Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Benjamin Banneker

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

9 Oct 1731

Baltimore, Maryland, USA

9 Oct 1806

Baltimore, Maryland, USA

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Benjamin Banneker 's babai, Robert, ka qenë një rob i cili i është dhënë liria e tij dhe ishte një bujk, ndërsa nëna e tij ishte Maria Banneky. Nënë Maria Banneky kishte qenë një vajzë angleze, Molly Uellsit i cili ishte akuzuar për vjedhje të qumështit dhe dënuar me vdekje për këtë krim. Dënimi i saj u reduktua pastaj për të qenë dërguar për të Colony britanike në Amerikën e Veriut, ku në fund ajo u bë pronar i një fermë dhe e martuar prej robërve të saj. Maria Banneky vajza e tyre edhe u martua me një ish skllav dhe ai e mori mbiemrin e saj.

Benjamin marrë disa të arsimit në Shkollën kuakeri megjithëse dikur ai ishte mjaft i vjetër për të ndihmuar në fermën e prindërve të tij atëherë ai kishte për të përfunduar arsimin e tij formal. Ai ishte mësuar të lexojnë dhe shkruajnë nga gjyshja e tij Molly Uellsit i cili gjithashtu dha mësim në Bibël. Nuk ishte, megjithatë, pak afat për Banneker nga punës vështirë fizike në fermë.

Kur ai ishte 22 vjeç Banneker tregoi aftësitë e tij kur ai bëri një orë nga druri duke përdorur një xhep sahati ai kishte marrë hua si një model. Ora goditi orë dhe vazhdoi në mënyrë të mirë pune për pjesën tjetër të jetës së Banneker. Ndërtimi i këtij orë duket të ketë sjellë disa Banneker famë në bashkësinë lokale në të cilën ai jetoi dhe ai shpejt mori një reputacion për aftësi në marrjen dhe zgjidhjen e puzzles matematikore.

Në 1772 një familje të re hyri në fushë në të cilën fermë Banneker ishte vendosur. Kjo ishte familja Ellicot, dhe George Ellicot u bë mik me Banneker gjatë viteve si ata interesat e përbashkëta në shkencë. Në 1788 Ellicot huazohet Banneker disa libra dhe instrumentet astronomike. Në moshën e 57, kur shumë njerëz e shohin përpara për pension dhe pa asnjë ndihmë:

... dhe vetëm disa semestra të shkollimit fillor në fëmijërinë e tij, mësoi vetë Banneker algjebër, gjeometri, logarithms, trigonometri, dhe astronomi e nevojshme për të bërë një astronom. Ai gjithashtu mësoi të tij se si të përdorin një busull, sektori, si dhe instrumente të tjera për të bërë parashikime astronomike, duke përfshirë atë të eklipset.

Në 1791 një studim është realizuar për kapital të ri në Uashington DC. Një prej atyre që janë përfshirë ishte një topograf Andrew Ellicot i cili, përmes lidhjeve familjare, e dinte Banneker. Ai Banneker punësuar si asistent i tij në këtë projekt. Banneker ishte gjithashtu duke punuar në një tjetër projekt në 1791, pra ndërtimit të një almanak astronomike. Ai shkroi Thomas Jefferson, atëherë Sekretari i Shtetit, më 19 gusht 1791 dërguar atij një dorëshkrim të Almanac tij. Ai gjithashtu shpjegoi Jefferson në letër që mbulon se ai (shih për shembull):

... ishte i pakufizuar gjatë dëshira për t'u njohur me të fshehtat e natyrës. Unë kam pasur kuriozitet për të kënaq tim këtu nëpërmjet zbatimit mi ngulmues në studim astronomik, në të cilin unë nuk duhet të ju rrëfej shumë vështirësi dhe disavantazhet që unë kam pasur të takohem.

Letra e tij e bën një lutje të fortë kundër skllavërisë dhe Jefferson u përgjigj se ai dëshironte të shohë pozicionin e popullit të zezë përmirësuar. Edhe pse kundër fort me skllavërinë, Jefferson gjithashtu besonte se, për shkak të dallimeve racore dhe intelektual, njerëz të zezë dhe e bardhë nuk mund të jetojnë së bashku në paqe. Ky qëndrim mund të shpjegojë pse Jefferson shkroi pas vdekjes së Banneker:

Unë kam një letër të gjatë nga Banneker, e cila tregon atë që kanë pasur një mendje e shtat shumë të zakonshme me të vërtetë.

Letër nga Banneker shumica sigurisht nuk sugjeron se në të gjitha, por ajo sugjeron krejt e kundërt, dmth që kanë arritur atë që ai bëri me të gjitha vështirësitë që ishin në rrugën e tij, ai duhet të ketë pasur një mendje të shtat mjaft të shquar.

Jefferson premtoi Banneker në përgjigjen e tij me letër të 19 gusht 1791 se ai do të dërgojë Almanac e tij për të Condorcet në Académie des Sciences në Paris. Një kopje e letrës Jefferson për Condorcet është në Bibliotekën e Kongresit.

Banneker botuar almanakë deri 1797. Ai u kushtuar atyre në çështjen e barazisë dhe të paqes dhe 1793 Almanac përmban korrespondencën midis Banneker dhe Jefferson. Në pretendimet e Bedini se kjo Almanac 1793 ishte:

... një nga botimet më të rëndësishme të kohës së vet [paraqitjen] dëshmi konkrete të barazisë mendore të garave.

Kur ai u bë shumë e vjetër për të punuar në fermë, Banneker shiti atë familjes Ellicot me kusht që ai ishte i lejuar për të jetuar në shtëpi fermë për pjesën tjetër të ditëve të tij. Ai i kaloi ditët e tij të fundit vetëm në shtëpi në fermë studiuar dhe vazhdon të kryejë eksperimente shkencore. Në ditën e varrimit Banneker shtëpisë së djegur të fermës terren dhe laborator e tij dhe orën që ai bëri në ditët e tij të rinj u shkatërruan të gjitha. Vetëm një revistë dorëshkrim që e kishte shkruar Banneker nuk ishte në shtëpi dhe kështu mbijetuan. Çdo regjistrim tjetër të arritjeve të tij, përveç almanakë publikuar, ishin humbur në këtë (ndoshta e qëllimshme) zjarr.

Revistë të mbijetuar dorëshkrim përmban puzzles matematikore dhe zgjidhjet e tyre. Për të dhënë vetëm një shembull:

Ndani 60 në katër pjesë të tilla se pari duke u rritur me 4, e dytë ulur me 4, e treta e shumëzuar me 4, pjesa e katërt ndarë nga 4, se shuma, diferenca, produktit dhe koeficient do të jetë një dhe njëjtin numër.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland