Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Erasmus Bartholin

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

13 Aug 1625

Roskilde, Denmark

4 Nov 1698

Copenhagen, Denmark

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Erasmus Bartholin studiuar në Holandë, Angli, Francë dhe Itali. Edukimi i tij i parë ishte nga tutorët e privat, atëherë ai ndoqi një shkollë latine. Ai hyri në Universitetin e Kopenhagenit në vitin 1642, duke marrë BA e tij në vitin 1644 dhe një MA në vitin 1647.

Nga 1645 ai studioi matematikë në Leiden, udhëtimi për në Francë në vitin 1651, por pastaj do në Itali, ku ai ka studiuar në një numër vendesh përfshirë Padua nga ku mori një diplomë në vitin 1654. Nga 1656 ai ishte profesor i gjeometri dhe mjekësi në Kopenhagë deri në vdekjen e tij. Në 1667 ai u emërua Royal Matematikan.

Bartholin redaktuar Hyrje në gjeometrinë e Descartes nga van Schooten dhe do të përkthehen edhe Optika e Larisës në latinisht.

Bartholin shkroi një numër të madh të veprave matematikore, por ai është i kujtohet mirë për zbulimin e tij të thyerjes dyfishtë e dritës përmes një kristali të ndeshem Islandë. Ai vuri në dukje kometat e 1665, dhe kanë bërë vëzhgime të tjera astronomike, duke botuar përshkrimet e tij të këtyre ngjarjeve. Bartholin përgatitur për botim edhe vrojtimet e Tycho Brahe.

Bartholin është gjithashtu i njohur për punën e tij mjekësore, në mënyrë të veçantë prezantimin e tij të kininë në luftën kundër malaries.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland