Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Antoine Arnauld

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

6 Feb 1612

Paris, France

6 Aug 1694

Brussels, Spanish Netherlands (now Belgium)

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Antoine Arnauld, ndonjëherë i quajtur Arnauld i Madh, ishte bir i Antoine Arnauld të lartë (1560-1619) dhe Catherine Marie de Druy. Antoine Arnauld të lartë dhe gruaja e tij ishin themeluesit e një familje në frëngjisht e fisnikërisë më të vogël i cili u bë udhëheqës familjes Jansenist të Francës.

Jansenists ishin pasuesit e Cornelist Oto Jansen (1585-1638) i cili udhëhoqi një lëvizje katolike të reformës emrin e tij. Jansen paraqitur pikëpamjet e tij në Augustinus (1640) të cilat ai i bazuar në mësimet e Shën Agustinit, veçanërisht argumentet e Shën Augustini kundër Pelagius. Pelagius kishte argumentuar se meshkujt mund të arrijnë shpëtimin me anë të veprimeve të tyre, por Jansen argumentuar se burrat nuk mund të arrijë shpëtimin me anë të veprimeve të tyre që është paracaktuar që Krishti do të të çojë në jetën e përjetshme, disa të zgjedhur, dhe të cilët janë të dënuar me dënim, turma.

Antoine Arnauld lartë ishte një avokat shumë të respektuar parizian që me gruan e tij Catherine Marie de Druy kishte njëzet fëmijë, e dhjetë që mbijetuan në moshën e rritur. Fëmija e tyre të vjetër ishte Robert, lindur në 1588, ndërsa më i ri i tyre ishte Antoine Arnauld, subjekt i kësaj biografi. Kur Antoine ka lindur në vitin 1612 vëllai i madh i tij Robert ishte 24 vjeç. Në fakt Antoine Arnauld lartë Antoine vdiq kur djali i tij ishte vetëm shtatë vjeç. Ai ishte bërë i famshëm kur ai mbrojti në Universitetin e Parisit kundër Jezuitëve në 1594. Ai ishte aq i suksesshëm në lutje rast se fjalimi i tij ishte i njohur si "mëkatin origjinal të Arnaulds" dhe konsiderohet nga Jezuitëve si fillim e betejës së tyre kundër familjes Arnauld i cili më vonë do të bëhet Jansenists. Antoine i vogël Arnauld, subjekt i kësaj biografi, do të mbante në luftën babait të tij kundër Jezuitëve.

Arnauld familjes, kundrejt tashmë të Jezuitëve, u bë Jansenists përmes ndikimit të Zhan Hauranne Duvergier de. Ai kishte studiuar me Jansen dhe u bë një mbështetëse e fortë e shikime Jansen përpara se të bëhet abati i Shën-Cyran në vitin 1620. Saint-Cyran, siç ai njihej pas kësaj, mori të dini Robert Arnauld, vëllai i madh Antoine, në vit ai u bë abati. Nëpërmjet ndikimin e Shën-Cyran nëntë prej dhjetë fëmijë Arnauld, dhe shumë e fëmijëve të tyre, u bë Jansenists patundur. Saint-Cyran dhe familjes Arnauld gjithashtu e kundërshtoi me forcë pikëpamjet e Cardinal Richelieu dhe Shën-Cyran u burgos nga 1638 deri në vdekjen e Richelieu-së në vitin 1642.

Antoine Arnauld, subjekt i biografinë tonë, studioi në Kolegjin Calvi, pastaj në Krishtit Fëmijë College në Sorbonne. Ai mori një diplomë bachelor në 1635 dhe një doktoraturë në teologji në vitin 1641, vit në të cilin ai u shugurua. Ai u bë i lidhur ngushtë me Saint-Cyran pas lirimit të tij nga burgu dhe ai hyri në Sorbonne në vitin 1643. Arnauld, me këshilla shpirtërore nga Shën-Cyran, shkroi Në Kungimin e shpeshtë në vitin 1643 dhe, në të njëjtin vit, morale Theologjia e Jezuitëve. Parë e këtyre mbështetur pikëpamjet Jansenists në Kungimin e Shenjtë, ndërsa i dytë ishte një sulm mbi Jezuitëve . Mbështetja e Jansen tashmë ishte bërë i rrezikshëm që Pope Urban VIII kishte urdhëruar katolikët për të mos lexuar Augustinus Jansen në 1642. Në 1655 Arnauld mbështetur Jansenists në dy pamflete dhe përsëri ai ishte në terren të rrezikshëm që Pope Innocent X kishte dënuar pesë propozime në Augustinus dy vjet më parë.

Arnauld e quajti veten një ndjekës i Shën Agustinit, i cili sigurisht nuk ishte e paarsyeshme që Jansen kishte bazuar bindjet e tij në ato të Shën Agustinit. Megjithatë, Jezuitëve quajtur Arnauld një Jansenist dhe në vitin 1656 pas argumenteve teologjike ndezur ai u përjashtua nga Sorbonne për pikëpamjet e tij Jansenist. Ai kaloi disa kohë që jetojnë në manastirin e Port-Royal des Champs por kaloi edhe në periudhat e fshehur si para ashtu dhe pas dëbimit të tij nga Sorbonne. Ne duhet të shpjegojë se Port-Royal des Champs ishte një manastir në jug Jansenists e Versajës. Ndërtesat ra në gjendje e keqe dhe murgeshat kaloi në Paris në vitin 1626, ku ata të ngritur një manastir tjetër i quajtur Port-Royal de Paris. Jacqueline-Marie-Angelique Arnauld, një nga motrat Antoine Arnauld, ishte abbess në Port-Royal des Champs kur komuniteti u zhvendos në Paris dhe ajo vazhdoi të jetë abbess në Port-Royal de Paris. Nënës Arnauld e bashkuar Port-Royal de Paris në vitin 1629, ku një tjetër nga vajzat e saj Jeanne-Catherine-Agnès Arnauld ishte dy herë abbess. Në vitin 1638 ndërtimin e Port-Royal des Champs u pushtua sërish nga Solitaires nën udhëheqjen shpirtërore të Shën-Cyran. Solitaires u Jansenists dhe ka përfshirë disa anëtarë të familjes Arnauld. Robert Arnauld, vëllai i madh Antoine Arnauld, hyri në Port-Royal des Champs në vitin 1644.

Njerëzit të tjera të rëndësishme ishin gjithashtu të konvertuarve në Jansenists. Paskali u bë i njohur me Jansenists në vitin 1644 dhe hyri në Port-Royal des Champs në janar 1655. Paskali shkroi një seri prej 18 shkronja i njohur tani si Les Provinciales gjatë viteve 1656 dhe 1657 në mbrojtje të Arnauld. Në këto letra Paskali sulmuar mësimet morale të Jezuitëve të cilën ai e shihte si pikë të dobët, në polemikën e tyre me Port-Royal dhe Arnauld. Letrat gjithashtu mbështeti pikëpamjet që kishte shprehur në Arnauld Në Kungimin e shpeshtë në vitin 1643 dhe, me Paskal 's mbështetje, këto ide të vërtetë në fund u bë e pranuar. Jansenists, megjithatë, u persekutuan në mes 1661 dhe 1669 dhe gjatë kësaj kohe çoi Arnauld rezistencën ndaj persecutors tyre. Alexander VII ishte bërë Papës në vitin 1655 dhe ai urdhëroi peshkopëve të Francës për të bërë të gjithë priftërinjtë, murgjit, murgeshat dhe të nënshkruajë një formularin dënuar Jansen. Kur, në 1665, murgesha në Port-Royal de Paris, refuzoi të nënshkruante ato u dërguan në Port-Royal des Champs.

Në fakt megjithëse Paskali vdiq në vitin 1662, ndikimi i tij në Arnauld është parë qartë në vepra të rëndësishme që ai prodhon përmes periudhës që ai drejtoi rezistencën në sulmet mbi Jansenists. Ai botoi Port-Royal Grammar në vitin 1660 e cila u ndikuar fuqimisht nga Regulae Descartes '.Port-Royal Grammar Arnauld argumentuar se proceset mendore dhe gramatika janë praktikisht të njëjtën gjë. Që nga proceset mentale janë të kryera nga të gjitha qenieve njerëzore, ai pohoi për një gramatikë universale. Teoricienėt moderne gjuhësore e konsiderojnë këtë punë si fillimet e qasjes moderne lëndë e tyre. Punë tjetër Arnauld ishte Port-Royal Logic i cili ishte një tjetër libër me rëndësi të madhe. Ai ishte gjithashtu i ndikuar fuqimisht nga Regulae Descartes dhe gjithashtu i dha një llogari të parë dorën e Paskalit e Méthode. Kjo punë paraqiti një teori e ideve që mbeti i rëndësishëm në filozofinë deri kurse krahasimisht herë të fundit. Në 1667 botoi Arnauld Elementet e rinj të Gjeometria. Kjo punë u bazuar në Euklidi 's Elemente dhe kishte për qëllim për të dhënë një qasje të re të mësimdhënies dhe jo gjeometri Teorema e re gjeometrike. Nathan shkruan në:

Si matematikë, ajo është e karakterizuar nga mjeshtëri i literaturë bashkëkohore dhe duke ekspozitë të qarta dhe të freskëta ... Nëse shqetësimet pedagogjik Arnauld janë appreciated pamjaftueshme, kjo mund të jetë sepse roli i duhur se cilat janë shqetësimet e pedagogjike në zakonet dhe "metodat" e shkencës moderne është kuptuar mjaft ...

Kjo nuk ishte vetëm Papa i cili ishte kundër dhe Arnauld Jansenists. Louis XIV pa ata si një kërcënim për unitetin e mbretërisë së tij dhe kishte provuar edhe për të eliminuar ato. Megjithatë, në janar 1669 Pope Clement IX bërë një marrëveshje, të quajtur Paqe e Klementit IX, e cila pezulloi persekutimin e Jansenists dhe Arnauld kishte dhjetë vjet të paqes relative. Gjatë kësaj periudhe ka pasur një mosmarrëveshje në mes të Louis XIV dhe Papa që do të thoshte që vëmendja e tyre u shmangen nga Jansenists dhe Louis XIV pa një aleat Katolike në Arnauld i cili u kthye shkrimet e tij për të sulmuar Calvinists jo Jezuitëve. Kjo ishte një periudhë kur Arnauld gjithashtu gjeti mbështetje me Pope Clement XI i cili ishte veçanërisht i kënaqur me shkrimet e tij në fusha të diskutueshme midis kishave katolike dhe protestante. Klementi XI u duk për të bërë Arnauld një kardinal kur problemi i Jansenists erdhi përsëri.

Ajo ishte rezultat i një ndreqje të marrëdhënieve në mes të Louis XIV dhe Papa që le t'i kthehet përsëri në vëmendjen e tyre problemin e Jansenists dhe Louis XIV, duke dashur të shohim një Francë të bashkuar, filloi të shtypit për eleminimin e tyre. Persekutim rënda kundër Port-Royal manastir çoi në vetë-imponuar e Arnauld mërgim në vitin 1679. Ai vazhdoi të parë në Holandë, pastaj në vitin 1682 ai mori qëndrim të përhershëm në Bruksel, ku kaloi 12 vitet e fundit të jetës së tij.

Pothuajse të gjitha shkrimet e tij në pjesën e fundit të jetës së tij ishte pasojë e mosmarrëveshjeve të tij me Nicolas Malebranche. Në veçanti ai sulmoi Malebranche 's tre traktat volum de la recherche de la vérité (1674-75). Arnauld kritikat e çoi në një publikim më tej nga Malebranche në 1680, por kjo punë Traité de la natyra et de la Grace nuk ishte i kënaqshëm për të Kishës Katolike e cila është e ndaluar dhjetë vjet më vonë.

Arnauld korrespondonin me shumë nga matematicienë dhe shkencëtarët në të gjithë jetën e tij dhe ushtruar një ndikim mjaft të konsiderueshme. Në mënyrë të veçantë në fillim të karrierës së tij ai i përgjigjej në gjatësi të madhe me Descartes dhe pastaj shumë më vonë me Leibniz. Nathan shkruan në atë Arnauld's:

... korrespondencën voluminoze me Descartes dhe Leibniz dhe të tjerët dëshmon për ndikimin e tij dhe acumen.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland