Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Paul Emile Appell

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

27 Sept 1855

Strasbourg, France

24 Oct 1930

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Pali Appell 's prindërit Jean-Pierre Appell dhe Elizabeth Müller ishin katolikë nga Alsasa. Ata ishin besnikë në Francë, që jetojnë në një zonë të diskutueshme që kishte qenë një territor gjerman deri Peace of Westphalia në vitin 1648 i dha kontrollin e Alsace-Lorraine në Francë. Babai Appell ishte një ngjyrues në Ritterhus dhe e gjithë familja, përfshirë dy gjysmë vëllezër, ka punuar në biznes.

Në 1866 familja Appell u detyruan të largohen nga Ritterhus dhe babai i tij vdiq vitin e ardhshëm. Appell refuzuar pikëpamjet katolike e prindërve të tij, por ai ruhet pikëpamjet e tyre të fortë patriotik në frëngjisht. Ai këmbënguli, në vitin 1869, të largohet nga shkolla katolike që ai ishte duke ndjekur dhe studiuar në vend në një lycée.

Më 14 korrik 1870 Bismarck provokoi Francë dhe ata deklaruan lufte pesë ditë më vonë. Ofensiva gjermane ishte efikas, mobilizimin frëngjisht ishte jo. Gjysmë ri Appell e-vëllai Charles, i cili Appell ishte shumë afër, u bashkua me forcat frënge. Brenda katër javësh gjermanët kishin rrethuar një ushtri frëngjisht fushë në Metz. Ushtria kryesore frëngjisht tentuar të heqë rrethimin, por vetë ka qenë e rrethuar dhe bllokuar nga gjermanët në Sedan. Më 2 shtator 83.000 trupa në frëngjisht u dorëzua. Gjermanët kapën në Strasburg, pas një rrethimi 50-ditor në të cilën Appell vuajtur shumë.

Rezistencë frëngjisht është realizuar nga një qeveri e re në frëngjisht. Më 19 shtator gjermanët filluan të rrethosh Paris. Ushtritë e re frëngjisht të angazhuar, por nuk mund të mposhtur forcat gjermane. Metz u dorëzua më 27 tetor dhe Paris, u dorëzua më 28 janar 1871. Alsace Gjermani aneksuar dhe gjysma e Lorraine me Metz. Strasburg, ishte aneksuar nga gjermanët dhe u zhvendos në Appell Nancy të bëhet një qytetar në frëngjisht dhe të përgatisë veten për të studiuar në universitet në Paris.

Appell u bë një mik jetë-gjatë të ndërsa Poincare në Nancy. Ai hyri në Ecole Normale Supérieure në Paris në 1873 dhe u diplomua në vendin e parë në 1876 me një doktoraturë në matematikë. KO maj shkruan në:

Nga kjo kohë e tutje, Appell mbajtur një nivel të mrekullueshme të aktivitetit në mësimdhënie, hulumtim, redaktimi dhe shërbimit publik.

Në 1881 Appell Amelie martuar, mbesa e Bertrand dhe Hermite dhe një kushëri të Emile Picard. Një nga tre vajzat e tij ishte që të martohen Borel. Në 1885 ai u emërua Kryetar i Mekanikë në Sorbonne.

Appell tani ka punuar në Paris, por u kthye për çdo pushime të Alsace gjermanisht mbajtur. Atje ai u dhënë informacion nga gjysmë-vëllai i tij, Charles, të cilat ai do t'i raportojë të Zyrës së Luftës frëngjisht në kthimin e tij në Paris. Thelb Appell dhe Charles vëllai i tij ishin duke vepruar si spiunë dhe informatorët për Francën kundër Gjermanisë. Charles ishte që të paguajnë një çmim për këtë kur, në 1889, ai u burgos për veprimtari anti-gjermane.

Në 1892 u zgjodh në Appell Académie des Sciences. Ai shërbeu si Dekani i Fakultetit të Shkencave të Universitetit të Parisit 1903-1920 dhe, në fund të deanship e tij, ai u caktua rektor i Universitetit të Parisit. Ai ishte rektor 1920-1925. Mirëpo ai gjithashtu ka shërbyer në shumë role të tjera dhe veprimtarisë së tij në këto është përshkruar në:

Në postet e ndryshme qeveritare, duke përfshirë edhe anëtarësimin në Supérieure Conseil d'Udhëzim Publique, ai ishte një interpretues i reformës arsimore dhe iniciator i projekteve të shumta në shkallë të madhe ...

Një nga ngjarjet kryesore politike që mbërthehet Francë gjatë shumë kohë që Appell mbanin poste të lartë ishte Çështja Dreyfus. Dreyfus, si Appell, erdhi nga Alsasa. I lindur në një familje hebreje, Dreyfus hynë në një karrierë ushtarake. Në 1894, kur ai ishte në Ministrinë e luftës, ai ishte akuzuar për shitjen e sekreteve ushtarake për gjermanët dhe ai u dënua me burgim të përjetshëm. Edhe pse gjyqi i tij kishte qenë shumë të parregullta anti-semite pikëpamjet e shumë njerëzve bërë verdiktin popullor. Dokumente të rreme dhe mbulojnë-ups shpejt tregoi se procesi ligjor ka qenë i dyshuari. Në 1898 romancieri Émile Zola shkroi një letër të hapur duke i akuzuar ushtrinë e mbulimit deri bindjen e saj të gabuar të Dreyfus.

Ndarë në dy rast Francë kampe kundërshtare që çon në çështje përtej fajin ose pafajësinë e Dreyfus. Ka pasur kërkesa për të sjellë para drejtësisë Zola, anti-semite trazirat shpërthyen, dhe atje ishte një peticion, duke kërkuar që Dreyfus të retried. Zola u dënua me një vit burg dhe gjobë 3.000 franga. Nga 1899 ka pasur një rrëfim për falsifikimet, i ndjekur nga një vetëvrasje, dhe Dreyfus u retried, përsëri gjetur fajtor, por falur.

Appell ishte shumë i përfshirë me rastin. Ai vetë ishte nga një sfond të ngjashme dhe kishte vuajtur nëpër franko-gjerman të luftës 1870-71, aq shumë të përqendruar në Alsace. Dreyfus Kur u dha një rigjykim në vitin 1904, Appell shërbeu si një ekspert në komisionin, i cili, deri në korrik 1906, kishte autorizuar Dreyfus dhe përmbyset gjithë bindjet e mëparshme. Hadamard gjithashtu luajti një rol të rëndësishëm në pastrimin e emrit të Dreyfus.

Gjatë Luftës së Parë Botërore Appell themeluar Ndihmë Kombëtar, një gjysmë-zyrtare organizata përfshirë të gjitha grupet politike dhe fetare, e cila i dha ndihmë të viktimave civile të luftës. Pas luftës Appell kishte ambicjen të jetës së tij realizohet kur atdheun e tij të Alsace u kthye në Francë. Gjithashtu pas luftës Lidhjes së Kombeve u ngrit nga aleatët në Konferencën e Paqes në Paris në 1919, dhe Appell shërbeu si sekretar i përgjithshëm për të Shoqatës frëngjisht gjatë 1920, kur Lidhja e kishte selinë e saj në Gjenevë.

Letër e parë Appell në 1876 ishte i bazuar në gjeometria projektive duke vazhduar punën e Chasles. Ai pastaj ka shkruajtur mbi funksionet algjebrike, ekuacione diferenciale dhe analiza komplekse. Në 1878 ai vuri në dukje rëndësinë fizike të periudhës imagjinar të funksioneve eliptik në zgjidhjen e lavjerrësit të cilat kishin qenë edhe të jetë thjesht një kureshtje matematikore. Ai tregoi se periodicitet dyfishtë vijon nga konsideratat fizike.

Në 1880 Appell përcaktuar një seri e funksioneve të kënaqur kusht që derivati i funksionit n-të i herë n (n - 1) funksioni th. Këto quhen tani polynomials Appell. Në 1885 u dhënë gjysmën e çmimit Bordin për zgjidhjen e Monge 's problem:

Për këtë veprim një rajon të caktuar në një tjetër i vëllimit të barabartë në mënyrë që të minimizohet përbërëse e elementit të herë volumit distanca midis pozicionet e saj të vjetër dhe të re.

Kur një tjetër çmim iu ofrua në 1889 për të zgjidhur problemin:

Për të gjetur një metodë efektive e llogaritjes Koeficientët Furierit në zgjerimin e funksioneve quadruply periodike të dy variablave komplekse

Appell dërguar një zgjidhje e cila fitoi vendin e dytë. Fituesi i këtij çmimi ishte Poincare.

Artikull, shkruar nga vetë Appell, listat e 140 punon në analizë, 30 punon në gjeometri, 87 punon në mekanikës si dhe shumë libra, adresa, leksione në historinë e matematikës dhe leksione mbi arsimin matematik. Kjo nuk është edhe lista e plotë e botimeve Appell që nga ai botoi veprat më tej pasi është shkruar.

Nuk është një pyetje e qartë se ne duhet të pyesin veten për Appell. Si është e mundur që një matematikan i cili ishte aq i suksesshëm në çdo fushë të subjektit të tij dhe ka dhënë një kontribut të rëndësishëm në shumë fusha të matematikës jashtë nuk është i njohur më mirë sot? Ndoshta një çelës të vijë nga vetë Appell ku shkruan:

Unë gjithmonë kishte shije pak për të zhvilluar teori të përgjithshme dhe i preferuar për të studiuar pyetjeve të kufizuara dhe të sakta që mund të hapur shtigje të reja.

Ky është një vlerësim mjaft të sakta: Appell ishte një problem mirën solvers ka qenë në matematikë. Megjithatë ai zgjidhen këto probleme duke përdorur teknika ekzistuese dhe prandaj puna e tij kishte ndikim të tjera pak të qëndrueshme se sa që vetë problemi ishte zgjidhur.

Maj, me shkrim në, e thekson këtë pikë:

... punën e tij shkencore përbëhet nga një seri e shkëlqyer zgjidhje të problemeve të veçanta, disa nga vështirësitë më të mëdha. Ai ishte një teknik i cili ka përdorur metodat klasike të kohës së tij për t'iu përgjigjur pyetjeve të hapur, puna jashtë detajet, dhe të zgjerimeve natyrore në rrjedhë të shekullit të nëntëmbëdhjetë, por puna e tij nuk ka hapur dyer të reja si ai shpresonte se. Në të kundërtën, ai nuk duket se ka drejtuar sytë poshtë ndonjë prej rrugëve të reja që u çojnë në një periudhë të abstragim i shfrenuar dhe generalisation. Gjatë gjysmës së fundit të karrierës së tij ai ishte një shtyllë e një selie të prapambetur në kërkim që ishte për t'i dhënë rrugë për Nicolas Bourbaki, një adash i përgjithshëm i cili ishte një nga heronjtë e tij djalëri.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland