Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Lars Valerian Ahlfors

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

18 April 1907

Helsingfors, Finland, Russian Empire (now Helsinki, Finland)

Oct 1996

Pittsfield, Massachusetts, USA

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Lars Ahlfors ati ishte profesor i inxhinierisë mekanike në Institutin Politeknik në Helsingfors. Tragjikisht nëna e tij vdiq në lindjen e fëmijës, kur ai ka lindur. Ahlfors përshkruan viteve të tij të hershme në:

Si fëmijë isha hipnotizuar nga matematika pa kuptuar se çfarë ishte rreth, por unë nuk do të thotë është bërë nga një ogur fëmijë. Si një çështje të vërtetë unë nuk kishin qasje në literaturë matematikore përveç në klasat më të larta. Duke parë shumë përkëdhelurit e llastuar nga prindërit ambicioz, unë mund vetëm të jetë mirënjohës babait tim për përmbajtje e tij. planin mësimor të shkollës së mesme nuk ka përfshirë çdo gur, por unë në fund arritën të mësojnë disa të mi, në sajë të fshehtë vizita në bibliotekën e babait tim inxhinieri.

Ahlfors hyrë Helsingfors Universitetit në vitin 1924, dhe aty ai ishte i mësuar nga Lindelöf dhe Nevanlinna. Ai u diplomua nga Helsingfors në vitin 1928. Nevanlinna zëvendësohet Weyl në Cyrih për seancën 1928/29 ndërsa Weyl ishte në pushim, dhe Ahlfors shkoi në Zyrih me të. Në Cyrih Nevanlinna leksione mbi Denjoy 's hamendje mbi numrin e vlerave asymptotic e një funksion të tërë. Ahlfors modeste shkruan në:

Unë kisha fat pabesueshme e goditur me një qasje të re, të bazuar në mappings conformal, e cila, me ndihmën e shumë të konsiderueshme nga Nevanlinna dhe Pólya, çoi në një provë të hamendje të plotë.

Ahlfors shkoi në Paris me Nevanlinna për tre muaj para se të kthehej në Finlandë. Atje ai u emërua pedagog i matematikës në Turku. Ai paraqiti tezën e doktoratës në vitin 1930, pastaj në dy vitet e ardhshme ai bërë një numër vizitash në Paris dhe qendrave të tjera evropiane.

Në 1935, Caratheodory, të cilët Ahlfors kishte takuar në Mynih gjatë udhëtimeve të tij, e rekomanduar atë për një post në Harvard në Shtetet e Bashkuara. Ahlfors ra dakord për një periudhë tre vjeçare gjyq. Në vitin 1936 ai ishte një nga dy përfituesit e parë të një Medaljen e Fushat në Kongresin Ndërkombëtar në Oslo.

Në 1938 Ahlfors u ofruar një karrige në matematikë në Universitetin e Helsinkit dhe, duke qenë tepër i përmalluar për vendlindje, ai pranoi këtë vend, sesa të qëndrojë përgjithmonë në Harvard. Megjithatë një kohë të vështirë u afrohet me Luftës së Dytë Botërore për të filluar. Të luftës të udhëhequr të problemeve të rënda në Finlandë dhe universitetet janë mbyllur. Ahlfors ishte i papërdorshëm për shërbimin ushtarak të tillë, si ai deklaron në:

Paradoksalisht Unë kam qenë vetë në gjendje të bëjë shumë punë gjatë luftës, edhe pse pa dobi e bibliotekave arritshëm.

Familjes Ahlfors ishte evakuuar në Suedi gjatë luftës dhe kështu, kur ai u ofroi një karrige në Cyrih në vitin 1944 u duk një mundësi e mirë për t'u bashkuar me familjen e tij. Ai u takua me familjen e tij në Suedi, ku Beurling u dha atyre një marrëveshje e madhe e ndihmë dhe miqësi, por lufta bëri udhëtimin për të mbyllur Zvicër, për të pamundur. Një fluturim nga Stokholm të Prestwick në Skoci është rregulluar dhe, në mars 1945, që kanë bërë udhëtimin. From Glasgow ata udhëtuan me tren për në Londër, atëherë ata e bëri udhëtimin e vështirë nëpër Channel, nëpër Francë nëpërmjet Paris, në Zvicër. Ai shkruan:

Unë nuk mund të them sinqerisht se unë kam qenë i lumtur në Cyrih. Pas kohës së luftës nuk ishte një kohë e mirë për një të huaj, të zërë rrënjë në Zvicër. ... Gruaja ime dhe unë nuk ndjehen të mirëpritur jashtë rrethit të kolegëve tanë të menjëhershme.

Një ofertë nga Harvard në vitin 1946 u pranua me kënaqësi dhe për këtë arsye, në këtë rast, ai mbeti atje, në pension në vitin 1977.

Librat e tij janë të një rëndësie të qëndrueshme. Midis tyre janë analizë komplekse (1953), Riemann sipërfaqeve (me Sario L) (1960). Ligjeratat mbi kuazi-mappings conformal (1966) dhe invariants Conformal (1973). Përveç temave të mbuluara nga këto tekste, Ahlfors bëri punën e një rëndësie të madhe për grupet e Kleinian.

Më lejoni [EFR] një notë personale mbi Analiza Komplekse Ahlfors. Ky tekst u rekomanduar për mua nga i cili mësoi mua Copson analizë komplekse dhe kjo është me të vërtetë një nder të Ahlfors se Copson, i cili vetë kishte shkruar një libër të shkëlqyer në analizë komplekse, duhet të rekomandojë Ahlfors libër 'në vend të tij. Kam gjetur Analiza Komplekse Ahlfors 'i shkruar bukur, një shembull i cilësisë shumë të lartë në tekste matematikore, kombinuar me një qartësi zemërim për temë.

Ahlfors pranuar nderon shumë për kontributin e tij të shquar në matematikë. Dhënien e medaljen e parë të Fushat, të përmendura më lart, duhet të renditet si më e rëndësishme, por një nder i madh u dhënien e çmimit Wolf në Matematikë në vitin 1981.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland