Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Robert Adrain

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

30 Sept 1775

Carrickfergus, Ireland

10 Aug 1843

New Brunswick, New Jersey, USA

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Emrat e Robert Adrain 's prindërit janë të panjohur, por ne e dimë se babai i tij ishte një mësues dhe që ai ka bërë instrumente matematike. Kur Adrain ishte rreth pesëmbëdhjetë vjet moshë të dy prindërit e tij vdiq.

Adrain marrë një arsim të mirë, por kjo nuk ka arsim të përfshijë çdo matematikë përtej aritmetikë. Kuriozitet tij, megjithatë, e çuan atë për të studiuar libra në matematikë i cili shpjegoi simbol algjebrike dhe kështu ai u bë në thelb një autodidakt matematikan. Pasi prindërit e tij vdiq, Adrain duhej të punonte për të mbështetur veten e tij si dhe katër vëllezërit dhe motrat e tij dhe kjo ishte krejtësisht e natyrshme për këtë njeri të arsimuar mirë i ri për të fituar që jetojnë e tij si mësues. Nga 1798 Adrain, një burrë i ri e 22, kishte vendosur veten mjaft mirë financiarisht për të lejuar atë të martohej Ann Pollock. Ata kishin shtatë fëmijë, njëri prej të cilëve, Garnett Bowditch Adrain, u bë një anëtar Demokratike e Kongresit.

Vitit 1798 ishte vendimtar për Adrain përveç për të qenë vit në të cilin ai u martua. Ai mori pjesë në rebelim irlandez të atij viti, por, në mënyrë që të kuptojnë se çfarë ishte në lidhje me këtë, ne duhet të japim një sfond për të shpjeguar ngjarjet politike të cilat kanë çuar deri në këtë ngjarje që ka të rezultojë në një ndryshim i plotë në jetën e Adrain.

Politikë irlandez u ndryshua nga Revolucioni Amerikan pjesërisht pasi qeveria e udhëhequr nga trupat lënë në Irlandë, dhe një protestante korpusit të vullnetarëve irlandez të krijuar për të mbrojtur vendin nga frëngjisht. Në 1782 ndryshimet legjislative u dha më shumë fuqi për të Parlamentit irlandez dhe pozitën e katolikë romakë u përmirësuar shumë. Kjo çoi në një reagim i ashpër protestante dhe një efekt i Revolucionit frëngjisht ishte për të parë shoqëritë e Irishmen të Bashkuara e themeluar i cili përfshiu të dy protestantët dhe katolikët në klasë të mesme. Shoqëritë u dëbuan nëntokësore dhe ata dukeshin për mbështetje ushtarake nga Franca. Nga 1796-1798 Francë dërguar disa ekspedita detare në Irlandë për të mbështetur Shoqëritë por të gjitha dështuan.

Irishmen e Bashkuara të provokuar një rebelim maj 1798 dhe u bashkua Adrain rebelët si një oficer në ushtrinë e tyre. Rebelimi ishte i pasuksesshëm në përgjithësi, por sidomos për Adrain i cili u vra në një nga mbrapa nga njerëzit e vet dhe u plagos keq. Pas mbulimit të Adrain shëndetësore të tij iku me gruan e tij në Shtetet e Bashkuara, ku ata u vendosën në Princeton, New Jersey.

Adrain ishte emëruar si një master në Princeton Akademisë dhe mbeti aty deri në 1800 kur familja u vendos në Jork në Pensilvani. Në Jork u bë Adrain kryesore e York-ut County Akademisë. Kur ditar parë matematikë, korrespondenti matematike, filloi botimin në 1804 në redaktim të Xhorxh Baron, Adrain u bë një nga kontribuesit e saj kryesore. Një vit më vonë, në 1805, ai shkoi përsëri këtë kohë për lexim, edhe në Pensilvani, ku ai u emërua kryesor i Akademisë.

Pas mbërritjes në lexim, Adrain vazhduar të publikojë në korrespondenti matematike dhe, në 1807, ai u bë redaktor i revistës. Një duhet të kuptojnë se botimin e një gazetë matematikës në Shtetet e Bashkuara në këtë kohë nuk ishte një detyrë e lehtë pasi që nuk ka qenë vetëm dy matematicienë të aftë për punë të rrinte ndërkombëtare në të gjithë vendin, pikërisht Adrain dhe Nathaniel Bowditch. Përkundër këtyre problemeve, Adrain vendosur të provoni vet botuese ditar matematikë e tij pasi ai e kishte redaktuar vetëm një vëllim i korrespondenti matematike dhe, në 1808, ai filloi redaktimi i ditarit të tij Analist apo matematike Muzeu.

Me kaq pak krijues Matematikanë në Shtetet e Bashkuara ditar kishte pak shans për sukses dhe në të vërtetë ajo ndaloi publikimin pas vetëm një viti. Pas ditar ndërpre publikimi, Adrain u emërua profesor i matematikës në Queen's College (tani Rutgers University) New Brunswick, ku ai punoi 1809-1813. Pavarësisht nga Kolegji i Mbretëreshës së saj duke u përpjekur të mirë për të mbajtur atë atje, Adrain lëvizur në Columbia College në Nju Jork në 1813. Ai u përpoq të rinisë ditarit të tij matematikore Analist në 1814, por vetëm një pjesë u shfaq. Në vitin 1825, ndërsa ai ishte ende në stafit në Columbia College, Adrain bërë një tjetër përpjekje në botimin e një revistë matematike. Analist kuptuar se kishte qenë shumë i lartë për të mundësuar Matematikanë e Shteteve të Bashkuara, ai botoi Ditari matematike në 1825. Ky ishte një botim më të ulët nivelin që vazhdoi nën redaktim i Jakobit Ryan kur Adrain majtë Columbia College në 1826.

Adrain kthye në Rutgers Kolegjin College (mbretëreshës ishte riemëruar Rutgers College në 1825, pas filantropit Henri Rutgers) në 1826. Megjithatë, duke e lënë familjen e tij atje, ai pranoi postin e Profesor i matematikës në Universitetin e Pensilvanisë në 1827. Në 1828 ai u emërua nën-dekan i Universitetit dhe ai qëndroi atje deri në 1834. Megjithatë, ai u largua nga Universiteti i Pensilvanisë që është kërkuar të japë dorëheqjen. Si Hogan shkruan në (shih gjithashtu):

Gjatë vitit të tij të fundit [në Universitetin e Pensilvanisë] Adrain pasur probleme serioze me disiplinës në klasë e tij. Sepse fakultet pa asnjë mënyrë për të ndihmuar Adrain dhe kishin frikë se trazirat do të përhapet në klasa të tjera, universiteti kërkoi dorëheqjen e Adrain.

Për të kuptuar pse një nga matematikanët mirën në Shtetet e Bashkuara duhet të ketë probleme të disiplinës në klasë e tij ne japin kuotën e tyre përsëri nga (Struik në thelb jep komente njëjtë):

Edhe pse një njeri me mendje dhe humor, Adrain ishte nevrikosur shpesh në klasë. Një nga studentët e tij raportoi se sa herë që një student dobësoheshit në recitimin e tij (pastaj forma kryesore e mësimit në klasë), Adrain do të ndërpresë përpjekjet e tij me një vërejtje të tilla si "Në qoftë se ju nuk mund ta kuptoni Euklidi, dearie, unë nuk mund ta shpjegoj atë për ju".

Duke u rrekën të kërkuar dorëheqjen e tij, Adrain u kthye në New Brunswick, ku ai fitoi jetuar e tij tutoring privatisht deri 1836 kur ai shkoi përsëri në Nju Jork, mësim në Shkollën Grammar bashkangjitur Columbia College. Në vitin 1840 ka dalë në pension dhe u kthye në New Brunswick, ku ai kaloi tri vitet e daljes në pension të tij para vdekjes së tij.

Pavarësisht episod dorëheqjes që rezultoi nga padurim Adrain në klasë, ai kishte një reputacion për të qenë i durueshëm dhe të dobishme në të gjitha raste të tjera. Nuk është e pazakontë për mësuesit për të ndryshuar karakterin kur ato mësojnë një klasë!

Gazeta e parë në Adrain korrespondenti matematike fjalë drejtues i një anije dhe algjebër Diophantine (studim e zgjidhje racionale për ekuacionet polinom). Pas publikimit punë edhe më tej në algjebër Diophantine, ai botoi një letër të ligjit normale të gabimeve në 1808, një vit para se të Gausit.

Ajo ishte në 1808 se, Robert Patterson propozuar një problem anketimit në Analist dhe, pas komenteve nga Bowditch sugjeruar dy procedura, Adrain dha një argument për të krijuar vlefshmërinë e shpërndarjes normale për gabime, dhe ai më pas e përdorën atë për të provuar vlefshmërinë e Metoda e shesheve pak. Duke marrë një numër problemesh si shembuj, Adrain tregoi se një nga Bowditch 's procedurave të ishte ekuivalent për të duke përdorur metodën e shesheve më pak. Është për të ardhur keq që pavarësisht nga përparësi Adrain mbi Gausit, ajo është e fundit që ka marrë kredi për këtë kontribut të rëndësishëm statistikor. Shih për më shumë detaje.

Tema të tjera që shkruan për Adrain përfshijnë një studim të catenary, dhe kthesa të tjera që ai e quajti isotomous. Në 1818 ai botoi një letër Hetimin e figura të Tokës dhe të gravitetit në latitudes të ndryshme. Adrain Në këtë letër ka dhënë 1 / 319, si ellipticity e Tokës, një shifër më të mirë se ajo e dhënë nga Laplace (ai dha 1 / 336 ), dhe rreth gjysmë të rrugës në mes të Laplace 's figura dhe vlera e pranuar sot e 1 / 297. Përmirësim Adrain mbi Laplace 's vlerë ishte, natyrisht, bëri sepse Adrain ishte frymëzuar për të punuar në temë për shkak të kontributeve të Laplace.

Ne do të dimë më shumë rreth punës së Adrain sot, por për një incident fatkeq në lidhje me MJ Babb të Universitetit të Pensilvanisë. Babb ishte duke punuar mbi dorëshkrimet Adrain së në kohën e vdekjes së tij në vitin 1945 dhe duket se puna e të dy Babb dhe dorëshkrimet e Adrain në të cilën ai punonte pa dashje u shkatërruan pas vdekjes së tij.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland