Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Cahit Arf

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

11 Oct 1910

Salonika, Ottoman Empire (now Thessaloniki, Greece)

26 Dec 1997

Istanbul, Turkey

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Cahit Arf ka lindur në Selanik, e cila, në vitin 1910, ishte një pjesë e Perandorisë Otomane. Megjithatë, Lufta e Ballkanit u luftuan nga Serbia, Bullgaria, Greqia, dhe Mali i Zi kundër Perandorisë Osmane, kur arf ishte dy vjeç. Mali i Zi shpalli luftë Turqisë më 8 tetor 1912, dhe anëtarët e tjerë të Ballkanit kampionat shpalli luftë Turqisë 10 ditë më vonë. Aleatët e Ballkanit ishin së shpejti fitimtar. Bullgarët mposhtën forcat kryesore osmane, avancimin drejt Stambollit (Kostandinopojës quajtur atëherë), dhe grekët pushtuan Selanikut. Me shpërthimin e luftimeve, familja arf e shpëtoi në Stamboll.

Arf shkruan në se ai shkoi në shkollë në Stamboll në moshën katër:

Unë kurrë nuk ka luajtur me nxënës të tjerë në shkollë. Isha i trembur. Pastaj, vazhdova arsimin tim në Sultanisi Besiktas. Pas një zjarri, ne e kemi lënë Besiktas dhe kemi filluar të lëvizin nga një vend në tjetrin. Në të fundit kemi marrë me qira një shtëpi në Sulejmanije. Pastaj transferohet në Stamboll Sultanisi. Njëjta gjë vazhdoi edhe atje. Prindërit e mi nuk më lejoni të shkoj jashtë shkollës, por ishte duke shkuar mirë.

Në 1919 familja u shpërngul arf përsëri, këtë herë në Ankara, por ata u kthyen në Stamboll për një periudhë të shkurtër para se ata më në fund u vendos në Izmir. Interes Cahit Arf në matematikë është stimuluar gjatë viteve të tij të shkollës në Izmir nga një mësues i cili e inkurajoi atë për të zgjidhur problemet në gjeometri Euklidiane. Në vitin 1926 babai arf bleu franga frëngjisht kur monedha ishte zhvleftësuar dhe ajo u bë një alternativë më të lirë për të familjes të dërgojë arf në shkollë në Francë. Prindërit e tij:

... dërguar mua në Francë për të jetuar me miqtë e xhaxhait tim. I regjistruar në Lycée Louis Shën atje. Unë nuk e di shumë frëngjisht. Gjitha dija se ishte frëngjisht që ishte mësuar në shkollë.. . Kam marrë rezultat të mirë në provimin e matematikës dhe kjo është arsyeja pse kam mbaruar se tre lycée vit në dy vjet, por më pas babai im nuk kishte ndonjë franga më tepër. Unë u kthye në Turqi.

Arf fitoi një bursë për të vazhduar shkollimin e tij në Paris, dhe ai u kthye në Francë, diplomohen nga Supérieure Ecole Normale pas nja dy vjet atje.

Pas kthimit në Stamboll të jetë një mësues shkolle në vend se të përfunduar doktoratë e tij, arf mësim në Shkollën e Lartë Galatasaray gjatë vitit 1932:

Unë kam qenë duke shkuar për të marrë vendin e një mësuesi nga Franca ... dhe të bëjë punën që ai bëri. Paga ime ishte 60 lira turke, por personi që mora vendin e ishte duke u paguar 600 lira turke .... Kam punuar si një idealist për një vit. Disa mësues ndjerë keq për mua. Ata ishin duke thënë se "të dobët e tij. ... Ai është duke punuar për 60 lira". Ndoshta për shkak të kësaj, unë humbur idealizmin tim. ... Në atë kohë reformat po bëhen në universitetet në mënyrë që ata ofruar një pozicion si një profesor asistent. Kam pranuar atë dhe pastaj kam menduar veten se isha i suksesshëm.

Arf u bashkua Departamenti Matematikë në Universitetin e Stambollit. Megjithatë ai vendosi që të vazhdojë studimet e tij të matematikës:

Në Lycée, unë do të pyes veten cila [probleme gjeometrike] mund të zgjidhet me një sundimtar dhe të cilat ato mund të jo. Më vonë, mësova teoremen e Galois dhe pastaj kam kuptuar. ... Në atë kohë, unë isha duke menduar për të bërë një listë të ekuacioneve algjebrike ose Galois ekuacioneve algjebrike që mund të zgjidhen. Ky ishte problemi im. ... [ Jordani ] Gjetur të gjitha grupet që mund të zgjidhen. Ai shkroi një libër të trashë për këtë. Unë u përpoqa për të lexuar se libri ... Unë nuk mund të lexoj libra. ... Gjithsesi, unë e konsideroi këtë problem si një projekt. Ajo ishte vetëm një projekt. Kisha bërë asgjë për atë ende. Ndërsa unë isha i zënë me të gjitha këto ide, koha e kaluar.. . Mendova se unë nuk mund të merren me këtë projekt në Stamboll, kështu që unë marrë leje nga universiteti dhe shkoi në Göttingen.

Në 1937 ai shkoi në Universitetin e Göttingen të studimit për doktoraturë e tij nën mbikqyrjen e Helmut Hasse. Ai përfundoi studimet e tij e doktoraturës në marrjen e 1938, në mesin e rezultateve të tjera, teorema e njohur tani si Hasse-teorema arf. Ai kishte studiuar në Göttingen përmes periudhe shumë të vështirë shpie deri në Luftën e Dytë Botërore, por Hasse kërkuar atij të qëndrojë atje për një vit tjetër që të vazhdojë punën e tij dhe gjatë kësaj periudhe pune për të prodhuar arf çfarë janë sot quhet invariants arf.

Arf u kthye nga Gjermania në Universitetin e Stambollit, ku punoi deri në 1962. Se ai u gradua profesor në vitin 1943 dhe profesor ordinarius në vitin 1955. Gjatë kësaj periudhe ai kaloi një vit si një profesor vizitor në Universitetin e Maryland dhe u nderua duke u zgjodh anëtar përkatës i Akademisë Mainz.

Në vitin 1963 arf mësohen në Robert College në Stamboll. Pastaj, në mes 1964 dhe 1966, arf punoi në Institutin për Advanced Study at Princeton në Shtetet e Bashkuara. Pas mbetur në Shtetet e Bashkuara për një vit kaloi në vizitë në Universitetin e Kalifornisë në Berkeley, ai u kthye në Turqi në vitin 1967 dhe u bashkua me Lindjen e Mesme në Universitetin Teknik në Ankara. Arf në pension në vitin 1980 dhe jetoi në Stamboll.

Arf luajti një rol të shquar në krijimin e TUBITAK në 1971, Kërkimit Shkencor dhe Teknik të Këshillit të Turqisë. Ai shërbeu si president i saj për shumë vite nga koha që ajo u krijua. Nga 1985 deri 1989 ai ishte kryetar i Shoqërisë turk matematike.

Arf marrë shumë çmime dhe shpërblime për kontributin e tij të shquar në matematikë dhe për karrierën e tij më të shquar duke përfshirë çmimin Inonu. Midis nderon ai mori ishin doctorates nderi nga Universiteti i Detit të Zi Teknike, Universiteti Teknik i Lindjes së Mesme dhe Universitetin teknik të Stambollit.

Arf kontribuar në edukimin e shumë të Matematikanë ditët e sotme në Turqi, jo vetëm nga leksionet e tij, por edhe përmes diskutimeve ndriçues në konferenca dhe seminare. Ata që kishin mundësi që të vijnë në kontakt të ngushtë me arf, u ndikuar thellësisht nga përkushtimit të tij të sinqertë për matematikë dhe për shkencën në përgjithësi. Sidomos i mprehtë për të ndihmuar Matematikanë rinj, ai u dha këshilla shumë të shëndoshë dhe inkurajim bujare. Qasja arf në matematikë u përshkrua nga MG Ikeda:

Për çdo problem, ai e ka idenë e tij të qasjes. Karakteristikë e Qasja e tij është ndërgjegje, ai gjithmonë kërkon invariants, dhe preferon më tepër ndërtime të qartë se kombinimi i teorive ekzistuese. Pasi ai përcakton qasjen e tij, ai prek problemin me energji dhe kurrë nuk heq dorë derisa ai të arrijë qëllimin e tij. Në qoftë se vepra e studime Cahit Arf, të cilat janë plot me origjinalitet dhe computations përpiktë, e me siguri do të pyes veten ku Profesor arf merr frymëzimin e tij, dhe se si ai merr njohuri për computations më të komplikuara.

Pjesa më e madhe e punës më të rëndësishme arf ishte në teori numër algjebrike dhe ai shpiku invariants arf që kanë shumë aplikacione në topologji. Puna e tij në fillim ishte në forma kuadrate në fusha, veçanërisht fushat e 2 karakteristike. Emri i tij nuk është vetëm për të ngjitur invariants arf por ai është i kujtua edhe për Hasse-arf Teorema e cila luan një rol të rëndësishëm në këtë fushë teori klasë dhe në teori Artin e L-funksioneve. Në teori unaza, unaza arf janë emëruar pas tij.

Përveç kësaj arf punuar në matematikë aplikuar me shkrim disa gazeta në organet e aeroplan elastike kufizohet nga kufijtë e lirë dhe një letër për strukturën algjebrike e zgjerimit grumbull në mekanikën statistike. Arf përshkroi këtë dalje nga tema në matematikë aplikuar ishte bërë për arsye të gabuar:

Kam shikuar për duartrokitje. Kjo është arsyeja pse kam biseduar me inxhinierë dhe u përpoqën të kuptojnë punën e tyre. ... Mustafa Inan ishte dhënë një problem, ndërsa ai ishte duke bërë doktoratë e tij. Një urë kishte dështuar në Belgjikë. Arsyeja nuk ishte i njohur. ... [Mustafa] ndërtuar një model të asaj ure nga disa materiale, ai vuri mbi të dhe ngarkesat gjetur pika ku ajo filloi të goditur. Ajo ishte e mundur për të parë vendet ku tensionet në rritje në këtë material. ... Kam marrë atë problem ... I dha formula që do të ndërtonte atë lloj të profileve. ... I shkroi pesë ose gjashtë ese, e cila përfundoi njëri-tjetrin, për atë problem. Unë u duartrokit ... por për të bërë gjëra për duartrokitje nuk është e bukur.

Arf paraqiti një letër Në një përgjithësim të gjelbër 's formulë dhe zbatimi i saj për problemin Cauchy për një ekuacion hiperbolik të vëllimit Studime në matematikë dhe mekanikë paraqitur Riçard von & Përditësime në vitin 1954. Arf von & Përditësime kishte takuar në vitin 1933 në Stamboll.

Një Simpoziumi Ndërkombëtar dhe numri Algjebra Teoria u mbajt në nderim arf në Silivri nga 3-7 shtator 1990. Në një konferencë më parë nga unaza dhe Gjeometri mbajtur në Stamboll në 1984, arf kishte paraqitur një dokument avantazh e koncepteve gjeometrike në matematikë.

Arf vdiq pas një sulmi në zemër dhe u varros në Stamboll, pas një ceremonie në Universitetin e Stambollit.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland