Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Abu Arrayhan Muhammad ibn Ahmad al-Biruni

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

15 Sept 973

Kath, Khwarazm (now Kara-Kalpakskaya, Uzbekistan)

13 Dec 1048

Ghazna (now Ghazni, Afganistan)

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Rayhan Ebu el-Biruni lindi në Khwarazm, një rajon fqinj të Detit Aral njohur tani si Karakalpakstan. Dy qytetet e mëdha në këtë rajon u Kath dhe Jurjaniyya. El-Biruni ishte lindur pranë Kath dhe qyteti sikur ai ka lindur është sot quhet Biruni pas dijetar i madh. Ai jetoi si në Kath dhe në Jurjaniyya si ai u rrit deri dhe ne e dimë se ai filloi studimet në një moshë shumë të hershme në astronomi dhe matematikani i famshëm Ebu Nasr Mansur. Sigurisht nga mosha e shtatëmbëdhjetë el-Biruni ishte i angazhuar në punë serioze shkencore për të ishte se ai llogaritet 990 gjerësi e Kath duke respektuar lartësi maksimale të diellit.

Punë tjera që el-Biruni ka ndërmarrë si një njeri i ri ishte shumë teorik. Para 995 (kur ai ishte 22 vjeç) ai e kishte shkruar një numër të veprave të shkurtër. Një e cila ka mbijetuar është Hartografia e tij e cila është një punë në parashikimet hartë. Si edhe duke i përshkruar projektim e vet të një hemisferë mbi një avion, el-Biruni ka treguar se nga 22 vjeç e ai ishte tashmë shumë mirë lexoni sepse ai kishte studiuar një përzgjedhje të gjerë e parashikimeve Harta e shpikur nga të tjerët dhe ai i diskuton ato në traktat . Jetë relativisht e qetë se al-Biruni udhëhequr deri në këtë pikë ishte për të ardhur në një përfundim të papritur. Është interesante se si të flasësh për jetën e tij të ndryshme, dhe kontributin e bursave, mund të ketë qenë, por për ndryshim në jetën e tij të detyruar nga ngjarjet politike të 995.

Fund të shekullit të 10-të dhe fillim të shekullit të 11-të ishte një periudhë trazirash të mëdha në botën islame dhe nuk ishin luftrat civile në rajon, në të cilën Al-Biruni ishte i gjallë. Khwarazm në këtë kohë ishte pjesë e Perandorisë Samanid që sundoi nga Bukhara. Shtetet tjera në rajon kanë qenë shtetit Ziyarid me kapital saj në Gurgan të detit Kaspik. Perëndim të mëtejshme, dinastia Buwayhid vendosi mbi zonën midis detit Kaspik dhe Gjirit Persik, dhe mbi Mesopotamia. Një mbretëri e cila ishte në rritje të shpejtë në ndikim ishte Ghaznavids kryeqyteti i të cilit ishte në Ghazna në Afganistan, një mbretëri e cila do të luajë një rol të madh në el-Biruni e jetës.

Irak Benu ishin sundimtarët e rajonit Khwarazm dhe Ebu Nasr Mansur, el-Biruni mësues, ishte një princ i asaj familje. Në 995 rregull nga Iraku Benu ishte rrëzuar në një grusht shteti. El-Biruni iku në shpërthimin e luftës civile, por është më pak e qartë se çfarë ka ndodhur me mësuesin e tij Ebu Nasr Mansur në këtë fazë. Duke përshkruar këto ngjarje më pas el-Biruni ka shkruajtur:

Pasi kisha vendosur mezi poshtë për disa vite, unë u lejuar nga Zoti i Koha për të kthehen në shtëpi, por ishte e detyruar të marrë pjesë në punët e kësaj bote, e cila i ngacmuar zili e budallenjve, por që i bëri të ditur me keqardhje.

Pikërisht ku el-Biruni shkoi kur ai u largua nga Khwarazm është e paqartë. Ai mund të ketë shkuar në Raj (afër aty ku qyteti i Teheranit është sot) në këtë kohë, por sigurisht ai ishte aty në një kohë të gjatë disa viteve në vijim. Ai shkruan se ai ishte pa një mbrojtës kur në Raj, dhe jetonte në varfëri. al-Khujandi ishte një astronom i cili ishte duke punuar me një instrument shumë i madh që kishte ndërtuar mbi malin e mësipërme Raj për të vëzhguar transit meridian e diellit pranë solstices. Ai i bëri vërejtje më 16 dhe 17 qershor 994 për solstik verë dhe 14 dhe 17 dhjetor 994 për solstik dimrit. Nga këto vlera ai llogaritur dredhim e ekliptik, dhe gjerësia e Raj por nuk janë veçanërisht të sakta.

Al-Khujandi diskutuar këto vërejtje, dhe sekstant e tij të mëdha, me al-Biruni i cili më pas njoftoi ata në Tahdid e tij ku ai pretendonte se aperture e sekstant zgjidhet me rreth një hapësirë në kursin e el-Khujandi 's vërejtje për shkak të pesha e instrumentit. El-Biruni është pothuajse me siguri saktë në pinpointing shkak të al-Khujandi 's gabime. Që nga el-Khujandi vdiq në vitin 1000, ne mund të jetë mjaft i sigurt se el-Biruni kaloi një pjesë të kohës në mes të 995 dhe 997 në Raj. Ai duhet gjithashtu të ketë kaluar një pjesë të kësaj kohe në Gjilan, e cila është e kufizuar nga Deti Kaspik në veri, për rreth kësaj kohe ai kushtuar një punë të sundimtarit të Gjilan, ibn Rustam, i cili kishte lidhje me shtetin Ziyarid.

Ne e dimë datat e caktuara në jetën e el-Biruni me siguri, sepse ai përshkruan ngjarjet astronomike në veprat e tij të cilat e lejojnë datat e sakta dhe vende për t'u përcaktuar. Përshkrimi i tij i një eklips të hënës më 24 maj 997 ku ai vërehet në Kath do të thotë se ai ishte kthyer në vendin e tij të lindjes në këtë kohë. Eklips ishte një ngjarje që është gjithashtu e dukshme në Bagdad dhe el-Biruni e kishte rregulluar me Ebu'l-Wafa të respektojë atë atje. Krahasimi timings tyre mundësuar atyre të llogaritur diferenca në gjatësi mes qyteteve. Ne e dimë që al-Biruni lëvizur rreth shpesh gjatë kësaj periudhe, nga 1000 ai ishte në Gurgan duke u mbështetur nga Qabus, sundimtar i shtetit Ziyarid. Ai kushtuar Kronologjia e tij të punojë për të Qabus rreth 1000 dhe ai ishte ende në Gurgan më 19 shkurt 1003 dhe 14 gusht 1003, kur ai vërejti eklipset e hënë atje. Ne duhet ta shënoj se në el-Biruni Kronologjia i referohet më parë që të shtatë veprat që ai kishte shkruar: një në sistemin dhjetor, njëri mbi astrolabe, njëri mbi vëzhgimet astronomike, tre të astrologjisë, dhe dy në histori.

Me 4 qershor el 1004-Biruni ishte kthyer në atdheun e tij, sepse në atë ditë ai vërejtur një eklips të hënës nga Jurjaniyya. Ali ibn Mamunit kishte vendosur mbi Khwarazm dhe ai ka mbetur në gjykatë, kur vëllai i tij Ebu'l Abbas Mamunit sukses atë si sundimtar. Të dy motrat e vëllezërit e martuar e Mamunit sundimtari Mahmud nga shteti i fuqishëm në Ghazna që përfundimisht do të marrë kontrollin e mbretërisë Ebu'l Abbas Mamunit.

Dy Ma'mun ibn Aliut dhe Ebu'l Abbas Mamunit ishin patronët e shkencave dhe u mbështet një numër i shkencëtarëve e lartë në gjykata të tyre. Nga Ebu'l Abbas 1004 Mamunit ishte sundimtar dhe ai siguroi mbështetje bujare për el-Biruni e punës shkencore. Jo vetëm që el-Biruni punojnë atje, por Ebu Nasr Mansur, ish-mësuesi i tij gjithashtu ka punuar atje, duke lejuar palë të përtërijnë bashkëpunimin e tyre. Me Ebu'l Abbas el Mamunit mbështetjen-Biruni ndërtuar një instrument për të vëzhguar në Jurjaniyya transit diellore meridian dhe ai bëri 15 vërejtje të tilla me instrumentin midis 7 qershor 1016 dhe 7 dhjetor 1016.

Luftërat në rajon do të pengojnë punën shkencore e el-Biruni dhe Ebu Nasr Mansur dhe përfundimisht të dy Khwarazm mbetur në rreth 1.017. Mahmud u zgjeruar ndikimin e tij mbi rajon nga baza e tij në Ghazna dhe bëri një kërkesë të Ebu'l Abbas Mamunit në 1014 të ketë emrin e tij futet në lutjet e premte. Ky ishte një sinjal që ai dëshironte një fund të sundimit Mamunit dhe ai ishte bërë një përpjekje për rajonin që do të vijnë nën kontrollin e tij. Pas Mamunit ishte të paktën pjesërisht dakord me kërkesat e Mahmud, ai u vra nga ushtria e tij për atë që konsiderohet të jetë një akt i tradhtisë. Pas kësaj Mahmud marshoi me ushtrinë e tij në rajon dhe fituar kontrollin e Kath më 3 korrik 1017. Dyja el-Biruni dhe Ebu Nasr Mansur mbetur me Mahmud fitues, ndoshta si të burgosurit e tij.

Nuk pason një periudhë të çuditshme gjatë së cilës nuk ka dëshmi në el-Biruni shkrimet e tij se ai pësoi mundime të mëdha, por ai gjithashtu duket se ka qenë i mbështetur nga Mahmud për disa punë shkencore. Disa raporte që ishte mizor Mahmud al-Biruni mund të ketë disa bazë pavarësisht el-Biruni patronazhin e kufizuar e marra nga sunduesi. Disa datat dhe vendet nga kjo periudhë mund përsëri të konkludohet nga përshkrimet e ngjarjeve astronomike regjistruar nga al-Biruni. Ai ishte në Kabul më 14 tetor 1018, por, pavarësisht që nuk ka instrumente, me të cilin për të vëzhguar, ai ishte në gjendje të bëjnë një vëzhgim me një instrument i zgjuar ai e bëra nga materiale në dorë. Në Lamghan, në veri të Kabulit, më 8 prill 1019 ai vërejtur një eklips i diellit, me shkrim:

... në agim e pamë që përafërsisht një e treta e diellit ishte eklipsuar dhe se eklipsit u zbehur.

Midis 1018 dhe 1020, mbështetur nga Mahmud, al-Biruni bërë vërejtje nga Ghazna që lejohet një përcaktimi të saktë të gjerësia e saj. Më 17 shtator 1019 ka pasur një eklips hënor vëzhguar nga al-Biruni nga Ghazna dhe:

Ai jep detaje të sakta të lartësisë saktë të yjeve të ndryshme i njohur edhe në momentin e kontaktit të parë.

Marrëdhëniet në mes Mahmud dhe el-Biruni është interesante. Është e mundshme që el-Biruni ishte në thelb një i burgosur i Mahmud dhe nuk ishte i lirë të largohet. Megjithatë ekskursione ushtarak Mahmud së në Indi thotë se al-Biruni ishte marrë në atë vend, dhe nuk mund të ketë qenë pak përvoja se al-Biruni do të ketë gëzuar më shumë. Ai mund të ketë dëshiruar për trajtim më të mirë, por nga Mahmud el-Biruni e punës shkencore sigurisht përfituar. Nga ushtritë rreth 1022 Mahmud filloi të ketë sukses në marrjen e kontrollit të pjesëve veriore të Indisë dhe në 1026 ushtria e tij marshuan në Oqeanin Indian. El-Biruni duket vetëm ka qenë në pjesët veriore të Indisë, dhe ne jemi të pasigurt vizita se sa ai ka bërë, por ai bëri vërejtje ka mundësuar atij të përcaktuar latitudes e njëmbëdhjetë qytete rreth Punjab dhe kufijtë e Kashmirit. Puna e tij më të njohura Indi ishte shkruar si një rezultat i drejtpërdrejtë i studimeve që ai bëri, ndërsa në atë vend.

India është një punë masive që mbulon shumë aspekte të ndryshme të vendit. El-Biruni përshkruan fenë dhe filozofinë e Indisë, sistemin e saj kastë dhe zakonet e martesës. Ai pastaj studimet e sistemeve indian e shkrimit dhe numrave para se të shkojnë për të shqyrtuar gjeografinë e vendit. Libri gjithashtu hulumton astronomi indian, astrologjia dhe kalendarit.

El-Biruni studiuar literaturë indian në origjinal, përkthimin e disa teksteve sanskrite në arabisht. Ai gjithashtu shkroi traktatet kushtohet disa aspekteve të caktuara të astronomi dhe matematikë indiane të cilat janë me interes të veçantë për atë. El-Biruni ishte amazingly lexuar mirë, duke pasur njohuri të letërsisë Sanskrit mbi tema të tilla si astrologjisë, astronomisë, kronologji, gjeografi, gramatikë, matematikë, mjekësi, filozofi, fe, dhe peshat dhe masat. Shiko për hollësi të mëtejshme.

Mahmud vdiq në vitin 1030 dhe ai u pasua nga djali i tij i madh Mes'ud, edhe pse jo para një situatë të vështirë politike në të cilën dy bijtë e Mahmud çdo përpjekur të ndjekë babai i tyre si sundimtar. Qartë el-Biruni ishte i sigurt që do të ketë sukses, sepse ai nuk zgjodhi për të dhënë një përkushtim në Indi e cila u shfaq në këtë kohë. Më të mirë se nuk kanë përkushtim se për të zgjedhur një gabim! Mes'ud provuar të jetë një sundues që trajtohet el-Biruni më i ëmbël se sa i ati i tij kishte bërë. Nëse el-Biruni ka qenë një virtuale burgosur më parë, ai tani duket se ka bërë të lirë të udhëtimit, si ai i kënaqur. Mes'ud u vra në 1040 dhe pasua nga djali i tij Mawdud që sunduan për tetë vjet. Në këtë kohë el-Biruni ishte një njeri i vjetër, por ai vazhdoi prodhimin e tij të madhe të veprave shkencore e drejtë deri në kohën e vdekjes së tij.

Numri i përgjithshëm i veprave të prodhuara nga al-Biruni gjatë jetës së tij është mbresëlënëse. Kennedy. shkrim në, vlerëson se ai shkroi rreth 146 punon me një total prej rreth 13.000 folios (përmban një format të madh për të njëjtën sasi si një faqe të shtypura nga një libër modern). Ne kemi përmendur disa prej veprave më lart, por varg vepra të al-Biruni e mbulojnë tërë thelb e shkencës në kohën e tij. Kennedy shkruan:

... prirje e tij ishte fuqimisht drejt studimi i fenomeneve që shihet me lehtësi, në natyrë dhe në njeri. Brenda shkencat vetë ai është tërhequr nga këto fusha atëherë prekshëm të analizave matematikore.

Ne kemi përmendur el-Biruni e vëzhgimeve astronomike shumë kohë më sipër. Vlen të përmendet se ai kishte një të ndjehen më të mirë për gabime se nuk Ptolemeu. Në komentet e autorit që Ptolemeu 's qëndrim ishte për të zgjedhur vërejtjet që ai mendonte më i besueshëm (shpesh që do të thoshte i përshtatshëm me teorinë e tij), dhe të mos thoni lexuesit për vërejtjet që ai ishte discarding. Al-Biruni, nga ana tjetër, trajton më shumë gabime shkencore dhe kur ai nuk zgjodhi disa të jenë më të besueshme se të tjerët, ai gjithashtu jep vërejtjet e fshi. Ai ishte edhe shumë i vetëdijshëm për arrestimi i gabimeve në llogaritjet, dhe u përpoq gjithmonë për të vëzhguar sasi e cila kërkonte të manipulimit minimale për të prodhuar përgjigjet.

Një nga më të rëndësishme e shumë teksteve të al-Biruni është Hijet që ai mendohet të ketë shkruar rreth 1021. Rosenfel'd ka shkruar gjerësisht për këtë punë të al-Biruni (shih për shembull, dhe). Përmbajtjen e punës përfshijnë nomenklatura arabisht e hije dhe hijet, hijet që përfshin fenomene të çuditshme, gnomonics, historinë e funksioneve tangjent dhe prerëse, aplikimet e funksioneve hije të astrolabe dhe me instrumente të tjera, hije vërejtje për zgjidhje të ndryshme problemeve astronomike, dhe hija-e vendosur kohët e namazit muslimane. Shadows është një burim tejet i rëndësishëm për njohuritë tona për historinë e matematikës, astronomisë dhe fizikës. Ai gjithashtu përmban ide të rëndësishme të tilla si ideja se nxitimi është i lidhur me mocionin jo-uniformë, duke përdorur tre drejtkëndëshe koordinatat për të përcaktuar një pikë në 3-hapësirë, dhe ideve që disa e shohin si parashikuar futja e kordinatave polare.

Detajet libër kontributet matematikore e el-Biruni. Këto përfshijnë: aritmetikën teorike dhe praktike, përmbledhje e seri, analiza kombinator, sundimin e tri, numra iracional, teoria raport, definicionet algjebrike, metodë e zgjidhjes së ekuacioneve algjebrike, gjeometri, Teorema Arkimedit ', trisection e kënd dhe probleme tjera të cilat nuk mund të të zgjidhet me sundimtar dhe busull vetëm, seksione konik, stereometry, projektim stereographic, trigonometri, teorema e sinusit në aeroplan, dhe zgjidhjen e trekëndëshat sferik.

Kontribute të rëndësishme në gjeodezi dhe gjeografi gjithashtu janë bërë nga al-Biruni. Ai paraqiti teknikat për matjen e tokës dhe distancave duke përdorur më triangulation. Ai gjeti rrezja e tokës të 6339,6 km, një vlerë nuk marrë në Perëndim deri në shekullin e 16-të (shih). Canon tij Masudic përmban një tavolinë duke i dhënë koordinata të gjashtëqind vende, pothuajse të gjithë prej të cilave ai kishte njohuri të drejtpërdrejtë. Jo të gjithë, megjithatë, janë matur nga el-Biruni vetë, disa duke u marrë nga një tabelë të ngjashme dhënë nga el-Kuarizmit. Autori i vërejtjet që el-Biruni duket të kuptojnë se për vendet e dhënë nga të dy al-Kuarizmit dhe Ptolemeu, vlerën e marrë nga el-Kuarizmit është më i saktë.

El-Biruni gjithashtu ka shkruar një traktat në kohë-duke, shkroi traktatet disa astrolabe dhe përshkruan një kalendar mekanike. Ai bën vëzhgime interesante mbi shpejtësinë e dritës, duke deklaruar se shpejtesia e tij është e madhe në krahasim me atë të zërit. Ai gjithashtu përshkruan Milky Way si

... një koleksion të fragmente të panumërta të natyrës së yjeve mjegullt.

Temat në fizikë që janë studiuar nga al-Biruni përfshirë hydrostatics dhe bëri matje shumë të saktë të peshave specifike. Ai e përshkroi raportesh midis densiteti prej ari, zhiva, plumbi, argjendi, bronxi, bakri, bronzi, hekuri, dhe kallaji. El-Biruni shfaqur rezultatet si kombinimet e integers dhe numrat e formën 1 / N, n = 2, 3, 4, ... , 10.

Shumë prej ideve të el-Biruni u punuar në diskutime dhe argumente me studentë të tjerë. Ai kishte një bashkëpunim të gjatë në këmbë me mësuesin e tij Ebu Nasr Mansur, secili duke i kërkuar të tjera për të ndërmarrë pjesë të veçanta të punës për mbështetjen e tyre. Ai i përgjigjej me Avicena, në një mënyrë jo konfrontuese, në lidhje me natyrën e ngrohjes dhe të lehta. Në, letra tetëmbëdhjetë që Avicena dërguar al-Biruni në përgjigje të pyetjeve që ai kishte paraqitur janë dhënë. Këto letra mbulojnë tema të tilla si filozofi, astronomi dhe fizikë. El-Biruni gjithashtu i përgjigjej me al-Sijzi. Dokument përmban një letër që el-Biruni shkroi el-Sijzi (përkthyer në anglisht në) e cila përmban argumente të dy aeroplan dhe versionet sferike e teorema e sinusit. El-Biruni thotë se janë për shkak me mësuesin e tij Ebu Nasr Mansur.

Së fundi, ne duhet të themi pak për personalitetin e këtij dijetari të madh. Në kontrast me punimet e shumë të tjerë, kemi gjetur një shumë rreth el-Biruni nga shkrimet e tij. Përkundër faktit se jo më shumë se një e pesta e veprat e tij kanë mbijetuar, të kemi një pasqyrë të qartë të shkencëtarit të madh. Ne shohim një njeri që nuk ishte një novator i madh i teorive origjinal, matematik, ose ndryshe, por më tepër një vëzhgues i kujdesshëm i cili është një përkrahës kryesor i metodës eksperimentale. Ai ishte një linguist i madh i cili ishte në gjendje për të lexuar dorë të parë një numër të mahnitshme të traktatet që ka ekzistuar dhe ai në mënyrë të qartë pa zhvillimin e shkencës si pjesë e një procesi historik që ai është gjithmonë i kujdesshëm për të vënë në kontekstin e duhur. Prandaj, shkrimet e tij janë me interes të madh për historianët e shkencës.

Duket qartë se, pavarësisht nga veprat e tij shumë të astrologjisë, el-Biruni nuk besojnë në shkencë 'por e përdorën atë si një mjet për të mbështetur punën e tij shkencore serioze. Një musliman i devotshëm, ai ka shkruar tekstet fetare që i përshtaten klientët e tij të veçantë sekt. Ai tregon asnjë paragjykim kundër sekteve të ndryshme fetare apo gara, por ai nuk ka fjalë të forta për të thënë në lidhje me akte të ndryshme që ata kanë kryer. Për shembull, pushtuesit arab i Khwarazm shkatërruar teksteve të lashta - çfarë mëkati mund të jetë më e keqe se sa atë si dijetar i përkushtuar ndaj të mësuarit dhe histori si ishte el-Biruni. Në besimin e krishterë el-Biruni konsiderohet si doktrinë e faljes, shkruar në Indi:

Me jetën time, kjo është një filozofi fisnik, por njerëzit e kësaj bote nuk janë të gjithë filozofëve. ... Dhe me të vërtetë, ndonjëherë që Konstandini fitimtar u bë një i krishterë, si shpata dhe Kryetari i grupit parlamentar kanë qenë të punësuar ndonjëherë.

Një shenjë e sarkazëm që ai të punësuar kundër atyre që ai pa të pamend që japim përgjigje që ai ka bërë një njeri fetar i cili e kundërshtoi faktin se një instrument që el-Biruni ishte treguar atij për të përcaktuar kohën e namazit të kishte muaj Bizantin gdhendura në të. El-Biruni raportet në Hijet që ai i tha atij:

Bizantin edhe ha ushqim. Pastaj mos i imitojnë ata në këtë!

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland