Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Oskar Johann Viktor Anderson

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

2 Aug 1887

Minsk, Russian Empire (now Belarus)

12 Feb 1960

Munich, Germany

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Oskar Anderson është e thënë të jetë ndonjëherë rusisht, gjermanisht ndonjëherë. Emri i tij duket edhe si Oskar Nikolaevich Anderson dhe Oskar Johann Viktor Anderson. Arsyeja për konfuzion është se ai ka lindur në Minsk (në atë që është tani Bjellorusi) dhe shkoi në Kazan, e cila është në Rusinë perëndimore mbi buzë e Siberi në 1890, por ai ishte lindur në një familje e cila ishte etnikisht gjermane. Babai i tij Nikolas Anderson ishte profesor i gjuhëve Finno-Ugric në Universitetin e Kazan.

Oskar ndoqi Gjimnazin Kazan (Lobachevsky njëjtën shkollë mori pjesë në një shekull më parë) dhe u diplomua me medalje të artë në vitin 1906. Anderson kaluar një vit duke studiuar matematikë në Universitetin e Kazan para se të shkojnë në Shën Petersburg, ku ai studjoi për ekonomi në Institutin Politeknik. Nga 1907-1915 ai ishte asistent AA Chuprov dhe disertacionin e tij ishte në grindje metodat për analizimin seri ndryshim kohe. Është zhvilluar idetë e tij Chuprov supervizorit në korrelacion dhe u botua në Biometrika në 1914. Shih për detaje të Chuprov dhe puna e tij me Anderson.

Ndërsa studionin në Institutin Politeknik të Shën Petersburg, dhe vepron si asistent i Chuprov, ai mori përsipër detyrat e më tej në 1912, kur ai filloi pedagog në një shkollë tregtare në Shën Petersburg. Si dhe mësimi në këtë shkollë, Anderson u diplomua me një shkallë të ligjit. Xhonson dhe Kotz shkruani në:

Ndër aktivitetet e tij të tjera në këtë kohë, ai i organizuar dhe ka marrë pjesë në një ekspeditë në vitin 1915 në Turkestan për të kryer një studim bujqësore në zonën përreth lumit Darya Syr. Ky studim është në një shkallë të madhe, dhe pushtoi një representativity përpara e sondazheve bashkëkohore në Evropë dhe SHBA.

Anderson në vitin 1917 u largua St Petersburg, dhe shkoi në Kiev. Atje ai mbajti dy funksione, një në Institutin Tregtar të parë, ku ai studioi e statistikave dhe pastaj mësohet, të tjera në Institutin demografike e Akademisë së Shkencave Kiev. Slutsky ishte mësimore në Institutin Kiev e Tregtisë kur Anderson ardhur dhe ata do të mbeten kolegët për tre vjet. Ngjarjet në 1920 do të ketë një ndikim të thellë në jetën e Anderson.

Luftës civile ruse filloi në vitin 1918 pas përfundimit të Luftës së Parë Botërore ka qenë tri anët, e udhëhequr nga Ushtria e Kuqe Trocki, ushtria bardhëve të cilët ishin anti-komunistët të udhëhequr nga ish-oficerë të perandorake dhe anarkistët Gjelbrit që ishin kundër Reds e fortë në Ukrainë. Lenini erdhi në pushtet, por ai nuk e favorizon duke lëvizur me shpejtësi drejt një ekonomie socialiste që aftësitë e nevojshme ekonomike u mungon. Ka qenë mosmarrëveshjet mbi politikën ekonomike, disa dëshirojnë të lëvizin shpejt në një ekonomi socialiste. Politikave të cilat ishin vënë në vendin e majtë ndjenjë forcën e punës mashtruar që kishin pritur për të fituar kontrollin e industrisë, dhe kishte greva dhe trazira në vend. Lenini Anderson afrua dhe i ofroi atij një pozitë të lartë në drejtimin ekonomik të Rusisë. Anderson, si rusët shumë në këtë kohë, kishte pikëpamjet politike të cilat ishin të majtë. Megjithatë ai ishte i pakënaqur me drejtimin e vendit dhe veçanërisht i pakënaqur për mënyrën se si disa nga kolegët e tij kishin qenë trajtuar. Ai u largua nga Rusia në vitin 1920 me familjen e tij, ata ishin efektive refugjatëve.

Rrafshnaltë shkruan në:

Rrjedhës së ngjarjeve të jashtme në jetën Oskar Anderson e pasqyron turbullt dhe agonies e një Europe të shkatërruar nga luftërat dhe revolucion.

Në të vërtetë kjo turbullirë ishte që të ketë një ndikim dramatik në jetën e Anderson. Ai ka humbur tre fëmijë gjatë periudhës në vijim, së pari një vajzë, pas pak, ndërsa më vonë një djalë, dhe më në fund një bir të dytë vdiq duke shërbyer në Luftën e Dytë Botërore. Por ne kemi përpara të ngjarjeve që ne ishim duke e përshkruar, kështu që kthehen në periudhën pas Anderson la Rusia, ai shkoi në Budapest dhe në 1921 ai u bë mësues në një shkollë atje. Pas disa vite ai u zhvendos në Bullgari dhe nga 1924 deri 1933 ai ishte profesor në Institutin Tregtar të Varnës.

Ne 1933 u nderua me një Anderson i Bursave Rockefeller i cili ia ka mundësuar të shkojë në Angli dhe Gjermani. Ai mbajti bursë deri në 1935 dhe gjatë kësaj kohe ai shkroi librin e tij të parë, e cila ishte në statistikat matematikore, e cila u botua në Vjenë në 1935. Në këtë libër Anderson u përpoqën të paraqesin metodat më të fundit statistikore vetëm duke supozuar që lexuesit e tij kishte mbuluar matematikë nivel shkolle.

Pas kthimit në Bullgari në 1935 Anderson u emërua profesor në Universitetin e Sofjes. Ai kishte qenë i përfshirë në disa pjesë të rëndësishme të punës për qeverinë bullgare të tilla si përdorimi i teknikave të marrjes së mostrave në regjistrimin e popullsisë 1926 dhe prodhimit, prodhimin bujqësor bullgar në 1931-32, dhe statistikat kulture në 1936. Ai u dërgua në Gjermani në vitin 1940 nga qeveria bullgare për të studiuar kufizimin në kohë lufte, dhe në 1942 ai pranoi një karrige në Universitetin e Kiel.

Dy vjet pas përfundimit të Luftës së Dytë Botërore, në moshën gjashtëdhjetë, Anderson pranuar kryetari i ekonomisë në Universitetin e Mynihut. Ai qëndroi në Mynih për pjesën tjetër të jetës së tij. Fels shkruan në:

Në kohën e vdekjes së tij, autoriteti i tij në qarqet gjermane statistikor ishte i pakrahasueshëm. Ishte kryesisht nëpërmjet përpjekjeve të tij që trajnimit statistikor për ekonomistë në universitete gjermane u përmirësuar ...

Tintner, në, Anderson e përshkruan si "ndoshta statisticien më gjerësisht i njohur në Evropën Qendrore". Ai vazhdon të shkruajë se:

... me origjinën e tij në shkollë lulëzim ruse e probabilitetit, ... Anderson i takon të ashtuquajturës "shkollë kontinentale 'e statistikave, dhe ka punuar në traditën e Lexis dhe Bortkiewicz. Ai mund të jetë përfaqësuesi i fundit i kësaj qasjeje ....

Ai aplikoi statistikat matematikore të ekonomisë, duke përdorur metoda nonparametric. Një vështrim të përgjithshëm të punës së tij është paraqitur në:

Puna e tij shkencore, ka shënuar gjithmonë nga përfshirja personale, është me gjatësi të mjaftueshme që të jetë me interes të qëndrueshme ... Disa nga përpjekjet Anderson ishin para kohes se tij ... Kështu theksin e tij në analizën e rastit të dhënave jo-eksperimentale është një kujtesë se ky sektor i rëndësishëm i statistikave të aplikuar është shumë më pak të zhvilluara se statistikave përshkruese dhe analiza eksperimentale .... Forca kryesore e punës shkencore Anderson e gënjeshtra, unë mendoj se, në koordinim sistematik i teorisë dhe zbatimit.

Në kontribut i tij është i përmblodhi si vijon:

Ai e besonte se statistikat, bazuar në ligjin e numrave të mëdha dhe zgjidhja e devijimeve të rastit, është zëvendësim vetëm për eksperimentimet, i cili është e pamundur në ekonomi. Ndjeshme vlerësuar vështirësitë në ekonomi, si një shkencë, Anderson u kundërshtua për përdorimin e "metodave statistikore dhe të rafinuar pranimin e parakushteve në lidhje me ligjet e shpërndarjes. Kjo solli atë në metodat nonparametric dhe për domosdoshmërinë e analizës së rastit në ekonomi.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland