Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

James Waddell Alexander

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

19 Sept 1888

Sea Bright, New Jersey, USA

23 Sept 1971

Princeton, New Jersey, USA

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

James Alexander 's babai ishte Gjon White Alexander dhe nëna e tij ishte Elizabeth Alexander. Emri Waddell erdhi përmes gjyshi i tij nga ana e nënës së tij, Gjoni Waddell Aleksandri i cili ishte President i Shoqërisë Jeta Sigurimi i barabartë. John White Aleksandri ishte mjaft i njohur në të drejtën e tij si një artist dhe piktor i muraleve.

Aleksandri studioi matematikë dhe fizikë në Princeton, ku ai ishte një student i Veblen, marrja e një mase BS në vitin 1910 dhe një shkallë MS në 1911. Nga 1911-1912 ai shërbeu si një instruktor në departamentin e matematikës në Princeton. Pastaj në 1912 ai shkoi në Evropë për të përkrahur studimet e tij.

Gjatë kësaj periudhe jashtë vendit, Aleksandri studioi në Paris dhe e Bolonjës. Ai u kthye në Princeton, ku ai paraqiti Funksionet e tij disertacion që harta e brendshme e rrethit njësisë mbi rajonet e thjeshtë dhe, në 1915, u dhënë Ph.D. e tij Ai u caktua si instruktor në Princeton në 1915, duke u bërë një lektor në vitin 1916. Sigurisht kjo ishte koha kur Shtetet e Bashkuara të kërkohet ekspertiza e Matematikanë për të zgjidhur problemet të cilat lidhen me nevojat ushtarake të krijuar nga Luftës së Parë Botërore Në 1917, pas martesës me Natalia Levitzkaja më 15 janar, më vonë atë vit Aleksandër shërbeu si toger në ushtrisë së SHBA artilerisë Zyra në Ground Proving Aberdeen. Ky ishte një armë ushtarake testimin site, themeluar në vitin 1917 në Aberdeen, Maryland.

Nga fundi i Aleksandrit të luftës kishte arritur gradën e kapitenit. Duke lënë shërbimin ushtarak, ai u kthye në Princeton, ku ai ishte profesor asistent nga 1920, duke u graduar profesor i asociuar në 1926 dhe profesor i plotë në vitin 1928. Nga 1933 deri në pension në 1951 ai ishte anëtar i Institutit për Advanced Study in Princeton. Alexander, megjithatë, kurrë nuk tërhoqi një pagë nga Instituti për Advanced Study. Ai kishte bërë një milioner me pasuri të trashëguar dhe, një njeri i pasur, ishte në asnjë nevojë për një rrogë. Gjatë Luftës së Dytë Botërore, Aleksandër keni punuar përsëri luftë, por në këtë rast ai nuk u ribashkuar ushtrisë. Ai ka punuar gjatë Luftës së Dytë Botërore si një civil të Forcave Ajrore të ushtrisë së SHBA në zyrën e tyre të Kërkimit Shkencor dhe Zhvillim.

Gjatë viteve 1950 e hershme senatori Joseph McCarthy R whipped deri ndjenja të forta kundër komunizmit në Shtetet e Bashkuara. Alexander, i cili zhvilloi të krahut të majtë pikëpamjet politike, filloi të vinte në dyshim nga autoritetet që e panë probleme imagjinar kudo. Aleksandri ishte praktikisht të bëhet një i vetmuar, pasi ka dalë në pension në 1951 dhe kohës McCarthy rezultuar në zhdukjen e tij nga jeta publike. Koha e fundit ai është parë në publik ishte korrik 1954, kur ai nënshkruan një deklaratë të mbështetjes për J Robert Oppenheimer i cili kishte humbur pastrimin e tij të sigurisë.

Në një bashkëpunim me Veblen, ai tregoi se topologji e manifolds mund të zgjatet për të polyhedra. Para 1920 ai kishte treguar se homology e një kompleksi simplicial është një invariant topological. Punës Aleksandrit rreth kësaj kohe shkoi një rrugë të gjatë për të vënë idetë intuitive të Poincare mbi një bazë më të rreptë. Gjithashtu para 1920 Aleksandri kishte bërë kontribute themelore në teorinë e algjebrike sipërfaqe dhe në studimin e transformimeve Kremones.

Menjëherë pas mbërritjes në Princeton, Aleksandër përgjithësuar teorema kurbë Jordan dhe vazhdoi punën e tij, tani vetëm në topologji, me një letër të rëndësishëm në Jordani - teorema Brouwer ndarje. Ky dokument përmban fundit dual Alexander Alexander teorema dhe parathënie e shkurtër mbi n-sferë. Në 1924 ai paraqiti sferën tani i famshëm Alexander horned.

Në vitin 1928 ai zbuloi Aleksandër polinom që është përdorur shumë në teori nyjë. Në të njëjtin vit American Mathematical Society Aleksandri dha Çmimin Bôcher për biografi të tij, analizë kombinator Zbavitje botuar në transaksionet e Shoqërisë American Mathematical dy vjet më parë. Teoria Knot dhe teoria kombinator e komplekset ishin tema kryesore në të cilën ai ka punuar gjatë viteve të pas pak.

Teori e cila tani quhet Alexander-teori Spanier cohomology, u prezantua në 1935 nga Alexander por u përgjithësuar nga Spanier në vitin 1948 për të parë formën e sotme. Gjithashtu rreth 1935 Aleksander zbuluar teori cohomology, në thelb të njëjtën kohë si Kolmogorov, dhe teori u njoftua në Konferencën 1936 në Moskë.

Zund, në shkruan:

Një matematikan i thellë dhe fuqi të pazakonshme, Aleksandri ishte një figurë qendrore në zhvillimin Amerikane të algjebrike / topologji kombinator. ... Letrat e tij ishin të shkruara me shumë kujdes dhe ishin shumë ndikim në Shtetet e Bashkuara dhe jashtë vendit. Pjesa më e madhe e punës së tij ishte i tillë me karakter një bazë që ajo dituri u bë e zakonshme në topologji, me zbuluesit e saj të harruar si rezultat ...

Karakter Aleksandrit është përshkruar edhe në, ku ai është thënë se kanë qenë:

... një figurë e vendosur që zotëronte një bukuri të madhe dhe shumë e "rinor" pikëpamje të matematikës, duke qenë një nga matematikanët e parë amerikan që të vlerësojmë plotësisht përdorimin e metodave moderne algjebrike në topologji. Kolegët e tij kujtojnë simpati të madhe për limericks dhe pasionin e tij për alpinizmin.

Në mesin e nderon shumë më dha Aleksandrit ishte zgjedhja e tij për të Akademisë Amerikane të Shkencave në vitin 1930.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland