Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Anaxagoras of Clazomenae

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

499 BC

Clazomenae (30 km west of Izmir), Lydia (now Turkey)

428 BC

Lampsacus, Mysia (now Turkey)

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Anaxagoras e Clazomenae u përshkrua nga Proclus, e fundit filozof i madh grek, i cili ka jetuar rreth 450 pas Krishtit si (shih për shembull):

Pas [ Pitagora ] Anaxagoras e Clazomenae trajtuar me shumë pyetje në gjeometri ...

Anaxagoras ishte një Jon, lindur në lagjen e Smyrna në atë që sot është në Turqi. Ne e dimë se disa detaje të jetës së tij e hershme, por sigurisht ai jetoi pjesën e parë të jetës së tij në Ionia ku ai mësuar për studimet e reja që janë duke u zhvilluar atje në filozofi dhe entuziazëm të ri për të gjetur një studim shkencor të botës. Ai erdhi nga një familje e pasur, por ai hoqi dorë pasurinë e tij. Si Heath shkruan në:

Ai shpërfillur pasuria e tij, të cilat janë të konsiderueshme, në mënyrë që t'i përkushtohej shkencës.

Edhe pse Ionia kishin paraqitur filozofë të tillë si Pitagora, deri në kohën e Anaxagoras këtë studim të ri të dijes nuk e kishte përhapur në Athinë. Anaxagoras është i njohur si i parë për të futur në filozofi athinasit kur ai shkoi atje në rreth 480 pes. Gjatë qëndrimit Anaxagoras në Athinë, Perikliu u ngrit në pushtet. Perikliu, i cili ishte rreth pesë vjet më të rinj se Anaxagoras, ishte një udhëheqës ushtarak dhe politik i cili ishte i suksesshëm si në zhvillimin e demokracisë dhe ndërtimin e një perandorie e cila bëri të Athinës qendër politike dhe kulturore të Greqisë. Anaxagoras dhe Perikliu u bë miqtë por kjo miqësi ka meta e saj që nga kundërshtarët politikë Perikliu 'gjithashtu vendosur veten kundër Anaxagoras.

Në rreth 450 pes Anaxagoras u burgos për të pretenduar se Dielli nuk është një zot dhe se hëna pasqyronte dritën Sun. Kjo duket të ketë qenë nxitur nga kundërshtarët e Perikliu. Në Russell shkruan:

Qytetarëve të Athinës ... miratoi një ligj që lejon të fajësimit të atyre që nuk kanë praktikë fenë dhe mësoi teoritë për "gjërat më të lartë". Sipas këtij ligji i kanë përndjekur Anaxagoras, i cili ishte akuzuar për mësim se dielli ishte një gur të kuqe të nxehtë dhe hëna ishte tokë.

Ne duhet të shqyrtojë këtë mësim të Anaxagoras rreth dielli më afër për të, edhe pse ajo është përdorur si një arsye për ta vënë atë në burg, kjo është një mësim më të shquar. Ai ishte i bazuar në doktrinën e tij të "intelekt" e cila është përkthyer si "mendja" ose "arsye". Fillimisht "ishin të gjitha gjëra bashkë" dhe çështje ishte disa përzierje homogjene. Nous vendosur një vorbull në këtë përzjerje. Rrotullim:

... filloi në qendër dhe pastaj u përhap gradualisht, duke marrë në qarqet më të gjerë dhe më gjerë. Efekti i parë ishte për të ndarë dy masa të mëdha, e përbërë nga të rralla, e nxehtë, e thatë, i quajtur aether ", e tjera të kategorive të kundërta dhe e quajti" ajër ". Aether mori jashtme, ajrit vendin e brendshme. Nga retë e ardhshme ajrore ishin të ndarë, ujë, tokë dhe gurët. Dendura, me lagështi, të errët dhe të ftohtë, dhe të gjitha gjërat e rëndë, të mbledhura në qendër, si rezultat i një lëvizje rrethore, dhe ajo ishte nga këto elemente të konsoliduar që kur toka ishte formuar, por pas kësaj, si pasojë e dhunën e levizjes rrotullues, aether rreth zjarri grisi gurë larg nga toka dhe ndezur ata në yjet.

Ka njohuri të shquar në këtë përshkrim. Ideja e diferencimit të marrë parasysh nga cila luan një rol të madh në teoritë moderne të krijimit të sistemit diellor është i pranishëm. Anaxagoras gjithashtu tregon një kuptim të forcës centrifugale e cila përsëri tregon njohuri të mëdha shkencore që ka pushtuar.

Anaxagoras propozoi që hëna shkëlqen nga drita reflektohet nga e kuqe "gur të nxehtë", e cila ishte dielli, e para kërkesë e tillë të regjistruar. Showing gjeniale e medha që ai ishte edhe atëherë në gjendje të marrë hapin e ardhshëm dhe të bëhet e parë për të shpjeguar saktë arsye për eklipset e diellit dhe hënës. Shpjegimin e tij të eklipset e diellit është tërësisht e saktë, por ai bëri plaçkë shpjegimin e tij të eklipset e hënë, duke i propozuar që përveç për të qenë të shkaktuara nga hija e organeve tokë, ka qenë e tjera të errët në mes tokës dhe hëna që shkaktoi gjithashtu eklipset e Hënës. Kjo është pak e paqartë pse ai e ndjeu të nevojshme të postulat ekzistenca e këtyre trupave, por kjo nuk i heq nga ky përparim i madh në astronomi matematikore. Ka edhe dëshmi të tjera për të sugjeruar se Anaxagoras kishte aplikuar për të studiuar gjeometri e astronomi.

Sa i përket strukturës së materies, Anaxagoras postulatit një numër të pafund të elementeve, ose blloqet themelore të ndërtimit. Ai pohoi:

... aty është një pjesë e çdo gjë, domethënë çdo stuff thelbësor, në çdo gjë ... [por] çdo është dhe ka qenë më e haptazi ato gjëra të cilat nuk është më në të.

Megjithatë, kjo ishte fuqia e mend, apo mendje, se jo vetëm ka krijuar botën, por edhe ishte forca lëvizëse në ditën e saj të proceseve ditore. Për shembull:

Rritja e qenieve të gjalla, sipas Anaxagoras, varet nga fuqia e mendjes brenda organizmave që u mundëson atyre që të nxjerr ushqim nga substanca përreth.

Aristoteli dy gjetur shumë për të lëvduar në teori Anaxagoras e intelekt. Dy Platoni dhe Aristoteli, megjithatë, ishin kritike të faktit që forca shtytëse e intelekt propozuar si nga Anaxagoras nuk ishte etike. Donin gjithmonë arësye të veprojë në interesin më të mirë të botës. Në fakt intelekt e Anaxagoras nuk ofrojnë një shpjegim mekanike të botës pas jo-start mekanik kur vorbull është prodhuar. Vlen të përmendet se Njutonit gjithësia s 'mekanik do të ketë më shumë të përbashkët me pamje Anaxagoras sesa të zbulimit të vazhdueshëm etike të propozuara nga Platoni dhe Aristoteli.

Ne mund të marrë disa të dhëna për të studiuar matematikë që Anaxagoras por, për fat të keq, shumë pak mbetet në shënimet për të lejuar që ne të dimë të rezultateve të caktuar të cilën ai mund të ketë provuar. Ndërsa ishte në burg ai u përpoq të zgjidhë problemin e squaring rrethi, që po ndërton me kryetar dhe compasses një katror me hapësirë të barabartë me atë të një rrethi të dhënë. Ky është rekord i parë i këtij problemi duke u studiuar dhe ky problem, dhe probleme të tjera të ngjashme, do të luajë një rol të madh në zhvillimin e matematikës greke.

Një pjesë të tjera intrigues të informacionit vjen nga shkrimi i Vitruvius, një arkitekt romake, inxhinier, dhe autor i cili ka jetuar në shekullin e pare para erës sonë. Ai dhënat informacion rreth pikturës e skenave të terrenin për luan që ishin kryer në Athinë dhe thotë se Anaxagoras ka shkruar një traktat në skena si të përshkruaj në mënyrë që disa objekte dukej të jetë në plan të parë ndërsa të tjera u shfaqën në sfond. Ky koment interesante duhet të thotë se Anaxagoras ka shkruar një traktat në perspektivë, por trishtim asnjë punë të tillë mbijeton.

Anaxagoras u ruajt nga burgu nga Perikliu, por u detyrua ta lë Athinë. Ai u kthye në Ionia ku ai themeloi një shkollë në Lampsacus. Ky qytet grek në breg aziatike e Hellespont ishte vend për adhurimin e Priapus, një zot e lindjes dhe pjellshmërisë. Anaxagoras vdiq atje dhe përvjetorin e vdekjes së tij u bë një pushim për fëmijët e shkollës.

Mirë që ne mund të shpresojmë për të mësuar të personalitetit Anaxagoras është nga historia se kur një herë pyeti se çfarë si pikë e të qënit i lindur ai u përgjigj:

Hetimin e diellit. Mun, dhe qielli.

Edhe në qoftë se kjo histori është fiktiv, kjo ka gjasa të jetë i bazuar në mënyrën se si Anaxagoras jetonte jetën e tij dhe kështu na tregon diçka për personalitetin e këtij shkencëtari të shquar i cili dha një përshkrim të krijimit të sistemit diellor që mori 2.000 vjet për të përmirësuar në.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland