Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Howard Hathaway Aiken

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

9 March 1900

Hoboken, New Jersey, USA

14 March 1973

St Louis, Missouri, USA

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Howard Aiken studiuar në Universitetin e Wisconsin, Madison marrjen e një doktoraturë nga Harvard në vitin 1939. Ndërsa ai ishte një student i diplomuar dhe një instruktor në Departamentin e fizikës në Harvard Aiken filloi të bëjë planet për të ndërtuar një kompjuter të madh. Këto plane janë bërë për një qëllim shumë të veçantë, për kërkime Aiken kishte çuar në një sistem të ekuacioneve diferenciale të cilat nuk kishte zgjidhje e saktë dhe të cilat mund të zgjidhen vetëm duke përdorur teknika numerike. Megjithatë, shuma e llogaritjes së dorës do të kishte qenë i përfshirë pothuajse ndaluar, kështu që ideja Aiken ishte për të përdorur një përshtatje e makinave kartën grushta e cila kishte qenë zhvilluar nga Hollerith.

Aiken shkroi një raport mbi se si ai i parashikuar makinë, dhe në veçanti se si një makinë projektuar për t'u përdorur në kërkimin shkencor do të ndryshojnë nga një makinë kartë grushta. Ai renditi katër pika kryesore:

... ndërsa makina e kontabilitetit të trajtojë vetëm numra pozitiv, makina shkencor duhet të jetë në gjendje për të trajtuar ato si negative dhe, se makinat e shkencor duhet të jetë në gjendje për të trajtuar funksione të tilla si logarithms, sinusit, cosines dhe një shumë e tërë e funksioneve të tjera, kompjuteri do të ishte më e dobishme për shkencëtarët në qoftë se, pasi ai ishte vënë në lëvizje, ajo do të punojnë nëpër problem shpesh për vlerat e shumta numerike pa ndërhyrjen e deri llogaritja ishte përfunduar dhe se makina duhet të llogaritin në vend linjat e shtyllave, i cili është më në përputhje me rend e Ngjarjet e matematike.

Raporti ishte e mjaftueshme për të shkaktuar stafit të lartë në Harvard për të kontaktuar IBM dhe ishte bërë një marrëveshje që do të ndërtonte Aiken kompjuter e tij në laboratorët IBM në Endicott, ndihmuar nga inxhinierët IBM. Duke punuar me tre inxhinierë, Aiken zhvilluar kompjuter ASCC (Sequence Automatic Calculator kontrolluara) të cilat mund të kryejë pesë operacione, Përveç kësaj, zbritje, shumëzim, ndarja dhe referimi për rezultatet e mëparshme. Aiken është ndikuar shumë në idetë e tij nga shkrimet e Babbage dhe ai pa projekt për të ndërtuar kompjuter ASCC të kompletuar detyrë që Babbage ka vendosur të, por nuk arriti të përfundojë.

ASCC kishte më shumë të përbashkëta me motor analitik Babbage se dikush mund të imagjinohet. Edhe pse ishte mundësuar nga energjisë elektrike, komponentet kryesore janë elektromekanike në formën e ndryshon vepruar magnetically. Ajo peshonte 35 ton, kishte 500 milje prej teli dhe mund të llogaritin në 23 shifra të konsiderueshme. Ka qenë 72 regjistrat e magazinimit dhe njësive qendrore për kryerjen e shumëzimit dhe ndarjes. Të fitojnë një ide për punën e makinës, një shtesë vetëm në rreth 6 sekonda ndërsa një ndarje mori rreth 12 sekonda. ASCC ishte i kontrolluar nga një rend i udhëzime mbi kaseta letër grushta. Kartat punched u përdorën për të hyrë të dhënave dhe prodhimin e makinës është ose mbi kartat e grushta ose me një makinë shkrimi elektrike.

Duke përfunduar ndërtimi i ASCC në 1943 ajo u vendos të shkojë në kompjuter Universitetin e Harvardit, ku ajo filloi të jetë përdorur nga maji 1944. Grace Hopper punuar me Aiken nga 1.944 në kompjuter ASCC e cila kishte qenë emërtua Mark Harvardit Unë dhe dhënë nga IBM në Universitetin e Harvardit. Kompjuter me motive shumë në Byronë e projektit llogaritje artilerisë së në Universitetin e Harvardit, të cilat Lojrat kishte qenë caktuar, që shfrytëzohet nga marina amerikane për balistikë qitje e artilerie dhe llogaritje.

Aiken përfunduar Mark Harvardit II, një kompjuter krejtësisht elektronike, në vitin 1947. Ai vazhdoi të punojë në Harvard në këtë seri të makinave, duke punuar e ardhshme mbi Mark III dhe më në fund Mark IV deri në 1952. Ai nuk ka punuar vetëm në ndërtimin kompjuter, por ai u botua gjithashtu dhe në elektronikë dhe switching teori.

Në vitin 1964 mori Aiken M Harry Goode Memorial Award, një medalje dhe 2,000 $ dhënë nga Shoqëria në kompjuter:

Për kontributin e tij origjinal për zhvillimin e kompjuterit automatike, që çon në qëllimin e parë në shkallë të gjerë të përgjithshme kompjuter automatike digjitale.

Kjo ishte një shumë që nderon Aiken marra për punën e tij nismëtare me zhvillimin e kompjuterëve. Këto çmime ishin nga shumë vende duke përfshirë Shtetet e Bashkuara, Franca, Holanda, Belgjika dhe Gjermania.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland