Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Petrus Apianus

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

16 April 1495

Leisnig, Saxony

21 April 1552

Ingolstadt, Bavaria, Germany

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Petrus Apianus, i njohur gjithashtu si Pjetri i bletës, Peter Bennewitz, dhe Peter Bienewitz, ishte një nga katër djemtë e Martin dhe Gertrud Bienewitz. Ai hyri në Universitetin e Leipzig ku ai studioi matematikë, astronomi dhe kozmografi.

Ndoshta ne duhet të tregojë se çfarë studimin e kozmografi shkaktuar. Kjo ishte një shkencë të gjërë që të përcaktuara për të siguruar një bazë matematikore për pozitën e çdo gjë në univers. Si e tillë ajo duhet dikush që të specializuar në temë të jetë një ekspert në astronomi, gjeografi, mapmaking navigacion, Topografi, arkitekturë, instrumente matematike, dhe sundials. Në shumë mënyra këto mund të mendohet si disiplina të aplikuar matematikore e ditës i bletës, dhe ne me siguri mund të konsiderojnë si një matematikan i bletës kryesor aplikuar. Bletës shkëlqeu në matematikë dhe kërkesat e shekullit të 16-të të saj, dhe pas studimeve të tij në Leipzig ai shkoi në Vjenë, ku ai vazhdoi të studiojë mbledhjen e njëjtë të gjerë të temave të aplikuar matematikore.

Është gjithashtu me vlerë duke vënë në dukje se në fillim të shekullit 16-të ishte një kohë emocionuese të hartës botërore. Vasco da Gama kishte lundruar nga Portugalia raundin Afrika në Indi në 1498. Christopher Columbus u ul në Amerikat në 1492 dhe në 1522 Ferdinand Magellan ishte kthyer në Spanjë pas një raund të botës udhëtim në det. Kjo ishte afër koha kur filloi të botojë i bletës. Puna e tij e parë ishte një hartë të botës Typus Orbis universalis që ai bazohet në punën e parë 1520 nga Martin Waldsemüller. Punës dytë bletës pasuan pas vitit dhe kjo ishte Isagoge, një koment gjeografike në universalis Orbis Typus.

Në 1524 botoi Apain punën e tij të parë të një rëndësie të madhe. Kjo ishte Cosmographia seu descriptio Orbis totius dhe ishte një vepër bazuar kryesisht në Ptolemeu. Cosmographia siguruar një hyrje për astronomi, gjeografi, kartografi, Topografi, navigacion, moti dhe klima, formën e tokës, parashikimet hartë, dhe instrumente matematike. Libri i ilustruar lavishly ishte shumë më tepër se një atlas, por ai dha skica e kontinenteve dhe disa nga hartat e hershme të Amerikës.

1524 botimi i Cosmographia ishte një sukses modest, por jo me të vërtetë një shitës të mirë. Megjithatë, marrë me veprat e tij më parë, ai tregoi talentin e madhe bletës dhe këto botime ishin arsyeja kryesore që ai u emërua profesor i matematikës në Universitetin e Ingolstadt ne 1527. Nga kjo pikë e karrierës së tij të vërtetë mori hov edhe pse libri aritmetike që ai publikoi në atë vit nuk ishte një faktor i madh. Një aspekt i kësaj pune të vogël në aritmetikë të cilat, si të gjithë kontributet e bletës, është shumë praktik në qëllimet e saj, ishte se faqe përmban titullin Pascal 's trekëndësh. Kjo ishte hera e parë që kjo pjesë të famshme të matematikës u shfaq në shtyp në Evropë.

Në këtë kohë Charles V, perandor romak e Shenjtë, sunduan mbi pjesë të mëdha të Evropës si Mbret i Spanjës dhe Archduke të Austrisë me një spanjolle dhe Perandorisë së Habsburgëve që mbulon Evropë nga Spanja dhe Holanda në Austri dhe Itali. Duket e mundshme që vetë Çarls kishte studiuar kozmografi, një subjekt i dobishëm për një sundimtar i një perandorie aq i madh, sipas bletës rreth 1530. Dëshmi për këtë, megjithatë, nuk është përfundimtare. Ne e dimë për disa që nga fillim i bletës 1530 kishte privilegje të veçanta janë dhënë nga Charles dhe në 1540 i bletës dedikuar tjetër e tij e madhe punë Astronomicon Caesareum Çarls.

Astronomicon Caesareum ishte një punë edhe më bujar se Cosmographia. Ajo paraqitet shumë e njëjta materiale, por në një mënyrë të konsiderueshme më elegant dhe i lëmuar. Ajo përmban disa ide të reja të rëndësishme shkencore, për shembull avokatët bletës përdorimin e eklipset diellore për të përcaktuar lartësia. Libri përmban edhe përshkrimet e pesë kometat, në veçanti Halley 's kometë, dhe në Astronomicon Caesareum i bletës është parë të bëjë vëzhgimin e rëndësishme që bisht një kometë gjithmonë pikë larg nga Dielli. Astronomicon Caesareum kënaqur Charles V që më forcë të punës të caktuar matematikan i bletës gjykatës dhe ai i bletës knighted dhe tre vëllezërit e tij.

Midis publikimin e Cosmographia në 1524 dhe Astronomicon Caesareum në 1540, ka pasur ngjarje të rëndësishme botuese më tej. Një ishte në 1533 kur Gemma Frisius botoi një botim të ri të Cosmographia. Frisius kishte shpenzuar përpjekje të konsiderueshme për redaktimin dhe zgjerimi i bletës librin dhe me të vërtetë paguar që nga ky edicion i dytë u bë shumë më popullor sesa të parë dhe ishte një shitës të mirë të gjithë Evropën, duke u përkthyer në të gjitha gjuhët kryesore evropiane. Nga Frisius Sigurisht kishte arsye të mjaftueshëm për të nxitur dhe të përmirësojë potencialin e Cosmographia sepse ai ishte një poet i instrumenteve dhe Cosmographia ishte një punë në të cilën i bletës e kishte përshkruar dhe ilustruar një gamë të gjerë të instrumenteve matematikore të cilat ishin në dispozicion nga seminari Frisius. Libri i ilustruar dhe e përshkroi druri, bronzi dhe instrumentet fildish por ka pasur edhe letra të punës të përfshira në instrumentet e tekstit, i quajtur volvelles, që le lexuesit eksperiment me idetë e përshkruar. Me volvelles që ishin furnizuar lexuesit mund të zgjidhin problemet e kalendarit dhe gjeni pozicionet e diellit, hënës dhe planeteve.

Një publikim midis 1524 dhe 1540 ishte kontributi më i rëndësishëm i bletës për të matematika vetë, në vend se aplikimet e saj. Ky ishte libri i Instrumentum tij sinuum primi sive të botuar në 1534 i cili përmbante tabela e parë sine llogaritur për çdo minutë të hark. Ashtu si të gjitha veprat e tjera të bletës këtë libër përmban një mori të aplikimeve të matematikës, dhe tavolinat sine aplikohen për problemet e astronomisë navigacion, dhe arkitekturës. Në 1534 i bletës publikuar hartën e parë në shkallë të madhe të Evropës, por fatkeqësisht kjo punë nuk është më i ruajtur.

Pas 1540 bletës u bë i famshëm dhe i pasur. Charles V dhënë atë privilegje më shumë si fuqi për të bërë fëmijë i paligjshëm ligjërisht legjitime, dhe gjithashtu fuqia për t'i dhënë gradë më të lartë.

Bletës kishte një djalë, Phillip, i cili ka lindur në 1531 dhe ai pas babait të tij duke studiuar matematikë. Pas vdekjes Apain në 1552, Filipi u caktua për të mbushur postin vakant të Profesor i matematikës në Universitetin e Ingolstadt.

Kishit, në, përmbledh kontributin e bletës për:

I bletës është një pionier në instrumentesh astronomike dhe gjeografike, dhe një nga popularisers më të suksesshëm të këtyre subjekteve gjatë shekullit të gjashtëmbëdhjetë.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland