Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Charles Babbage

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

26 Dec 1791

London, England

18 Oct 1871

London, England

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Dy data dhe vendi i Charles Babbage 's lindjes ishin të pasigurt, por tani janë vendosur në mënyrë të vendosur. Në dhe, për shembull, data e tij e lindjes është e dhënë si 26 dhjetor 1792 dhe të dy japin vendin e lindjes së tij sa më afër Teignmouth. Gjithashtu në të është theksuar:

Pak i njohur i prejardhje z. Babbage dhe rinia e hershme, përveç se ai ishte i lindur më 26 dhjetor 1792.

Megjithatë, një nip i shkroi Times "një javë pas nekrologji shfaq, duke thënë se Babbage lindi më 26 dhjetor 1791. Nuk kishte pak prova për të vërtetuar që ishte e drejtë deri Hyman (shih) në vitin 1975 gjeti se lindjes Babbage kishte qenë i regjistruar në Newington Shën Marisë, në Londër më 6 janar 1792. Babai Babbage ishte Benjamin Babbage, një bankier, dhe nëna e tij ishte Betsy Plumleigh Babbage. Duke pasur parasysh vendin se lindja e tij ishte regjistruar Hyman thotë se në se ajo është pothuajse e sigurtë se Babbage ka lindur në shtëpinë e familjes së 44 Crosby Row, Walworth Road, London.

Babbage pësoi shëndetësor si një fëmijë i sëmurë, si ai lidhet në:

Pasi pësoi në shëndetësi në moshën pesë vjeç, dhe përsëri në atë të dhjetë nga fevers dhunshëm, nga i cili unë kam qenë me vështirësi të ruajtur, unë u dërgua në Devonshire dhe vendosur nën kujdesin e një klerik (i cili mbante një shkollë në Alphington, pranë Exeter), me udhëzime për të marrë pjesë për shëndetin tim, por, për të mos shtypni shumë njohuri mbi mua: një mision të cilin ai kryhet me besnikëri.

Që nga babai i tij ishte mjaft i pasur, ai mund të përballojë të ketë Babbage edukuar në shkollat private. Pas shkollës në Alphington ai u dërgua në një akademi në Dyzet Hill, Enfield, Middlesex, ku arsimi e tij siç filloi. Ai filloi të tregojë një pasion për matematikë, por një mosdashje për klasike. Në lënë akademi, ai vazhdoi të studiojnë në shtëpi, duke pasur një mësues privat në Oksford për ta sjellë atë deri në nivelin universitar. Babbage në listat e librave ai studioi matematikë në këtë periudhë me mësues privat:

Fluxions 'Ndër këto ishin Humphry Ditton's', nga e cila unë mund të bëni asgjë; padrone Agnesi 's' analitike Instruksione 'nga e cila kam fituar disa dituri; Woodhouse' s 'Parimet e Llogaritjes Analitike ", nga i cili kam mësuar simbol të Leibniz; dhe Lagranzhit 's' Théorie des Fonctions '. I pajisur edhe Fluxions 'e Maclaurin dhe Simson.

Babbage hyrë në Trinity College, Cambridge, në tetor 1810. Megjithatë ai kishte fituar njohuri themelore nga libra ai kishte studiuar e bëri atë të pakënaqur me mësim në Kembrixh. Ai ka shkruajtur:

Kështu ndodhi që kur unë shkova në Kembrixh unë mund të punojë nga pyetje të tilla si sasia shumë e moderuar e matematikës që i posedonin atëherë pranuar, me strukturë të barabartë, në pika të Njutonit, d's nga Leibniz, ose dashes i Lagranzhit. Unë duke fituar një neveri për rutinë e studimeve të vendit, dhe hëngrën letrat e Eulerit dhe matematikanet e tjera të shpërndara nëpër vëllime të panumërta të akademive të Shën Petersburg, Berlin dhe Paris, të cilat biblioteka kisha rekurs të përmbajtura.

Në këto rrethana nuk është e çuditshme që unë duhet të perceptojnë dhe të depërtuar me fuqinë superiore e simbol të Leibniz.

Është pak e vështirë për të kuptuar se si Woodhouse 's Parimet e Llogaritjes Analitike ishte i tillë një libër të shkëlqyer nga e cila për të mësuar metodat e Leibniz, ende Woodhouse mësonte Njutonit' s gur në Kembrixh, pa ndonjë referencë në të Leibniz 's metoda. Woodhouse ishte një nga mësuesit Babbage së në Kembrixh ende ai duket të ketë marrë pjesë në asnjë shoqëri që Babbage ishte për të vendosur deri në përpjekje për të sjellë matematika moderne kontinentale në Kembrixh.

Babbage provuar për të blerë Lacroix 's libër mbi gur diferenciale dhe integrale, por kjo nuk do të provojë të lehtë në këtë periudhë të një lufte me Napoleonin. Kur ai ka gjetur një kopje të punës që kishte për të paguar shtatë guineas për të - një sasi të pabesueshme e të hollave në ato ditë. Babbage pastaj menduar të krijuar një shoqëri të përkthejnë punës:

Unë pastaj tërhoqi deri skica e një shoqërie të jetë krijuar për përkthimin e punës të vogël Lacroix më diferencuar dhe Integrale gur. Ai propozoi që ne duhet të kemi takime periodike për përhapjen e d's dhe jepet për mundimet e ferrit të gjithë ata që mbështetën herezia e dots. Ai pohonte se puna e Lacroix ishte aq i përsosur se çdo koment është i panevojshëm.

Babbage foli me shokun e tij Edward Bromhead (i cili do të bëhej George Green 's mik disa vite më vonë-shih artikullin në Gjelbër), i cili e inkurajoi atë për të krijuar shoqëri të tij. Shoqëria analitike u krijua në 1812 dhe anëtarët e saj ishin të gjithë studentë Kembrixh. Nëntë Matematikanë ndoqi takimin e parë, por dy anëtarët më të shquar, përveç Babbage, ishin John Herschel dhe George Pallua.

Babbage dhe Herschel prodhuar e parë e botimeve të Shoqërisë analitike kur ata shkruan e botuan Kujtime të Shoqërisë analitike në 1813. Kjo është një punë mrekullueshëm thellë kur e kupton se ajo është shkruar nga dy studentë. Ata dhanë një histori e gur, dhe e Newtonit, polemikë Leibniz ata ka shkruajtur:

Kjo është një konsideratë mjeruar, se kjo zbulimi që ka pjesën më të madhe për të bërë ndonjë nder gjeniale e njeriut, megjithatë duhet të sjellë me vete një tren i reflektimet kaq pak për të kreditit e zemrës së tij.

Dy botimet e mëtejshëm të Shoqërisë analitik janë puna e përbashkët e Babbage, Herschel dhe Pallua. Këto janë të përkthimit anglisht të Lacroix 's Sur le calcul différentiel integrale et botuar në 1816 dhe një libër të shembujve mbi gur që ata të botuar në 1820.

Babbage kishte lëvizur nga Trinity College të Peterhouse dhe se ishte nga Kolegji se ai u diplomua me BA në 1814. Megjithatë, Herschel Babbage kuptuan se ishte një matematikan shumë më i fuqishëm se ai ishte kështu:

Ai nuk bëri të konkurrojnë për nderimet, duke besuar Herschel sigurt në vendin e parë dhe nuk kujdeseni për të dalë e dytë.

Grindavec Herschel të vërtetë ishte i pari, Pallua vjen e dytë. Babbage martuar në 1814, u largua pastaj Kembrixhit në 1815 për të jetuar në Londër. Ai shkruajti dy letra të mëdha në ekuacionet funksional në 1815 dhe 1816. Gjithashtu në 1816, në moshën e hershme të 24, ai u zgjodh anëtar i Shoqërisë Mbretërore të Londrës. Ai shkroi disa letra në tema të ndryshme matematikore gjatë disa viteve të ardhshme, por nuk janë veçanërisht të rëndësishme dhe disa, si puna e tij në seri të pafundme, në mënyrë të qartë janë të pasakta.

Babbage ishte e pakënaqur me mënyrën se si shoqëritë mësuar e asaj kohe ishin drejtuar. Edhe pse zgjedhur për të Shoqërisë Mbretërore, ai ishte i pakënaqur me të. Ai ishte për të shkruar për ndjenjat e tij se si e Shoqërisë Mbretërore ishte drejtuar:

Këshilli i Shoqërisë Mbretërore është një koleksion i njerëzve të cilët zgjedhin njëri tjetrin për të zyrës dhe pastaj shtroj së bashku në kurriz të kësaj shoqërie për të lavdëruar njëri-tjetrin gjatë verës dhe të japin çdo medalje të tjera.

Megjithatë në 1820 ai u zgjodh anëtar i Shoqërisë Mbretërore të Edinburg, dhe në të njëjtin vit ai ka një ndikim të madh në themelimin Royal Astronomical Society. Ai shërbeu si sekretar në Royal Astronomical Society për katër vitet e para të ekzistencës së saj dhe më vonë ai shërbeu si zëvendës-president i Shoqërisë.

Babbage, së bashku me Herschel, i kryer disa eksperimente për magnetizmin në 1825, zhvillimin e metodave të paraqitura nga Arago. Në 1827 Babbage u bë Lucasian Profesor i matematikës në Kembrixh, një post që e mbajti për 12 vjet edhe pse ai e mësoi kurrë. Arsyeja pse ai e mbajti këtë post prestigjioz ende nuk arriti të kryejë detyrat e do të kishte pritur të mbajtësit, ishte se deri në këtë kohë ai kishte zhytem në atë që është për të u bë pasioni kryesor i jetës së tij, domethënë zhvillimin e kompjuterëve mekanik .

Babbage është pa dyshim krijues i koncepteve pas kompjuter ditët e sotme. Llogaritje e logarithms kishte bërë atë të vetëdijshëm për pasaktësi e llogaritjes së njeriut rreth 1812. Ai shkroi në:

... Unë isha ulur në dhomat e Shoqërisë analitike, në Cambridge, kokën përkulur përpara mbi tavolinë në një lloj humor i këndshëm, me një tryezë të logarithms gënjyer hapur para meje. Një anëtar tjetër, që vjen në dhomë, dhe duke parë me gjysmë në gjumë, thirri, pra, Babbage, çfarë po ëndërroja rreth? "Për të cilën unë u përgjigj:" Unë jam duke menduar se të gjitha këto tavolina "(duke treguar logarithms)" mund të jetë llogaritur nga makineri. "

Sigurisht Babbage nuk ndjek këtë ide në atë kohë, por në 1819, kur interesat e tij ishin kthyer drejt instrumenteve astronomike, idetë e tij u bë më e saktë dhe ai formuluar një plan për të ndërtuar tavolina duke përdorur metodën e ndryshimeve me mjete mekanike. Një makinë do të jetë në gjendje për të kryer operacione komplekse duke përdorur vetëm mekanizëm për më tepër. Babbage filluan të ndërtojnë një motor të vogël ndryshimi në 1819 dhe kishte përfunduar atë nga 1822. Ai njoftoi shpikja e tij në një letër Shënim mbi zbatimin e makineri për llogaritjen e tabelave astronomike dhe matematikore lexohet Royal Astronomical Society më 14 qershor 1822.

Edhe pse Babbage parashikuar një makinë në gjendje të shtypjes nga rezultatet e të marrë, kjo nuk ishte bërë me kohë letër ishte shkruar. Një asistent ka të shkruani rezultatet e arritura. Babbage ilustruar se çfarë motori i tij i vogël ishte në gjendje të bëjnë me llogaritjen e kushteve të njëpasnjëshme të sekuencë n 2 + n + 41.

Kushteve të kësaj sekuencë janë 41, 43, 47, 53, 61, ... ndërsa dallimet të kushteve janë 2, 4, 6, 8, .. dhe dallimet e dytë janë 2, 2, 2, ..... Motori Dallimi është i dhënë të dhënave fillestare 2, 0, 41, ai ndërton radhë tjetër 2, (0 + 2), [41 + (0 + 2)], që është 2, 2, 43, pastaj rreshti 2, (2 + 2), [43 + (2 + 2)], që është 2, 4, 47, pastaj 2, 6, 53, pastaj 2, 8, 61; ... Raportet Babbage se motori i vogël i tij ndryshim ishte në gjendje të prodhojnë anëtarëve të sekuencë n 2 + n + 41 në normë prej rreth 60 çdo 5 minuta.

Babbage ishte qartë ndikuar fuqimisht nga de Prony 's ndërmarrje e madhe për Qeverinë në frëngjisht e prodhimit të tabelave logaritmike dhe trigonometrike me ekipet e njerëzve për të kryer llogaritjet. Ai argumentoi se një ndryshim i madh motor mund të bëjë punën e ndërmarrë nga ekipet e njerëzve të kursimit të kostos dhe tërësisht të sakta.

Më 13 korrik 1823 Babbage marrë një medalje ari nga Shoqëria Astronomical për zhvillimin e tij të motorit ndryshim. Ai pastaj u takua Kancelari i Thesarit për të kërkuar fonde publike për ndërtimin e një motor ndryshim i madh. Shoqëria Mbretërore tashmë i kishte dhënë këshilla pozitive të qeverisë:

Mr Babbage ka treguar talent të madh dhe zgjuarsi në ndërtimin e makinës së tij për llogaritje, të cilat komisioni falë plotësisht adekuate për arritjen e objekteve të propozuara nga inventari, dhe ata e konsiderojnë si shumë z. Babbage e meriton inkurajim publike, në ndjekjen penale të ndërmarrje e tij rëndë.

Granti i tij fillestar ishte për 1500 dhe ai filloi punën mbi një motor ndryshim të madh të cilat ai besonte se ai mund të përfundojë në tre vjet. Ai e përcaktuar për të prodhuar një motor me:

... gjashtë urdhra e dallimeve, secila prej njëzet vende të figurave, ndërsa tri shtyllat e parë do të çdo kanë pasur një gjysmë duzinë shifrat shtesë.

Ky motor do t'i kishin qenë në gjendje për të llogaritur të gjitha tabelat që de Prony ishte llogaritur, dhe ai kishte për qëllim që të ketë një printer të shtypura nga rezultatet automatikisht. Megjithatë ndërtimi vazhdoi të ngadalshme se sa ishte pritur. Nga 1827 shpenzimet po merrnin nga dora.

Vitit 1827 ishte një vit i tragjedi për Babbage, babai i tij, gruaja e tij dhe dy fëmijët e tij të gjithë vdiq atë vit. Ai shëndetin e tij i dha rrugë dhe ai ishte këshilluar të udhëtojnë në kontinent. Pas udhëtimeve të tij ai u kthye pranë fund të 1828. Përpjekje të mëtejshme për të marrë mbështetjen e qeverisë së përfundimisht rezultoi me dukë e Wellington, Kancelari i Thesarit dhe anëtarët e tjerë të qeverisë vizitues Babbage dhe kontrollonin punën për veten e tyre. Nga shkurt 1830 qeveria kishte paguar, ose premtuar se do të paguajë, 9000 drejt projektit.

Në 1830 botoi Babbage Refleksione mbi Rënia e Shkencave në Angli, një punë të diskutueshme që rezultoi me formimin, një vit më vonë, e Shoqatës britanike për Avancimin e Shkencës. Në 1834 Babbage botoi veprën e tij më me ndikim Në Ekonomia e Makinerisë dhe të prodhuar, në të cilën ai propozoi një formë e hershme e asaj që sot ne e quajmë hulumtim operacionale.

Vitit 1834 ishte e ndaluar në të cilat punojnë në motor ndryshim. Deri në atë kohë qeveria kishte vendosur 17.000 në projekt dhe Babbage kishte vënë 6.000 e parave të tij. Për tetë vitet 1834-1842 qeveria do të bëjë asnjë vendim sa i përket se do të vazhdojë mbështetjen. Në vitin 1842 vendim për të proceduar nuk është marrë nga qeveria Robert Peel-së. Dubbey në shkruan:

Babbage kishte çdo arsye të ndihen të dëmtuar në lidhje me trajtimin e tij nga qeveritë e njëpasnjëshme. Ata kishin arritur të kuptojnë mundësitë e pafundme të veprës së tij, injoruar këshillat e shkencëtarëve më të respektuar dhe inxhinierë, procrastinated për tetë vjet para arritjes së një vendim për ndryshim motori, keqkuptuar motivet e tij dhe sakrificat që kishte bërë, dhe ... dështuar për të mbrojtur atë nga shpifje publike dhe tallje.

Nga 1834 Babbage kishte përfunduar vizatimet e parë të motorit analitike, paraardhës i kompjuterit modern elektronik. Puna e tij mbi motor ndryshim kishte çuar atë në një ide shumë më të sofistikuara. Edhe pse nuk motor analitik përparuar më tej vizatimeve të hollësishme, është e mrekullueshëm të ngjashme në komponente logjike të një kompjuter e diteve te sotme. Babbage përshkruan pesë komponente logjike, dyqan, fabrikë, kontrollit, hyrje dhe dalje. Dyqan përmban:

... të gjitha variablave për të operohet mbi të, si dhe të gjitha ato sasi e cila kishte dalë nga rezultatet e operacioneve të tjera.

Fabrikë është analog i CPU në një kompjuter modern dhe ai është vendi:

... në të cilat gati të sasive të operohet mbi të janë blerë gjithmonë.

Kontroll mbi sekuencën e operacioneve që do të zhvillohet nga ishte nga një mjet tip Jacquard tezgjah. Ajo ishte operuar nga kartat e grushta dhe kartat e grushta përmban programin për detyrë të veçantë:

Çdo grup e kartave bërë për çdo formulë do në çdo kohë të ardhmen rillogaritjen formulë me çfarëdo kosntanta mund të jetë e nevojshme.

Kështu Engine analitike do të posedojnë një bibliotekë e vet. Çdo grup do të kartave të bërë një herë në çdo kohë të riprodhoni llogaritjet për të cilin është rregulluar parë.

Dyqan ishte që të mbajë numrin 1000 secilin prej 50 shifra, por Babbage projektuar motor analitike efektive të magazinimit të pafund. Kjo është bërë me të dhëna kompjuteri në kartat e grushta e cila mund të lexohet në përsëri në një fazë të mëvonshme kur është e nevojshme. Babbage vendosur, megjithatë, nuk të kërkojnë mbështetjen e qeverisë pasi përvoja e tij me motor ndryshim.

Babbage vizitoi Torino në 1840 dhe diskutuan idetë e tij me Matematikanë ka përfshirë Menabrea. Gjatë vizitës së Babbage, Menabrea mbledhur të gjitha materialet e nevojshme për të përshkruar motor analitike dhe ai e publikoi në tetor 1842. Zonja Ada Don Zhuan i përkthyer Menabrea 's artikull në gjuhën angleze dhe shtoi vë në dukje në mënyrë të konsiderueshme më të gjera se sa kujtime origjinale. Kjo ishte botuar në 1843 dhe ka përfshirë:

... elaborations në pikat e bëra nga Menabrea, së bashku me disa programe të komplikuara të vetën, më komplekse e këtyre që për të llogaritur një sekuencë të numrave Bernoulli.

Edhe pse nuk Babbage ndërtuar një operativ, kompjuteri mekanik, konceptet e tij të projektimit janë vërtetuar saktë dhe kohët e fundit ky kompjuter është ndërtuar pas vet Babbage kriteret e projektimit. Ai shkroi në 1851 (shih):

Vizatimet e të Engine analitike janë bërë krejtësisht me kosto të mi: "Unë krijuar një seri të gjatë eksperimenteve për qëllim të reduktimin e shpenzimeve të ndërtimit të saj në kufijtë që mund të jetë brenda vetë do të thotë unë mund të përballojë për të furnizimit. Unë tani jam i dha dorëheqjen për domosdoshmërinë e ndërtimit të saj abstenuan nga ...

Pavarësisht nga kjo deklaratë e fundit, kurrë nuk ka mjaft Babbage gati e humbnin shpresën se motori analitike do të ndërtohet me shkrim në 1864 në:

... në qoftë se unë mbijetuar disa vjet më pak, Motorr analitik do të ketë ...

Pas vdekjes Babbage një komision, anëtarët e të cilit përfshihet Cayley dhe Kliford, u emërua nga Shoqata britanike:

... për të raportuar mbi realizueshmërinë e projektimit, të regjistruar mendimin e tyre se realizimi i tij i suksesshëm mund të shënojë një epokë në historinë e njehsim i paharrueshëm në mënyrë të barabartë me atë të futjes së logarithms ...

Kjo ishte një nënvlerësim. Ndërtimin e kompjuterëve modern, logjikisht të ngjashme për të dizajnuar Babbage, kanë ndryshuar tërë e matematikës dhe madje nuk është një ekzagjerim të thuhet se ata kanë ndryshuar në tërë botën.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland