Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Franz Maria Ulrich Theodosius Aepinus

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

13 Dec 1724

Rostock, Mecklenberg-Schwerin (now Germany)

10 Aug 1802

Dorpat, Russia

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Franz Aepinus ka lindur në Rostock, ku babai i tij ishte profesor i Teologjisë në Universitetin. Ai erdhi nga një familje e njohur e teologëve të cilët ishin emëruar në fillim Hoeck ose hoch por Franc's great-grandfather kishte ndryshuar emrin e familjes në formën e saj greke.

Aepinus studioi mjekësi dhe matematikë në universitetet e Jena dhe Rostock. Ai u dha një nga Rostock MA për një disertacion mbi shtigjet e organeve të bien në 1747. Ai ka mbetur në Rostock, matematikë mësim atje deri në 1755. Gjatë kësaj periudhe ai ndërmori kërkime në fusha të ndryshme të matematikës duke përfshirë ekuacionet algjebrike, duke zgjidhur ekuacionet diferenciale pjesore, dhe në numrat negative.

Franz nuk ishte anëtar i vetëm i familjes të jetë mësim në Rostock gjatë kësaj periudhe, për vëllanë e tij të madh ka dhënë mësim në Universitetin e oratori. Një nga studentët e vëllait të vet, JC Wilcke, mori kurse dhënë nga Franz gjatë 1751-52 dhe ishte tërhequr për një karrierë në matematikë dhe fizikë në vend të karrierës klerikale që ai kishte qenë duke synuar për të ndjekur, kur ai hyri në universitet. Nëse Franz kishte një efekt të madh në karrierën e Wilcke, atëherë kundërta ishte e vërtetë pak vite më vonë, kur ishte për të sugjeruar Wilcke problemet të cilat çuan në punë më të rëndësishme të karrierës së Aepinus.

Aepinus Në 1755 u bë drejtor i Observatorit në Berlin dhe ai u zgjodh në Akademinë e Berlinit. Drejtor i një observatori të mëdha mund të duket e çuditshme një takim, duke qenë se interesat e matematike Aepinus 'dukej larg nga astronomi. Megjithatë, në Heilbron shkruan:

Këto takime ishin me sa duket thjesht një mjet për vendosjen Aepinus, i cili kishte filluar të marrë një reputacion, në kryeqytetin e Frederick's: ai nuk ishte veçanërisht i interesuar as përvojë në astronomi, dhe qasjen e tij më të afërt të botuar në objekt gjatë ndejtjes së tij në Berlin ishte një analizë matematike një mikrometër përshtatur në një qark sektor.

Euler ishte duke punuar në Akademinë e Berlinit gjatë kohës që Aepinus punuar atje, dhe në fakt kanë jetuar në Aepinus Ojler 's shtëpi për dy vitet që ai ishte në Berlin.

Edhe pse Aepinus nuk japin kontribute me astronominë ndërsa në Berlin, ai e bëri punën e tij më të rëndësishme atje. Wilcke kishte lëvizur në Berlin me Aepinus dhe ishte shkruar një disertacion të energjisë elektrike. Wilcke tregoi Aepinus turmalinë minerale, një mineral borosilicate shpesh përdoret si një gur i çmuar. Turmalinë ka veti piezoelectric që do të thotë se ai mund të gjenerojnë ngarkuar elektrike kur stresi mekanik është aplikuar dhe mund të ndryshojë formën e vet kur tensioni është aplikuar në të. Aepinus studioi gjendjen e polarizimit elektrike të prodhuar në Kristal turmalinë dhe të tjerë të ndryshëm nga një ndryshim i temperaturës. Pronat elektrike e turmalinë dukej Aepinus të jetë i ngjashëm me ato të një magnet dhe ai filloi të besoj se të energjisë elektrike dhe magnetizëm u analoge.

Studim Aepinus 'e energjisë elektrike dhe magnetizëm çoi në botimin e librit të tij Tentamen theoriae electricitatis et magnetismi (Një përpjekje e një Teoria e Energjisë Elektrike dhe magnetizëm) në 1759. Kjo ishte puna e parë për të aplikuar matematikën në teorinë e energjisë elektrike dhe magnetizmin dhe:

... është një nga librat më origjinale dhe të rëndësishme në historinë e energjisë elektrike.

Para se kjo punë është publikuar, megjithatë, Aepinus kishte lëvizur në Shën Petersburg. Në tetor 1756 ai u ofroi një karrige në Akademinë në Shën Petersburg, dhe ka kërkuar Frederik lirimin e tij nga kontrata e tij në Berlin, në mënyrë që ai mund të pranojë këtë funksion. Euler mbështetur kërkesën e tij për të Frederik dhe fillim të 1757 nga Frederick kishin rënë dakord që Aepinus mund të përfundojë detyrën e tij në Berlin dhe pranojnë emërimin në Shën Petersburg. Aepinus ishte që të vazhdojë të punojë në Shën Petersburg ka dalë në pension deri në 1798.

Aepinus sigurisht filloi emërimin e tij në Shën Petersburg me publikimin e kryevepër të tij dhe u mbajt në nderim të lartë nga shkencëtarët atje:

Aepinus studiuar lidhje midis përçuesve dhe nonconductors, zgjatet e Benjamin Franklin për-teori lëngun e energjisë elektrike, dhe shpjegoi se pothuaj të gjitha induksion elektrik në aspektin e tërheqje, neveri, dhe rrjedha e energjisë elektrike të përçuesve.

Megjithatë, në 1760 ai u bë një instruktor për Trupat e kadetëve Perandorak dhe kjo la pak kohë të tij për përkushtimin e kërkimeve të tij në Akademisë. Përkundër vazhdon të botojë në energji elektrike dhe magnetizëm ai u sulmua ashpër nga Lomonosov që kishte qenë i mërzitur nga Aepinus ':

... mendjemadhësi ndaj shkencëtarëve ruse dhe ngritje të shpejtë në gjyq ...

Arritjet tjera të Aepinus përfshijnë përmirësime në mikroskop, dhe manifestimi i tij të efekteve të paralakstranzitin e një planeti përtej disk Sun (1764). Megjithatë, me përjashtim të kryevepër e tij më të energjisë elektrike dhe magnetizëm, puna e tij më të mirë se nuk ishte kompetent. Si një shembull i punës më pak të mirë Aepinus ', autorët e bëjnë se në 1763 Aepinus botuar në latinisht në Commentaries e Akademisë Shën Petersburg, një provë për teoremën binom për vlerat reale të shpjegues. Prova dhënë nga Aepinus, megjithatë, nuk duket të mbajnë.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland