Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Eizens Arins

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

1911

Krasnoyarsk, Krasnoyarsk kray, Russia

1987

Riga, Latvia

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Eizens Arins ka lindur në Krasnoyarsk, një qytet në lumin Yenisey dhe qendër administrative e rajonit Krasnoyarsk-Rusi në lindje qendrore. Pas ardhjes së trans-siberian të hekurudhave Vitet 1890 në të cilat kaluan lumin Yenisey në Krasnoyarsk, qytet i zhvilluar me shpejtësi dhe u përhap në mbi banka të drejtën e lumit Yenisey. Prindërit Arins 'u letonisht punëtorët, por ishin në mërgim në Siberi në kohën e lindjes së tij. Ai ka lindur në një kohë kur Letonia ishte e dominuar nga Rusia, ashtu siç ka qenë nga fundi i shekullit të 18-të, dhe dominimi do të vazhdojë deri në Luftën e Parë Botërore

Gjatë 1917 dominimit rus e Letonisë përfundoi dhe, pas një periudhe të shkurtër të pushtimit gjerman, vendi u bë i pavarur në një shpallje bërë më 18 nëntor 1918. Nëna Arins vdiq në mërgim në Siberi në vitin 1918, por në 1921 Arins dhe babai i tij u kthye në vendin e pastaj i pavarur e Letonisë. Arins frekuentuar shkollën e mesme në Daugavpils (Dünaburg gjermanisht, rusisht Dvinsk) i cili është një qytet në Letoni juglindore në lumin Daugava perëndimore. Dëme shumë kishte ndodhur në qytetin e Luftës së Parë Botërore, kur të vijë e parë vë në Daugava perëndimor, kështu që ajo ishte ende në një shtet relativisht i varfër kur Arins ndoqi gjimnazin atje.

Në 1929 Arins diplomuar nga shkolla në Daugavpils dhe ai hyri në Universitetin e Letonisë në Riga, në vitin 1930. Vjen nga një familje e varfër ai kishte për të gjetur një rrugë për të mbështetur veten përmes financiarisht studimet e tij universitare, kështu që ai punoi si nëpunës për kompani të sigurimit. Kjo do të thotë se ai mori studimet në mënyrë të konsiderueshme më shumë se do të ishte rast se ai kishte qenë në gjendje të koncentrohen plotësisht mbi ta. Në kohën e shpërthimit të Luftës së Dytë Botërore ai ende nuk kishte përfunduar shkallën e tij.

Gjermano-sovjetik Nonaggression Pakti ishte nënshkruar në gusht 1939 dhe nga ajo kohë Letonia kishte asnjë shans të mbeten një vend i pavarur. Më 17 qershor 1940 Ushtria e Kuqe pushtoi Letonia dhe vetëm tre ditë më vonë një qeveri të re të përkrahësve të Sovjetik u njoftua. Ata votuan më 21 korrik për Letonia për t'u bërë pjesë e Bashkimit Sovjetik dhe më 5 gusht të këtij u bë zyrtar. Pushtimit sovjetik pa rreth 35.000 Latvians deportua në Rusi brenda një viti. Gjatë kësaj periudhe jashtëzakonisht vështirë Universitetin e Letonisë ka vazhduar për të vepruar dhe Arins vazhdoi studimet e tij universitare. Megjithatë, ushtria gjermane pushtuan Letoni në korrik 1941. Për një periudhë Letonia ishte një krahinë e një Ostland mëdha (duke përfshirë Estoninë, Lituania, dhe Byelorussia). Përkundër marrjes së vendit nga Gjermania, Universiteti i Letonisë mbeti i hapur dhe në shtator 1941 Arins diplomuar. Në këtë fazë ai gjeti një karrierë për veten si një matematikan në kompaninë e sigurimeve.

Në 1944 ushtria sovjetike përsëri marshuan në Letoni dhe në tetor të atij viti, pas ushtri sovjetik mundi forcat gjermane në një betejë për Riga, një periudhë të ripërtërirë të dominimit sovjetik filloi. Në dhjetor të atij viti filloi Arins pedagog në Fakultetin e fizikës dhe Matematika e Universitetit të Letonisë. Megjithatë tani autoritetet sovjetike janë bërë përpjekje të fuqishme për të transformuar vendin në një tipik sovjetik me politikat e represionit të ashpër politike dhe Russification ekstreme e Letonisë. Arins kishte diplomuar në një kohë kur vendi ka qenë nën sundimin gjerman, dhe autoritetet sovjetike, tani refuzoi të njihte shkallën e tij, Ai u desh të diplomuar përsëri nën regjimin e ri që ai bëri në vitin 1946. Gjatë pesë viteve të ardhshme ai leksione në universitet dhe ndërmori kërkime në Institutin e fizikës e Akademisë së Shkencave letonez.

Arins pastaj vazhdoi studimet pasuniversitare në Universitetin Shtetëror të Moskës, ku doktoratë e tij ishte e mbikqyrur nga LV Keldysh. Ludmila Vsevolodovna Keldysh ishte një profesor në Universitetin Shtetëror të Moskës dhe një matematikan i shquar i cili ka dhënë një kontribut të rëndësishëm për të ngritur teori dhe topologji gjeometrike. Nën mbikqyrjen e saj Arins shkroi një tezë mbi funksionet pjesërisht i vazhdueshëm në produktet e hapësirave topological të cilën ai e mbrojti në vitin 1954. Ai u kthye në Letoni, ku ai u emërua si dozent në universitet në vitin 1955. Nga 1956-1960 ai përsëri ndërmori kërkime në Institutin e fizikës e Akademisë së Shkencave letonez.

Në vitin 1959 Universiteti i Letonisë ngriti një Qendra Computing me Arins si themelues, drejtor i parë, dhe organizatori. Kjo qendër u bë një selie të kërkimit ku kërkimi në shkenca kompjuterike dhe matematikë është kryer:

[Arins] shkruan gazeta në teorinë përshkruese e funksioneve ..., shkenca teorike kompjuter, dhe cybernetics.

Arins tregoi aftësi të mëdha organizative për zhvillimin e Qendrës Computing dhe shpejt ai u bashkua nga Grinbergs që kanë kontribuar në një mënyrë të madhe për punën e Qendrës.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland