Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Maurice Auslander

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

3 Aug 1926

Brooklyn, New York, USA

18 Nov 1994

Trondheim, Norway

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Maurice Ausländer studiuar në Universitetin Kolumbia në Nju Jork, ku ai mori BS e tij në 1949. Mbetura në Columbia ai punoi për doktoraturë e tij në teorinë e grupit nën mbikqyrjen e RL Taylor. Ai u largua nga Nju Jork në vitin 1953 kur ai u caktua si instruktor në Universitetin e Çikagos. Pas paraqitjes tezën e doktoratës në Universitetin e Kolumbias, ai u dha Ph.D. e tij në vitin 1954.

Pas një viti si instruktor në Universitetin e Çikagos, Ausländer u caktua si instruktor në Universitetin e Miçiganit. Ai e mbajti këtë post për dy vite akademike, 1954-56, përpara se të jepet një Fellowship NSF i cili ia ka mundësuar të shpenzuar vitin 1956-57 në Institutin për Advanced Study in Princeton. Vitit 1956 shënon një stad të rëndësishëm në karrierën e tij sepse në atë vit ai botoi gazeta e tij të parë të përbashkët me D dimension Buchsbaum Homological në unazat Noetherian. Kjo do të ishte shumë gazeta e parë e përbashkët se dy matematicienë të prodhuara në një bashkëpunim të gjatë dhe të frytshëm .

Ausländer në vitin 1957 u emërua si Asistent Profesor në Universitetin Brandeis. Tre vjet më vonë ai u gradua Profesor dhe ai u bë Kryetar i Departamentit të matematikës në Brandeis. Pas mbajnë këtë post për një vit, Ausländer ishte dhënë një Lartë NSF Akademik Fellowship që ia ka mundësuar të shpenzuar vitin akademik 1961-62 në Universitetin e Parisit. Ai botoi Modulet mbi unazat unramified lokale në vitin 1961 që vazhdoi, dhe në një masë të caktuar përfunduar, punë të cilën ai kishte filluar me Buchsbaum gjatë pesë viteve të para.

Ausländer ishte ftuar për të dhënë një leksion të veçantë në Kongresin Ndërkombëtar të matematikanëve në Stokholm në vitin 1962. Ai zgjodhi të flasë për rezultatet e tij në modulet mbi unazat unramified lokale. Ajo ishte e para e dy adresat ai i dha Kongresi ndërkombëtar i matematikanëve, të dytë, duke qenë në 1986 në Berkeley. Pas kthimit të Brandeis në vitin 1962, u gradua Ausländer profesor të plotë në 1963, një pozicion që ai e mbajti deri në vdekjen e tij në vitin 1994.

Travel ishte një nga Ausländer e do dhe ai kaloi kohë në shumë pjesë të ndryshme të botës që mbajnë vizituar pozicioneve në shumë universitete. Pasi u dha një Fondacioni Sloan Fellowship për 1963-64, ai kaloi verën e vitit 1965 si Fulbright Fellow në Universitetin e në Montevideo Uruguaj. Vitin akademik 1965-66 u shpenzuan për një vit të dytë vizitë të gjatë në Universitetin e Parisit, dhe në 1970-71 ai ka mbajtur dy poste duke vizituar, së pari në Universitetin e Illinois në Urbana dhe pastaj në Queen Mary College në Londër, Angli. Në vitin 1975 ai vizitoi Meksikë ngritjen e një grupi kërkimore ka në teorinë përfaqësimin e algebras Artin. Për disa vite ai udhëtoi më pak dhe në këtë periudhë ai ishte kryesues i Departamentit të matematikës në Brandeis për një kohë të dytë gjatë vitit 1976-78.

Në 1978-79 Ausländer bërë e parë të disa vizita në Universitetin e Trondheim në Norvegji, në këtë rast si Guggenheim Fellow. Ai e bëri vizita të mëtejshme për Trondheim në 1989-90 dhe 1991 duke u emëruar si një zëvendësues Profesor atje në vitin 1992. Është interesante të përmendet se gjysma e botimeve Ausländer kanë një bashkë-autor nga Trondheim. Një vizitë në Kinë në vitin 1986 e pa atë të ndihmojë të krijojë një grup i suksesshëm hulumtim në teorinë e përfaqësimit. Universiteteve të tjera që ai vizitoi përfshirë Teksasit në Austin (1981-82), Bielefeld (1984, 1985), Virginia State (1986-87), dhe Paderborn (1988, 1990). Vendet ai vizitoi janë tepër të shumta për të përmendur, por ne duhet të shënojë në vizita të veçantë për të Izraelit dhe Zvicër.

Është me vend që Ausländer përfundoi ditët e tij gjatë udhëtimit. Duke ditur se ai kishte kancer në sëmundje të pashërueshme u nis për një udhëtim të fundit gjatë të cilit ai vizitoi përsëri disa prej pjesëve të tij të preferuar word:

Ai ka gëzuar shoqërinë e miqve të vjetër, humbur nëpër rrugët dhe kopshtet e Parisit, vlerësoi për herë të fundit pikturën e tij e preferuar, nje vete-portret i Rembrandt, në Londër dhe ka gëzuar muze Munch në Oslo. Menjëherë pas mbërritjes në Trondheim ai u shtrua në spital. Ai vdiq një javë e gjysmë më vonë, në mesin e miqve të ngushtë dhe me kolegët, në mes të takimit Evropian mbi "invariants dhe përfaqësitë e algebras", e cila kishte shikuar përpara për të marrë pjesë. Ai vdiq mënyrë ai ka jetuar dhe punuar - elegante.

Autorët e të shkruajnë për kontributin e tij në teorinë përfaqësimin e algebras:

[Maurice Ausländer i] kontributet në teorinë moderne përfaqësimin e algebras si dhe për fushat e tjera të matematikës janë të thella dhe me ndikim. Kur Maurice Ausländer hyrë teoria e përfaqësimit ai ishte tashmë një matematikan i njohur gjerësisht me kontribute të rëndësishme në algjebër commutative dhe homological. Zbulimi i tij, me Idun Reiten, e sekuencat e ndarë pothuajse në vitet shtatëdhjetë e hershme është pa dyshim një nga gurë themelet e subjektit tonë. Kontributet e tij në fusha të ndryshme të vazhdueshme të drejtë deri në ditët e tij të fundit. Ndikimi i Maurice Ausländer nuk u kufizua vetëm në letrat e tij. Tij ligjërata dhe diskutime personale me kolegët dhe studentët kanë qenë gjithmonë një burim frymëzimi.

Ndërsa në temën e teorisë së përfaqësimit të algebras, Diter Happel shqyrtimin shkruan:

... duhet të theksoj ... famshme "Queen Mary Shënime", të cilat ishin shkruar në një fazë shumë të hershme të teorisë moderne të përfaqësimit algebras Artin, dhe gjithashtu dokumentet e hershme në përdorimin e functors. Ato tregojnë qartë pasqyrë dhe ndikimin e Ausländer mbi drejtimet dhe zhvillimet e teorisë së përfaqësimit të algebras Artin.

Për të fituar një pasqyrë në varg e kontributeve Ausländer e kemi listën titujt kapitull që gazeta e tij janë të ndarë në në veprat e tij të zgjedhur (dhe):

(Teori 1) Dimensioni Homological dhe unaza lokale, (2) degëzim, (3) Functors, (4) Pothuajse të ndarë sekuenca dhe algebras Artin, (5) Lattices Disa tema në teori përfaqësimit, (6) në lidhje me urdhrat e përgjithshme, (7) Tilting teori dhe nën-kategori homologically fundme, (8) Pothuajse sekuenca ndarë dhe unaza commutative, (9) grupe Grothendieck dhe Cohen-përafërta Macaulay, dhe (10) teori relative dhe moduleve syzygy ...

H Rossi shkruan për personalitetin Ausländer në:

Për [Maurice], diferenca midis pragmatikën dhe teori ishte vetëm teorike: të kuptuarit e tij të plotë e situatave komplekse, dhe vetëm se, të udhëhequr veprimet e tij. Nuk ka asnjë dyshim nuk ka qenë kompromisi me parimin: në jetën e tij, politika e tij, matematikë e tij. Ai gjithmonë dha mesazhin e tij me bukuri, hijeshi dhe humor, për shkak të kësaj ai ishte çuditërisht efektive ...

Në [) Peskine dhe Reiten edhe shkruaj e personalitetit Ausländer's:

Maurice Ausländer kishte një personalitet të ngrohtë dhe të ndjeshme. Dera e tij ishte gjithmonë e hapur për miqtë e tij. Ai gëzoi diskutime, ato shpesh provokative, për matematikë dhe filozofinë e saj në veçanti. Ai kishte talent të konsiderueshme administrative, duke u dyfishuar madhësinë e departamentit të gjatë kryesimit të tij të parë në Brandeis. Interesat e tij jashtë matematikës të përfshira arti, poezi dhe muzikë, dhe atij i pëlqeu luajtur violinë. Ai ishte vetë një "homme pa pagesë", të lirë nga të gjitha ndikimet, dhe donte që të tjerët të jenë të njëjta. Ai do të fiksoj klishetë në vend. Në matematikë ai kishte një ndjenjë të bukurisë, ai me të vërtetë ka gëzuar disa rezultate dhe provat e tyre.

Midis nderon ai ka marrë për kontributin e tij të pazgjidhura ne duhet të përmendim zgjedhjen e tij për të Akademisë Amerikane të Arteve dhe të Shkencës dhe të norvegjez Shoqëria Mbretërore për Shkencë dhe Letrat.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland