Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Alexander Craig Aitken

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

1 April 1895

Dunedin, New Zealand

3 Nov 1967

Edinburgh, Scotland

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Alec Aitken 's familjes në anën e babait të tij ishin nga Skocia, dhe nga ana e nënës së tij ishin nga Anglia. Alec nënës së, Elizabeth Kullat, emigroi me familjen e saj të Zelandës së Re nga Wolverhampton, England, kur ajo ishte tetë vjeç. Aitken Alexander, Alec's gjyshi nga ana e babait të tij, kishte emigruar nga Lanarkshire në Skoci të Otago në Zelandën e Re në 1868, dhe filluan bujqësi pranë Dunedin. Alec i ati, William Aitken, ishte një nga fëmijët e katërmbëdhjetë të tij dhe William filloi jetën e tij të punës në fermën e babait të tij. Megjithatë ai i dha këtë dorë dhe u bë një bakall në Dunedin. William dhe Elizabeth kishte shtatë fëmijë, Alec duke madh.

Ai mori pjesë në Shkollën e Lartë Boys Otago në Dunedin, ku ai ishte djalë kreu në 1912, duke fituar një bursë për të cilin Universiteti Otago ai hyri në 1913. Çuditërisht, edhe pse ai kishte habitur miqtë e tij të shkollës dhe mësuesit me kujtesën e tij të jashtëzakonshme, ai kishte treguar aftësi të veçanta matematikore në shkollë. Ai filloi të studiojë gjuhëve dhe matematikës në universitet me qëllim për t'u bërë një mësues i shkollës, por karrierën e tij universitare u ndërpre nga Luftës së Parë Botërore

Në vitin 1915 u rekrutua në Forcën e Zelandës së Re për çlirimin dhe shërbeu në Gallipoli, Egjipt dhe Francë, duke u plagosur në betejën e Somme. Përvoja e tij e luftës do të ndahet atë për pjesën tjetër të jetës së tij. Pas tre muaj në spital në Chelsea, Londër, ai u kthye në Zelandën e Re në vitin 1917. Vit pas ai u kthye në studimet e tij universitare, u diplomua në vitin 1920 me nderon Klasa e parë në frëngjisht dhe latinisht, por vetëm nderon Klasa e dytë në matematikë, në të cilën ai nuk kishte mësim të duhur. Në vit ai u diplomua, Aitken martuar Maria Winifred Betts i cili ishte një lektor në botanikë Otago University. Ata kishin dy fëmijë, një vajzë dhe një djalë.

Aitken ndjekur qëllimin e tij origjinale dhe u bë mësues në një shkollë në Shkollën e Lartë të vjetra shkollore Otago Boys '. Gjeniale e tij matematikore bubbled nën sipërfaqe, dhe i inkurajuar nga RJT Bell profesor i ri i matematikës në Universitetin Otago, Aitken erdhi në Skoci në vitin 1923 dhe ka studiuar për një Ph.D. në Edinburg nën Whittaker. Gruaja Aitken, Maria, kishte vazhduar të leksion në Otago deri në kohën që ata u nis për në Edinburg. Studimet e tij e doktoraturës përparuar jashtëzakonisht mirë si ai studioi një problem i motivuar actuarially i përshtatshëm një kurbë të dhëna që u nënshtrohen gabim statistikor. Përkundrazi mrekullueshëm, Ph.D. e tij Teza është konsideruar në mënyrë të pazgjidhura që ai u dha një D.Sc. për atë në 1926. Edhe para dhënies së shkallës, Aitken u zgjodh anëtar i Shoqërisë Mbretërore të Edinburgut në 1925.

Ai u emërua në Universitetin e Edinburgut, ne vitin 1925, ku ai kaloi pjesën tjetër të jetës së tij. Pas mbajtjes së postimet pedagog në matematikë actuarial, pastaj në statistika, pra ekonomi matematikore, ai u bë një Reader në statistikat në 1936, vit ai u zgjodh anëtar i Shoqërisë Mbretërore. Dhjetë vjet më vonë ai u emërua në Whittaker 's karrige.

Aitken kishte një kujtesë të pabesueshme (ai e dinte π për 2000 vende) dhe në çast mund të shumohen, ndarjen dhe do të marrë rrënjët e një numri të madh. Ai përshkruan proceset e tij mendore në artikull. Edhe pse disa mund të sugjerojmë kjo ka pak të bëjë me aftësinë e matematikore, Aitken vetë ka shkruajtur:

Familjaritet me numrat e fituar nga fakulteti lindur mprehur nga praktika ngulmues jep pasqyrë në teorema profounder e algjebër dhe analiza.

Punës matematike Aitken ishte në statistika, analiza numerike, dhe algjebër. Në analizën numerike ai futi idenë e përshpejtimit të konvergjencës së një metodë numerike. Ai gjithashtu paraqiti një metodë e interpolation progresive lineare. Në algjebër ai ka dhënë një kontribut për teorinë e përcaktues. Ai gjithashtu e pa qartë se si teori invariant pajisur në teorinë e grupeve, por shkroi se ai kurrë nuk kishte ndjekur me idetë e tij për shkak të:

... rrethana të ndryshme të ankthit, ose detyrë, ose shëndetin e keqe ... Unë kam vërejtur të rinj të talentuar bashkëkohore tim Dudley Littlewood 's sulmi dhe kapjen më të madhe të këtij terrenit.

Aitken ka shkruajtur disa libra, një nga më të famshëm që teoria e matricave kanonik (1932), e cila ishte shkruar së bashku me Turnbull. Me Rutherford ai ishte redaktor i një seri të Tekste matematike Universitetit dhe ai vetë shkroi për Përcaktorët seri dhe matricave (1939) dhe Statistikës Matematikë (1939). Në 1962 ai botoi një artikull shumë i dashur në zemrën e tij, domethënë rast kundër decimalisation.

Në, Aitken përshkruar periudhën e tij të rimëkëmbjes nga një operacion të vogël në vitin 1934 shkruan:

Net ishin të keq, në ditën kolegët dhe miqtë e tjerë vizituan mua, dhe unë u përpoq që të mendoj për gjëra abstrakte, të tilla si teoria e probabilitetit dhe teoria e grupeve - dhe unë nuk fillojnë të shohin më thellë në këto disiplina mjaft abstruse. Vërtet, unë datë një ndryshim në interesat e mia dhe një rritje në kompetencë, nga këto javë e pasivitetit fuqi fizike.

Gjithashtu në Aitken përshkruan reagimin e matematikanë të tjera për punën e tij:

... gazeta në analizën numerike, matematikës statistikore dhe teoria e grupit simetrik vazhdoi të shkruaj vetë në suksesion të qëndrueshme, me shënime të tjera të vogla në mbeturina. Ata që kam vlerësuar më, ato algjebrike, dukej i vështirë për të tërhequr ndonjë njoftim, të tjerët, të cilin e konsideronin si kërkesë e thjeshtë të ngjeshur dhe simbol tepër të fuqishëm dhe Algjebra e matricave të problemeve standarde në statistikat apo llogaritje gjetur publicitet të madh në Amerikë .. .

Kolin M Campbell, tani një koleg të autorëve të këtij arkivi në Universitetin e St Andrews, ishte një student në Edinburg në fillim të viteve 1960. Ai shkruan:

Matematikë e parë Profesor Aitken vitin leksione ishin mjaft të pazakontë. Pesëdhjetë minuta ishin të përbërë nga minuta dyzet e matematikës të qartë, pesë minuta për shaka dhe tregime dhe pesë minuta të 'truket'. Për Profesor Aitken fundit do të kërkojë për anëtarët e klasës për t'i dhënë atij numrat për të cilën ai më pas do të shkruani reciprok, rrënja katrore, rrënjë kubike ose shprehje të tjera të përshtatshme. Nga pesë minuta e 'një histori "kujton gjithashtu si pjesë e tij leksione mbi probabilitetin e një paralajmërim mjaft ashpër për këqijat dhe marrëzi e fatit!

Në fakt kujtesës Aitken e provuar një problem i madh për të gjithë jetën e tij. Për kujtimet e shumica e njerëzve zhduket në kohë e cila është veçanërisht me fat për gjëra të pakëndshme që të ndodhë. Megjithatë për kujtimet Aitken nuk zbehet dhe, për shembull, kujtimet e tij të tmerrshme të betejës së Somme jetuar me atë të vërtetë që ditën kur ka jetuar ato. Ai shkroi e tyre në afër fund të jetës së tij. Këto kujtime të duhet të ketë kontribuar, ose ndoshta ishin shkak të tërë, të shëndetit korrente i sëmurë ai pësoi. Kular shkruan:

Këto periudha të zi duhet të ketë qenë pikëllues në ekstrem, por u bart me burrëri të madhe dhe kurajo.

Sëmundje përfundimisht çoi në vdekjen e tij. Libër, që ai i shkroi në përpjekje për të vënë kujtimet e Somme prapa tij, mund të mos kenë pasur efektin e dëshiruar, por librin e çoi në Aitken u zgjodh për të Shoqërisë Mbretërore të Letërsisë në 1964.

Së fundi duhet përmendur dashurinë Aitken e muzikës. Ai ka luajtur violinë dhe muzikë të përbërë nga një standard shumë të lartë dhe një muzikant profesional tha:

Aitken është muzikant më i kryer amator kam njohur ndonjëherë.


Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland