Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Alcuin of York

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

735

York, Yorkshire, England

19 May 804

Tours, France

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Alcuin e York-ut ka lindur në një familje të nivelit të lartë të cilët jetonin pranë Bregdetin Lindor të Anglisë. Ai u dërgua në Jork, ku ai u bë një nxënës në shkollë Jork katedrale, Shkolla Kryepeshkopi Ecgberht së.

Pasi që një nxënës në shkollën e Arqipeshkvi Ecgberht, Alcuin mbeti aty si një mësues, duke u bërë drejtor shkolle i shkollës në 778. Gjatë kohës së tij si mësues në këtë shkollë në Jork Alcuin ndërtuar një bibliotekë gjobë, një nga më të mira në Evropë, dhe e bëri një shkollë të qendrave më të rëndësishme të mësimit në Evropë. Ai shkroi një poemë të gjatë përshkruar njerëzit lidhur me historinë Jork përpara se ai u nis për në kontinent.

Në 781 Alcuin pranuar një ftesë nga Karli për të shkuar në Aachen në një takim të dijetarëve kryesorë të kohës. Pas këtij takimi, ai u emërua kreu i Shkollës së Pallatit Karli së në Aachen dhe atje u zhvilluar Karolingiane me germa të vogla, një skenar i qartë që është bërë bazë e rrugën shkronjat e alfabetit të pranishëm romake janë të shkruar. Para largimit nga Aachen, Alcuin ishte përgjegjës për shumicën e çmuar të codices Karolingiane, tani e quajti Ungjijtë Artë. Këto janë një seri të shkruar kryeveprat e ndriçuar në përgjithësi në ari, shpesh me ngjyrë vjollcë e lëmuar.

Zhvillimi i Karolingiane vockël kishte, edhe pse disi në mënyrë të tërthortë, ndikim të madh në historinë e matematikës. Kjo ishte një skenar që ishte shumë më i lexueshëm se shkrimin e vjetër unspaced kapitalit që ishte në përdorim para këtë dhe, si pasojë, shumica e punimeve matematikore janë kopjuar fllad në këtë dorëshkrim të re në shekullin e 9-të. Shumica e punëve të Matematikanë antik grekë që kanë mbijetuar bëjnë kështu për shkak të këtij procesi kopjimi dhe është versioni i 'fundit' i shkruar në shkrimin me germa të vogla që ka mbijetuar.

Jo vetëm që ishte drejtor shkolle Alcuin i Shkollës së Pallatit Karli së në Aachen, por ai gjithashtu ishte një mik personal për të Charlemagne dhe u bë mësues i dy djemve të tij. Në fakt Alcuin jetuar në Aachen për dy periudhat, gjatë viteve 782-790 dhe pastaj përsëri 793-796.

Në 796 Alcuin në pension në Shkollën Pallatin e Charlemagne dhe u bë në Aachen abati i Abbey e Shën Martini në Tours, ku ai kishte murgjit e tij vazhdojnë të punojnë me shkrimin Karolingiane me germa të vogla. Ndërsa në Tours Alcuin organizuar për disa nga nxënësit e tij për të shkuar në Jork për të sjellë disa nga të rralla veprat që ai kishte mbledhur aty prapa në Tours. Ai ka shkruajtur:

E them këtë që ju mund të bien dakord për të dërguar disa të djemve tanë për të marrë gjithçka që kemi nevojë nga atje dhe për të sjellë lule të Britanisë mbrapa në Francë se si edhe në kopsht të rrethuar me mure Jork mund të jetë off-shoots e fruta në parajsë duke mbajtur Tours .

Alcuin ka shkruajtur tekstet elementare në aritmetikën, gjeometrinë dhe astronomi në një kohë kur një rilindje në të mësuarit në Evropë ishte vetëm fillimi, një rilindje e udhëhequr kryesisht nga Alcuin vetë. Librat e tij janë shkruar mësim në një pyetje - dhe - format përgjigje. Megjithatë puna e tij në këtë fushë, ndryshe nga ai i zhvilluar kaligrafi frymëzuar, tregon pak origjinalitet.

Vonë në jetën e tij Alcuin përmblodhi karrierën e tij me një përshkrim mjaft të bukur:

Në mëngjes, në kulmin e kompetencat e mia, unë sowed farën në Britani, tani në mbrëmje kur gjakun tim, është në rritje të ftohtë unë jam ende mbjella në Francë, duke shpresuar se të dy do të rritet, nga hiri i Perëndisë, duke i dhënë disa mjaltë nga shkrimet e shenjta, duke bërë të tjerët i dehur në verë të vjetër e të mësuarit të lashta ...

Ndikimi i Alcuin në brezat më vonë mund të ilustrohet nga një poemë nga Siegried Sassoon

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland