Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Henry Frederick Baker

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

3 July 1866

Cambridge, England

17 March 1956

Cambridge, Cambridgeshire, England

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Henri Baker 's prindërit ishin Britham Sarah Ann Baker dhe Henry. Babai i tij, gjithashtu i quajtur Henri, ishte një shërbëtor vendit. Ai mori pjesë në një numër të shkollave të vogla në Kembrixh, para se të shkolluar në Perse Shkolla në Kembrixh. Ai fitoi një sizarship në Kolegjin St John's në verën e vitit 1883, por ka mbetur në Perse Shkolla për t'u përgatitur për provimet bursa Kembrixh, të cilën ai u ul në dhjetor 1883.

Në provimeve ai fitoi një bursë në Kolegjin St John's, Cambridge, matriculating në tetor 1884. Në vitin 1887 ai ishte i lartë në grindavec Tripos matematike. Në fakt ai ishte i pari të barabartë, duke bracketed në vendin e lartë me dy studentë të tjerë. Ai u zgjodh anëtar i Kolegjin St John's në 1889 dhe, në të njëjtin vit, fitoi çmimin e parë të Smith.

Baker do të mbetet në Kembrixh për gjithë të karrierës së tij, që ndikojnë fuqimisht mësimin e matematikës të pastër në atë universitet dhe në pjesën tjetër të Britanisë së Madhe. Nga 1890-1895 ai ishte një Ligjërues Kolegji, duke u ndikuar nga Cayley gjatë kësaj periudhe, atëherë ai u bë një Ligjërues në Universitetin deri 1914. Nga 1903-1914 ai mbajti Lectureship Cayley në Matematikë, pastaj nga viti 1914 deri në 1936 ka dalë në pension ishte profesor i Lowndean Astronomi dhe Gjeometri. Ai i justifikuar titullin 'astronomi në karrige e tij nga pedagog në orbitat periodike dhe tema të tjera astronomike, por ai vazhdoi të ndërmarrë kërkime vetëm në matematikë të pastër.

Baker, ndërsa për një vizitë në Göttingen, ishte frymëzuar nga Klein për të studiuar teorinë funksion algjebrik. Ai shkroi Teorema Abel të rëndësishme dhe Teoria Aleate të Funksionet Theta në 1897 dhe një tjetër kontribut i madh Multiply Funksionet periodike në 1907. Parë i tyre ishte ribotuan nga Cambridge University Press më 1995.

Ai gjithashtu hyri në kontakt me shkollën italiane të gjeometrisë dhe e bëri punën e tyre lëndë të fjalës së tij në Londër 1911 Mathematical Society presidenciale. Nga 1911 ai ka studiuar gjeometri birational botuese kontributin e tij më të rëndësishme, një kryevepër gjashtë volum Parimet e Gjeometria 1922-1925. Dy vëllime të mbuluar themelet e gjeometrisë Euklidiane dhe futja e një Sistemi koordinativ, vëllimi 3 studimet gjeometria solide duke quadrics, kthesa kub në hapësirë, dhe kub sipërfaqeve. Sasia e konsideron 4 dimensione më të larta, kryesisht dimensioneve katër dhe pesë, ndërsa e fundit dy volume mbulojnë parimet e teorisë analitike e kthesa dhe teorinë e algjebrike sipërfaqet Loci lartë.

Në 1943 Baker botuar Një Hyrje në Gjeometria e avionit që u ribotuan në 1971. Përmbajtjet e tij janë si më poshtë: Teoria e Euklidit e vijave paralele; propozimet e incidencës; përfaqësim simbolik dhe teorema Pappus '; Teorema provuar nga propozimet e incidencës; hipoteza themelore; simbolet e pikat e vërtetë të një linjë, ngritje në fuqi dhe harmonik shkon ; shkon Related dhe lapsa; Conics; Caktimin e dy pika absolute, prona e qarqeve; parabolë, hiperbolë drejtkëndëshe; Teorema mbi conics; Length dhe distancë, Ekuacioni i konik dhe linjës.

Baker gjithashtu ndërmori detyrë jashtëzakonisht të madh të redaktimi Silvester 's letra. Katër vëllime të Gazetat e mbledhura matematike te James Joseph Sylvester ishin edituar dhe publikuar nga Baker midis 1904 dhe 1912, dhe me këto volume ai prodhoi një haraç i përshtatshëm për të matematikan i madh.

Zgjedhur në një Fellowship of Shoqërisë Mbretërore në 1898, ajo ishte me të vërtetë shumë e përshtatshme që Baker fitoi medaljen e Silvester Shoqërisë së në vitin 1910. Ai ishte sekretar i Shoqërisë filozofike Kembrixh në 1897 dhe ai fitoi Morgan De Medaljen e Shoqërisë matematike në Londër në vitin 1905, presidenti po i Shoqërisë në 1910-11. Ai u zgjodh President i Seksionit A të takimit të Shoqatës Britanike të mbajtur në Birmingham in 1913. Fjala e tij për të Shoqatës dhënë një mundësi për Baker për të shpjeguar ndjenjat e tij për lidhje e matematikës të pastër në shkencat e tjera. Ai tha:

Matematikan është po aq e ndjeshme si të tjerët të mrekullisë së çdo pranverë e përsëritur. ... Matematikë pastër është një art, një arti krijues. ... Pure matematikë nuk ka rivale, edhe më pak është shërbëtorja, të degëve të tjera të shkencës. Siç duhet ndjekur është thelbi dhe shpirti i të gjithë atyre.

Baker i frymëzuar një brez të ri të geometers. Ai themeloi seminarin e shtunë pasdite ose 'pritje me çaj "i cili u bë fokusi i veprimtarisë në gjeometri. Personaliteti i tij është përshkruar në:

Në pamjen Baker ishte një njeri i ndërtuar shumë, me një mustaqe të trasha. kjo e bëri atë më tepër i vështirë për të huaj dhe si ai ishte gjithashtu shumë i trembur disa e gjeti atë të vështirë për t'iu qasur në fillim. Por dikur ishin thyer barrierat poshtë nxënësit e tij e gjeti atë më pak frikë-frymëzuese, edhe pse ata gjithmonë trajtuar atë me respekt të madh. Protokolli në "çaj tij palëve" ishte i rreptë, dhe një nxënës mund të mos qëndrojë larg pa një justifikim të pranueshëm, por me kusht rregullat ishin të bindur atmosfera ishte jashtëzakonisht miqësore.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland