Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

George Biddell Airy

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

27 July 1801

Alnwick, Northumberland, England

2 Jan 1892

Greenwich, England

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Xhorxh ajrosur 's babai ishte William ajrosur ndërsa nëna e tij ishte Ann Biddell. William ajrosur ishte nga Lincolnshire dhe Ann ishte bija e një fermeri nga Suffolk. Originally William kishte qenë një bujk shumë, por ai kishte edukuar veten dhe rritur në pozicionin e inspektorit tatimor. Kur Xhorxh ishte lindur prindërit e tij ishin duke jetuar në Northumberland, ku William ishte një koleksionist i akcizës, por në vit pas familja u vendos në Hereford kur William ishte transferuar atje.

George frekuentuar shkollën Byatt Walker në Colchester dhe në moshën e dhjetë ai zuri vendin e parë në fund të karrierës së tij të shkollës fillore. Ai kishte mësuar disa shkathtësi të dobishme në shkollë si aritmetikë, me dy hyrje mbajtjen e librit dhe si të përdorin një rigë llogaritëse. Ai kishte mësuar ndoshta më shumë, megjithatë, nga studjuar librat e të atit. Ai shkroi në autobiografinë e tij se (shih):

... ai nuk ishte një preferuar me bashkëshortet e tij në shkollë.

Eggen shkruan:

Një introverted por jo fëmijë i trembur, i ajrosur ishte, edhe për kohën dhe sidomos për rrethanat e tij, një snob i ri. Megjithatë, ai mundi disa antipati e schoolmates tij nga aftësitë e tij të madhe dhe inventiveness në ndërtimin e peashooters dhe pajisje të tjera të tilla.

Para se të ajrosur kanë lënë shkollën Byatt Walker i ati i tij kishte transferuar përsëri, këtë herë në Essex. Nga 1812 ajrosur kaloi vera e tij me dajën e tij, Arthur Biddell, i cili kishte një fermë pranë Ipswich. Është e qartë se nuk i ajrosur ishte shumë i lumtur në shtëpi, sepse ai pyeti xhaxhai i tij, nëse ai mund të jetojë me atë se sa me familjen e tij. Gjërat kishin marrë një kthesë për keq në shtëpi që nga babai i tij humbi punën e tij mbledhësit e taksave në 1813 dhe familjes ishin, nga ajo kohë, që jetojnë në varfëri. Për shkak të rrethanave financiare të familjes duket se ka qenë mjaft i kënaqur që xhaxhai i ajrosur kishte marrë thuajse mbi rolin e babait të tij.

Fakti që i ajrosur shpenzuar rreth gjysmën e kohës së tij me dajën e tij gjatë pesë viteve të ardhshme është e rëndësishme për të. Arthur Biddell ishte një njeri i mësuar që kishte një bibliotekë gjobë që përmban libra në kimi, optikës dhe mekanikës që i ajrosur studiuar zellshëm, dhe përveç kësaj ai kishte shumë shkencëtarë kryesor si miqtë e tij. Ndikimi i tyre më i ajrosur rinj u shënua dhe ishte një faktor i madh në karrierën e tij duke kërkuar një akademik.

Gjatë këtyre pesë viteve, 1814-1819, mori pjesë ajrosur Colchester Grammar School, ku ai ishte:

... vuri në dukje se për kujtesën e tij, duke përsëritur në një ekzaminim 2394 linjat e vargut Latine.

Ajrosur hyrë në Trinity College, Cambridge në 1819 si një sizar, do të thotë se ai bëri një tarifë të reduktuar, por në thelb ka punuar si shërbëtor për të bërë mirë reduktim tarifë. Megjithatë kjo ishte vetëm për shkak xhaxhai i tij siguroi mbështetje financiare që ai ishte në gjendje të ndërmarrë studime universitare në të gjitha. Për të plotësuar të ardhurat e tij i ajrosur mori nxënës privat dhe kjo, natyrisht, i dha atij më pak kohë për studimet e tij. Pavarësisht nga kjo punën e tij ishte e jashtëzakonshme dhe ai u diplomua si grindavec i lartë (i lartë studenti Klasa e parë) në 1823 dhe ishte një prizeman Smith. Woodhouse, i cili kishte lënë karrige Lucasian në 1822 për t'u bërë profesor i Plumian Astronomi, ishte një nga ekzaminerët ajrosur për çmimin Smith, Tomas Turton të tjera të cilët kishin arritur të Woodhouse karrige Lucasian. Në vitin në vijim i ajrosur ishte dhënë një bursë në Trinity College dhe filloi karrierën e tij akademike.

Ne duhet të komentoni pse ajrosur bëri aq mirë në provimet Tripos, duke qenë shumë përpara të studentëve të ardhshëm më të mirë. Provimet Tripos në atë kohë kanë qenë më pak një provë e aftësisë matematikore dhe më shumë një test për aftësinë e kandidatëve për të mësuar shumë të madhe të materialit dhe metodave. Në këtë ajrosur provuar jashtëzakonisht të mirë, pjesërisht për shkak të kujtesës së tij të shkëlqyer, por edhe për shkak të aftësive të tij të shquar organizative. Si një universitare ai e mbajti letër pos atij të regjistrojnë çdo mendim ai kishte. Më pas çdo gjë u transferua në libra dhe ditarë që ai e mbajti. Ai mbahet këtë rutinë gjatë gjithë jetës së tij dhe këtë rekord, gati për çdo mendim të tij, ende ekziston për të siguruar dëshmi të shquar të periudhës së:

Tipar i karakterit të tij në pushtet u rendit. Nga koha ai shkoi deri në Kembrixh në fund të jetës së tij sistemin e tij të rendit është ruajtur në mënyrë rigoroze.

Clerke shkruan në:

Ai nuk shkatërruam një dokument, por të hartuar një plan të mprehtë të referencës të lehtë për pjesën kryesore të madh të letrave të tij.

Në 1824 u takua ajrosur Richarda Smith, ndërsa në një festë në këmbë. Ai propozoi dy ditë pas ata u takuan së pari, por i ati i saj, Richard Smith, famullitar i një kishe afër Chatsworth, nuk pranoi të lejonte martesën për arsye se nuk i ajrosur vajzën e tij mund të mbështesë financiarisht. Kjo bëri vendosur ajrosur për të marrë një pozicion me gjendjen financiare të cilat do të lejojë atë të martohet.

Vetëm tre vjet pas diplomimit nga Cambridge, ai u emërua Lucasian Profesor i matematikës në Kembrixh. Është mjaft e habitshme se Lucasian Profesor marrë vetëm 99 për një vit, ndërsa i ajrosur ishte tashmë marrin 150 si një mësues ndihmës. Ajrosur veten nëse ai mund të përballojë që të konkurrojnë për karrige, kur ai ishte këshilluar në 1826 që Turton po largohej, por Pallua bindi atë që statusi ishte më e rëndësishme sesa paratë. Ai u bë një nga tre kandidatët, frëngjisht dhe Babbage që dy të tjera. Kur Babbage deklaroi se ai ishte gati të fillojnë procedurat ligjore mbi zgjedhjet, frëngjisht tërhoq. Ajrosur triumfoi dhe një rivalitet me Babbage e cila do të zgjasë për shumë vite filloi.

Përveç Kryetari Lucasian, i ajrosur ishte caktuar një anëtar i Bordit të Longitude e cila i dha atij 100 në vit tjetër me kusht që ai mori pjesë në katër takime. Ai shpjegoi veprimet e tij (shih):

Perspektivat e mia në ligj apo profesion tjetër mund të ketë qenë e mirë, nëse unë mund të kemi pritur por martesa do të ishte jashtë pyetje dhe unë shumë e preferuar të ardhura të moderuar në asnjë kohë të gjatë. I kishte tani në njëfarë mase merret shkenca si linjë e mia (por jo të parevokueshme) dhe mendoj se është mirë për të punuar edhe për një kohë të paktën dhe të presin për aksidente.

Këto, natyrisht, nuk janë fjalët e një njeri të pushtuar nga një dashuri e lëndës së tij. Ai sigurisht ende nuk e kanë pozitën financiare për të lejuar atë të martohej Richarda kështu që ai u përpoq për postet e tjera. Përpjekje e tij për të siguruar postin vakant të astronom Royal për Irlandë dështuar në 1827.

Ajrosur ishte një pedagog për Çmimin Smith dhe ka dhënë leksione mban Kryetari Lucasian. Ai leksione në dritë dhe në këto ligjërata ai shpjegoi problemin e astigmatizëm. Kjo ishte një defekt sy që i ajrosur vuajtur nga ai dhe ai kishte qenë i parë për të hartuar syzet për të korrigjuar atë. Ai kishte publikuar më parë një letër Në një defekt veçantë në Syri për këtë problem për të cilin ai ishte i pari që të sigurojë një zgjidhje praktike.

Në 1828 Pallua informuar ajrosur se Woodhouse, Plumian Profesor i Astronomi, nuk kishte të gjatë për të jetuar dhe e këshilloi atë për të kërkuar këtë karrige. Ai ka shkruajtur:

Unë e bëri të njohur se unë isha një kandidat dhe askush nuk mendonte se vlen për të kundërshtuar mua. ... Unë i thashë se të gjithë e pagave (rreth 300) nuk ishte e mjaftueshme dhe hartuar një manifest për të Universitetit për një rritje. ... Universiteti ka qenë kurrë më parë merret nga stuhi në atë mënyrë dhe nuk ishte ndonjë trazirë në lidhje me të. Unë besoj se shumë pak njerëz do ta marrë atë hap. ... Nuk kisha asnjë dyshim për sukses.

Ajrosur Plumian u emërua profesor i Astronomisë në Kembrixh dhe Drejtor i Observatorit Kembrixh. Universiteti i kishte në pajtueshmëri me kërkesën e tij për rroga të rritur dhe në vitin 500 ai mori ishte e mjaftueshme për t'i lejuar atij të martohet Richarda Smith, që ai bëri më 24 mars 1830.

Ai u bë astronom Royal në 1835 lëvizin në atë kohë nga Kembrixh në Greenwich. Atje ai ndërmori një riorganizim të Observatorit Mbretëror i cili ishte pozitiv në shumë mënyra, por gjithashtu kishte disa efekte të ardhur keq palë. Që ai nuk mund të tolerojë stafin e tij duke menduar për veten e tyre nuk shkencëtarëve të rinj u trajnuan në Observatori gjatë periudhës së tij si astronom Royal. Megjithatë, aftësia e konsiderueshme e tij inxhinieri ishte vënë në përdorim të mirë në rinovimin e instrumenteve në observator. Ai e mbajti këtë post e astronom Royal deri 1881 kur ai dha dorëheqjen dhe ka jetuar pjesën tjetër të jetës së tij me dy bijat e tij të pamartuar në afër Shtëpisë së Bardhë, të Greenwich Park.

Ajrosur ka shkruajtur tekstin Në algjebrike dhe numerike Teoria e Gabimet e Vëzhgimet dhe Kombinimet e Vëzhgimet. Edhe pse tha në kohë të jenë:

... paqartë, përveç nga ata që tashmë i njohur mirë me objekt,

libër është përdorur në Kembrixh dhe i ndikuar Pearson. Ky tekst është një nga njëmbëdhjetë libra që i ajrosur botuar, disa nga të tjerët që Trigonometria (1825), Gravitation (1.834), dhe ekuacione pjesore diferenciale (1866). Rekordin e tij të shquar botim përfshihen mbi 500 letra dhe raporte. Kjo ka rezultuar nga puna e tij jashtëzakonisht të vështirë dhe rrugën e tij shumë të organizuar, të efektshme për të punuar që ia ka mundësuar të marrë me punë shumë më shumë se gati çdo shkencëtar tjetër.

Qëndrimin e tij të matematikës ishte shumë si një matematikan i cili aplikohet pa asnjë pikë në studimin e subjekt në të drejtën e vet. Djalin e tij shkruan në:

Natyra e tij ishte jashtëzakonisht praktik, dhe mosdashje e tij për problemet e thjeshtë teorike dhe hetimeve ishte proporcionalisht e madhe. Ai ishte vazhdimisht në luftë me disa nga Matematikanë Kembrixh në këtë temë. Vit pas viti ai kritikoi letrat dhe Dhoma e Senatit gazetat Çmimi Smith është shumë e rëndë, dhe zhvilloi një korrespondencë interesant dhe i hidhur private me Profesor Cayley mbi të njëjtën temë.

Vonesë ajrosur, në 1845, e kërkimit për të Neptuni në vendin e sugjeruara nga Adams penguar Adams marrjen e kredive të plotë për punën e tij edhe pse në shumë mënyra ai është kritikuar në mënyrë të padrejtë mbi këtë episod. Ajrosur bëri, megjithatë, e bëjnë kontribute shumë të mëdha në matematikë dhe astronomi. Ai përmirësuar teoria syrit të Venusit dhe hëna, studioi skajet ndërhyrje në optikë, bëri një studim matematikor të ylberit dhe llogaritur dendësia e Tokës nga lëkundje një lavjerrës në krye dhe fund i një miniere të thellë. Ne duhet të theksohet se vlera e ai mori ishte shumë e madhe nga një sasi mjaftë e madhe.

Ajrosur ishte bërë kryetar i Komisionit të ngritur për të ndërtuar standard Peshat dhe Masat në 1834. Ai u zgjodh anëtar i Shoqërisë Mbretërore të Edinburg në 1835, dhe një anëtar i Shoqërisë Mbretërore të Londrës në 1836, ka marrë Medaljen Copley Shoqërisë së në vitin 1831. Ai i dha leksion Bakerian të drejtë Shoqëria Në shpjegim teorik i një polarizimit të dukshëm të re të dritës në 1840. Ai mori Medaljen e Shoqërisë Mbretërore në 1845 për një letër në Tides irlandez.

Royal Astronomical Society zgjedhur të jetë i ajrosur Presidentin e tyre në 1845. Pastaj, në 1851, i ajrosur u zgjodh President i Shoqatës britanike, dhe në 1871 ai u zgjodh President i Shoqërisë Mbretërore të Londrës mbajnë post për dy vjet. Institut de France e zgjodhi atë për anëtarësim për të plotësuar pozicionin e cila u bë e lirë për vdekjen e John Herschel në vitin 1872 dhe në të njëjtin vit ai pranoi një kalorësi që ka refuzuar atë në tri raste të mëparshme për arsye se ai nuk mund të përballojë tarifat. Menjëherë pas kësaj, në vitin 1874, ai organizoi një ekspeditë për të vëzhguar kalimin tranzit të Venus.

Jashtë tij interesat profesionale shkencore, i ajrosur ishte një njeri me shije të gjerë. Ai pëlqente poezi, histori, teologji, antikave, arkitekturë, inxhinieri, dhe gjeologji. Ai botoi edhe gazeta të tjera, duke përfshirë interesat e tij e cila u përpoq për të identifikuar vendin e saktë ku Jul Cezari zbarkoi në Britani dhe vendin e saktë nga i cili ai u largua. Përveç kësaj ai ka publikuar një numër të dokumenteve lidhur me çështjet fetare.

Ka qenë sigurisht palët për karakterin e tij që e bëri atë jopopullore me ata përreth tij. Ne kemi përmendur tashmë se si ai ishte një snob në shkollë. Në jetën e më vonë ai u sarkastik dhe zbatuar një disiplinë të ngurtë në stafin e tij në Observatorit Mbretëror. Në mbrojtjen e tij, ne do të duhet të vini re se ai në fuqi të tillë një disiplinë të ngurtë në veten e tij se ajo duhet të ketë duk e natyrshme të tij të njëjtën presin nga të tjerët.

Një ilustrim i personalitetit i ajrosur është treguar nga mosmarrëveshjet e tij të zgjatur me Babbage. Ata kishin një mosmarrëveshje në lidhje me cilësinë e një teleskop në 1832, ai deklaroi se motor s Babbage 'llogaritjen ishte "i pavlefshëm", dhjetë vjet më vonë dhe u ndal në mënyrë efektive fondeve qeveritare të projektit, dhe në 1854 mori anën e madhesise ngushtë për hekurudhat ndërsa Babbage mbështetur masë të gjerë. Në të gjitha këto mosmarrëveshje ajrosur doli fitues, por është shumë e qartë se ai mori drejtë "në anën e argumenteve.

Ne duhet të përfundojë me një fjalë më pak rëndësi i ajrosur si një shkencëtar. Fjalët e tij sigurisht që tregojnë se ai kishte një pamje realiste të vetë (shih për shembull):

... në ato pjesë të astronomisë që ... [kërkojnë] metodë vetëm dhe gjykimi, me shumë pak në shkencën personat e punësuar, ne kemi bërë shumë, ndërsa në ato të cilat varen ekskluzivisht në përpjekje individuale kemi bërë pak ... përparimin tonë kryesor është bërë në degët më të ulët të astronomisë, ndërsa në degët më të larta të shkencës ne nuk kanë shtuar asgjë.

Eggen shkruan në:

Ajrosur nuk ishte një shkencëtar i madh, por ai bëri shkencën e madhe të mundshme.

Megjithatë, të tjerët kanë një mendim më të lartë të arritjeve të ajrosur. Chapman beson se:

Ajrosur ka qenë të larguara në mënyrë të padrejtë për mënjanë shkencore ...

Djali tij përmblodhi jetën e ajrosur si vijon:

Jeta e ajrosur ishte në thelb se një njeri i vështirë-pune biznesi, dhe ndryshonte nga ajo e njerëzve shumë të tjera që punojnë vetëm në cilësi dhe shumëllojshmëri të punës së tij. Kjo nuk ishte një jetë emocionuese, por ai ishte plot me interes ...


Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland