Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

René-Louis Baire

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

21 Jan 1874

Paris, France

5 July 1932

Chambéry, France

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

René Baire 's ati ishte një rrobaqepës dhe René ishte një nga tre fëmijë nga familje e varfër klasës punëtore që kishin të luftojnë nën rrethana të vështira financiare. René u rrit në Paris, në kohën kur Kulla Eifel ishte duke u ndërtuar. Në 1886, kur ai ishte dymbëdhjetë vjeç, René fitoi një bursë për të mundësuar atij që të kemi një arsim të mirë, pavarësisht varfërisë së familjes së tij. Ai hyri Lakanal Lycée ku ai hipi dhe ai u bë një student të pazgjidhura. Ai fitoi dy ndershëm përmend në Général Concours, një konkurs mes nxënësve të lartë nga të gjitha Lycées nëpër Francë.

Në 1890 René përfunduar në klasat e avancuar Lakanal Lycée dhe hyri në seksionin e matematikës të veçantë Lycée Henri IV. Pas përfundimit të një viti të përgatitjes në këtë Lycée, ai kaloi provimet e hyrjes për të dy dhe Ecole Polytechnique Ecole Normale Supérieure. Ai zgjodhi të fundit si vend për të studiuar. Costabel shkruan në:

... gjatë tre viteve të tij atje [ai] tërhequr vëmendjen me pjekurinë e tij intelektuale. Ai ishte një njeri i qetë i ri i cili për të mbajtur veten e tij dhe ishte thellësisht meditues. Gjatë kësaj periudhe ai u gjet që të jetë në shëndetin delikat.

Në Baire Ecole Normale Supérieure ndjekur leksione nga Jules fabrikë lëkurësh dhe Goursat dhe, përveç kësaj, ai ndoqi leksione me Hermite, Emile Picard dhe Poincare në Sorbonne. Ndërsa ai ishte student ai ndihmuar me redaktimin e Poincare 's ligjërata, të cilat ai mori pjesë në vitin 1894, në përhapjen e ngrohjes. Duke marrë Baire tij liçenciatë vazhdoi drejt "agregation e tij", por, edhe pse ai ishte studenti më të mirë në pjesë të këtij provimit me shkrim, ai ishte vetëm i tretë i përgjithshëm pas provimit me gojë.

Punën e tij të dobët në gojë është vlerë e përshkruar në detaje më shumë që ajo ishte që të ketë një të ndikojë madhe në drejtim të ardhmen e kërkimit Baire së. Ai u pyet për të provuar vazhdimësinë e funksionit tregues por kur ai ishte në mes të prova se ai e kuptoi se:

... demonstrimin e tij të vazhdimësisë, të cilën ai e kishte mësuar në Lycée Henri IV, ishte thjesht një artifice, pasi ajo nuk i referohen mjaft për përcaktimin e funksionit.

Ekzaminerët ishin të vështira për Baire dhe ai ishte jashtëzakonisht i zhgënjyer me rezultatin, por ai i vendosur pastaj për të shqyrtuar sërish kursin e tij, ndërsa analizë kërkimore në konceptin e vazhdimësisë së një funksion të përgjithshme. Megjithatë, rezultat i menjëhershëm i tij kalon agregation e tij ishte se ai mori postin e tij të parë si një profesor në një lycée. Një takim në Bar-le-Duc i dha atij të sigurimit të arsyeshme financiare, por ai ishte i pakënaqur që jetojnë në Bar-le-Duc do të thotë se ai nuk kishte mundësi për kontakte të ngushta me jetën universitare.

Në Lycée në Bar-le-Duc Baire punuar në teorinë e funksioneve dhe konceptin e një limit. Rreth kësaj kohe ai zbuloi kushtet nën të cilat një funksion është një kufi i një sekuencë të funksioneve të vazhdueshëm. Menjëherë pas kësaj Baire ngritur klasifikimin e funksioneve të tij. Klasa 1 funksionet ishin ato funksione të cilat ishin kufirin e një sekuencë të funksioneve të vazhdueshëm. Klasa 2 funksionet ishin ato funksione të cilat u kufirin e një sekuencë të Klasa 1 funksioneve, ndërsa Klasa 3 funksionet ishin ato funksione të cilat u kufirin e një sekuencë të klasës 2 funksioneve.

Baire iu dha një bursë për të lejuar atë për të vazhduar studimet e tij në Itali dhe atje u takua dhe krijuar një miqësi të ngushtë me Volterra. Ndërsa ai ka punuar në lycée, Baire shkroi një tezë e doktoraturës në funksionet e ndërprerë. Ai është ekzaminuar më 24 mars 1899 nga një bord i përbërë nga Darboux, Appell dhe Emile Picard, dhe ata i dha atij doktoratë. Megjithatë:

Disa kundërshtime, i cili vlerësoi Baire plotësisht, e kanë dëshmuar se ai kishte hyrë në një rrugë të re dhe nuk do të gjeni të lehtë për të bindur dëgjuesit e tij.

Edhe para paraqitjes Baire tezën e tij kishte vuajtur nga sëmundje të varfër dhe, pas dhënies së doktoraturës së tij, ai ishte i vetëm në gjendje të kontribuojnë për të matematika për disa parashikon të shkurtër. Ai vazhdoi të mësojë në lycées (ai mësim në Troyes, Bar-le-duc dhe Nancy), por nuk ishte i lumtur të jepte mësim në këtë nivel të ulët. Në 1901 Baire u emërua në Universitetin e Montpellier si konferenca "Maitre des". Këtë post e pa atë përgatitjen e studentëve për agregation "provim, ai gëzonte një pozitë shumë më tepër se mësim në lycées. Ndërsa në Montpelje ai i shkroi një letër në numrat e paarsyeshme dhe kufizimet.

Në 1904 ai u dha një Fondacionit Peccot Bursa e cila do të lejonte mësuesit të rinj shkollë të kalojnë një semestër në universitet zhvillimin e aftësive të tyre. Baire kaloi semestrit në College de France, ku ka ligjëruar në temën e tezës së tij dhe kishte leksione botuar vitin e ardhshëm. Baire kthyer në Montpelje ku ai pësoi sulmin e parë të rëndë të sëmundjes, por pas një kohë më të keq të sulmit kaluan dhe ai ishte në gjendje për të punuar përsëri. Ai ishte emëruar në një post të universitetit në vitin 1905 kur ai u bashkua me Fakultetin e Shkencave në Dijon. Në 1907 ai u graduar profesor i Analizë në Dijon.

Shëndetësor Baire e nuk kishte qenë e mirë që ai ishte i ri, por nga kohën kur ai ishte në Lycée në Bar-le-Duc ajo filloi të përkeqësohej në fazën që nuk lejoi që ai të punojnë. Parashikon keq u bë më i shpeshtë, immobilising atë për periudha të gjata. Përveç problemeve me gurmaz të tij që kishin pllakosur atë që në rininë e tij, ai ka zhvilluar një lloj të çrregullim psikologjik që, duke përdorur përshkrimin e tij, "debilitated" atë herë pas here. Me sa duket ai përfundimisht u bë e paaftë për të ndërmarrë punë që i kërkoi atij të koncentroheni, dhe kërkimit në matematikë u bë i pamundur në këto kohë. Midis 1909 dhe 1914 ai vazhdoi duke u përpjekur të marrin përsipër detyrat e tij mësimore, por kjo u bë gjithnjë e më të vështirë. Atëherë pranë fillim të 1914 ai kërkoi të lënë kështu që ai mund të përpiqet të mbulojë shëndetin e tij.

Baire shkoi parë të Alésia, pastaj ai shkoi për të Lozanës. Kjo ishte kur ai ishte në Lausanne se Lufta e Parë Botërore ka filluar dhe ai nuk ishte në gjendje të kthehen në Francë. Ai i kaloi vitet e luftës nga 1914 deri 1918 në Lozanë në rrethana mjaft të vështirë financiare.

Është interesante për të shqyrtuar shkaqet e ndryshme të sugjeruara nga bashkëkohësit e tij që të japin llogari për sëmundje e tij. Disa sugjeruan se shkak për problemet e tij vë në overexertion intelektuale në ditët e tij studentore. Familja e tij të ngushtë, dhe të tjerët pranë tij, fajësoi sëmundjes së tij mbi ndjenjat e tij të thellë për frustrimin që arritjet e tij nuk ishin të njohura nga autoritetet akademike. Baire mendonin se ai merituar një rang profesori në Paris dhe dështimin për të arritur këtë, ajo ishte sugjeruar, shkaktuar atij depresion dhe kështu shëndetin e tij i sëmurë.

Sigurisht Baire mendonin se meshkujt si Lebesgue, i cili ishte i ri se Baire, kishte preferuar të padrejtë të tij. Ai e parë ra me Lebesgue në vitin 1904, kur ai mësoi kursin e tij në College de France, se kush kishte më të drejtë për të mësuar një kurs të tillë. Rivaliteti i tyre u shndërrua në një argument më serioze më vonë në jetën e Baire. Baire edhe ra me de la Vallée Poussin që mund të jetë e habitshme për ata që e dinë se idetë Baire të hyrë përgjithshme të matematikës nëpërmjet de la Vallée Poussin 's i njohur traktat. Letra me shkrim nga Baire de la Vallée Poussin, dhe riprodhohet në, jap një ide të arsyeve për argumentet e tyre që duket se qendra raundin e faktit që de la Vallée Poussin kishte klasifikuar me urdhër të rëndësisë zbulimet matematikore të Lebesgue dhe Baire.

Ndërsa në temën e letrave, ne duhet të komentoj se letra përmban pesëdhjetë shkruar nga Baire të Emile Borel. Pesë të parë janë shkruar gjatë 1898 duke filluar gjatë kohës që ishte në Itali Baire. Ka një hendek nga letër e pestë, të datës 22 maj 1898 të datës gjashtë shkurt 4 4 1902. Diferenca është shpjeguar nga sëmundje e parë serioze Baire mbi periudhe ai mësonte në Bar-le-Duc. Në letrat riprodhohet në, Baire shkruan në hollësi të mëdha për idetë e tij kërkimore, duke përfshirë klasifikimin e funksioneve Baire, grupe të kategorisë së parë dhe të dytë, dhe semicontinuity. Në letrat ai gjithashtu diskuton Cantor 's set teori dhe bazat e matematikës.

Duket se kjo nuk ishte vetëm e familjes Baire të cilët mendonin se ai kishte qenë i keqtrajtuar, për të pas 1918 shumë në bashkësinë matematikore duket të jetë duke u përpjekur për të justifikohen për shkak të mungesës së tij të njohjes. Në 1918 disa sugjeruan se një karrige në College de France, të cilën ai e meritonte padyshim, do të heqë depresioni Baire së, duke ndihmuar atë për të rimarrë energji e tij intelektuale, por me sa duket këto sugjerime nuk materializuar. Në pamundësi për të rifilluar detyrat e tij, Baire jetonte në brigjet e liqenit të Gjenevës dhe ai ishte atje kur ai ka marrë Chevalier de la Legion d'Honneur dhe në 1922 kur ai u zgjodh në Académie des Sciences. Ai në pension në 1925 dhe i kaloi vitet e tij të fundit në vetmi e dhoma hoteli në brigjet e Liqenit të dashnore. Edhe pse ai ka marrë një pension të arsyeshme, inflacioni gjatë këtyre viteve së shpejti do të thotë se ai përfundoi jetën e tij me vështirësi financiare të ngjashme me ato të të rinjve të tij.

Pavarësisht se në gjendje të punojnë për periudha të gjata, Baire shkroi një numër të librave të analizave të rëndësishme duke përfshirë Théorie irrationels des nombres, des Limites et de la continuité (1905) dhe Leçons sur les teori générales de l'analizuar, 2 Vols. (1907-8). Baire bërë një hap vendimtar në largim nga ide intuitive e funksioneve dhe vazhdimësi dhe ai e pa qartë se një teori e përcakton infinit ishte themelor për analizë rigoroze të vërtetë. Ai shkroi në tezën e doktoratës:

Në përgjithësi, në kuadër të ideve që këtu na shqetësim, çdo problem në teorinë e funksioneve të shpie në pyetje të caktuara në teorinë e vendos, dhe kjo është për të shkallë që këto pyetjet e fundit janë zgjidhur, që është e mundur që të zgjidhë problem i dhënë më shumë ose më pak plotësisht.

Kur e tij shëndetësore ishte e mirë, cilësia e tij leksionet e marra dhe jo mendimet e ndryshme nga studentët e tij. Disa nga leksionet e tij e përshkroi si shumë e qartë, por të tjerët pohoi se ajo që ai mësoi ishte aq e vështirë se ajo ishte përtej aftësinë e njeriut për të kuptuar. Baire, të vetëdijshëm për këto komente, ka shkruar:

... por shikoni Denjoy - ai e kuptoi se atë, prandaj ajo nuk duhet të jetë aq e vështirë ...

Denjoy, i cili ishte studenti më i famshëm i Baire, kuptohet me siguri Baire idetë dhe ato të zhvilluara në punën e tij. Ai shkroi se Baire ishte:

.. jo një karakter pranueshme ... [dhe] nuk është një person me kulturë të madhe ... [por] vuante vazhdimisht për shkak të lodhjes së trurit të tij.

Nga ana tjetër Denjoy e përshkroi atë si:

... një person i shkëlqyer.

Një nga studentët e tij, Reault, ka shkruajtur shumë më pozitivisht Baire si duke e përshkruar:

... shqetësim nga babai ... [Ai] cilësi të lartë intelektuale ... një mendje thekshëm matematikore [me] shtrirjen dhe thellësinë e njohurive të tij ... [dhe] madhështia e karakterit të tij.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland