Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

André Marie Ampère

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

20 Jan 1775

Lyon, France

10 June 1836

Marseilles, France

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Andre-Mari Amperi 's i ati, Jean-Jacques Amperi, ishte një njeri i begatë që kishin në pronësi një shtëpi në Lyon dhe një vilë në Poleymieux, e cila është vetëm 10 km nga Lyon. Deri André-Marie ishte shtatë vjet e vjetër e familjes kaloi më të madhe të vitit në Lyon përveç muajve të verës që janë shpenzuar në Poleymieux. Megjithatë, në 1782, u bë Poleymieux shtëpi në vendbanimin e tyre kryesore që nga Andre-Mari babai i dashur për të shpenzuar më shumë kohë për edukimin e djalit të tij. Vetëm një kohë të shkurtër në dimër është shpenzuar në Lyon ku babai Andre-Mari, pa për interesat e tij të biznesit.

Pavarësisht nga shkolla nuk ndjekin, André-Marie do t'i jepet një arsim të shkëlqyer. Ai e përshkruan këtë edukim në shkrimet autobiografike (në vend cuditerisht iu referuar vetë në personit të tretë):

Babai i tij, i cili kurrë nuk kishte pushuar për të kultivuar letërsisë latine dhe frënge, si edhe disa degë të shkencës, e ngriti atë vetë në vend afër qytetit ku ai ka lindur. Ai nuk i kërkoi atij të studiuar çdo gjë, por ai e dinte se si të shpallëm atë një dëshirë të dinë. Para qenë në gjendje për të lexuar, kënaqësi më të madhe Amperi i ri ishte për të dëgjuar pasazhe nga historia s natyrore Buffon '.

Amperi lexuar artikuj nga L'Encyclopédie shumë prej të cilave, Arago vërejti shumë vite më vonë, ai mund të lexojë në mënyrë të plotë në jetën e mëvonshme. Arago gjithashtu pohon se Amperi lexuar Encyclopédie duke filluar nga ora 1 dhe leximi i vëllimit të artikujve në mënyrë alfabetike. Nëse dëshira më vonë Amperi për klasifikimin në të gjitha lëndët u ngrit nga ky arsim, ose nëse ai ka gëzuar Buffon dhe Encyclopédie për shkak të një simpati natyror për klasifikimin, është e vështirë për të thënë.

Ai ka qenë deklaruar se Amperi kishte zotëruar të gjitha njohur matematike nga mosha dymbëdhjetë vjet, por kjo duket paksa e një ekzagjerim që, nga sa thoshte vetë Amperi, ai nuk ka filluar të lexojnë libra elementare të matematikës, derisa ai ishte 13 vjeç. Megjithatë Amperi ishte gjithmonë një të ndjehemi shumë të sigurt në aftësitë e tij dhe ai me siguri ka filluar për të zhvilluar idetë e tij matematikore shumë shpejt dhe ai filloi të shkruajë një libër mësimor në seksione konik. Amperi kishte kontakte me askënd me ndonjë thellësi e njohurive matematikore kështu që nuk është e habitshme se ai mendonte se idetë e tij ishin origjinale.

Ndërsa Amperi ende vetëm 13 vjeç parashtruar letër e tij të parë në Lyon de Académie. Kjo punë u përpoq të zgjidhë problemin e ndërtimit të një linje të njëjtën gjatësi si një hark i një rrethi. Metoda e tij përfshin përdorimin e infinitesimals por që nuk Amperi kishte studiuar gur gazetë nuk u gjet i denjë i botimit. Menjëherë pas shkruar artikullin Amperi filloi të lexuar d'Alembert 's artikull mbi gur diferenciale në Encyclopédie dhe kuptuan se ai duhet të mësojnë më shumë matematikë.

Pas marrjes së një disa mësime në njehsim diferencial dhe integral nga një murg në Lion, Amperi filluan të studiojnë punimet nga Ojler dhe Bernoulli. Ai pastaj mori një kopje të edicionit 1788 të Lagranzhit 's analytique Mécanique dhe filloi studim serioz të punës. Amperi shkruan (përsëri shkruar për veten e tij në personin e tretë):

... leximin e [analytique Mécanique] kishte animuar atë me një ngrohtësi të ri. Ai përsëriti të gjitha llogaritjet në të ...

Megjithatë jeta e tij ishte më shpejt të jetë shpartallua. Revolucioni frëngjisht filloi me ndërhyrjen që bëri të Bastille më 14 korrik 1789, por efekt në rajon Poleymieux nuk ishte shumë i madh në fillim. Ati Amperi i mbajtur nga telashe deri në fund të 1791 kur ai pranoi pozitën e Drejtësisë e Paqes në Lyon. Ky post është bërë praktikisht të pamundur për të që të shmangur probleme, por tragjedia e parë për të goditur familjes ishte në 1792 kur André-Marie motrës së vdekur. Qyteti i Lyon refuzuar të kryejë udhëzime nga Parisi dhe qyteti mbeti i rrethuar për dy muaj. Në vjeshtë e babait Amperi qytetit u arrestua për lëshimin e një urdhër-arresti për Chevalier dominikan i cili kishte qenë atëherë dënohet me vdekje. Amperi i ati shkoi në gijotinë me vetëpërmbajtje të shquar shkrim të nënës Amperi nga qelia e tij:

Dëshëroj vdekja ime të jetë vulë e një pajtim i përgjithshëm në mes të të gjithë vëllezërve tanë; Unë falje ata që gëzohen në të, ata që e provokoi atë, dhe ata që urdhëruan atë ....

Efekti mbi Amperi e vdekjes së babait të tij ishte shkatërruese. Ai hoqi dorë studimet e tij analytique Mécanique dhe nuk kthehen në studimin e matematikës për 18 muaj. Ai u kthye vetëm për diçka si veten e tij të vjetër, kur ai u takua me një vajzë, Julie, i cili ra në dashuri me të thellë. Julie duket më pak i tërhequr për Amperi:

Ai nuk ka sjellje, ai është i vështirë, i strukur dhe paraqet veten keq.

Pavarësisht nga kjo freski ata u angazhuan për t'u martuar në 1797 dhe Amperi ai vendosi të tregojë më mirë se ai mund të fitojnë një jetesë kaq filloi tutoring matematikës në Lyon. Ai u martua me Julie në 1799 dhe djalin e tyre Jean-Jacques ka lindur në 1800. Amperi vazhdoi tutoring matematikës deri 1802 kur ai u emërua profesor të fizikës dhe kimisë në Ecole Bourg Qendrore. Kjo ishte një kohë e vështirë për Amperi që nga Julie u sëmur para se ai ka bërë veprim të Bourg duke e lënë atë në Poleymieux.

Ndërsa Amperi ishte në Bourg ai kaloi shumë kohë të mësimdhënies fizikës dhe kimisë por kërkimet e tij ishte në matematikë. Ky hulumtim ka rezultuar në të kompozuar një traktat të probabilitetit, Teoria e matematike e Lojrave që ai paraqiti në Akademinë e Parisit në 1803. Laplace vënë re një gabim, duke shpjeguar gabim për Amperi në një letër, e cila Amperi është në gjendje për të korrigjuar dhe traktat u ribotuan. Në fakt traktat është ndryshuar për herë te një numër i herë dhe Amperi kishte qejf ta quaj atë përfunduar nga frika se ndryshime të mëtejshme mund të jetë e nevojshme. Kjo punë u pasua nga një mbi gur e variacioneve në 1803.

Pas një viti në Bourg, Amperi lëvizur më pranë Poleymieux të emëruar në një pozicion matematikës në Lycée në Lion të Delambre 's rekomandim. Koha e tij kaloi në Lion ka qenë bërë të vështirë për shkak të rënie e vazhdueshme në shëndetin e gruas së tij. Matematikisht ai vazhdoi për të prodhuar punë të mirë, kjo kohë një traktat interesante në gjeometri analitike. Ashtu si një numër i matematikanëve të tjera, Amperi dukej në gjendje të përqëndrohet në teorema e tij pavarësisht nga tragjedia personale rreth tij dhe, trishtim, kjo do të kërkohet prej tij gjatë gjithë jetës së tij të pakënaqur. Pasi gruaja e tij vdiq në korrik 1803, Amperi kishte mbetur me ndjenjat e fajit, sepse ai kishte jetuar përveç nga gruaja e tij gjatë martesës së tyre shumë të shkurtër. Ai vendosi të largohet nga Lyon për në Paris. Hofman shkruan në lidhje me ndjenjat e tij pas vdekjes së gruas së tij:

Depresionin e tij të mëvonshme kanë kontribuar për vendimin e tij për të marrë rastin më të parë të largohen nga Lyon për një mjedis të reja në Paris. Më vonë ai do të vjen keq këtë vendim. Lyon miq që u përpoq për të mbushur zbrazëti emocional lënë nga vdekja Julie u missed me dhimbje. Edhe pse Amperi rregullohen gradualisht për të mosmarrëveshjeve prioritet dhe lufta e parizian komunitetit shkencor, ai gjithmonë longed për një kthim të jetës intelektuale ai me përvojë në Lyon.

Në këtë kohë Amperi kishte një reputacion të drejtë edhe si një mësues i matematikës dhe si një matematikan hulumtim dhe forca e këtij reputacion ai u emërua répétiteur (në thelb një mësues) në analizë në Ecole Polytechnique në 1804. Pa një arsimim formal dhe kualifikimet formale emërimin e tij është e habitshme, por tregon se potenciali i tij ishte i njohur në këtë fazë. Jetën e tij, tashmë që përmbajnë shumë tragjedi, nuk përmirësohet dhe ai e filloi në një martesë katastrofike. Lagranzhit dhe Delambre ndjekur dasmës së tij në Jenny më 1 gusht 1806, por, para lindjes së vajzës së tyre më 6 korrik 1807, dy jetonin larg dhe nuk ishin të flisnin. Ata ishin të ndara ligjërisht në 1808 dhe Amperi është dhënë kujdestarinë e Albine vajza e tyre.

Emërohet profesor i matematikës në Ecole Polytechnique në 1809 ai mbanin poste atje deri në 1828. Amperi dhe Cauchy përbashkët mësimore e analizave dhe mekanikës dhe atje ishte një dallim i madh ndërmjet dy me Cauchy 's mësim rigoroz analizë që çon në progresin e madh matematikor, por nuk gjeti shumë e vështirë nga studentët të cilët në masë të madhe qasje më të preferuar tradicional Amperi e analizave dhe mekanikë. Amperi është emëruar në një karrige në Université de Francë në 1826 të cilin ai mbajti deri në vdekjen e tij.

Në Paris Amperi punuar në një larmi të gjerë temash. Edhe pse një profesor matematike, përfshirë interesat e tij, përveç matematikës, metafizika, fizika dhe kimia. Në matematikë ai punoi për ekuacionet diferenciale të pjesshme, duke prodhuar një klasifikimi të cilën ai paraqitet në Institut në 1814. Kjo duket të ketë qenë një hap vendimtar në zgjedhjen e tij në Institut des Sciences kombëtare në nëntor 1814, kur ai mundi Cauchy, duke marrë 28 e 56 votave të hedhura.

Amperi është bërë gjithashtu një kontribut të rëndësishëm në kimi. Në vitin 1811 ai sugjeroi se një acid anhydrous përgatitur dy vite më parë ishte një njësi e hidrogjenit me një element të panjohur, analoge me klor, për të cilën ai sugjeroi fluorit emrin. Pasi u përqëndruar në matematikë si ai kërkoi pranimin në Institut, Amperi u kthye në kimi pas zgjedhjes së tij në 1814 dhe prodhuar një klasifikimi i elementeve në 1816.

Amperi gjithashtu ka punuar në teorinë e dritës, duke botuar më thyerja e dritës në 1815. Me 1816 ai ishte një avokat i fortë i një teori valë të dritës, duke rënë dakord me Fresnel dhe kundërshtuan të Ligji Biot dhe Laplace që mbrojti një teori corpuscular. Fresnel u bë një mik i mirë i Amperi dhe paraqitur në shtëpi Amperi nga 1822 deri në vdekjen e tij në 1827.

Në fillim të Vitet 1820, Amperi përpjekur për të dhënë një teori të kombinuar të energjisë elektrike dhe magnetizëm pas dëgjimit për rezultatet eksperimentale nga Orsted fizikanti danez Hans Kristian. Amperi formuluar një ligj fuqi qark dhe të trajtohen nga magnetizëm postulating qarqeve të vogla të mbyllura brenda substancës magnetised.

Vlen duke komentuar se si shpejt Amperi prodhuar këtë teori, frymëzim i mrekullueshëm atë menjëherë dëgjoi të rezultateve eksperimentale Orsted së. Punës Orsted ishte raportuar Akademia në Paris më 4 shtator 1820 nga Arago dhe një javë më vonë Arago përsëritet eksperiment Orsted së në një takim Akademisë. Amperi demonstruar të ndryshme magnetike / efekte elektrike të Akademisë gjatë javëve të ardhshme dhe se ai kishte zbuluar forcat electrodynamical mes telave lineare para në fund të shtatorit. Ai foli në të drejtën e tij për shtimin e forcave electrodynamical në Akademinë më 6 nëntor 1820 dhe në parim simetri në muajin e ardhshëm. Amperi ka shkruajtur lart punën që ai e kishte përshkruar për të Akademisë, me shpejtësi të shquar dhe ajo u botua në Annales de Chimie physique et de.

Amperi u ndihmoi gjatë disa viteve të ardhshme në punën e tij nga Felix Savary ndihmën e të cilit në marrjen e Amperi për të shkruar deri rezultatet e tij ishte e paçmuar:

... filluar me kujtime ai përfundoi në fillim të 1823, Savary tani ka dhënë një kontribut shumë më kreative. Por më shumë sesa krijimtarisë së tij, ai ishte Savary 's disiplinës dhe aftësinë për t'u përqëndruar në gjatësi mbi probleme të veçanta që doli veçanërisht të vlefshme për Amperi. Nuk ka vend për të spekulluar se, pa Savary 's ndihmë. Amperi nuk mund të keni gjetur kohë për të përfunduar llogaritjet e detajuara duhet të zbatojnë ligjin e tij të fenomeneve fuqi magnetike.

Megjithatë Amperi nuk ishte i vetmi që të reagojnë shpejt për të Arago 's raportin e eksperimentit Orsted së. Ligji Biot, me Savart tij asistent, ashtu e bëri shpejt eksperimentet dhe raportohet për të Akademisë në tetor 1820. Kjo çoi në Ligji Biot - Savart. Një tjetër i cili ka punuar për magnetizmin në këtë kohë ishte Poisson i cili këmbënguli në trajtimin e magnetizëm pa ndonjë referencë të energjisë elektrike. Poisson kishte shkruar tashmë dy kujtimet të rëndësishëm në të energjisë elektrike dhe ai publikoi dy në magnetizëm në 1826.

Publikim më i rëndësishëm Amperi e më të energjisë elektrike dhe magnetizëm është botuar edhe në 1826. Ajo quhet biografi më Teoria matematike te Electrodynamic fenomeneve, konkludohet unike nga Përvoja dhe përmbante një rrjedhje matematike të ligjit fuqi electrodynamic dhe përshkruan katër eksperimente. Maxwell, shkrim në lidhje me këtë biografi në vitin 1879, thotë:

Ne mund ta besojmë me zor se me të vërtetë Amperi zbuluar ligjin e veprimit me anë të eksperimenteve që ai përshkruan. Ne jemi çuar për të dyshuar, se çfarë me të vërtetë, ai na tregon vetë, se ai zbuloi ligjin nga disa proces i cili ai nuk ka treguar neve, dhe se kur ai e kishte ndërtuar më vonë një demonstratë të përsosur ai hoqi të gjitha gjurmët e skeleri me të cilin ai e kishte ngritur atë.

Teoria e Amperi u bë themelor për zhvillimet e shekullit të 19-të të energjisë elektrike dhe magnetizëm. Faraday zbuloi induksion elektromagnetik në 1821 dhe, pasi fillimisht duke besuar se ai kishte zbuluar vetë në fuqi në 1822, Amperi ranë dakord se kreditit të plotë për zbulimin duhet të shkoni në Faraday. Ueber gjithashtu zhvilluar ide Amperi si bëri Thomson dhe Maxwell.

Në 1826 Amperi filloi të mësojë në College de France. Këtu ai ishte në një pozitë për të dhënë mësim kurseve të dizajnit të tij, në vend se në Ecole Polytechnique ishin temat ishin vendosur poshtë. Amperi, pra mësohen Elektrodinamika në College de France dhe ky kurs është marrë nga Ljuvilit në 1826-27. Kjo ishte hera e dytë që Amperi kishte mësuar qysh Ljuvilit Ljuvilit kishte marrë kurse për Amperi në Ecole Polytechnique në seancën e mëparshme. Ljuvilit bërë një kontribut të rëndësishëm për të Elektrodinamika Amperi e natyrisht nga redaktimi një grup të notave të marra nga Amperi e ligjëratave.

Duke pasur parasysh tragjedi në jetën Amperi e kjo mund të ketë qenë shpresuar që fëmijët e tij do të sillte lumturi. Djali i tij i arritur sigurisht famë si një historian dhe filolog që ka studiuar origjinat kulturore të gjuhëve perëndimore evropiane. Ai ishte emëruar në një karrige të historisë së letërsisë të huaj në Sorbonne ne vitin 1830. Megjithatë marrëdhëniet e tij me babain e tij ishte e vështirë. Hofmann shkruan:

Të dy burrat ishin temperament dhe subjekt të periudhave të gjata të brooding pasuar nga shpërthime eksplozive e zemërimit. Amperi në shtëpi nuk ishte thjesht i shtrirë në shtëpinë e dy prej tyre për çdo periudhë të zgjatur kohe.

Amperi kishte një kohë edhe më të vështirë me vajzën e tij. Ajo u martua me një nga lieutenants Napoleoni në 1827, por ai ishte një alkoolist kronik dhe martesës së shpejti ishte në telashe. Amperi i vajza e ikur në shtëpinë e atit të saj në 1830 dhe, disa ditë më vonë, Amperi lejohet burrit të saj për të jetuar me të gjithashtu. Kjo doli një situatë të vështirë, çuan në ndërhyrjen e policisë dhe shumë pakënaqësi për Amperi.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland