Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Naum Il'ich Akhiezer

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

6 March 1901

Cherikov, Belarus

3 June 1980

Kharkov, USSR

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Naum Akhiezer studioi në Institutin Kiev e arsimit publik, diplomohen nga atje në vitin 1924. Pas diplomimit ai u bashkua me stafin aty dhe mësohen në Kiev deri në 1933. Nga 1933 ai punoi në Universitetin Kharkovit. Atje ai u bashkua me Shkollën Kharkovit funksion të teorisë dhe shpejt u bë anëtar i saj kryesor. Ai shërbeu si President i Shoqërisë matematike Kharkovit dhe u zgjodh në Akademinë e Shkencave të Ukrainës.

Puna e tij kryesore ishte në funksion dhe teoria teoria e përafrimit, ndërtimin e mbi rezultatet e Chebyshev, Zolotarev dhe Markov. E rëndësishme e tij libër Teoria e Përafrimit u dha Çmimin Chebyshev.

Komentet Petryshyn se:

Puna e tij më të shquar përbëhej nga rezultatet e afrimit thellë në teori funksion konstruktiv, duke përfshirë edhe zgjidhjen e problemit të Zolotarev.

Në rreth 1935, Kolmogorov hedhur themelet për një studim të ri, dmth se e problemit extremal për një klasë të functons. Në 1937 Akhiezer, duke punuar me MG Krein zgjidhur problemin extremal për klasën e funksioneve differentiable periodik. Akhiezer vazhduar të punojnë në këtë temë dhe më vonë për të zgjidhur problemin extremal për klasën e funksioneve analitike.

Punën më vonë Akhiezer ishte për teorinë e momentet dhe ai e bëri punën e përbashkët me Sergei Bernstein në plotësinë e grupe të polynomials.

Akhiezer ka shkruajtur 130 letra dhe 8 libra, njëri prej të cilëve ishte Teoria e rëndësishme e operatorëve në Hilbertit Space. Ai gjithashtu ka kontribuar në historinë e matematikës me një libër të rëndësishëm në Sergei Bernstein dhe punën e tij.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland