Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Robert Stawell Ball

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

1 July 1840

Dublin, Ireland

25 Nov 1913

Cambridge, England

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Robert Ball 's nënë ishte Amelia Gresley Hellicar dhe babai i tij, një nëpunës civil dhe një biolog, u emërua edhe Robert Ball. Robert (ri) ishte e dytë të shtatë fëmijët e prindërve të tij, vëllezërit dhe motrat e tij po e Shën Valentinit, Charles, Kate, Maria, Amelia dhe Annie. Ai ishte arsimuar në Shkollën e Dr John Burke Lardner në Dublin, pastaj më vonë në shkollën e Dr Brindley në Tarvin e cila është rreth 7 km në lindje të Chester në Angli. Shkollë lëvizur për shkak të problemeve të ndryshme, së pari në një vend afër dhe pastaj për të Leamington Spa. Babai i tij vdiq mars 1857 dhe u kthye nga Ball Leamington Spa në Irlandë, ku familja ishin tani në disa vështirësi financiare. Menjëherë pas kësaj, më 13 tetor, Ball hyrë në Trinity College, Dublin, për të studiuar subjektet që ai kishte shkëlqeu në në shkollën e Dr Brindley e pikërisht matematikë dhe shkenca. Ajo ishte vetëm me vështirësi të mëdha se nëna e tij ishte në gjendje të paguajnë taksat e tij universitare.

Ball ishte një studente shquar në Trinity College, Dublin, duke fituar medalje ari dhe shpërblime, si dhe pozita e tij financiare është lehtësuar kur ai fitoi një bursë në 1860. Megjithatë, ai nuk ka bërë mjaft ajo në një shoqëri e cila nuk ishte aspak e habitshme që në këtë kohë këto ishin disa dhe larg në mes dhe njerëzit do të kalojnë disa vite pas diplomimit në pritje për mundësi për të konkurruar për një shoqëri. William Parsons, kont i tretë i Rosse, kishte ndërtuar teleskopi më i madh duke reflektuar në botë në Birr Kalaja. 72-inch teleskop u bë operativ në 1845 dhe është përdorur kryesisht për të vëzhguar galaktikat spirale që Rosse ka klasifikuar në "nebulae". Në rreth 1864 Rosse kërkuar një mësues për tre djemtë e tij, dhe topi u rekomandohet të tij për këtë post. Ball pranuar me kusht që ai mund të përdorni të 72-teleskopi inç, e cila ishte Rosse i lumtur për të rënë dakord për të, dhe ai mori pozicionin në 1865. Ai sigurisht e bëri mirë përdorimi i teleskopi dhe ai ka shkruajtur:

Unë nganjëherë ndoqi shembullin Herschel dhe mbetet e respektuar nga muzg në agim.

Me këtë teleskopi ai zbuloi gjashtë nebulae panjohur më parë të cilat janë të rreshtuara në Katalogun e Përgjithshme e Re. Gjithashtu, ndërsa ai ishte në Birr ai vërejtur meteor Leonid shi për natën e 13-14 nëntor 1866.

Topin gjithashtu duket se ka qenë shumë e suksesshme në edukimin e fëmijëve Rosse, të cilën ai e bëri me mësimet e dhënë në mëngjes herët dhe pasdite, për një prej tyre Charles Parsons, i cili Ball tutored nga mosha 11 deri në moshën 13 vjeçare, shkoi për t'u bërë një inxhinier të cilit shpikjen e një multi-turbinë me avull fazë revolutionised lëvizje detare. Pas dy vjet pune për Rosse, Ball iu ofrua kryetar i matematikës aplikuar dhe mekanikë në Kolegjin Mbretërore të Shkencave në Dublin, e cila ishte themeluar kohët e fundit. Ka Ball:

... zhvilluar demonstrata gjallë fizike dhe ka shtruar themelet e një stil të suksesshëm të pedagog që ishte për të fituar atë famë në vitet më vonë.

Ai gjithashtu dha:

... një kurs të veçantë për mbrëmje ligjërata në një normë nominale. Këto leksione janë adresuar njerëzve të punës.

Në 1868 ai u martua me Frances Elizabeta Steele nga Dublini, babai i të cilit ishte i gjendjes civile i Shoqërisë Mbretërore Dublinit dhe kishte qenë një mik i babait Ball së. Ata kishin katër djem dhe dy vajza.

Tema kryesore matematikore në të cilën bëri Ball Hulumtimi është dinamika, në veçanti teorinë e vida. Letër e tij të parë në temë është shkruar në vitin 1869 dhe është publikuar në Journal Tremujor e matematikës në 1870. Ai ishte i ftuar për të adresuar takimin e Shoqatës Britanike në 1870, kur ai foli për teorinë e vida. Një publikim i madh matematikor rreth kësaj kohe ishte Experimental Mechanics (1871). Puna e tij u konsiderua shumë dhe ai u zgjodh anëtar i Shoqërisë Mbretërore në 1873. Ai u nderua më tej për matematikën e tij kur Teoria e vida: Një studim në Dinamika e trupit të ngurtë, e cila u botua në 1876, u shpërblye me medalje Cunningham i Akademisë Mbretërore irlandez në vitin 1879.

Në 1874 pozicionet e Royal astronom i Irlandës dhe Profesor i Astronomisë në Trinity College Dublin u bë e lirë. Royal astronom ishte bazuar në Dunsink Observatori, 8 km në veri të Dublinit, ku kishte takuar Ball Hamilton kur ai (Ball) ishte një njeri i ri. Ball u emërua Royal astronom e Irlandës dhe Kryetari Andrews të Astronomi e Trinity College Dublin pas dërgimit të një sukses shtatë faqe të shtypura e aplikimit për këto pozita. Ai mbajti ata për 18 vjet. Famë e tij kryesor, megjithatë, ishte si një lektor popullor në vend se për kërkime në astronomi. Djali William tij Valentinit Ball, i cili shkroi, shënimet që midis 1874 dhe 1884 Ball dha leksione publike mbi 700 në Irlandë dhe Angli. Ball akuzuar një çmim të lartë për leksionet e tij, por ai gjithmonë drejtuar salla të mbushura. Për të dhënë një ide të stilit të tij si një lektor këtu është fillimi i një nga leksionet e tij:

Mundohem në këto leksione të japin disa llogari të një lëndë jashtëzakonisht të madhe, një subjekt, unë duhet të them më tepër, me rëndësi madhështor. Ajo mund, unë besoj, të pohohet pa ekzagjerim se temë e cila do të zënë vëmendjen tonë, paraqet lartësi më të guximshme të cilën intelekti njerëzor ka ventured ndonjëherë të fluturoj në përpjekjet e saj për të kuptuar veprimet e madhe e natyrës. Fillim tokës ka të bëjë me fenomene të tilla me madhesi te njejte dhe rëndësinë që shqetësimet të përkohshme, të cilat angazhohen mendimet tona, duhet të harrohet në praninë e tij. Punët tona personale, punët e kombit, dhe të perandorisë së të vërtetë të të gjitha kombeve dhe të gjitha perandorite, madje, edhe të gjitha punët e njeriut, e kaluara, e tashmja, dhe të vijnë, tkurret në parëndësi absolut kur kemi ardhur për të konsideruar subjekt i madhërishëm e evoluimin e sistemit diellor, i cili tokën tonë formon një pjesë. Ne do të marrin një paraqitje e shkurtër e asaj që evolucionit ka qenë, në kapitullin e fuqishme e librit të natyrës në të cilat jemi tani për të hyrë.

Ai ka shkruar një numër librash e popullarizuar në astronomi duke përfshirë një histori e qiejve (1886) dhe Story of Sun (1893). Në 1884 Ball lundruar në Kanada për të leksion në takimin e Shoqatës britanike në Montreal. Ai më vonë e bëri turne shumë të suksesshme më tej leksion të Shteteve të Bashkuara në 1887 dhe 1901-2.

Në 1892 John Couch Adams, Profesor Lowndean e Astronomisë dhe Gjeometri në Kembrixh dhe drejtori i Observatorit të Kembrixhit, vdiq. Top aplikuar për pozicionin vakant dhe u emërua si profesor i Lowndean Astronomi dhe Gjeometri por mosmarrëveshjet me universitet të thoshte se ai duhej të priste një vit para se ai u emërua drejtor i Observatorit Kembrixh. Megjithatë Ball ishte shumë i kënaqur me emërimin e tij si Lowndean Profesor, shkrim nënës së tij:

[I] t është kryetari më i lartë shkencor në Angli, nëse jo në Evropë, i Sistemit Diellor, jo! Milky Way, me të vërtetë më të lartë në gjithë universit.

Një letër tek motra e tij si ai ishte gati të vendosen në Kembrixh ngjyra e tij në shtëpi një pamje interesante të jetës në atë kohë:

Nesër nate ne presim të fle në shtëpinë tonë të re. Një e bukur është në shumë aspekte. Në të vërtetë, si çdo ditë kalon. Unë jam më shumë e më shumë mirënjohës për ndryshim që kemi bërë. Ju nuk mund të kenë ide se si simpatik është perspektiva e jetës këtu. Kjo duket se ka rezultate të shtëpive mikpritës të hapur, dhe i ngrohtë dhe të këndshëm përshëndet kudo. ... ne do të kemi një telefon. Automjetet e çdo lloji në derë në një çerek ore, pazar dhe gjithë pjesa tjetër bërë me telefon! Kjo është e lidhur me Zyrën e Postës, kështu që mund të dërgohen telegrame gjithë vendin dhe botën nga salla tona. Nuk ka shoqëri të këndshme në Kings College. Në të vërtetë, ndihem shumë në shtëpi kudo tani. Incidente të vogla të ndryshojë në rëndësinë tezgjah. Kur kam ardhur, dy gjëra unë vlerësoi më ishin dy tuba, jo për duhanin, nuk tubacionet e portit, por vetëm një tub gazi dhe një tub uji, bartjen e gazit dhe të lëngshme të cilat ne kemi qenë aq i varfër në Dunsink!

Në Kembrixh Ball popullor vazhdoi të japë leksione në astronomi, dhe vazhdoi të punojë në matematikë e tij. Whittaker, i cili ndoqi leksione me Ball në Kembrixh, shkruan se ai ishte:

... një nga dy ose tre Matematikanë britanikë më të madh të gjeneratës së tij.

Si edhe nderimet që kemi përmendur më sipër, ne duhet të përmendim se ishte Ball knighted në 1886. Ai u nderua edhe me zgjedhjen si President i Seksionit Matematika e Shoqatës britanike për Avancimin e Shkencës 1886-1887, të Shoqërisë zoologjik e Irlandës 1890-1892, i Royal Astronomical Society 1897-1899, dhe Shoqata matematike e Londrës 1899-1900.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland