Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Michael Francis Atiyah

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

22 April 1929

London, England

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Michael Atiyah 's ati ishte libanez dhe nëna e tij ishte skocez. Edukimi i tij shkollë ishte pjesërisht në Kajro, në Victoria College, dhe pjesërisht në Mançester në Mançester Grammar School. Pas largimit nga shkolla bëri shërbimin e tij ushtarak, i cili ishte i detyrueshëm në kohë, pastaj hyri në Trinity College, Cambridge.

Pasi u diplomua me BA tij, Atiyah vazhduan të ndërmarrë kërkime në Kembrixh marrjen e doktoraturës së tij. Ai u bë pastaj një shoku i Trinity College, Cambridge në vitin 1954. Atiyah kaloi vitin 1955 si një tjetër Commonwealth në Institutin për Advanced Study in Princeton. Pas kthimit në Kembrixh, ai ishte një lektor kolegj nga 1957 dhe anëtar i Kolegjit Pembroke nga 1958. Ai ka mbetur në Kembrixh deri 1961 kur ai shkoi në një lexuesve në Universitetin e Oksfordit, ku ai u bë anëtar i Kolegjit St Catherine's.

Atiyah ishte shpejt për të plotësuar shumë prestigjioz Savilian Kryesuesi i Gjeometri në Oksford nga 1963, duke mbajtur këtë karrige deri 1969 kur ai u emërua profesor i matematikës në Institutin për Advanced Study in Princeton. Pas tre viteve në Princeton, Atiyah u kthye në Angli, duke u bërë një Shoqëria Mbretërore Studim Profesor në Oksford. Ai u zgjodh edhe anëtar i Kolegjit St Catherine's, Oxford.

Oxford u të mbetet bazë Atiyah deri 1990 kur ai u bë magjistër i Trinity College, Cambridge dhe drejtori i sapohapur Isaac Newton Instituti për Shkencat matematike në Kembrixh.

Atiyah tregoi se si studimi i bundles në hapësirat vektoriale mund të konsiderohet si studimi i teorisë cohomology, i quajtur K-teori. Grothendieck gjithashtu kontribuoi ndjeshëm në zhvillimin e K-teori. Në punën e hershme matematikore Atiyah është përshkruar si më poshtë:

Michael Atiyah ka kontribuar në një gamë të gjerë temash në matematikë centring rreth ndërveprimin midis gjeometri dhe analiza. Kontributi i tij i parë i madh (në bashkëpunim me F Hirzebruch) ishte zhvillimi i një teknikë të re dhe të fuqishme në topologji (K-teori),cilat çuan në zgjidhjen e shumë problemeve të pazgjidhura të vështira. Më pas (në bashkëpunim me IM Singer) ai krijoi një teoremë të rëndësishme që kanë të bëjnë me numrin e zgjidhjeve te ekuacioneve diferenciale eliptik. Teorema Kjo 'index' kishte antecedents në gjeometrinë algjebrike dhe çuar në lidhje të reja të rëndësishme midis Gjeometria diferenciale, topologji dhe analiza. Kombinuar me konsideratat e simetri të udhëhequr (së bashku me Raoul Bott) për një teoremë të re dhe të rafinuar 'fiks pika' me zbatueshmërinë e gjerë.

Për këto arritje në fillim Atiyah ishte dhënë një Medaljen e Fushat në Kongresin Ndërkombëtar në Moskë në vitin 1966. Një adresë në lidhje me kontributet e Atiyah ishte dhënë në Kongresin nga Henri Cartan, shih. K-teori dhe teorema e indeksit kanë studiuar në librin Atiyah e K-teori (1967, ribotuan 1989) dhe puna e tij të përbashkët me GB Segal Indeksi i eliptik operatorëve IVanalet e matematikës, volume 88 dhe 93 (1968, 1971) . Atiyah gjithashtu përshkroi punën e tij mbi teoremen e indeksit në indeks të operatorëve eliptik dhënë si një Kur'an American Mathematical Society Colloquium në vitin 1973.

Idetë që çoi në Atiyah duke u dhënë një Medalje Fushat më vonë u panë të rëndësishme për të vlerësuar teori e grimcave elementare. Përsëri kemi quote:

Teorema indeks mund të interpretohet në kuptimin e teorisë kuantike dhe ka dëshmuar një mjet i dobishëm për fizikantet teorik. Përtej këtyre problemeve lineare, teoritë matës i përfshirë thellë dhe interesante ekuacione diferenciale jolineare. Në veçanti, Yang-ekuacioneve Mills, kanë provuar të jetë veçanërisht e frytshme për matematikanët. Atiyah filluar punë shumë të hershme në këtë fushë dhe studenti i tij Simon Donaldson vazhdoi të shfrytëzojnë spektakolare të këtyre ideve në gjeometri 4-dimensionale. Atiyah më shumë kohët e fundit ka qenë me ndikim në duke theksuar rolin e topologji në fushën e teorisë kuantike në sjelljen dhe punën e fizikantë teorik, veçanërisht E Witten, në vëmendjen e komunitetit matematikore.

Teoritë e superspace dhe supergravity dhe teoria e fijes të grimcave themelore, e cila përfshin teorinë e Riemann sipërfaqet në roman dhe rrugë të papritura, ishin të gjitha fushat e fizikës teorike që zhvillohet duke përdorur idetë që Atiyah ishte futur.

Atiyah ka marrë nderon shumë gjatë karrierës së tij, përveç Medaljen Fushat e përmendura më sipër, dhe kjo është e pamundur në listën më shumë se disa këtu. Ai u zgjodh anëtar i Shoqërisë Mbretërore të Londrës në vitin 1962 në moshën 32. Ai mori Medaljen e Shoqërisë Mbretërore në vitin 1968 dhe Medaljen Copley saj në 1988. Ai i dha Leksion Bakerian Shoqëria Mbretërore për gjeometria globale në vitin 1975 dhe ishte President i Shoqërisë Mbretërore 1990-1995.

Ndër çmimet që ai ka marrë të çmimit Feltrinelli nga Lincei Nazionale Accademia dei në 1981, Mbreti Faisal Çmimin Ndërkombëtar për Shkencë në vitin 1987, Benjamin Franklin Medaljen dhe Medaljen e Nehru.

Atiyah u American Mathematical Society Colloquium Ligjërues në vitin 1973. Ai ishte Presidenti i Shoqërisë matematike Londër, në vitin 1974-76 marrjen De Morgan Medaljen e saj në 1980. Atiyah u knighted në 1983 dhe i bëri një anëtar i Rendit e Meritës në vitin 1992. Në vitin 2004 ai dhe Isadore Singer Janë dhënë çmimin Abel Neils e 480 000 për punën e tyre në Atiyah-Singer Indeksi Teorema.

Ai ka qenë i zgjedhur një anëtar i jashtëm i shumë akademive kombëtare duke përfshirë ato të Shteteve të Bashkuara, Suedi, Gjermani, Franca, Irlanda, India, Australia, Kina, Rusia dhe Ukraina. Shumë universitete kanë dhënë atij një diplomë nderi duke përfshirë Bonit, Warwick, Durham, St Andrews, Dublin, Chicago, Edinburg, Cambridge, Essex, Londër, Sussex, Ghent, lexim, Helsinki, Leicester, Rutgers, Salamanca, Montreal, Waterloo, Uells, Queen's-Kingston, Keele, Birmingham, Liban dhe Open University.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland