket se ka qenë punë automobilistike.

Erdélyi shkruan në:

Nga të gjithë ata që e njihnin atë Bateman është vlerësuar si një person charmingly modest dhe i thjeshtë, shumë e qetë, gati për t'u larguar natyrë, por gjithmonë e dobishme dhe të gatshëm për të vënë kohën e tij dhe njohuri të gjera në dispozicion të të tjerëve.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland