Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Jacob Amsler

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

16 Nov 1823

Stalden bei Brugg, Switzerland

3 Jan 1912

Schaffhausen, Switzerland

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Jakobi Amsler 's ati ishte një fermer. Ai u rrit në Stalden, një qytet në luginën Vispa gjashtë kilometra në jug të luginës kryesore Rhône. Edukimi i tij ishte në shkollë shkollat lokale nga i cili ai u diplomua me qëllim të studiuar teologji.

Amsler studiuar teologji e parë në Universitetin e Jena dhe pastaj në Universitetin e Königsberg. Ajo ishte në Königsberg se Amsler ndryshuar kursin e tij nga teologji në matematikë dhe fizikë. Arsye, siç është kaq shpesh në raste të tilla, ishte frymëzuar të mësimdhënies. Mësuesi që ndryshoi ardhmen Amsler ishte Franz Neumann cilit ligjëratave dhe sesioneve laboratorike ai mori pjesë në Universitetin e Königsberg. Në 1848 u dha Amsler doktoratë e tij nga Universiteti i Königsberg dhe ai pastaj u kthye në Zvicër për të vazhduar shkollimin e tij.

Kthehu në Zvicër, Amsler punuar për një vit në observator në Gjenevë. Ai përfundoi studimet e tij në Cyrih, ku ai ishte dhënë habilitation e tij, duke fituar të drejtën për të dhënë mësim në universitete. Në 1850-51 ai dha mësim në universitet në Cyrih, kurse mësim në matematikë dhe në fizikë tema matematikore. Në 1851, të cilët dëshirojnë të kenë më shumë kohë për të kushtojnë në studimin e tij, Amsler mori një pozitë në Gjimnazin në Schaffhausen, një qytet në Zvicër verior ndodhet në bregun e Rinit. Në të vërtetë Gjimnazi i ka lejuar atij të gjeni më tepër kohë për të ndërmarrë kërkime dhe si pasojë ai ka publikuar një numër të nenit të fizikës matematikore gjatë disa viteve të ardhshme, në mënyrë të veçantë me shkrim letra të magnetizëm, përçueshmëri ngrohjes dhe për tërheqjen e ellipsoids.

Vlen të përmendet ky rezultat i fundit në më shumë hollësi, sepse ai punonte në një problem i cili kishte një histori mjaft të famshëm. Ky ishte problemi i tërheqjen e një ellipsoid, e cila u studiua parë në thellësi nga zgjidhja e të cilit i Fildishtë u përgjithësuar më vonë nga Poisson. Amsler zgjeruar Teorema e dy Fildishtë dhe Poisson në këtë temë. Ajo ishte një fillim premtues për të karrierës së tij të kërkimit në fizikë matematikore.

Në 1854 Amsler martuar dhe kjo mund të ketë qenë pikë kthese në karrierën e tij. Gruaja e tij, Elsie Laffon, ishte vajza e një shkencëtar i njohur edhe zviceran. Amsler duket të ketë qenë i kënaqur që të jetë i lidhur me këtë familje, sepse ai tregoi se ai dëshironte të jetë i njohur si Amsler-Laffon nga kjo kohë në. Elsie dhe Jakobit Amsler-fëmijë Laffon u, megjithatë, i njohur gjithmonë nga Amsler emrin në vend se Amsler-Laffon. Kjo sugjeron se Amsler ishte duke u përpjekur për të fituar një avantazh nga lidhjet e fituar nga martesa.

Pak kohë pas martesës së tij Amsler ndryshuar interesat e tij kërkimore dhe karrierën e tij. Ai filloi të studiojnë ndërtimin e instrumenteve precize matematikore dhe shumë shpejt ai kishte një ide për projektimin e një lloji të ri të planimeter. Ai shpiku planimeter polare, një pajisje për matjen e zona te mbyllura nga kthesa aeroplan. Kjo u bazuar në koordinatat polare ndërsa instrumentet më parë ishin të bazuar në Kartezian koordinon. Në 1856 botoi një letër Amsler Über das Planimeter në të cilën ai dha hollësi të idesë së tij. Siç shkruan në Mahoney, planimeter Amsler's:

... përshtatur lehtësisht me përcaktimin e momentet statike dhe inerciale dhe koeficientët e seri Furierit: doli veçanërisht të dobishme për ndërtuesit e anijeve dhe inxhinierë të hekurudhës.

Në mënyrë për të fituar para nga shpikjen e tij, Amsler vendosur një seminar në Schaffhausen në vitin 1854 i projektuar posaçërisht për të prodhuar planimeter tij polare. Tre vjet më vonë ai e kishte hequr dorë nga interesat e tij el tjera të koncentrohen plotësisht në prodhimin e instrumenteve në seminar. Dyqan e tij të prodhuar 50 000 instrumente të tilla gjatë jetës së tij.

Amsler nuk ka tjetër fama e tij për këtë ide të vetme frymëzuar por vazhdoi të shpikë instrumenteve të reja saktësi. Asnjë nga shpikjet e tij të tjerë erdhën pranë planimeter polare në rëndësi, por ata kishin cilësi të mjaftueshme për të fituar çmime në atë ekspozitë botës në Vjenë në 1873, në Paris në 1881, dhe përsëri në Paris në 1889. Shkelqimin e tij ishte e njohur me zgjedhje të Shkencave Académie des Parisit në 1892.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland