Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Johann Jakob Balmer

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

1 May 1825

Lausen, Basel-Land, Switzerland

12 March 1898

Basel, Switzerland

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Johann Balmer 's ati u emërua gjithashtu Johann Jakob Balmer dhe ai ishte shefi i Drejtësisë. Nëna Johann ishte Elizabet Rolle Balmer. Johann ishte më i madh i bijve prindërit e tij. Ai ndoqi shkollën e tij të parë në Liestal, një qytet i cili sapo kishte bërë kryeqytet i kantonit gjysma e Basel-Landschaft. Pastaj, për arsimin e tij të mesme, ai studioi në një shkollë në Basel, ku ai shkëlqeu në matematikë dhe vendosi për të studiuar se temë në universitet.

Për studimet e tij universitare në matematikë Balmer ndoqi Universitetin e Karlsruhe dhe Universitetin e Berlinit. Gjatë studimeve të tij e çoi në një doktoraturë që ai ka marrë nga Universiteti i Bazelit në 1849 për një disertacion mbi cycloid.
Balmer mësohen në Basel të gjithë jetën e tij. Nga 1859 deri në vdekjen e tij në 1898 ai ishte mësues në një shkollë të matematikës në një shkollë të mesme për vajza në qytet. Nga 1865 deri 1890 ai ishte gjithashtu një lektor universitar në matematikë në Universitetin e Bazelit, ku fushën e tij kryesore me interes të ishte gjeometri. Ai u martua me Christine Pauline Rinck në 1868 kur ai ishte 43 vjeç dhe që kishin gjashtë fëmijë.

Megjithatë, pavarësisht nga të qënit një mësues matematike dhe ligjërues të gjithë jetën e tij, Balmer kujtohet mirë për punën e tij në serinë fantazme dhe formula e tij, dhënë në 1885, për gjatesi vale e vijave spektrale atomike e hidrogjenit. Kjo është vendosur në një nga vetëm dy letra që ai shkroi në spectra të elementeve, të dytë, duke qenë në 1897. Është e habitshme që të kuptojnë se Balmer në moshën gjashtëdhjetë e vjetër kur ai shkroi letër për të cilën ai është i famshëm në vijat spektrale atomike e hidrogjenit dhe se ai ishte shtatëdhjetë e dy kur ai i shkroi vetëm veprën e tij të tjera në këtë temë. Por, për punën e tij në atë që përbën një problem në fizikë, Balmer do të panjohur sot në historinë e matematikës që ai e ka bërë asnjë kontribut në gjeometri të një rëndësie të veçantë, pavarësisht se është temë me interes gjatë gjithë jetës së tij.

Kontributi i madh që Balmer bërë, megjithatë, varet shumë më shumë në aftësitë e tij matematikore se sa në të kuptuarit e tij të fizikës, sepse ai prodhoi një formulë e cila i dha gjatesi vale e linjave të vëzhguar prodhuar nga atom hidrogjen pa dhënë ndonjë shpjegim fizik. Formula e famshme Balmer është

= HM 2 / (m 2 - n 2).

Duke vënë n = 2 dhe h = 3654,6 10 -8 cm, gjatesi vale duke dhënë formulën për m = 3, 4, 5, 6 ishin të saktë në një shkallë të lartë të saktësisë. Përpjekjet e mëparshme kishte parë për formula të llojeve krejt të ndryshme dhe nuk kishte arritur të dalë me ndonjë gjë që përputhet me provat eksperimentale. Duke vënë m = 7 dha Balmer një vlerë të parashikuar për linjë e ardhshme dhe në të vërtetë një koleg në Universitetin e Bazelit ishte në gjendje për të të treguar Balmer se kjo linjë ka qenë vëzhguar dhe gjatësi vale ranë dakord me një nivel të lartë të saktësisë me formulën e Balmer parashikoi.

Në letër e tij të 1885 Balmer me dije se n duke i dhënë vlerat e tjera të vogla numër i plotë do të japë gjatesi vale seri të tjera të prodhuara nga atom hidrogjen. Në të vërtetë ky parashikim doli të jetë e saktë dhe këto seri e linjave janë vërejtur më vonë. Arsyeja pse formula e mban nuk ishte kuptuar në jetën Balmer dhe duhej të priste derisa puna teorike të Niels Bohr në 1913.

Formulë Balmer e çoi në formulës më të përgjithshme për vijat spektrale të atomeve të tjera. Tjerët të cilët, bazuar idetë e tyre mbi ato të Balmer, ishin në gjendje për të arritur rezultate të tilla të përfshira Rydberg, Kayser dhe Runge.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland