Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Abraham Adrian Albert

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

9 Nov 1905

Chicago, Illinois, USA

6 June 1972

Chicago, Illinois, USA

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Një Albert Adrian 's prindërit ishin ruse. Babai i tij, Albert Elias, erdhi në Shtetet e Bashkuara nga Anglia dhe kishte ngritur një biznes të shitjes me pakicë. Nëna e tij, Fannie Fradkin, kishte ardhur në Shtetet e Bashkuara nga Rusia. Adrian ishte e dytë e Elias dhe Fannie e tre fëmijëve, por ai gjithashtu ka edhe një gjysmë-vëllai dhe gjysmë-motra nga ana e nënës së tij.

Ajo ishte në Çikago se Adrian ndërmori shumica e edukimit të tij, në fakt ky ishte qyteti i tij në shtëpi për shumicën e jetës së tij. Ai filloi edukimin e tij nuk hyjnë në shkollën fillore në 1911. Në vitin 1914, megjithatë, familja u vendos në malin e hekurt në Michigan, ku ai vazhdoi shkollimin e tij deri në familjen u kthye në Çikago në vitin 1916. Kthehu në qytetin e lindjes së tij, Adrian hyrë Teodor Herzl Shkolla Fillore ku ai studioi deri 1919 atëherë, në atë vit, ai hyri John Marshall High School. Në 1922 ai u diplomua nga Shkolla e Lartë dhe filloi studimet në Universitetin e Çikagos.

Albert përfunduar BS shkallën e tij në vitin 1926 dhe u nderua me diplomë masteri e tij në vitin e ardhshëm. Ai ka mbetur në Universitetin e Çikagos ndërmarrje kërkimore nën LE Dikson 's mbikëqyrje. Kjo Dikson, matematikan kryesor amerikan në fushën e teorisë numrin dhe algjebër, ishte në fakultet Chicago ishte një copë e mirë për pasuri, Albert. Jo vetëm që Dikson të ndikojë fuqishëm kursin e hulumtimit më vonë të gjitha Albert, por edhe stilin e tij si mësues dhe akademike rubbed off më Albert. Ai ishte dhënë Ph.D. e tij në vitin 1928 për një disertacion i doktoratës me titull Algebras dhe radikalët e tyre dhe të Divizionit Algebras.

Nga koha që ai ka marrë doktoraturë Albert tij ishte një njeri i martuar, duke i martuar Freda Davis në 18 dhjetor 1927. Situata ekonomike në Shtetet e Bashkuara ishin përkeqësuar në këtë kohë me ardhjen e depresionit. Herstein shkruan në (shih gjithashtu):

Menjëherë pas ai mori Ph.D. e tij, depresioni i madh ekonomik filluar. Ndjeshëm si ai ishte në vuajtjet e të tjerëve, ai ndjeu thellë vështirësitë ekonomike që kaq shumë nga miqtë e tij ishin të nënshtruar. Ai, gjithashtu, nuk kanë një kohë të lehtë nga ajo ekonomike. Përveç kësaj ai ishte përfshirë në një seri të sëmundjeve ...

Në tezën e doktoraturës Albert e tij kishte bërë përparim të konsiderueshëm në klasifikimin algebras ndarje. Ishte një copë impresionuese të punës dhe kjo çoi në atë që i dha një Studim Këshillit Kombëtar të Bursës për të mundësuar atij që të ndërmarrë studime Akademik në Princeton. Ai kaloi nëntë muaj në Princeton në 1928-29 dhe kjo ishte një periudhë e rëndësishme për Albert qysh gjatë kohës së tij ka Lefschetz me dije se ai vështrim në problemet e hapura në teorinë e matricave Riemann. Këto matricat lindin në teorinë e manifolds komplekse dhe Albert vazhdoi të shkruajë një seri të rëndësishme të letrave për këto çështje gjatë viteve në vijim.

Albert pastaj u ofruar një post si një instruktor në Universitetin e Columbias dhe ka punuar atje për dy vitet e 1929-1931. Një letër e tij të parë vendosmërinë e të gjitha algebras ndarje normale në njësitë e gjashtëmbëdhjetë u botua në vitin 1929. Kjo u bazuar në gjysmën e dytë të tezës së tij e doktoraturës, por Albert pasur, nga kjo kohë, e shtyu më tej idetë e klasifikuar algebras ndarjen e dimensionit 16 mbi qendrat e tyre. Rastin e dimensionit 9, rastin tjetër më të vogël, ishte zgjidhur nga Wedderburn.

Albert kthye në Universitetin e Çikagos në vitin 1931, ku ai u emërua si profesor asistent. Ai mbeti në staf atje për pjesën tjetër të jetës së tij duke u graduar profesor i asociuar në 1937 dhe profesor i plotë në vitin 1941. Gjatë viteve 1958-1962 ai ishte kryetar i Departamentit të Çikagos. Kaplansky shkruan:

Vula kryesore ai u largua nga Departamenti i ishte një projekt i dashur në zemrën e tij, ruajtjen e një rrjedhje të gjallë e vizitorëve dhe instruktorët e kërkimit, për të cilët ai mjeshtëri mori mbështetje në formën e granteve të kërkimit.

Menjëherë pas fillimit të dytë të mandatit të tij tre vjeçar si Kryetar i Departamentit Albert ishte kërkuar të marrë postin e Dekani i Shkencave fizike. Ai shërbeu Çikago për 9 vit në rolin e deri 1971. Herstein shkruan:

Ai donte shtrenjtë Çikago si një qytet, më veçanërisht zona e Parkut Hajd përreth universitetit, dhe më veçanërisht, vetë universitetit. Ai ishte një pjesë integrale e universitetit, dhe universitetit ishte një pjesë integrale e jetës së tij. Ai e dinte dhe ishte i njohur nga pothuajse të gjithë në universitet, dhe ndikimi i tij shkoi edhe më tej fushën e shkencave fizike. Nga të gjitha nderimet dhe përgjegjësitë që kanë ardhur tek ai, ai që ai ndoshta më të gëzuar, dhe që do të thoshte më për atë, ishte ajo e Dekani po e Shkencave fizike në Universitetin e tij të dashur.

Ne duhet të themi diçka për jetën e Albert familjes që ishte mbushur me lumturi e madhe derisa vdekja tragjike e djalit të tij Roy. Ai ishte një nga tre fëmijët e tyre (të tjera të dy duke u Alan dhe Nancy) dhe Roy vdekjes së në moshën 23 në 1958 solli një trishtim të thellë që kurrë Albert dhe gruaja e tij mori fund. Një duhet të them, megjithatë, se ajo ishte në natyrën e tij të mos lejojë pikëllimin e tij të jetë shumë e dukshme publikisht. Goditje ishte zbutur, në qoftë se ndonjëherë humbjen e një fëmije mund të jetë zbutur ndonjëherë me të vërtetë, nga lumturia që Albert dhe gruaja e tij ka gëzuar prej tyre dy fëmijë të tjerë dhe nga i madh i tyre pesë fëmijë.

Ne tashmë kemi thënë pak më lart në lidhje me kontributet e matematike Albert, por ne tani duhet t'i japë detaje të mëtejshme. Puna e tij kryesore ishte më algebras associative, jo-algebras associative, dhe matricat Riemann. Ai ka punuar në ndërtimin e klasifikuar algebras ndarje në punën e Wedderburn por Brauer, Hasse dhe Emmy Noether mori rezultat kryesore e parë. Kontribut i madh Albert është, megjithatë, të detajuar në një dokument të përbashkët me Hasse. Struktura e Albert në librin e Algebras, botuar në 1939, mbetet një klasik. Përmbajtja e kësaj traktat ishte bazë e Ligjeratat Colloquium që ai i dha ShoqërisëAmerican Mathematical 1939. Ne gjithashtu duhet të përmendim të tjera tekst Albert gjobë në algjebër, Moderne Algjebra e Lartë, i cili u botua dy vjet para Struktura e Algebras.

Punës Albert mbi matricat Riemann ishte, siç kemi përmendur më lart, një pasojë e sugjerimeve të bëra nga Lefschetz. Për dokumentet e tij për ndërtimin e Riemann matricave të botuar në analet e matematikës në vitin 1934 dhe 1935 mori çmimin Albert Cole në algjebër nga Shoqëria American Mathematical në 1939. Këto dokumente të rëndësishme ka qenë pasojë e drejtpërdrejtë e 1.928-29 Albert vizitës në Princeton dhe kur ai kaloi vitin akademik 1933-34 në Institutin për Advanced Study at Princeton ai përsëri mori një stimul që do të shpinte atë në rezultate të mëtejshme të rëndësishme.

Leksione nga Weyl më algebras Gënjeshtra ishin veçanërisht të stimuluar, por ndoshta edhe me e rendesishme ishte futja e tij për të algebras Jordan. Këto algebras ishte futur nga Pascual Jordan si të lidhur me teori kuantike. Jordan kishte punuar me von Neumann dhe Wigner në strukturën e këtyre algebras, por ata e kishin lënë të hapur disa çështje themelore. Albert ishte në gjendje të përdorë ekspertizën e tij në çështjet strukturore lidhur me algebras për të zgjidhur disa nga problemet në 1.934 letër e tij mbi algebras të caktuara të mekanikës kuantike. Punën e tij në Jordan algebras nuk mbaroi këtu, sepse ai publikoi tre letra të mëtejshme për strukturën e tyre themelore në vitin 1946 , 1947 dhe 1950.

Albert gjatë Luftës së Dytë Botërore kanë kontribuar në përpjekjet e luftës si drejtor e asociuar e Grupit Matematikë e Aplikuar në Northwestern University cilin trajtohen problemet ushtarake. Një interes të Albert, i cili duket se është shtyrë nga Luftës, ishte ajo e cryptography. Ai leksione në American Mathematical Society Mbi disa aspekte matematike e cryptography në takimin e Shoqërisë së në nëntor 1941.

Leksione nga Weyl më algebras Gënjeshtra në 1934-35 futur Albert për teorinë e mos-algebras associative. Kjo nuk ishte deri në 1942, megjithatë, se ai botoi veprën e tij të parë të madh në jo-algebras associative. Kaplansky shkruan në:

Albert hetuar vetëm në lidhje me çdo aspekt të jo-algebras associative. Në herë një linjë të veçantë e sulmit të dështuar për të përmbushur premtimin që kishte treguar, ai më pas do të ushtrojë instinkt e tij dhe gjykimin e shëndoshë e mirë duke e zhvendosur sulmi në një zonë tjetër. Në fakt, ai shfaqet në mënyrë të përsëritur një huq i çuditshëm për zgjedhjen e projekteve të cilat më vonë u vërtetua se ishte konceptuar edhe ...

Albert pranuar nderon shumë për arritjet e tij të pazgjidhura. Ai u zgjodh për të Akademisë Kombëtare të Shkencave në vitin 1943, Akademia e Shkencave Brazilian në 1952, dhe Akademia e Shkencave Argjentinës në vitin 1963. Ai shërbeu si kryetar i Seksionit Matematika e Këshillit të Kërkimit Kombëtar 1958-1961, dhe kryetar i Shoqërisë American Mathematical në 1965-66.

Herstein thotë se kjo lidhje Albert si një person (ose):

Cfare e karakterizoi atë si një person më të mirë u besnikërinë e tij intensive me miqtë e tij dhe për profesionin e tij. Ai shikuara profesionin e matematikan me një marrëveshje e madhe e krenarisë dhe ai bëri gjithçka që mund ta kenë atë të njohur si ai ndjeu se e meritonte. Ai vazhdimisht luftoi për përmirësimin e kushteve të punës, pagat, dhe mbështetja e studentëve në fushën e tij të zgjedhur. Edhe pse ai kishte një sërë parimesh të fortë në jetë dhe një qëndrim të caktuar për sjellje morale dhe profesionale, ai ishte pajisur me një tolerancë të madhe për ndryshimet që janë kryer rreth tij ...

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland