Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

János Apáczai Csere

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

10 June 1625

Apáca, Transylvania, Hungary (now Romania)

31 Dec 1659

Kolozsvár, Hungary (now Cluj, Romania)

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

János Apáczai Csere ka lindur në Apácza, pranë Brassó, në Transilvani. Pak dihet për prindërit e tij i cili vdiq kur ai ishte i ri, kështu që ai u solli deri si një jetim. Ai ka lindur në një kohë kur Transilvania u përjetuar një moshë të artë për zhvillimin ekonomik dhe kulturor. Ai u drejtohej nga Princ Gábor Bethlen, i cili u vendos nga osmanët, të cilët në këtë kohë i zënë Transilvanisë. Hungari, në këtë kohë, u kapën në mes Perandorisë së Habsburgëve dhe Perandorisë Osmane, por pavarësisht nga kjo ruajtur një sasi të konsiderueshme të lirisë politike dhe fetare. Ky informacion sfond është e nevojshme të kuptuar qëllimet e Apáczai.

Apáczai Kur ishte katër vjeç Princi Gábor Bethlen vdiq dhe ai u pasua nga princi György Rákóczi i cili vazhdoi të ruajë pozitën ndërkombëtare të Transilvanisë. Megjithatë, jo vetëm vendi kishte tensionet politike të imponuara nga Habsburgëve dhe perandorive otomane, por edhe vuajtur tensione fetare midis Calvinists dhe katolikë. Apáczai studiuar në Kolozsvár (sot Cluj) dhe në Gyulafehérvár (Alba-Iulia), por, që nuk ka familje, është vështirë për ta provuar për të mbështetur financiarisht veten e tij gjatë shkollimit të tij, dhe dy herë ai u detyrua të ndërpres studimet e tij sepse ai nuk kishte mjete financiare për të vazhduar.

Kolegji Gyulafehérvár ishte në Kolegjin e kryesor në Transilvani. Ai ishte Princi Gábor Bethlen i cili e kishte sjellë atë deri në këmbë ndërkombëtare në mënyrë që qytetarët e Transilvanisë mund të marrë një arsim të lartë universitar cilësi të nivelit pa shkuar jashtë vendit. Alsted dhe Bisterfeld ishin dy profesorë gjermanë, të cilët ishin emëruar për të Gyulafehérvár si pjesë e përmirësimit në vitin 1629 dhe ata ishin të ketë një ndikim të madh në Apáczai ndërsa ai ishte student atje.

Në 1648 György Rákóczi I vdiq dhe ai u pasua nga djali princit tij II György Rákóczi. Në këtë vit të 1648 Bisterfeld bindi Peshkopi Katona István Apáczai për t'i dhënë një bursë për të lejuar atë për të studiuar jashtë vendit, dhe ai shkoi për të studiuar në Franeker, Leiden dhe Utrecht. Apáczai u dhënë shkallën e Doktor i Teologjisë të Universitetit të Harderwijk në prill 1651. Ndërsa në Utrecht, Apáczai studiuar veprat e Descartes. Ai nuk ka shpenzuar të gjithë kohën e tij në punë, megjithatë, për derisa atje u takua Aletta van der Maet dhe ata ishin martuar. Ajo ishte në Utrecht se ai shkroi Enciklopedia Hungareze e cila ishte arritja e tij më e madhe. Ai e bëri të qartë në Parathënie latine se çfarë qëllimi i tij ishte (shih për shembull ose):

Qëllimi im ishte që të bëjë për mungesë alarmante e librave në gjuhën time amtare në të mirë të pushtetit tim dhe t'i sigurojë nxënësit me një vëllim të vetëm nga të cilat ata mund të zgjidh të gjitha temat e shkencës në gjuhën e tyre amtare.

Enciklopedia Hungarian Apáczai përmban një seksion të aritmetike (Pjesa Katër Encyclopaedia) dhe një seksion për gjeometri (Pjesa Pesë Encyclopaedia). Nuk ka asnjë përpjekje për origjinalitet, kjo nuk ishte qëllim Apáczai së, por përkundrazi ai dëshironte të pranishëm matematikë të avancuar në gjuhën hungareze. Ai deklaroi në Parathënie burimeve ai përdori për shumicën e materialit të tij, dhe në rastin e seksioneve matematike ato janë bazuar në vepra nga Ramush dhe Snell. Nuk ka asnjë përpjekje për të paraqitur materiale në një mënyrë e dobishme për fillestar, por materiali është një koleksion i teorema matematikore për qëllim të përdoret nga lektorë. Shumë nga termat hungarez që Apáczai futur për terma matematikore janë akoma në përdorim sot.

Në vitin 1653 Princi II György Rákóczi kërkoi që kthimi Apáczai në Hungari dhe e emëroi atë për të dhënë mësim në Kolegjin e Gyulafehérvár ku ai kishte studiuar. Në fjalimin e tij të parë për të mësuar e Urtësisë urtësi Apáczai parë përcaktuar si:

... përmbledhje sistematike deri të gjitha gjërat që janë të nevojshme për t'u njohur.

Ai pastaj e bëri të qartë se ai dukej për të ndryshuar arsimin:

... nëse koha gjatë së cilës kemi tani të bëjë përpjekje për të prishur muret e kalasë [studentëve] kokat e pothuajse të ngopje me gramatikë dhe në disa raste me retorikë apo logjike, u përdorën për leksione në lëndët interesante e matematikës dhe fizikës, ne do t'u japë atyre një burim i gëzimi i pashprehur për të gjithë jetën e tyre ...

Në këtë të njëjtën adresë ai gjithashtu e bëri të qartë se ai mbështetet puritanizëm dhe se ai do ta bazojë mësimin e tij mbi idetë e Descartes. Këto shikime vënë atë në kundërshtim me shumë njerëz me ndikim, por kur Bisterfeld ishte në Kolegjin e Gyulafehérvár, pozita Apáczai atje është e sigurt. Megjithatë, Bisterfeld vdiq në vitin 1655 dhe pas këtij Basirius u bë kreu i Kolegjit. Basirius informuar Princi György Rákóczi dytë botërore të cilat mësimi Apáczai e kishte një ndikim të keqe dhe duhet të ndalet. Pas një debati të hapur ka qenë mbajtur, Apáczai ishte e ndaluar për të mësuar.

Princi György Rákóczi II dërgoi Apáczai për t'u bërë kreu i Kolegjit në Kolozsvár (Cluj) në 1656. Kjo nuk ishte mjaft ndryshim i zemrës që duket që nga Kolegji në Kolozsvár në thelb ishte një shkatërrim. Pavarësisht nga ky shumë i studentëve nga Gyulafehérvár, i cili kishte protestuan kur ai u ndalua nga mësimdhënia, lëvizi në Kolozsvár të përfundojnë arsimin e tyre me Apáczai.

Enciklopedia hungarez nuk arriti të ketë një ndikim të madh mbi arsimin matematik në Hungari. Ne kemi përmendur më lart se Apáczai shkroi tekstin për mësuesit, por nuk ka qenë cilësia e mësuesve për të marrë rreth tekstit dhe kthyer atë në material leksion të mirë. Niveli i materialit ishte shumë i lartë për studentët që të përballen me të, sepse ai e kishte paraqitur subjekt i tij në nivelin e lartë të universiteteve evropiane, dhe studentët në këtë kohë në Hungari nuk ishin në këtë nivel. Szénássy (shih ose) gjithashtu vë në dukje se qasja Apáczai ishte klasike dhe nuk përfshijnë progreset në simbol algjebrike e cila Viète e kishte hedhur.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland