Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Roger Bacon

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

1214

Ilchester, Somerset, England

June 1292

Oxford, England

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Roger Bacon 's prindërit ishin të mirë-off-pronarëve. Babai i tij, megjithatë, duhet të ketë pasur një lidhje të lartë për arsim që nga dy të bijtë e tij u bënë akademikë dhe ai ishte i përgatitur për të mbështetur ata financiarisht. Para duke i dhënë disa detaje të viteve të tij të hershme që janë të njohura, ne duhet të themi pak për datën e lindjes, ne kemi dhënë për Roger. E gjithë kjo është e njohur është se në 1267 Bekon shkroi në vijim:

Kam përpunuar me zell në shkencat dhe gjuhë, dhe dyzet vjet kanë kaluar që kur kam parë mësuar alfabetin. Unë kam qenë gjithmonë të zellshëm dhe për të gjithë, por dy nga këto dyzet vjet kam qenë në studim.

Data e 1214 është arritur në duke supozuar se kalimi do të thotë se dyzet vjet kanë kaluar që nga ai filloi studimet e tij universitare. Këto filloi në moshën trembëdhjetë, kështu që 53 nga 1267 jep datën 1214, si viti i lindjes së tij. Nuk është, megjithatë, një tjetër interpretim. Kjo është që të pranojnë si një fakt i saktë se ai e parë mësuar alfabetin në 1227. Nëse është kështu atëherë ndoshta ai ka lindur rreth 1222, por do të Bekon pretendojnë të kenë qenë në studime që nga mosha pesë? Kjo do të duket e pamundur për birin e pronarëve të kësaj periudhe.

Roger nuk ishte më i vjetër e bijve të prindërve të tij kështu që ai nuk do të kishte qenë pritet të trashëgojë pasuritë e familjes dhe pasurinë. Është e mundshme që prindërit e tij do të pritet që ai të ketë bërë një prift që ishte rruga e zakonshme për fëmijë, përveç të parë, të një familje në pozicionin e tyre. Ndonëse nuk ka regjistrim të arsimit të Roger përpara se ai hyri në Universitetin e Oksfordit ka gjasa që ai do të kishte qenë mësuar Latine dhe aritmetike nga prifti lokal për përgatitjen e tij për studime universitare (ku të gjithë mësimit është realizuar në latinisht). Në moshën trembëdhjetë ai hyri në Universitetin e Oksfordit, babai i tij vënien para për bordin e tij, mbijetesës, dhe shkollim.

Sigurisht ne nuk duhet të mendojmë natyrisht proshutë e universitetit në drejtim të kursit tre ose katër universitet vitin e sotme. Universitet Hyrja në moshën trembëdhjetë të thotë se universiteti kishte dhënë të dy çfarë do të konsiderohet sot si një arsim të mesëm dhe të lartë, kështu që do të Bekon kanë kaluar shumë vite të studimeve në Oksford. Studimet e tij fillestare të mbuluar trivium të gramatikës, logjikës, dhe retorikë. Ai pastaj përparuar të quadrivium, duke studiuar gjeometri, aritmetikë, muzikë dhe astronomi. Ai mori diplomë master nga Universiteti i Oksfordit dhe mbeti aty deri rreth 1241 të mësimdhënies.

Mësimet e Aristotelit ishte ndaluar në Universitetin e Parisit për disa vite me arsyetimin se Aristoteli nuk ishte i krishterë. Megjithatë në fillim 1240s Paris riparaqiti mësimet e Aristotelit në kurset e tyre. Ata dukej të ligjërues të rinj Bacon, i cili ishte bërë një ekspert për Aristotelin në Oksford, ku mësimet e tij formoi një pjesë e madhe e materialit natyrisht, për të leksion në Universitetin e Parisit mbi Aristotelin 's ide. Ai u bashkua me Fakultetin e Arteve në Paris, e cila ishte e ndarë në katër njësi administrative, tre po frëngjisht dhe ai, i cili u bashkua me proshutë, anglisht po. Ky ishte vetëm një grup administrative dhe në asnjë mënyrë nuk kuptohet gjuha e mësimdhënies e cila, si Oxford, ishte latine. Nxënësit që gjeni 9 leksione padurueshme sot herët në universitete duhet të kini parasysh se ligjërata në Paris, në kohën e Bacon filloi në 6

Ne duhet të theksohet se deri në këtë kohë Bacon treguan pak interes në shkencë. Ajo ishte në Paris, ndërkohë që ai u takua Pjetri Peregrinus i cili do të ishte një ndikim të madh mbi të. Proshutë më vonë ka shkruajtur:

[Peregrinus] fiton njohuri për çështjet e natyrës, mjekësi, dhe alkimi përmes eksperimentit, dhe gjithçka që është në qiell dhe në tokë poshtë. ... Për më tepër, ai e ka konsideruar eksperimente dhe pasuri-duke i thënë të shtrigat e vjetër, dhe magjitë e tyre dhe ato të të gjithë magjistarët. Dhe kështu edhe iluzionet dhe wiles të gjitha conjurors, dhe këtë në mënyrë që asgjë nuk mund të shpëtojë atë që duhet të jetë e njohur, dhe se ai mund të perceptojnë si larg për të qortoj gjithçka që është e rreme dhe magjike.

Peregrinus më vonë shkroi një traktat të famshme në magnet ndërsa shërbente si një inxhinier në ushtri e Charles I of Anjou. Kryevepër e tij ishte shkruar ndërsa ushtria rrethuese Lucera në Itali, në gusht 1269, ndërsa në një kryqëzatë të miratuar nga Papa.

Interes Bacon në matematikë dhe filozofinë natyrore, duke ngjallur ndoshta Peregrinus, mori jetën e tij në Oksford, pasi ai u kthye atje në 1247. Ai u bë një pasion në të cilën ai derdhi të gjithë pasurinë e familjes së tij. Ai bleu librat, pajisjet, instrumentet, dhe tabelat matematikore. Këto ishin të gjithë shumë të shtrenjta për të gjithë librat janë në dorëshkrim dhe çdo vëllim kishte për t'u kopjuar me dorë. Ai u ndikua shumë nga shkrimet e Grosseteste dhe ai e filloi në një studim të thellë të gjuhës, matematikës, optikës dhe shkencat. Aq shumë bëri ai studim se ai nuk kishte kohë për miqtë apo të jetës universitare rreth tij. Ai ishte aq i zënë plotësisht me studimet e tij se ata që janë përreth tij marvelled se shëndeti i tij qëndroi deri në orë të gjatë ai kaloi.

Kontributi më i rëndësishëm i tij matematikore është aplikimi i gjeometrisë në optikë. Ai tha:

Matematika është dera dhe çelësi i shkencave.

Bacon kishte lexuar al-Haytham 's Optika dhe kjo e bëri atë të kuptojnë rëndësinë e aplikimeve të matematikës për problemet reale fjalën, shih. Ai pasoi Grosseteste theksuar në përdorimin e lente për zmadhim për të ndihmuar vizion natyrore. Ai kryhet nga disa vëzhgime sistematike me lente dhe pasqyra. Ai duket të ketë planifikuar dhe interpretohen këto eksperimente me një qasje të mrekullueshëm moderne shkencore. Megjithatë shumë eksperimente janë përshkruar në shkrimet e tij, i cili nuk i ka realizuar në praktikë. Lindberg thotë se eksperimentet Bacon përfshinte:

... Eksperimentet e ndërtuar ose artificiale, përvoja e shkujdesur e përditshme, raportet e eksperiencave të vëzhguesve të tjera, përvoja shpirtërore e dritë hyjnore, dhe atë që unë [Lindberg] thirrje eksperimente gjeometrike.

albanian De potestate mirabile et naturae, e cila është në thelb një letër të shkruar rreth 1250, proshutë e përshkroi idetë e tij shkencore, në mënyrë të veçantë për idetë e tij të pajisjet mekanike dhe disa nga arritjet e tij optike.

Proshutë vizitoi Paris në 1251, por më vonë u largua Universitetin e Oksfordit dhe hyri Rendit e Friars vogla, manastir burrash françeskan në Oksford. Është e paqartë se çfarë saktësisht arsyet e tij ishin për këtë veprim. Sigurisht ai ishte një i krishterë i devotshëm i cili besonte se puna e tij shkencore, do të ndihmojë të kuptuarit e botës, dhe kështu të kuptuarit e Perëndisë nëpërmjet krijimit të Tij. Shën Augustini ka inkurajuar që të mësojnë nga të krishterët dhe të përdorni të krishterë të mësimeve të filozofëve paganë. Proshutë fuqimisht besonin në këtë mësim nga Shën Augustini dhe studiuar të gjitha greke dhe arabisht vepra të ai mund të vërë në duart e tij. Kjo nuk ishte shumë në pamje e kishës, megjithatë, të cilët besonin se një studimi i shkrimeve ishte vetëm rrugën e dijes dhe e miratoi studimin e jo-filozofëve të krishterë. Duke u bashkuar me françeskanët, që kishte një traditë të bursave, mund të ketë qenë një masë për të dhënë Bacon një mbrojtje nga ata kundërshtojnë pikëpamjet e tij. Kjo thjesht mund të jetë që nga kjo kohë shpenzimet e tij të madhe në studimin shkencor kishte përdorur fondet e të gjithë familjes së tij, ai u detyrua të gjetur një mjet për të siguruar tij mbajtur. Disa historianë sugjerojnë se ky veprim ishte kryesisht për shkak të shëndetit të sëmurë, e shkaktuar ndoshta nga mbi punës.

Në manastir burrash Oksford ai vazhdoi interesin e tij në shkencat. Studimi ishte një pjesë e madhe e jetës së friars, edhe pse shkenca eksperimentale Bacon do të ketë qenë një formë unike. Manastir burrash kishte një bibliotekë të shkëlqyer kështu, edhe pse ai nuk u lejohet tani pasuria personale me rregullat e Rendit, ai mund të vazhdojë ende pursuits e tij shkencore. Megjithatë, në 1256, Riçard e Cornwell u bë kreu i anën akademike të rendit françeskan në Angli. Kjo ishte fatkeq për Bacon i cili ishte shumë kritik ndaj ideve Richard së. Ndoshta, prandaj, nuk është për t'u befasuar se së shpejti pas Riçard u emërua, Bakon ishte i detyruar për t'i dhënë fund studimet e tij akademike në manastir burrash Oksford dhe u dërguan në një manastir burrash në Paris. Ai ka shkruajtur:

Ata i detyruan me dhunë me i keq t'i binden vullnetit të tyre.

Për rreth 10 vjet Bacon kishte asnjë kontakt personal me botën e jashtme, edhe pse ai ishte në gjendje të korrespondojnë me letër. Një nga detyrat e disa akademik ai ishte në gjendje të bëjë gjatë kësaj kohe ka punuar mbi reformën kalendarik. Pranimin e tij te Papa për të reformuar kalendar nuk u dëgjuan dhe kur 300 vjet më vonë Kisha u reformë kalendarike përgjatë linjave të sugjeruara nga Bacon, ai ka marrë kredi për propozimet e tij e hershme. Bacon ishte gjithashtu në gjendje të mësojnë matematikë manastir burrash ndërsa në Paris, kështu që edhe pse duket se qëllimi ishte për të parandaluar atë nga ndërmarrja e hulumtimit që Kisha nuk e miraton, jeta e një lloji ishte ende e mundur.

Proshutë kontaktuar Kardinali de Foulques në 1264 propozuar për të shkruar një libër mbi shkencë e cila do të ishte me dobi të Kishës. Nuk duket të jetë një keqkuptim, për Kardinalin de Foulques mori idenë se libri është shkruar tashmë dhe e pyeti për të parë atë. Proshutë e panë këtë si shans e tij vetëm për të rifilluar studimet e tij shkencore dhe të jetë i lirë nga manastir burrash Paris. Megjithatë pa para, dhe tani familja e tij në Angli janë shkatërruar me anë humbur zgjedhjen politike, ai kishte pak do të thotë për të prodhuar tekstin e nevojshme. Megjithatë, në 1265 u bë kardinali de Foulques Papa Klementi IV dhe proshutë tani kishte mbështetjen e Papës. Ai kontaktoi Papa që u përgjigj në një letër të shkruar më 22 qershor 1266 duke i thënë proshutë për të shkruar veprën e tij në mënyrë të fshehtë se eprorët e tij nuk do të dinë se ai ka thyer rregullat e rendit të tij. Kjo dukej e pamundur të Bacon, kështu që ai iu afrua eprorët e tij duke treguar ato kërkesë Papës. Ai u lejohet të vazhdojë.

Nga 1267 Bacon kishte shkruar atë që duket mrekullueshëm të ngjashme me një propozim grant që një matematikan apo shkencëtar mund të bëjë sot. Propozimi i tij ishte për një fjalor enciklopedik të gjitha shkencat e punuar nga një ekip i bashkëpunëtorëve, i koordinuar nga një organ në Kishë. Propozimi i tij ishte të përfshira në përbërë me shpejtësi maius Opus (Great Work të përbërë nga 840 faqe), Opus minus (Punë më të vogla) dhe tertium Opus (i tretë i punës). Bacon ishte me qëllim për të treguar Papa që shkenca kishte një rol të ligjshëm në programin universitar dhe ishin të rëndësishme të Kishës. Ai e shkroi në Opus maius një koleksion mahnitës e ideve, për shembull ai i jep një propozim për një teleskop:

Sepse ne këtë formë mund të organeve transparente, dhe caktoni atyre në një mënyrë të tillë në lidhje me sytë tonë dhe objektet e vizion, që rrezet do të pasqyrohet dhe vendosur në çdo drejtim që dëshirojmë, dhe nën çdo kënd duam, ne mund të shohim objekt afër ose në distancë ... Pra, ne mund të shkaktojnë edhe Dielli, hëna dhe yjet në paraqitjen e të vijnë këtu më poshtë ...

Kjo punë gjithashtu jep 42 për lartësi maksimale të ylber, një vlerë më të saktë se çdo të dhënë më parë dhe një që Bacon duhet zbuluar nga eksperiment. Artikull është një llogari e shkëlqyer se si idetë Bacon mbi teorinë logjik evoluar gjatë karrierës së tij. Nga puna e tij e hershme ai futur risi në teori semantik dhe në Opus maius ai zgjeruar këto ide aplikuar ato në problemet e teologji dhe filozofi.

Maius Opus ishte dërguar nga një Papa Gjon korier, i cili ishte nxënës i preferuar Bacon's. Ne e dimë se dorëshkrimin arritur në Romë, por Papa Klementi IV vdekur para tij dhe duke parë shanset proshutë e ka projektin e tij të madh të vijnë realizua zhdukur.

Rreth kësaj kohe, megjithatë, Bekon ishte në gjendje të largohen nga manastir burrash në Paris dhe të kthehet në Angli. Atje ai e filloi projektin e madh që kishte propozuar të Papës, duke filluar të shkruaj naturalium Communia (General Principles e filozofisë natyrore) dhe Mathematica Communia (General Principles e Shkencave matematike). Kjo punë e fundit përmban një studim e sasisë dhe të teorisë së proporcione që proshutë të parapara si pjesë të vëllimit II të sintezë e tij të dijes. Vetëm pjesë u botuan kurrë, ndoshta më nuk është shkruar, por përsëri nuk kishte ndonjë njohuri të shquar në astronomi dhe reformën kalendar që Bacon kishte formuar pas marrjes vërejtje. Ishte raportuar se Bacon

... bëri ndonjëherë përdorim në sezonin e natë për të ngjiten këtë vend (studimet e tij në marrëzi urës, në mes lumi eyot në Thames) environed me ujërat dhe atje për të marrë lartësi dhe distanca e yjeve dhe të përdorni atë për lehtësi e tij .. .

Proshutë besonte se Toka ishte një sferë dhe që një mund të lundrojnë raundin atë. Ai vlerësohet distancën në yjet që vjen me përgjigje 130 milion milje.

Rreth 1278 Bacon ishte vënë në burg në manastir në Ankona në Itali nga françeskanët së tij, i ngarkuar që të risive të dyshuar në mësimin e tij. Këtu friars të cilët kishin mendime me eprorët e tyre nuk u pajtua që ishin vënë në mbyllje të vetmuar dhe nuk lejohet të flasë edhe për rojet e tyre nga frika pikëpamjet e tyre do të ketë ndikim. Ata ishin refuzuar rrëfim dhe e mohoi shkarkim kështu, eprorët e tyre besonin (dhe kështu u friars burgosur), ata do të shkojnë në ferr për gjithë përjetësinë. Një ndryshim në udhëheqjen e françeskane në 1290, megjithatë, pa Raymond i Guafredi marrë kontrollin e Rendit dhe pas mësimet e dashurisë nga St Francis, të lëshuar të burgosurve në Ankona. Edhe pse ne nuk kemi dëshmi të qartë se Bakon ishte në mesin e këtyre njerëzve, ajo duket shumë e mundshme që ai ishte dhe ai duhet të janë kthyer në Angli sa më shpejt të jetë ai mund.

Nga shkrimet e tij është e qartë se Bacon kishte argumentuar gjithmonë për atë që ai besonte dhe kundër atyre që ai besonte të jetë e gabuar. Ai vazhdoi të shtetit pikëpamjet e tij edhe pas vuajtje burg në Ankona për rreth 12 vjet. Ata ishin si u shpreh në mënyrë agresive në Përmbledhje studii theologiae, shkrimet e tij të fundit të 1293, si në çdo kohë në jetën e tij.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland