Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Richard Askey

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

4 June 1933

St Louis, Missouri, USA

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Richard Askey 's prindërit ishin Filipi Edwin Askey dhe Bessie maj Jets. Ai mori pjesë në Universitetin Uashington dhe u diplomua me BA në 1955. Already tërhequr në drejtim të analizave nga shkolla analizë të fortë në Uashington University, pastaj ai shkoi në Universitetin e Harvardit për të studiuar për master të gradës së tij dhe në 1956 ai mori MA tij

Pas diplomimit nga Harvardi, Askey shkoi në Universitetin Princeton për të studiuar për doktoratë e tij. Në 1958 ai pranoi një post të instruktor mbrapa në Uashington e Universitetit dhe e ka mbajtur këtë pozicion deri në 1961, vit në të cilin ai u diplomua me Ph.D. e tij nga Princeton University. Masa e tij e ardhshme ishte Universitetin e Çikagos, ku ai ishte një instruktor për dy vite para se të pranuar postin e Asistent Profesor i matematikës në Universitetin e Wisconsin-Madison në vitin 1963. Dy vjet më vonë ai u gradua Profesor i matematikës pastaj, në 1968, ai u bë profesor i plotë.

Kjo është e pamundur në një artikull si ky për t'i dhënë më shumë në rrugën e detajeve të publikimeve mbresëlënëse nga Askey në analizat harmonike e funksioneve të veçanta, polynomials Puna dhe funksionet e veçanta, dhe funksione të veçanta në lidhje me teorinë grup. Deri më sot mbi 180 botime janë të regjistruar nën emrin e tij. I parë i këtyre botimeve ishte i peshuar normat katror dhe polynomials ultraspherical në vitin 1959 të cilin ai shkroi së bashku me Isidor Hirschman Jr Ajo u shfaq në transaksionet e Shoqërisë American Mathematical. Kjo ishte e para e dy letrave nga Askey dhe Hirschman cili përfundoi një program të hulumtim nisur nga Hirschman në vitin 1955. Në vitin 1965 botoi Askey Mbi disa probleme që vjen nga Karlin dhe Szegö lidhje polynomials Puna dhe nga kjo kohë kontributin e tij të mëdha për funksione të veçanta dhe polynomials Puna ishte edhe në rrugë.

Askey publikuar një libër i rëndësishëm polynomials Puna dhe funksione të veçanta në vitin 1975. Kjo punë u bazuar në dhjetë ligjërata që ai i dha Fondacioni Kombëtar i Shkencës Konferenca Rajonale në Institutin Politeknik të Virxhinias dhe Universitetit Shtetëror në qershor të 1974. Në librin e funksioneve hypergeometric, funksionet Bessel, polynomials Jacobi Puna, Puna polynomials Hahn, polynomials Laguerre, polynomials Hermite, polynomials Meixner, polynomials Krawtchouk dhe polynomials Charlier të gjitha luajnë rolin e tyre krahas polynomials Puna dhe funksionet e tjera të veçanta. Shtetet Askey qartë në këtë tekst pse ai është i interesuar në funksione të veçanta:

Një nga studimet e funksioneve të veçanta jo për hir të tyre, por të jenë në gjendje të përdorin ato për të zgjidhur problemet.

G Gasper, në shqyrtimin librin Askey së, thekson se:

Kjo është një nga Paraqitjet më të mirë të funksioneve të posaçme për Matematikanë, shkencëtarët dhe inxhinierët që unë e di.

Njëzet e pesë vjet pasi ai u dha seria e tij të dhjetë leksione për Fondacioni Kombëtar i Shkencës Konferenca Rajonale, Askey botuar një tjetër vepër madhore të funksioneve të veçanta. 1999 Ky libër është bashkë-autor nga George Andrews dhe e Ranjan Roy, dhe është quajtur thjesht Funksionet Speciale. Botuar nga Cambridge University Press, kjo puna e re është gjashtë herë gjatësinë e një më parë. Bruce C Berndt, shqyrtoi këtë libër të rëndësishëm, e vë atë në kontekst:

Funksioneve të veçanta, të cilat përfshijnë funksionet trigonometrike, mund të quhet "të dobishme" funksioneve. Për disa vite, fusha ishte disi në gjumë, por në tre dekadat e fundit, funksionet e veçanta janë kthyer në ballë të hulumtimeve matematikore. ... ide të re, në pjesë të mëdha për shkak të autorëve; përdor shumë e re e funksioneve të veçanta; dhe lidhjet e tyre me degët tjera të matematikës, fizikës dhe shkencat tjera kanë luajtur rolin kryesor në këtë ringjallje. ...

Libër të vërtetë pasqyron njohuritë e madhe autorëve akumuluar. Shumica e sidomos, autorët demonstrojnë një familjaritet të shkëlqyer me rrënjët historike të subjektit të tyre. Shumë nga njohuritë e tyre historike dhe referencat e mund të janë dhënë vetëm nga ata.

Nëse dikush do të vetme nga një letër nga Askey e të qënit të një rëndësie të veçantë, ajo duhet të jetë një i cili përmbante një rezultat që është përdorur nga Louis de Branges të dhënë dëshmi e tij të plotë të hamendësoj Bieberbach në vitin 1984.

Askey nuk është vetëm i njohur për kërkimin e tij matematikore, megjithatë, sepse ai është edhe një shkrimtar shumë i respektuar për arsimin matematik. Ndoshta artikullin e tij më e njohur në këtë temë është qëllime të mira nuk janë të mjaftueshme. Ai ka shërbyer gjithashtu American Mathematical Society në shumë mënyra që ai të parë u bë një anëtare në 1966, i ulur në komisione të shumta dhe të Vice President i Shoqërisë në 1986-87 . Në veçanti, interesin e tij të madh në historinë e matematikës, por është pasqyruar faktin se ai shërbeu në Komitetin për Histori Matematike 1987-1991.

Ne kemi përmendur më lart të tij ligjërata në Fondacioni Kombëtar i Shkencës Konferenca Rajonale në vitin 1974. Ai gjithashtu dha dy seri leksionesh në vitin 1984, pikërisht në Universitetin e Illinois Leksione Trjitzinsky dhe shtetit Pennsylvania University College të Leksione Shkencës. Në vitin 1992 ai dha Memorial Turan Ligjeratat në Budapest.

Në mesin e nderon të shumta që janë dhënë për të Askey ne mund të përmendim vetëm disa. Ai është një tjetër indian Nderi i Akademisë së Shkencave dhe një anëtar i Akademisë Amerikane të Arteve dhe Shkencave. Ai mori atë që mund të konsiderohet nder të tij më të madh në vitin 1999 kur ai u zgjodh për të Akademisë Kombëtare të Shkencave.

Askey ka mbetur në Universitetin e Wisconsin-Madison që prej emërimit të tij të parë në 1963, duke u bërë Gabor Szegö Profesor i Matematikës në vitin 1986 dhe Gjoni Bascom Profesor i Matematikës në vitin 1995.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland