Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Abu Abdallah Mohammad ibn Jabir Al-Battani

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

about 850

Harran (near Urfa), Mesopotamia (now Turkey)

929

Qasr al-Jiss, Iraq

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Al-Battani, është i njohur ndonjëherë nga një version latinised e emrit të tij, variantet që Albategnius, Albategni ose Albatenius. Emri i tij i plotë është Ebu Abdullah Muhamed Ibn Xhabir Ibn Sinan el-el Raqqi-el Harrani-el-Sabi Battani.

Al-Battani, ka lindur në Harran, i quajtur Carrhae në kohë më parë nga romakët, e cila shtrihet në lumin Balikh, 38 km në juglindje të Urfa. Familja e tij kishte qenë anëtarë të sekti Sabian, një sekt fetar të adhuruesit yll nga Harran. Duke qenë robërit e yjet do të thotë se Sabians kishte një motivim të fortë për studimin e astronomisë dhe ata prodhuan shumë astronomë dhe matematikanë shquar si Thabit ibn Qurra. Në fakt Thabit ka lindur gjithashtu në Harran dhe do të ketë ende kanë jetuar atje në kohën që el-Battani, ka lindur. Al-Battani, ndryshe nga Thabit, nuk ishte një besimtar në fe Sabian, megjithatë, për "Ebu Abdullah Muhammed" tregon se ai ishte sigurisht një musliman.

Edhe pse identifikimi nuk është absolutisht e sigurtë, kjo është e mundshme që el-babai Battani, ishte Xhabir ibn Sinan el-Harrani i cili kishte një reputacion të lartë si një instrument krijues në Harran. Emri sigurisht bën identifikimin e drejtë të caktuara dhe faktin se el-Battani vetë u kualifikuar në marrjen e instrumenteve astronomike është një tregues i mirë se ai i këtyre aftësive mësuar nga babai i tij.

Al-Battani bërë vërejtjet e tij të mrekullueshëm të sakta astronomike në Antioki dhe ar-Raqqah në Siri. Qyteti i ar-Raqqah, ku shumica e el-vërejtjet Battani, ishin bërë, u bë i begatë kur Harun el-Rashid, i cili u bë halifi i pestë i dinastisë Abasit më 14 shtator 786, ndërtuar disa pallate aty. Qyteti kishte qenë emërtuar al-Rashid në atë kohë, por, nga el-Battani, koha filloi të respektuar atje, ajo kishte rikthyer në emrin e ar-Raqqah. Qyteti ishte në lumin Eufrat vetëm në perëndim ku ai bashkohet me lumin Balikh (në të cilat qëndron Harran).

Fihrist (Index) ishte një punë përpiluar nga Ibn libërshitësit një Nadim-in 988. Ai jep një llogari të plotë të letërsisë arabe e cila ishte në dispozicion në shekullin e 10-të dhe që i përshkruan shkurtimisht disa nga autorët e kësaj literature. Fihrist përshkruan el-Battani, si (shih për shembull):

... një nga vëzhguesit e famshme dhe një lider në gjeometri, astronomi teorike dhe praktike, dhe astrology. Ai përbëhet nga një punë në astronomi, me tabelat, që përmbante vëzhgimet e tij e diellin dhe hënën dhe një përshkrim më të saktë të mocioneve të tyre se sa që i është dhënë në Ptolemeut 's "Almagest". Në të më tepër, ai jep mocionet e pesë planetet, me vërejtjet e përmirësuar ai arriti të bërë, si dhe llogaritjet e nevojshme të tjera astronomike. Disa nga vëzhgimet e tij të përmendur në librin e tij e tabelave janë bërë në vitin 880 dhe më vonë në vitin 900. Askush nuk është i njohur në Islam i cili arriti përsosmërinë e ngjashme në mbajtjen e yjeve dhe kontrollin mocionet e tyre. Përveç kësaj, ai mori interes të madh të astrologjisë, e cila çoi atë për të shkruar për këtë temë shumë: e kompozimeve të tij në këtë fushë unë përmend Ptolemeu komentin e tij mbi 's Tetrabiblos.

Informacione të tjera në lidhje me el-Battani, të përfshira në Fihrist është se ai vërejtur midis viteve 877 dhe 918 dhe se katalogu i tij yll është bazuar në vitin 880. Ajo gjithashtu përshkruan fund të jetës së tij, i cili duket të ketë ndodhur gjatë një udhëtimi që bëri në Bagdad për të protestuar në emër të një grupi të njerëzve nga më-Raqqah sepse kishin qenë tatohen në mënyrë të padrejtë. Al-Battani arritur Bagdad dhe t'i argumentet e tij, por vdiq në udhëtimin e kthimit të ar-Raqqah.

Fihrist gjithashtu citon një numër të veprave nga al-Battani. Nuk është e tij Kitab al-Zij cila është puna e tij të madh në astronomi me tavolina, të përmendura më sipër. Ne do të shqyrtojë këtë në hollësi më tepër në një moment. Nuk është edhe koment mbi Ptolemeut 's Tetrabiblos të përmendura më lart dhe dy tituj të tjera: ascensions e shenjave të zodiakut dhe Në sasitë e aplikacioneve Astrological. Një nga kapitujt e Kitab el-Zij ka titullin "Mbi ascensions e shenjat e zodiakut "dhe kështu Fihrist mund të jetë i gabuar në të menduarit kjo është një punë të veçantë. Kjo pikë duket ende e paqartë.

El-Kitab al Battani, e-Zij është larg nga puna e tij më të rëndësishme dhe ne duhet të shqyrtojmë shkurtimisht temat të cilat mbulohen. Punës që përmban 57 kapituj. Ajo fillon me një përshkrim të ndarjes së sferës qiellore në shenjat e zodiakut dhe në gradë. Background matematikore janë të domosdoshme mjete të futur pastaj të tilla si operacionet aritmetik në fraksionet gjashtëdhjetë dhe funksionet trigonometrike. Kapitulli 4 përmban të dhënat nga vëzhgimet e tij el-Battani së. Kapitujt 5-26 të diskutuar një numër të madh të probleme të ndryshme astronomike e mëposhtme në një farë mase nga materiale Almagest. Mocionet e diellit, hënës dhe pesë planetë të diskutohen në kapitujt 27-31, ku teoria e dhënë është ajo e Ptolemeut, por për al -Battani teori duket më pak e rëndësishme se aspektet praktike.

Pas rezultateve për të lejuar dhënien e të dhënave të dhënë për një epokë të konvertohet në një tjetër epokë, el-Battani, pastaj i jep 16 kapitujt që të shpjegojë se si tavolina e tij janë për të lexuar. Kapitujt 49-55 problemet e mbuluar në astrologjisë, ndërsa kapitulli 56 diskuton ndërtimin e një orë diellore dhe diskuton kapitullin e fundit ndërtimin e një numri të instrumenteve astronomike.

Cilat janë arritjet kryesore të Al-Zij Battani, e? Ai catalogued 489 yjet. Ai rafinuar vlerat ekzistuese për gjatësinë e vitit, të cilin ai dha si 365 ditë 5 orë 48 minuta 24 sekonda, dhe të stinëve. Ai llogaritur 54,5 "në vit për përparësi të equinoxes dhe marrë vlera 35 e 23 'për prirjen e ekliptik.

Në vend se duke përdorur metoda gjeometrike, ashtu si kishte bërë Ptolemeu, el-Battani përdorur metoda trigonometrical që ishin përpara të rëndësishme. Për shembull ai jep formula të rëndësishme trigonometrike për trekëndëshat e drejtë angled të tilla si

b sin (A) = a sin (90 - A).

El-Battani, tregoi se distanca e largët nga Dielli ndryshon në Tokë dhe, si rezultat, eklipset si unazë e diela janë të mundshme, si dhe eklipset gjithsej. Megjithatë, si pika Swerdlow në, ndikimin e Ptolemeut ishte mrekullueshëm të fortë në të gjithë autorëve mesjetar, madje edhe një shkencëtar brilant si el-Battani, ndoshta nuk guxon të kërkohet një vlerë të ndryshme të distancës nga Dielli në Tokë nga që i është dhënë nga Ptolemeu. Kjo ishte pavarësisht nga fakti se al-Battani, mund të nxjerr një përfundim një vlerë për distancën nga vëzhgimet e veta që ndryshonin shumë nga Ptolemeu s. '

Në Hartner jep një mendim disi të ndryshme nga mënyra se al-Battani, është i ndikuar nga Ptolemeu. Ai shkruan:

Ndërsa el-Battani, nuk merr qëndrim kritik ndaj kinematikë Ptolemeut në përgjithësi, ai dëshmitë ... një skepticizëm shumë i shëndoshë në lidhje me Ptolemeut 's rezultatet praktike. Kështu, duke u mbështetur në vëzhgimet e tij, ai korrigjon - qoftë mënyrë të heshtur, qoftë me fjalë të hapur - Ptolemeut 's gabime. Kjo shqetësimet parametrat kryesore te levizjes planetare jo më pak se konkluzionet e nxjerra nga vëzhgimet e gabuar të pamjaftueshme apo të meta, të tilla si pandryshueshmëri e dredhim e ekliptik ose apogee diellor.

Al-Battani, është e rëndësishme në zhvillimin e shkencës për një numër arsyesh, por një nga këto duhet të ndikim të madh në punën e tij kishte shkencëtarë të tilla si Tycho Brahe, Kepler, Galileo dhe Koperniku. Në ka një diskutim mbi atë se si el-Battani, arriti të prodhojë matje më të sakta e levizjes se diellit nuk Koperniku. Autori sugjeron se al-Battani marrë rezultate shumë më të sakta thjesht sepse vëzhgimet e tij ishin bërë nga një gjerësi më të jugut. Për thyerje al-Battani, kishte pak efekt mbi vëzhgimet e tij meridian në solstik dimrit, sepse në vendin e tij më jugor të ar-Raqqah, dielli ishte më e lartë në qiell.

El-Kitab al Battani, e-Zij ishte përkthyer në latinisht si stellarum De MOTU (Më mocion i yjeve) nga Platoni e Tivoli. Kjo u shfaq në 1116 kur një edicion të shtypura të Platonit e përkthimit Tivoi duket në 1537 dhe pastaj përsëri në vitin 1645. Një spanjisht translation ishte bërë në shekullin e 13-të dhe të dy dhe Platoni e përkthimit Latin Tivoli kanë mbijetuar.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland