Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Aleksandr Danilovic Aleksandrov

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

4 Aug 1912

Volyn, Ryazan, Russia

27 July 1999

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Aleksandr Aleksandrov Daniloviç 's ati ishte drejtor shkolle i një shkolle të mesme në Shën Petersburg dhe nëna e tij ishte një mësues në të njëjtën shkollë. Në fakt, edhe pse ai ka lindur në fshatin e Volyn, ai jetoi në Shën Petersburg, nga një moshë shumë të re. Sigurisht kjo nuk është rreptësisht e vërtetë, që kur Aleksandrov ishte dy vjet e vjetër e Shën Petersburg, e ndërroi emrin në Petrograd. Aleksandrov frekuentuar shkollën në Petrograd, por ndërsa ai ishte në shkollë emrin e qytetit në të cilën ai jetoi ndryshuar përsëri dhe kështu nga koha e la shkollën në vitin 1928 ajo ishte një shkollë Leningrad nga e cila ai u diplomua.

Kur Aleksandrov kanë lënë shkollën ai nuk ka ndërmend të studiojë matematikën por interesat e tij ishin në fizikë. Prandaj, kur ai hyri në Universitetin e Leningradit në vitin 1929 ai të paraqitura nga një kurs fiziken teorike në Fakultetin e fizikës. Në vitin 1930, ndërsa ende vetëm 18 vjeç, ai filloi punën në optikë origjinale në Institutin e Optika. Megjithatë Aleksandrov u mësoi matematikën në Fakultetin e fizikës nga BN Delone. Delone 's interesat në gjeometrinë e numrit dhe strukturës së Kristal shpejt filloi të tërheqë Aleksandrov të paktën aq sa edhe veprën e tij ne fizike i cili ishte mbikqyrur nga VA Fok.

Në 1932 Aleksandrov lëvizur nga Instituti Optika të Fizikë Instituti i Kërkimeve të Universitetit të Leningradit, ku ai punoi në anën teorike të subjektit. Ai u diplomua me një diplomë në fiziken teorike në 1933 dhe vazhdoi studimin e tij, duke punuar me dy mbikëqyrësve në Fok dhe Delone. Influenca e këtyre dy shihen qartë në Aleksandrov në botimet e para e cila u shfaq në vitin 1933 dhe 1934 dhe të përfaqësuar kryesisht kryhen hulumtime, ndërsa ai ishte ende një universitare.

Në 1933 ai botoi Një teoremë mbi polyhedra konveks dhe një dëshmi elementare të ekzistencës së një qendër simetrie në një tre-dimensional shumëfaqësh konveks. Pastaj, në vitin 1934, ai botoi një libër bazat matematike të analizave strukturore e kristaleve shkruar së bashku me Delone dhe NN Padurov. Këto tri vepra të ishin të gjithë si një rezultat i punës së tij matematikore me Delone por edhe në vitin 1934 ai botoi dy gazeta të fizikës Mekanika kuantike Në llogaritjen e energjisë së një atom dyvalent me metodën Fok Vërejtje dhe në rregull për falje në ekuacion Shrodingerit së. Puna e tij të katërt në vitin 1934 ishte gjeometria në fushën e tij të parë tri letra.

Ndërsa vazhdojnë të punojnë në Institutin e Kërkimeve Fizikë, Aleksandrov filloi të japin mësim në Fakultetin e matematikës dhe Mekanikë nga 1933. Dy vjet më vonë ai paraqiti një tezë në gjeometri për një diplomë masteri e cila ishte temë e vëllimeve të përziera të organeve konveks dhe ai i botuar gjashtë gazeta gjatë disa viteve të ardhshme mbi rezultatet e kësaj teze. Kjo punë generalises probleme klasike në Gjeometria diferenciale. Teza e doktoraturës Aleksandrov në (më shumë një tezë habilitation) u paraqit në vitin 1937 dhe në të ai ka studiuar temat e funksioneve të caktuara shtesë dhe teoria gjeometrike e konvergjencës të dobët.

Aleksandrov u emërua si profesor i Gjeometri në Universitetin e Leningradit në vitin 1937. Ai u emërua gjithashtu të Institutit matematike Steklov të Akademisë Shkencave të BRSS të cilin, si një pjesë e Institutit të Steklov Matematika Fizika dhe ishin vendosur në fillim të 1920. Në 1934 Instituti matematike Steklov ishte ngritur, por shkoi në Moskë dhe Delone, mbikëqyrësi Aleksandrov, kishin lëvizur me atë në krye Departamentit Algjebra. Në vitin 1940 Dega e Leningradit e Institutit matematike u themelua dhe kishte mes anëtarëve të saj Aleksandrov, Kantorovich, Linnik, dhe Faddeev. Megjithatë një pjesë e Moskës e Institutit matematike Steklov u zhvendos në Kazan në fillim të Luftës së Dytë Botërore, dhe në 1942 shkoi në Kazan Aleksandrov për të vazhduar studimin e tij brenda Institutit matematike.

Në 1944 u kthye Aleksandrov në Universitetin e Leningradit, ku ai ishte Profesor i Gjeometri. Në 1952 ai u bë rektor i Universitetit të Leningradit. Ajo ishte një periudhë në të cilën ai punoi shumë për të rikrijuar aktivitet matematikore në Leningrad e cila kishte qenë lidhur me Shoqërinë Shën Petersburg matematike.

St Petersburg matematike Shoqërisë u themelua në vitin 1890 dhe ishte shoqëri e tretë më i vjetër matematike në Rusi (Moskë themeluar 1867 dhe Kharkovit themeluar 1879 janë më të vjetër). Ajo kishte pushuar së ekzistuari në vitin 1917 për shkak të Revolucionit, por ishte rikrijuar pas iniciativa nga Steklov si fizike dhe matematike Petrograd Society in 1921. Dy mbikëqyrësve Aleksandrov së, Fok dhe Delone, kanë luajtur role të mëdha në fizike dhe matematike Society. Megjithatë përsëri të Shoqërisë u mbyllën për shkak të presionit politik. Pastaj Smirnov organizuar matematike Leningrad Seminari në 1953 që vazhdoi disa mënyra për të mbushur hendekun majtë, por të dyja Aleksandrov dhe Smirnov punoi shumë për të rifilluar Mathematical Society Leningradit. Ata arriti në 1959 kur matematike Leningrad Shoqëria përsëri filluan të mbajnë mbledhje.

Në vitin 1964 u largua Aleksandrov Leningradit dhe shkoi në Novosibirsk ku ai është emëruar si Shef i Departamentit të Gjeometria e Universitetit të Novosibirsk. Ai gjithashtu u bë Drejtor i Departamentit të Gjeometria e Institutit matematike e Degës siberian të Akademisë Shkencave të BRSS.

Në dhe të punojnë Aleksandrov në gjeometria është vënë në perspektivë:

[Aleksandrov] afrua gjeometria diferenciale e sipërfaqeve [duke zgjeruar nocionin e objekteve të studiuar], duke shtrirë klasën e rregullt konveks sipërfaqeve të klasës e të gjitha sipërfaqeve të konveks ... . Në mënyrë që të zgjidhin problemet konkrete Aleksandrov kishte për të zëvendësuar gjeometrinë Gaussian e sipërfaqeve të rregullt nga një teori më të përgjithshme. Në radhë të parë pronat e brendshëm (dmth. ato prona që shfaqen si rezultat i matjeve të kryhen në sipërfaqe) një sipërfaqe të mysët arbitrare u desh të studiuar, dhe metodat për të gjetur prova të Teorema në lidhje midis pronave brendshëm dhe te jashtme e konveks sipërfaqeve. Aleksandrov ndërtuar një teori të gjeometrisë së brendshme të konveks sipërfaqeve mbi këtë bazë. Për shkak të thellë të kësaj teorie, rëndësinë e aplikimeve dhe gjerësia e saj parim i përgjithshëm, Aleksandrov renditet e dyta vetëm për të Gausit në historinë e zhvillimit të teorisë së sipërfaqeve.

Punës Aleksandrov në fizikë nuk u ndal në ditët e tij studentore. Ai botoi në optikë, mekanika kuantike dhe relativitetit. Ai shpesh leksione në historinë e ideve matematikore, një temë e cila i hipnotizuar shumë atë. Përveç kësaj ai shkroi artikuj enciklopedi dhe shkroi kapitujt mbi metodologjinë.

Më në fund le të na parasysh disa nga interesat e Aleksandrov jashtë matematikë. Ai donte alpinizëm dhe në fakt ajo është e shënuar në (dhe) se ai kaloi ditëlindjen e tij pesëdhjetë në një ekspeditë malor në Pamir. Interesat e tij të tjera, vuri në dukje në (dhe), përfshijnë çështjet e arsimit, moralit, dhe pyetjet e tjera me interes të komunitetit.

Aleksandrov ka marrë shumë çmime për kontributin e tij të mëdha për gjeometri. Në 1942 ai mori Çmimin e Shtetit për punën e tij në gjeometri, pastaj në vitin 1946 ai u zgjodh anëtar i korrespondues BRSS Akademisë së Shkencave. Në 1951 ai mori Çmimin Lobachevsky ndërkombëtare.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland