Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Abu Ali al-Husain ibn Abdallah ibn Sina (Avicenna)

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

980

Kharmaithen (near Bukhara), Central Asia (now Uzbekistan)

June 1037

Hamadan, Persia (now Iran)

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Ibn Sina njihet shpesh me emrin e tij latinisht të Avicenës, edhe pse referencat më të atij sot kemi konvertuar të përdorur versionin korrekt e Ibn Sines. Ne e dimë shumë detaje të jetës së tij, sepse ai shkroi një autobiografi e cila ka qenë plotësuar me materiale nga një biografi të shkruar nga një prej studentëve të tij. Autobiografi nuk është thjesht një llogari të jetës së tij, por është shkruar për të ilustruar idetë e tij për arritjen e së vërtetës fundit, kështu që duhet të interpretohen me kujdes. Një botim i dobishëm kritik të këtij autobiografi shfaqet në ndërsa një përkthim të ri shfaqet në.

Gjatë jetës së Ibn Sines ishte dominuar nga periudhë të jostabilitetit të madh politik përmes të cilit ai jetoi. Dinastine Samanid, dinastia e parë vendase të lindin në Iran pas pushtimit mysliman arab, e kontrolluar dhe Transoxania Khorasan nga rreth 900. Bukhara ishte kryeqyteti i tyre dhe ajo, së bashku me Samarkand, ishin qendra kulturore të perandorisë. Megjithatë, nga mesi i shekullit të 10-të, pushtetin e Samanid filluan të dobësohen. Nga koha ibn Sina u lind, Nuh ibn Mansur ishte Sulltan në Bukhara, por ai ishte duke luftuar për të ruajtur kontrollin e perandorisë.

Babai Ibn Sina ishte guvernator i një fshati në një pasuri të Nuh ibn Mansur. Ai ishte i edukuar nga babai i tij, shtëpinë e të cilit ishte një vend takimi për njerëzit e mësuar në zonë. Sigurisht ibn Sina ishte një fëmijë i shquar, me një memorie dhe një aftësi për të mësuar të cilat i habitur studiuesit të cilët u takuan në shtëpinë e babait të tij. Nga mosha e dhjetë ai e kishte mësuar përmendsh Kur'anin dhe më të poezisë arabe që ai e kishte lexuar. Kur Ibn Sina arriti moshën trembëdhjetë ai filloi të studiojë mjekësi dhe ai kishte zotëruar atë lëndë nga mosha gjashtëmbëdhjetë vjeç kur filloi të trajtojnë pacientë. Ai gjithashtu studioi logjikën dhe metafizikën, duke marrë mësim nga disa prej mësuesve më të mirë të ditës e tij, por në të gjitha fushat ai vazhdoi studimet e tij të tij. Në autobiografinë e tij (shih ose) Ibn Sina thekson se ai ishte më shumë ose më pak vetë-mësuar, por që në kohë të rëndësishme në jetën e tij ai ka marrë ndihmë.

Kjo ishte aftësi e tij në mjekësi që ishte për të provuar me vlera të mëdha për Ibn Sina për të ishte me reputacionin e tij në atë zonë që sunduesi Samanid Nuh ibn Mansur ardhur për të dëgjuar prej tij. Pas ibn Sina kishte shëruar sundimtari Samanid e një sëmundje, si një shpërblim, ai ishte i lejuar për të përdorur Biblioteka Mbretërore e Samanids të cilat kanë provuar të rëndësishme për zhvillimin e Ibn Sina-së në gjithë diapazonin e bursave.

Në qoftë se fatet e sundimtarëve Samanid kishte marrë një kthesë për mirë, jetën e Ibn Sina-së do të ketë qenë shumë të ndryshme. Nuh ibn Mansur, në një përpjekje për të mbajtur në pushtet, kishte vënë Sebüktigin, një ish skllav turk, si sundimtar i Ghazna dhe u emërua i biri i tij Mahmud si guvernator i Khorasan. Megjithatë Qarakhanids turk, tashmë në kontrollin e më të Transoxania, u bashkua me Mahmud dhe lëvizur të shkarkoj Samanids. Pas fitimit të Khorasan ata në Bukhara mori 999. Nuk pasoi një periudhë prej pesë vjetësh në të cilën Samanids u përpoq të rimarrë kontrollin, por periudha e tyre e pushtetit ishte e gjatë. Siç tregoi në:

Fati e kishte zhytur [Ibn Sina] në një nga periudhat e trazuar të historisë iranian, kur elementet e re turke u zëvendësuar dominimin e Iranit në Azinë Qendrore dhe dinastitë lokale iranian ishin duke u përpjekur për të fituar pavarësinë politike nga halifatit 'Abasit në Bagdad (në Irak moderne) .

Humbjen e Samanids dhe një tjetër ngjarje tragjike, vdekjen e babait të tij, Ibn Sina ka ndryshuar jetën e krejtësisht. Pa mbështetjen e një mbrojtës apo babait të tij, ai filloi një jetë e përhumbur raundit të qyteteve të ndryshme të Khorasan, duke vepruar si një mjek dhe administratori ditën çdo mbrëmje, ndërsa studentët u mblodhën rreth tij për diskutim filozofik dhe shkencor. Ai shërbeu si një jurist në Gurganj, ishte në Khwarazm, atëherë ishte një mësues në Gurgan dhe pranë një administrator në Raj. Ndoshta më e shquar është fakti se ai ka vazhduar të prodhojë cilësi të lartë të bursave pavarësisht stilit të jetës kaotike e tij. For:

... fuqia e përqendrimit dhe nivelet intelektuale e [Ibn Sina] ishte i tillë që ai ishte në gjendje të vazhdojë punën e tij intelektuale e shquar me qëndrueshmëri dhe vazhdimësi dhe nuk ishte aspak i ndikuar nga trazirat jashtëm.

Pas kësaj periudhe të përhumbur, Ibn Sina shkoi në Hamadan në perëndim-Iran qendrore. Këtu ai u vendos për një mjek ndërsa duke u bërë gjyq. Princi pushtet Buyid, ad-Shems Dawlah, i emëruar dy herë atij vezir. Politika nuk ishte e lehtë në atë kohë dhe ibn Sina u detyrua të fshihej për një kohë nga kundërshtarët e tij politik dhe ai gjithashtu kaloi disa kohë si një i burgosur politik në burgun e

... por ai iku për të Isafan, i maskuar si nje sufi, dhe u bashkua me Al-Ala Dwla.

Veprat e Ibn Sina dy më të rëndësishme janë Librin e shërimit dhe Kanuni i Mjekesise. Parë është një enciklopedi shkencore që mbulon logjikë, shkencat natyrore, psikologji, gjeometri, astronomi, aritmetikë dhe muzikë. Dytë është libri më i famshëm vetëm në historinë e mjekësisë. Këto vepra ishin nisur, ndërsa ai ishte në Hamadan.

Pasi u burgos, Ibn Sina ka vendosur të largohet nga Hamadan në 1022 mbi vdekjen e princit Buyid që ai ishte duke shërbyer, dhe ai shkoi në Isfahan. Këtu ai hyri në oborrin e princit lokale dhe kaloi vitet e fundit të jetës së tij në paqe krahasues. Në Isfahan ai përfundoi veprat e tij kryesore filluar në Hamadan dhe gjithashtu ka shkruajtur shumë vepra të tjera në filozofi, mjekësi dhe gjuhën arabe.

Gjatë fushatave ushtarake ibn Sina u pritet të shoqërojë mbrojtës të tij dhe shumë nga veprat e tij ishin të përbërë nga fushata të tilla. Ajo ishte në një fushatë e tillë ushtarake që mori i sëmurë dhe, megjithë përpjekjen për të aplikuar aftësitë e tij mjekësore në veten e tij, vdiq

... e një sëmundje misterioze, me sa duket një dhimbje barku që u trajtua keq, ai mundet, megjithatë, janë helmuar nga një prej shërbëtorëve të tij.

Ibn Sina e shkroi rreth 450 veprat, nga të cilat rreth 240 kanë mbijetuar. Prej punëve të mbijetuar, 150 janë në filozofi, ndërsa 40 janë të përkushtuar në mjekësi, dy fusha në të cilën ai ka kontribuar më së shumti. Ai gjithashtu shkroi në psikologji, gjeologji, matematikë, astronomi, dhe logjikës. Puna e tij më të rëndësishme sa i përket matematikës është i shqetësuar, megjithatë, është një punë e pafund e tij enciklopedik, Kitab al-Shifa "(Libri i shërimit). Një nga katër pjesë të kësaj pune është e përkushtuar për matematikë dhe astronomi Ibn Sina përfshin dhe muzikën si degët e matematikës në enciklopedi. Në fakt ai i ndarë në katër degët matematikë, gjeometri, astronomi, aritmetikë, dhe muzika, dhe ai pastaj ndahen secila nga këto tema. Gjeometri ai ndahen në gjeodezi, zhurma, kinematikë, hydrostatics, dhe optikë, astronomi ai ndahen në tabelat astronomike dhe gjeografike, dhe kalendarike; aritmetike ai ndahen në algjebër, dhe përveç Indisë dhe zbritje, muzikë ai ndahen në instrumente muzikore.

Seksioni gjeometrik i enciklopedi është, jo çuditërisht, duke u bazuar në Euklidi 's Elemente. Ibn Sina jep prova por prezantimi i mungon ashpërsi të miratuar nga Euklidit. Gjeometri Në fakt ibn Sina nuk paraqet si një sistemi deduktiv nga aksiomat në këtë punë. Ne duhet të theksohet, megjithatë, se kjo ishte mënyra se Ibn Sina ka zgjedhur për të paraqitur temën në enciklopedi. Në shkrimet e tjera në gjeometri ai, si shumë shkencëtarë muslimanë, u përpoq të japë një provë të postulat pestë të Euklidit. Temat e trajtuara në seksionin Gjeometria e enciklopedi janë: linja, kënde, dhe avionët; paralele; trekëndëshat, ndërtimet me kryetar dhe busull; fushat e parallelograms dhe trekëndëshat, algjebër gjeometrik, vetitë e qarqeve; përmasa të pa përmendur numra të paarsyeshme; përmasa të lidhje me fushat e poligone, fushat e qarqeve; poligone rregullt dhe volumet e polyhedra dhe sferë. Detajet e plota janë dhënë në.

Ibn Sina bërë vëzhgime astronomike dhe ne e dimë se disa janë bërë në Isfahan dhe disa në Hamadan. Ai bëri disa zbritjeve të saktë nga vëzhgimet e tij. Për shembull ai vërejti Venus si një vend kundër sipërfaqen e Dielli dhe konkludohet drejt se Venus duhet të jetë më afër Tokës se sa Dielli. Ky vëzhgim, dhe punë të tjera të lidhura nga Ibn Sina, është diskutuar në. Ibn Sina shpiku një instrument për të vëzhguar koordinatat e një ylli. Instrument i kishte dy këmbët në një pivoted fund, pjesën e ulët rrotullohen rreth një raportor horizontale, duke treguar Azimuti, ndërsa këmbën e lartë shënuara me një shkallë dhe duke respektuar pamjeve, u ngrit në planin vertikal me këmbë të ulët për të dhënë yll i lartësi. Një tjetër e kontributeve Ibn Sina në astronomi ishte përpjekje e tij për të llogaritur diferenca në gjatësi mes Bagdadit dhe Gurgan duke respektuar një tranzit meridian të hënë në Gurgan. Ai gjithashtu theksoi të saktë, me çfarë arsye është e vështirë për të parë, që shpejtësia e dritës është e fundme.

Si ibn Sina konsideruar muzikën si një nga degët e matematikës është i përshtatshëm për të dhënë një shenjë të shkurtër të punës së tij në këtë temë i cili ishte kryesisht në intervale të tonik, modele ritmike, dhe instrumentet muzikore. Disa ekspertë thonë se promovimi ibn Sina e harmoni të madhe tretë çoi në përdorimin e vetëm në vend se recitim recitim lidhur me Pitagorës. Më shumë informacion është i përmbahen në letër TS Vyzgo së "Për kontributin e Ibn Sinas në muzikologji në.

Mekanika ishte një temë që ibn Sina klasifikuar sipas matematikës. Nė veprėn e tij Mi'yar el-ibn Sina'aqul përcakton makina të thjeshta dhe kombinimet e tyre të cilat përfshijnë rollers, leva, windlasses, pulleys, dhe shumë të tjerë. Edhe pse materiali ishte i njohur dhe sigurisht jo origjinale, megjithatë ibn Sina klasifikimin e mekanizmave, që shkon përtej atij të Heron, është shumë origjinale.

Që nga kontributet e mëdha janë Ibn Sina në filozofi, ne duhet të paktën të përmendim punën e tij në këtë zonë, megjithëse ne me siguri nuk do të kushtojnë hapësirë për atë që këtë punë e meriton. Ai diskutoi arsye dhe realitet, duke pohuar se Zoti është intelekt të pastër dhe që përbëhet nga njohuritë mendje koprrac kuptueshëm. Për të kuptojnë të dy arsye të kuptueshme dhe logjike janë të nevojshme. Por, kërkesat ibn Sina:

... është e rëndësishme për të fituar dituri. Kuptimin e intelligibles përcakton fatin e shpirtit racional në botën tjetër, dhe për këtë arsye është e rëndësishme të veprimtarisë njerëzore.

Ibn Sina jep një teori e njohurive, duke e përshkruar në abstraksionin e mendojnë një objekt dhe jo formën konkrete të objektit vetë. Në metafizikë ibn Sina ekzaminuar ekzistimin. Ai e konsideron teorinë shkencore dhe matematikore të botës dhe causation fundit nga Perëndia. Qëllimet e tij janë përshkruar si vijon:

Ibn Sina kërkoi që të integrohen të gjitha aspektet e shkencës dhe të fesë në një vizion metafizik i madh. Me këtë vizion ai u përpoq të shpjegojë formimin e universit si dhe të shpjegoj problemet e keqe, lutje, largpamje, profecitë, mrekullitë, dhe mrekulli. edhe brenda fushëveprimit të bien problemet e saj në lidhje me organizimin e shtetit në përputhje me ligjin fetar dhe çështja e fatit të fundit të njeriut.

Ibn Sina është i njohur që i përgjigjej me al-Biruni. Në, letra tetëmbëdhjetë që ibn Sina i dërgoi al-Biruni në përgjigje të pyetjeve që ai kishte paraqitur janë dhënë. Këto letra mbulojnë tema të tilla si filozofi, astronomi dhe fizikë. Nuk ka korrespondencë të tjera nga Ibn Sina i cili është ruajtur i cili ka qenë të anketuar në artikull. Temat nga këto letra janë argumente kundër teologëve dhe kompetencat professing magjike, dhe përgënjeshtrim të mendimeve atyre që kanë një interes sipërfaqësor në një degë të diturisë. Ibn Sina shkruan mbi tema të caktuara në filozofi, dhe shkruan letra studentëve të cilët duhet të i kanë kërkuar atij të shpjeguar vështirësitë që kanë hasur në një tekst klasik. Autorët e shih Ibn Sina si shkenca natyrore dhe promovimin e argumentuar kundër njerëzve fetar që përpiqen të errët vërtetën.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland