Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

John Arbuthnot

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

April 1667

Inverbervie, Kincardine, Scotland

27 Feb 1735

London, England

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

John Arbuthnot 's prindërit ishin Margaret Lammie dhe Aleksandër Arbuthnott. Të dy prindërit e tij ishin të lidhura me Kishën, me babain e tij duke u ministri i Arbuthnott dhe nënën e tij që vajza e ministrit të Farnell dhe dekan i Brechin. Alexander Arbuthnott ishte arsimuar mirë që studioi në Kolegjin Marischal, Aberdeen. Ai ndoshta djali i tij Gjoni i dha një argumentim të mirë në gjuhën latine dhe greke. Gjoni ishte i vjetër e prindërve të tij shtatë fëmijët e mbijetuar. Ai kishte dy vëllezër të rinj, Robert lindur në vitin 1669 dhe Aleksandër lindur në vitin 1675, si dhe katër motrat. Pas gruaja Alexander Arbuthnott e Margaret vdiq, ai remarried Catherine Ochterlony dhe kishin një djalë, Xhorxh lindur në 1688 (kur Gjoni ishte 21 vjec).

Arbuthnot hyrë Marischal College, Aberdeen, në vitin 1681 ku ai studioi artet kurs standart marra nga të gjitha studentët në këtë kohë. Ajo përmbante një sasi të arsyeshme të matematikës dhe filozofisë natyrore (fizika siç u quajt në atë kohë, dhe në fakt ajo ishte ende e quajtur kështu që kur unë [EFR] studiuar filozofinë natyrore në St Andrews në 1960). Arbuthnot diplomuar në vitin 1685 dhe nuk ka regjistrim të asaj që ai bëri në gjashtë vitet e ardhshme. Në fakt disa viteve të ardhshme janë ato dramatike në Skoci, dhe në veçanti për familjen Arbuthnot.

Familje ishin përkrahës jakobit, përkatësisht ata mbështetur të drejtën e II katolike romake, Xhejms të mbretit të Anglisë dhe Skocisë. Në 1689 Dundee vikont, i njohur si "Bonnie Dundee", të udhëhequr një kryengritje në mbështetje të Jakobit. Robert Arbuthnot, i cili si John vëllai i tij ishte një i diplomuar i Marischal College, u bashkua me ushtrinë Bonnie Dundee dhe luftoi kundër gjeneralit Hugh Mackay në betejën e Killiecrankie. Forcat Dundee ishin tërësisht fitimtar, por ai u vra. Në gusht rezistencës skocez u shtyp në Betejën e Dunkeld dhe Robert Arbuthnot iku në Francë. Sigurisht Gjoni nuk ka marrë pjesë në fushatë ushtarake dhe ka disa prova se ai ishte në Edinburg studiuar matematikë me David Gregory. Në vitin 1690, për shkak të trazirave në Skoci, David Gregory majtë Edinburg dhe shkoi në Oksford dhe Arbuthnot mund të ketë shpenzuar kohë në Oksford.

Në shtator 1689 babai Arbuthnot së, Aleksandër, nuk pranoi të psherëtimë një betim të sunduesve William dhe Mary që kishin qenë fitimtare mbi Jacobites, dhe ai u shkarkua nga të famullisë së tij. Ai nuk ka shkuar qetë, megjithatë, sepse ai mori librin sesion me të. Pasi ai vdiq në 1691 djemtë e tij ishin të detyruar të kthehen librit seancën që Gjoni Arbuthnot veproi në mënyrë që babai i tij mund të jenë varrosur. Megjithatë kërkesën e Gjonit për të ngritur një gur varri në varrin e atit të tij i është dhënë vetëm me kushte të rrepta si atë që mund të jetë gdhendur në gur dhe në rrethana asnjë gur ishte vendosur.

Pas zgjidhjes së punëve të babait të tij, Arbuthnot shkoi në Londër, ku ai fitoi jetuar e tij duke i dhënë mësime në matematikë. Ai përkthyer traktit Huygens 'De ratiociniis në aleae Ludo mbi probabilitetin e zgjatur atë duke e përmirësuar atë disa lojëra të mëtejshëm të mundësi të tilla si tavëll, lotari Royal Oak, raffling, uist, dhe lojëra me zare. Ai e botoi atë në mënyrë anonime si e ligjet e fatit në 1692. Kjo ishte puna e parë të probabilitetit të botuar në anglisht dhe i referohet:

... llogaritjen e sasisë së probabilitetit.

Kjo duket të jetë hera e parë fjala "probabilitetit", shfaqet në shtyp.

Arbuthnot pastaj u bë një mësues privat për Xhefri Jeffreys, bir i një njeriu të rëndësishëm në Londër. Ata shkuan së bashku në Oksford, ku edhe një herë më shumë Arbuthnot ishte me shokun e tij David Gregory. Në Oksford Arbuthnot studioi mjekësi private gjatë 1694-96, pastaj mori një diplomë mjekësore në Universitetin e St Andrews mbrojtur tezat e tij në ditën që ai u regjistrua më 11 shtator 1696.

Në 1695 William inspektor pyjesh botuar Ese drejt një histori e natyrshme e tokës dhe Arbuthnot përgjigj me publikimin Një ekzaminim i llogarisë Dr inspektor pyjesh dy vjet më vonë. Ai gjithashtu botoi një ese të shkurtër pamflet mbi dobinë e të mësuarit matematikor i cili u shfaq në vitin 1701. Pas Queen Anne erdhi në fron në 1702, Arbuthnot fituar favor të punësuar në cilësinë e tij si një mjek në Gjykatë. Në gjithë këtë kohë ai u martua me Margaret Wemyss dhe fëmijën e tyre të parë, Gjergji, ka lindur në 1703. Ai u zgjodh anëtar i Shoqërisë Mbretërore në 1704. Në vitin pas ai u bë një anëtar i komisionit të ngritur nga y Societ Royal për të mbikqyrur botimin e Flamsteed 's coelestis katalogu yll Historia.

Më 30 tetor 1705 ai u emërua mjek në Queen Anne. Ai filloi të marrë një rol të shquar politike dhe ishte i përfshirë veçanërisht me argumentet të cilat hynë në lidhje me ligjin e Bashkimit midis Anglisë dhe Skocisë. Një traktat të detajuar u propozua në verë të vitit 1706 dhe Arbuthnot publikoi një pamflet Një predikim preach'd të popullit në Kryqin e Mercat e Edinburgut për subjektin e bashkimit që i bëri të qartë se autori i saj ishte një skocez që besuan në përfitimet ekonomike e një bashkimi. Parlamenti Skocez miratoi traktatin në janar 1707, Parlamenti miratoi atë pak anglisht pas, miratimin mbretërore i është dhënë më 6 mars dhe bashkimit hyri në fuqi më 1 maj 1707.

Arbuthnot vazhdoi punën e tij shkencore dorëzuar një letër të Shoqërisë Mbretërore në diskutimin 1710 tepërt vogël i lindjeve gjatë lindjeve femër mashkull në vitet 1629-1710. Kjo letër, të botuar në Transaksionet filozofike, është ndoshta aplikimit të parë e probabilitetit për të statistikave sociale dhe përfshin testin e parë zyrtar me rëndësi. Në këtë letër Arbuthnot pretendimet për të treguar se providencën hyjnore, nuk shans, qeveris raporti gjinor në lindje. Në Shoesmith shqyrton polemikë që u ngrit nga gazeta Arbuthnot së, duke kërkuar në pozicionet e marra nga 'sGravesande dhe Nikolaus (I) Bernoulli në Nieuwentijt në 1712 dhe 1715.

Famë kryesore Arbuthnot, megjithatë, qëndron në reputacionin e tij si një njeri i mprehtë dhe në shkrimet e tij satirike. Ai u bë një mik i Jonathan Swift dhe dy prodhuar pamflete politike satirike. Arbuthnot botuar pesë më të mirë shitur Gjoni pamflete Bull:

Këta imitues [luftës së vazhdimësisë spanjisht] si një e tërë - aleancat e saj, qëllimet e tij, shpenzimet e saj, pa dobi e saj.

Karakter në këto pamflete, John Bull, u bë një simbol i karakterit anglisht. Ai gjithashtu botoi një traktat të artit e politike gënjyer që bën një pyetje që ende brengat e politikanë:

... nëse është një gënjeshtër e kundërshtoi më së miri nga vërtetën apo një tjetër gënjeshtër.

Me Alexander Pope, Jonathan Swift, John Gay dhe Thomas Parnell ai themeloi Klubin Scriblerus në 1713, qëllimi i të cilit ishte të satirise poezi keq dhe pedanteri. Klub ishte jetëshkurtër.

Pas Queen Anne vdiq më 1 gusht 1714, pavarësisht nga Arbuthnot pjesë e saj në sëmundje e saj përfundimtar, ai shkoi në Francë për një kohë. Ai pastaj u kthye në Angli për t'u bërë një mjek për njerëzit e tjerë të rëndësishëm.

Përveç veprave satirike ai gjithashtu publikoi disa punë serioze e tij mjekësore në vitet e fundit. Parë i tyre ishte një ese në lidhje me natyrën e ushqime në 1731. Që vuajnë nga gurët në veshka dhe astmës, dhe duke qenë shumë mbipeshë përmes gjallë mirë, shëndeti i tij filloi të dështojë në 1734. Dr Johnson ka shkruajtur:

[Arbuthnot] ishte një njeri i të kuptuarit të madh, i aftë në profesionin e tij, i përgatitur në shkencat, i njohur me letërsinë antike, dhe në gjendje të gjallë masive e tij e njohurive nga një imagjinatë të ndritshme dhe aktive; një dijetar me shkëlqim të madh të meta mendore, një njeri i mprehtë , i cili, në turmën e jetës, ruhen dhe zbuluar një ngrohtësi fisnike e zell fetar.


Një shenjë në A90 në Angus duke treguar Arbuthnot vendlindja si dhe fshati pasi që familja është emëruar.


Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland