Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Saint Albertus Magnus

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

about 1200

Lauingen an der Donau, Swabia (now Germany)

15 Nov 1280

Cologne, Prussia (now Germany)

Prezantimi Wikipedia
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Albert (ose Albertus) është lindur në familjen e pasur bavareze e Count e Bollstädt, duke qenë djali i madh në familje. Ai iu dha më vonë emrin "Magnus" (e Madhe) dhe gjithashtu "Doctor Universalis", nderim për të treguar se ai u mbajt në nga bashkëkohësit e tij. Ai i kaloi vitet e tij në fillim të Lauingen dhe duhet të kenë qenë të arsimuar në shtëpi ose në një shkollë afër në shtëpinë e tij. Xhaxhai i tij jetoi në Padova kështu, sepse universiteti nuk ishte i famshëm për artet liberale, ajo ishte një vend të natyrshëm për studimet e tij. Pas studimeve artet liberale në Universitetin e Padovës ai u bashkua me Rendit Dominikane në Padova në 1223 duke u tërhequr nga mësimet e Jordanit të Saksonisë i cili ishte kreu i Rendit. Kjo do të thotë se ai nuk ishte i lidhur në një famulli ose një manastir, kështu që mund të studiuar dhe dhënë mësim në një zonë të gjerë.

Pas bashkimit Rendit Dominikane, ai studioi dhe dha mësim në Padova, Bolonja, Këln dhe konventave të tjera gjermane në Hildesheim, Freiburg, Ratisbon, Strasburg, dhe Köln. Ai u dërgua në manastir Dominikane Saint-Jacques në Universitetin e Parisit në rreth 1241 ku lexoi përkthime të reja, me komente, e arabe dhe tekstet greke të Aristotelit. Kjo ishte një periudhë kur shkrimet e dijetarëve arabisht, dhe përmes tyre tekstet e filozofëve të lashtë grek, ishte duke u bërë i njohur në të gjithë Evropës së krishterë dhe kishte për të ardhur në kushte me këtë njohuri të re. Albertus do të luante një rol të madh në pranimin këtë mësim të ri në Evropë me bursa të gjerë të tij duke filluar në thelb mbi tërë e dijes.

Ai mësoi për katër vjet në Saint-Jacques, duke i dhënë kurse në Bibël dhe në tekstet teologjike Libri i dënon të cilat ishin shkruar nga Peter Lombard. Në 1245 ai mori shkallën e Master i Teologjisë nga Universiteti i Parisit dhe, pas marrjes së kësaj mase, një nga studentët e parë ai mësonte ishte Thomas Aquinas. Ndërsa në Paris Albertus filloi detyrën e paraqitjes së gjithë trupit të njohurive, shkencave natyrore, logjike, retorikë, matematikë, astronomi, etikë, ekonomi, politikë dhe metafizikën. Ai shkruajti komente mbi Biblën, librin e Peter Lombard dënon, dhe të gjithë e Aristotelit 's punon. Këto komente përmbante vëzhgimet e tij dhe eksperimente. Albertus eksperiment 'Duke' menduar 'vëzhguese, përshkrimin dhe klasifikimin ". Për shembull, në De Mineralibus Albertus ka shkruajtur:

Qëllimi i shkencave natyrore nuk është thjesht të pranojë deklaratat e të tjerëve, por për të hetuar shkaqet që janë në punë në natyrë.

Ne nuk duhet të nënvlerësojnë rëndësinë e ideve të tilla, për dijetarët më shumë në atë kohë besonin se njohuri mund të merret vetëm nga një studim të shkrimeve. Në shekullin e 13 disa ishin të gatshëm të konsiderojnë edhe mundësinë e kërkimit shkencor, dhe shumica konsiderohet se njohurive të gjitha kanë ardhur nga Zoti me anë të lashtë shkrimet e frymëzuar hyjnisht. Jo vetëm që Albertus avokat se çfarë ne do të thërrasë sot qasje shkencore për të studiuar botën e vërtetë, por ai e bëri këtë në një mënyrë të tillë që idetë e tij ishin të pranuar nga Kisha. Përsëri në një punë me bimë Albertus ka shkruajtur:

Në natyrë studiuar ne nuk duhet të hetojë se si Zoti mund të Krijuesit, si dëshiron Ai lirisht, përdorimi krijesat e Tij për të punuar mrekulli dhe në këtë mënyrë tregojnë radhë fuqinë e Tij, ne kemi vend për të bërë hulumtime çfarë Natyra me shkaqet e saj i brendshëm mund të sjellin natyrshëm të kalojë.

Këto citate tregojnë se, edhe pse ai ka një sasi të madhe të punës me vlerë në mbledhjen dhe propaganduar idetë e shkencëtarëve më parë në shkrimet e shumta dhe të gjerë të tij që variojnë, ai edhe pa vlerën e hulumtimit të reja nga eksperiment. Jo të gjithë Albertus mbajtur në nderim të lartë, megjithatë. Bacon, i cili ishte një bashkëkohore, dhe në shumë mënyra është një rivale e Albertus, ishte mjaft kritik (edhe pse mund kuptim se ai është sulmuar dikush që ai e konsideron se ka arritur padrejtësisht më tepër se ai ka). Proshutë shkruan se Albertus:

... është një njeri i durimit pafund dhe ka grumbulluar informacion të madh, por veprat e tij kanë katër gabime. I parë është i pakufishëm, foshnjor kotësi, të dytë në pabesi i pashprehur, e treta është e domosdoshme nga pjesa më e madhe dhe e katërt është injoranca e tij më të dobishme dhe pjesët më të bukura të filozofisë.

Një duhet të kuptojnë se Bakon ishte edhe vetë një avokat të fuqishëm të shkencës eksperimentale se ishte Albertus por, ndonëse vetë një përkushtimin e krishterë, ndryshe nga ai Albertus tejkaluar atë që Kisha mund të pranojë. Bacon ishte gjithashtu e saktë për të parë gabime në shkrimet e Albertus për Bacon kishte një kuptim më të thellë e shkencës se kishte Albertus.

Në 1248 Albertus majtë në Paris për të vendosur deri ri Studium Generale e cila ishte në thelb një universitet Dominikane në Këln. Ai ishte regjent i Studium Generale nga koha që ai e drejtoi atë deri në 1254 dhe gjatë kësaj kohe ai leksione, shkroi vepra të rëndësishme, dhe ka punuar nga afër me nxënësit e tij Tomas Akuini i cili ishte emëruar Master i Studentëve (të paktën deri në 1252 kur u kthye Akuinas në Paris). Në 1254 u bë Albertus epror i krahinës Dominikane e Teutonia (Gjermani). Ai tani kishte një peshë të rëndë administrative, por ende gjetur kohë që të vazhdojë punën e tij shkencore. Megjithatë, të cilët dëshirojnë të harxhojnë kohë akoma më shumë në punën shkencore, ai dha dorëheqjen nga roli i tij i Provinciale në 1257 dhe u kthye në Këln.

Në 1260 ai u emërua peshkop i Ratisbon pavarësisht nga përpjekjet e Humbert de Romanis, Shef i Rendit Dominikane, për të mbajtur Magnus brenda rendit. Pas dy vjetësh ai dha dorëheqjen si peshkop dhe u kthye në pozicionin e tij si profesor në Studium Generale në Këln. Në 1274 Papa Gregori X Albertus kërkohet të marrin pjesë në Këshillin e Dytë të Lyon. Në këtë Albertus katolike romake Këshilli mori një pjesë të plotë në diskutimin e pyetjeve të doktrinës, administrata, disiplina, si dhe çështje të tjera. Thomas Aquinas vdiq në vitin 1274 (në të vërtetë në rrugën e tij për të Këshillit në Lyon) dhe tre vjet më vonë disa fraksione brenda kishës u përpoqën ta dënojë mësimet e tij mbi bazën se ai ishte tepër i favorshëm të predispozuara për jo-filozofëve të krishterë, si arabe dhe greke. Me këtë Albertus kohë ishte një burrë i vjetër, por ai shkoi në Paris për të argumentuar në favor të Thomas Aquinas, idetë e të cilit sigurisht, edhe pse jo identike me vetë të tij, ishin të ngjashme në mbështetjen e tyre për mësimet e Aristotelit.

Ne duhet të theksohet, megjithatë, se nuk i kanë trajtuar Albertus Aristoteli 's shkrimet si absolutisht e saktë dhe detyrimisht. Ai u shpreh:

Kushdo që beson se Aristoteli ishte një zot, duhet gjithashtu besojnë se ai kurrë nuk erred. Por, nëse dikush beson se Aristoteli ishte një njeri, atëherë pa dyshim ai ishte përgjegjës për gabim ashtu si jemi.

Summa theologiae ai argumenton për të pajtuar mësimet e Aristotelit me mendimin e krishterë, por megjithatë, i kushton një kapitull për të atë që ai e quan "gabimet e Aristotelit".

Çfarë i kontributeve Albertus në matematikë? Në Anthony Lo Bello jep:

... një përkthim anglisht, me shënime matematike dhe filozofike, të tre seksione të komenteve nga Albertus Magnus më Euklidi 's Elemente: (1) hyrje, (2) pyetjen "A është një kënd të një sasi të?" dhe (3) Libri I, Proposition 11.

Në JE Hofmann shqyrton një dorëshkrim në Dominikaner-Bibliothek Vjenë i cili përmban një trajtim i librave I deri IV të Euklidit 's Elemente në latinisht nga Albertus. Teksti tregon se Albertus ishte njohur me përkthime latinisht e arabisht e Euklidit 's Elemente nga Boethius dhe Adelard i Bath. Që Albertus qartë nuk ka lexuar përkthim nga Campanus atëherë, duke pasur parasysh gamë e bursave Albertus së, mund të arsyeshme të supozojmë se Albertus shkroi komentimin e tij mbi Euklidi para se të Campanus.

Super epistulas Dionysii Albertus e konsideron kërkesën e "sferën e Stars", me qëllim të përcaktimit nëse eklipsit në kryqëzimin e Jezusit të Nazaretit ishte natyral apo i mrekullueshëm. Metodat e tij të ndjekim mbrapa pozitat e dielli dhe hëna është interesante. Metodat e përdorura nga Albertus janë shqyrtuar në detaje në.

Ndër veprat e tij të tjera është locorum De natura (në natyrën e vendeve), që është një punë për gjeografi, në të cilën Albertus paraqet të dhëna për vendin dhe karakteristikat dhe thekson rëndësinë e gjeografisë për të kuptuar botën.

Edhe pse Albertus ishte në gjendje të argumentojë bindshëm për Thomas Aquinas në 1277, nga viti pas kujtimin e tij kishte filluar të dështojë tij. Gjatë tre viteve të ardhshme ai nuk pranoi të shpejtë si mendërisht dhe fizikisht

Albertus ishte bërë një Shën dhe shpallur Doktor të Kishës së Shenjtë më 16 dhjetor 1931 dhe ditën e festës së tij është 15 nëntor në çdo vit. Në 1941 Albertus u bërë mbrojtës i shkencëtarëve natyrore nga Pope Pius XII.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland