Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Leonard Adleman

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

31 Dec 1945

San Francisco, California, USA

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Leonard Adleman 's ati ishte një shitës aplikim, nëna e tij një tregimtar bankë. Si një djalë i ri në rritje deri në San Francisko, Adleman kishte ambicie pak, shumë pak për t'u bërë një matematikan. Me pranimin e tij, ai ishte "tepër naiv dhe të papjekur". Megjithatë, kjo ishte shkolla e tij të lartë mësues i anglishtes që e bëri atë të kuptojë bukurinë e ideve përmes një leximi të "Hamleti". Ajo ishte në sugjerimin e këtij mësuesi i cili kishte hapur sytë e tij "për faktin se dikush mund t'i shohin gjërat më thellë se sa thjesht sipërfaqësor" që Adleman regjistruar në Universitetin e Kalifornisë në Berkeley. Ende në mëdyshje dhe i pavendosur, i deklaroi ai e parë të një farmaci (frymëzuar nga vitet e shikuar Mr.Wizard në televizion), pastaj një mjek (i frymëzuar nga vëllezërit e tij Kappa Nu miqësi) përpara se të vendoseshin në një matematikë të mëdha.

I kishte kaluar nëpër një miliona gjëra dhe më në fund vetmja gjë që kishte mbetur ku unë mund të dilni jashtë në një kohë të arsyeshme është matematikë.

Ajo e mori atë pesë vjet në fund diplomuar në vitin 1968 kur ai mori një punë si një programues kompjuteri në Bankën e Amerikës. Menjëherë pas kësaj, ai ka bërë kërkesë në shkollën mjekësore ku ai u pranua, por ai ndryshoi mendjen e tij dhe nuk regjistrohen. Ai vendosi në vend të jetë një fizikant dhe filloi të merrte mësim në Kolegjin San Francisko State ndërsa punonte në bankë. Edhe një herë ai ka humbur interesi.

Nuk e kam bërë si eksperimente, I liked të menduarit për gjëra.

Adleman përfundimisht u kthye në Berkeley për ndjekjen e një PhD në shkencat kompjuterike. Ai kishte dy motive, duke e parë praktike:

Mendova se duke marrë një PhD në shkencat kompjuterike do të paktën më tej karrierën time.

Dytë ishte më romantike. Martin Gardner kishte shkruar një artikull mbi Gödel 's teorema e në Scientific American të cilat përshkuar Adleman me implikimet e saj të thellë filozofik:

I menduar 'Wow. Kjo është kështu neat. " Ka pasur disa gjëra kam gjetur zoti - vrima e zezë relativitetit, të përgjithshme. Mendova për një herë në jetën time, unë dua me të vërtetë kuptojnë një nga këto rezultate të thella.

Adleman vendosur të bashkohet me shkollë diplomuar dhe vijnë larg me një kuptim të Gödel 's teorema e në një nivel përtej sipërfaqësore. Megjithatë, ndërsa në shkollën e diplomuar, ndodhi diçka tjetër atij - ai më në fund kuptoi natyrën dhe bukurinë e vërtetë bindëse të matematikës. Ai zbuloi se ajo ishte "... më pak të lidhur me kontabilitet se ajo është filozofi."

Njerëzit mendojnë për matematikë si një lloj arti praktike, ... pikë kur të bëhet një matematikan është ku ju disi kuptoj këtë dhe të shohin bukurinë dhe fuqinë e matematikës.

Në vitin 1976, Adleman përfunduar tezën e tij "Numri Aspekte teorike të kompleksitetin kompjuterike", ka marrë PhD e tij, menjëherë dhe siguroi një punë si asistent profesor i matematikës në MIT. (Babai i tij e këshilloi atë që të qëndrojë me Bankën e Amerikës ku atleast ata kishin një plan të mirë të daljes në pension). Një nga kolegët e Adleman së në MIT ishte Ronald Rivest që kishte zyrën e tij në vendin fqinj. Rivest ishte kapluar nga një artikull në transaksionet IEEE në Informata Teoria e shkruar nga Martin Hellman, një shkencëtar kompjuteri në Stanford, dhe studenti Whitfield tij Diffie (shih). Në të, ata e kishte përshkruar një ide për një lloj të ri të sistemit encryption. Kjo u bazua në prezantimin e fshehtë e ri "çelësat" - formulave matematikore për të përpiqen dhe unscrambling mesazhe. Deri atëherë, dikush në posedim të një kyç encrypting mund edhe dekodojnë nga thjesht kthimin udhëzimet encryption. Çfarë Hellman dhe Diffie propozuar është mjaft revolucionar - përdorë një mënyrë ose në funksionet formula matematikore që janë të lehta për të llogaritin në një drejtim, por e pamundur për të bërë në kundërt nëse nuk e dinte se si ato janë ndërtuar në vendin e parë. Kyç encryption mund të bëhen publike në mënyrë që kushdo mund të dërgojë një mesazh të koduar. Por dikush që ka vetëm ndërtimin aktual të rëndësishme do të ketë kyç decryption dhe kështu të jenë në gjendje të deshifroj atë.

Rivest njoftoi se një funksion me një mënyrë do të gjendej i cili do të çojë në krijimin e një cryptosystem publike kryesore. Ideja vetë ishte qartazi i realizueshëm, por gjetja e një funksion me të vërtetë një mënyrë duket një detyrë e vështirë. Rivest kishte një mbështetës entuziast në mënyrë të barabartë në një nga kolegët e tij - Adi Shamir. Adleman megjithatë ishte më pak se ngacmuar - ai mendonte ide ishte mjaft praktike dhe i padenjë të ndjek. Shpejti megjithatë, Rivest dhe Shamir u shpikur coding sistemeve dhe Adleman ranë dakord për të provuar secilën nga sistemet e duke u përpjekur për të prishur atë. Duo erdhi deri me 42 sisteme të ndryshme kodim dhe çdo herë Adleman ishte në gjendje për të thyer atë. Në përpjekje për 43 tretë, duke u bazuar në një problem të vështirë factoring, Adleman pranuar se Kodi ishte me të vërtetë të pathyeshme për shkak të matematikës të përfshira dhe mund të supozohet të shekujve të llogaritje në faktor. Rivest qëndruan të gjithë natën, duke përgatitur dorëshkrimin e përshkruar kodin para se të dorëzuar atë në Adleman. Ai kishte shënuar autorëve të gazetës në mënyrë alfabetike - Adleman, Rivest, Shamir. Adleman demurred:

Unë i thashë Ron, 'Merrni emrin tim jashtë letër. Është puna juaj.

Por Rivest këmbënguli dhe përfundimisht mbizotëroi mbi atë.

Mendova, 'Paj, kjo do të jetë më pak e rëndësishme letër unë kam qenë ndonjëherë në, por në pak vite do të duhet aq shumë në linjat e vita mia për të marrë mandatit, ... nga ana tjetër, unë nuk bëj një sasi të konsiderueshme të punës intelektuale thyer kodet 1 deri 42. Pra, gjë e arsyeshme të bëni është të jetë autori i tretë.

Martin Gardner shkruan për kod, i quajtur tani RSA pas personave të përfshirë, në rubrikën e tij (shih) dhe shumë për të mahnitje Adleman e, famë e tyre dhe atë të kodit të përhapet me shpejtësi. Një breshëri letra derdhur në dhe Agjencinë Kombëtare të Sigurimit (NSA), deri tani i vetmi vend ku encryption u studiua, shprehu frikën se publikimi i kodeve me sa duket pathyeshme si RSA potencialisht mund të rrezikojë sigurinë kombëtare!

Rivest, Shamir dhe Adleman caktuar patentë për kodin e tyre në MIT dhe në 1983 krijuan një kompani, RSA Data Security Inc e Redvud City, Kaliforni, për të bërë kompjuter RSA patate të skuqura. Adleman ishte bërë president, kryetar i bordit Rivest dhe Shamir thesarit. Në vitin 1996, kompania është shitur për $ 200 milion.

MIT kusht Adleman me një atmosferë intelektualisht stimuluese, por ai yearned për Kaliforni ku ai donte të qetësohem dhe të ketë një familje. Kështu, ai mori një punë në Universitetin e Southern California në Los Anxhelos (ku ai është aktualisht Salvatori Henri Profesor i Shkencave Kompjuterike dhe Profesor i Biologjisë Molekulare) në 1980. Tre vjet më vonë, ai u takua me të ardhmen e tij gruan Lori Bruce në një valle teke. Ajo ishte dashuri në shikim të parë dhe çifti u martua gjashtë javë më vonë.

Në të njëjtin vit, Adleman, së bashku me RS Rumely dhe C Pomerance, publikoi një dokument që përshkruan një "kohë gati polinom 'algorithm determinist për problemin e dalluar nga ato numrat e kryeministrit të përbërë. Kjo ishte rezultat i parë ndonjëherë në shkenca kompjuterike teorik të publikohet në analet e matematikës (shih).

Vit dëshmoi gjithashtu një zhvillim të rëndësishëm në shkenca kompjuterike. Fred Cohen, një student i diplomuar në USC hedhur një ide të re në lidhje me "një program që infekton programet 'mund' të tjera duke modifikuar tyre për të përfshirë një version i modifikuar ndoshta e veten". Adleman, i cili ishte supervizor Cohen, ishte i bindur se menjëherë ide do të punojë për momentin ai mësuar në lidhje me të. Ai propozoi emrin virus 'për programin për Cohen që përfundimisht të parë publikohet letra e tij të virusit në vitin 1984 dhe disertacionin e doktoratës në të njëjtën temë në vitin 1986.

Një pikë kryesore kthese në jetën e Adleman erdhi gjatë 90 e hershme kur ai drejtohen entuziazmin e tij drejt fushën e imunologji. Një nga arsyet për interesin e tij në rritje në të ishte se problemet e pazgjidhura në imunologji "e kishte lloj bukurie Matematikanë kërkojnë". Adleman shpejt u preokupuar me studimin e qelizave të bardha të gjakut i quajtur limfocite T rënie të vazhdueshme e të cilit në pacientët SIDA lëri ata të prekshme për infeksione vdekjeprurese. Qelizat T janë kryesisht nga dy tipe - CD4 dhe CD8. Ka rreth 800 qelizat T CD4 në çdo milimetër kub të plazmës gjakut në persona të shëndoshë dhe të reja të infektuar. Ky numër megjithatë, në rënie gradualisht gjatë dekadës së gjatë periudhës latente që lidhen me AIDS. Në mënyrë tipike, pasi qeliza CD4 numërimin e pika poshtë 200, infeksionet e karakteristike të SIDA set in Megjithatë, "humbjen e një qelizë t nuk është si humbur një krah ose një këmbë". Trupin e njeriut, edhe atë të një personi të infektuar me HIV, mund të plotësoj numërimin e qelizave T duke i bërë ato të reja. Ishte mjaft misterioze pse qelizave T CD4 popullsisë u tkurr në pacientët e infektuar me HIV.

Adleman dhe të tjerë sugjeruan se problemi vë në mekanizmin homeostatic cili monitoron nivelin e qelizave T - ai nuk bën dallim në mes CD4 dhe qelizat CD8. Kështu, sa herë që zbulon humbjen e qelizave T, mekanizmi homeostatic gjeneron dy qelizave CD4 dhe CD8 për të rivendosur gjithsej qelizave T-count. Megjithatë, shtimin e qelizave CD8 efektive suppresses prodhimin e qelizave CD4 dhe si pasojë e HIV vazhdon CD4 sulmuar, duke ulur me numërimin e saj. Si Adleman vënë atë:

Mekanizmi homeostatic ... është i verbër.

Adleman dhe David Wofsy e Universitetit të Kalifornisë në San Francisko përshkruan provimin e tyre e hipotezes në shkurt 1993 çështja e Gazeta e fituara Syndromes mangësi imune (JAIDS) (shih). Fatkeqësisht, përgjigjet komuniteti kërkimit SIDA për të ideve Adleman ishin më pak se inkurajuese. Undeterred, Adleman vendosur për të marrë një kuptim më të thellë të biologjisë e HIV-it në mënyrë që të jetë një avokat më bindëse. Ai hyri në laboratorin e biologjisë molekulare në USC dhe filluan të mësojnë metodat e biologjisë moderne nën drejtimin e Nickolas Chelyapov (shkencetar tani kryesor në laborator vet Adleman's).

Kjo ishte një periudhë të mësimit intensiv për Adleman vet e të cilit më parë në biologji shikime ishte nënshtruar një transformim të rëndësishëm. Ai shpjegon pse:

Biologjia ishte tani studimin e informacionit të ruajtur në ADN - vargjet e katër letra: A, T, G dhe C Adenina baza, Timina, guanine dhe cytosine - dhe transformimet që i nënshtrohet informacion në qelizë. Nuk ishte matematikë këtu!

Ai filloi leximin e tekstit klasik Biologjia molekulare e Gene, bashkë-autor nga James D. Watson (shih) i Watson-Crick famë. Adleman gjallërisht rrëfen kohën kur ai studioi përshkrimin e një enzimë në vend të veçantë:

Vonë një mbrëmje, ndërsa e shtrirë në krevat lexim tekstin Watson, unë erdhi një përshkrim të polymerase ADN-së. Ky është mbreti i enzimeve - krijues i jetës. Nën kushte të përshtatshme, duke marrë parasysh një fije floku e ADN-së, polymerase ADN prodhon një të dytë "Watson-Crick" fillesë plotësuese, në të cilën çdo C është zëvendësuar nga një G, çdo G nga C, çdo Një nga një T dhe çdo T nga një Një . Për shembull, duke pasur parasysh një molekulë me CATGTC rend, polymerase ADN do të prodhojnë një molekulë e re me GTACAG rend. Polymerase mundëson ADN për të riprodhuar, e cila nga ana e lejon për të riprodhuar qelizat dhe në fund të fundit ju lejon për të riprodhuar. Për një reduksioniste rreptë, replikimin e ADN-së nga polymerase ADN është ajo që jeta është e të gjithë rreth.

Ai vazhdon:

Polymerase ADN është një nanomachine amazing pak, një molekulë të vetme që "HOPS" mbi një fije floku e ADN-së dhe slides përgjatë tij, "leximi" çdo bazë ai kalon dhe "të shkruar" e saj plotësues mbi një, fillesë të re ADN-në rritje.

Ishte momenti Adleman të Epiphany:

Ndërsa ka gënjyer admiring këtë enzimë amazing, unë u goditur nga ngjashmëria e saj për diçka të përshkruara në 1936 nga Alan Turing, matematikan i njohur britanik.

Në të vërtetë, Adleman ishte duke menduar për makinë "Turing".

Një version të makinës së tij përbëhej nga një palë e kaseta dhe një mekanizëm të quajtur një kontroll të fundme, e cila zhvendos përgjatë input "kasetë leximit të dhënave, ndërsa në të njëjtën kohë duke lëvizur përgjatë output" "kasetë lexim dhe shkrim të dhëna të tjera. Kontrolli i caktuar ishte programueshëm me udhëzime shumë të thjeshtë, dhe një lehtësi mund të shkruaj një program që do të lexoj një varg të A, T, C dhe G në kasetë të ngarkuara dhe shkruani Watson-Crick string plotësuese në kasetë prodhimit. Ngjashmëri me polymerase ADN mund mezi kanë qenë më të dukshme.

Edhe më shumë është e vërtetë:

Por atje ishte një pjesë e rëndësishme e informacionit që e bëri këtë ngjashmëri me të vërtetë i mrekullueshëm: kompjuter Turing e lodër kishte kthyer të jetë universal - të thjeshta siç ishte, ajo mund të jetë i programuar për të llogaritur çdo gjë që ishte llogaritshëm në të gjitha. (Ky nocion është në thelb përmbajtja e mirë-njohur "Kisha 's teza".) Me fjalë të tjera, një program mund të Turing një makinë për të prodhuar Watson-strings Crick plotësuese, numrat faktor, luajnë shah dhe kështu me radhë.

Adleman vështirë mund të përmbajë eksitim e tij:

Kjo realizimin shkaktuar mua për t'u ulur në shtrat dhe vërejtje për gruan time, Lori, "Jeez, këto gjëra mund të llogaritin." Unë nuk fle pjesën tjetër të natës, duke u përpjekur që të gjej një mënyrë për të marrë ADN-së për të zgjidhur problemet.

Ai lehtë vendosi të bëjë një kompjuter ADN të ngjashme me një makinë Turing zëvendësuar me një enzimë kontrollit fundme. Një dekadë më herët, hulumtuesit IBM H. Charles Bennet dhe Rolf Landauer kishte sugjeruar ide në thelb të ngjashme (shih), por nuk kishte paqartësi në lidhje me ekzistencën e enzimeve që nuk prodhohet vetëm Watson-Crick plotëson, por ishin në gjendje për të kryer funksionet e tjera matematike si. Adleman kërkuar kompjuterin e tij ADN-së për të kryer diçka të paktën po aq interesante sa duke luajtur shah. Për këtë qëllim, ai filloi të mësuarit mjetet themelore të kimisë ADN si polymerases, ligases, electrophoresis xhel, etj Sinteza e ADN-se ADN-komercial, bërë me porosi të kërkesave të veçanta, u dispozicion ishte më se e dobishme për qëllimet e tij.

Tani është e mundur për të shkruar një sekuence ADN-ja në një copë letre dhe e dërgojnë atë në një ndërtesë komerciale sintezë dhe në disa ditë të marrë një epruvetë përmban përafërsisht molekula e ADN-së, të gjithë (ose atleast shumica) me të cilat kanë përshkruar rend. ... Molekulave janë dorëzuar të thatë në një kanal të vogël dhe të duket si një të vogël, gungë e bardhë, jokristalor.

Teorikisht, vetëm dy gjëra janë të nevojshme për të ndërtuar një kompjuter i aftë për informatikë asgjë llogaritshëm - një metodë me të cilën informatat e ka ruajtur dhe operacionet e thjeshta të cilat veproi në të. ADN-ja vetë është një depo për informacion (ai përmban propozimin 'e jetës'!), Kurse enzima si polymerases ishin përdorur për të vepruar në këtë informacion. Adleman e dinte se ai kishte të mjaftueshme për të ndërtuar një kompjuter universal.

Gjë shumë e ardhshëm ai kishte të bënte ishte të zgjidhni një problem që kompjuteri i tij ADN-së do të jetë në gjendje të zgjidhte. Adleman vendosur mbi rrugën e Hamiltonit Problem.

... dhënë një grafik me cepat drejtuar dhe një kulm caktuar fillimin dhe kulm fund, dikush thotë se është një rrugë e Hamiltonit nëse dhe vetëm nëse atje është një rrugë që fillon në kulm fillim, përfundon në kulm fund dhe kalon nëpër çdo kulm mbetur saktësisht një herë . Rruga e Hamiltonit Problemi është që të vendosë për ndonjë grafik dhënë me fillim dhe fund vertices përcaktuar nëse një rrugë e Hamiltonit ekziston apo jo.

Edhe pse rruga e Hamiltonit Problemi është studiuar gjerësisht, një algoritmi efikas për të zgjidhur është akoma te dalin. Ajo u shfaq gjatë 1970 në fillim që nuk ka algoritmi efikas për problemin është aspak e mundur (provuar se është ende një problem i hapur!). Në fakt, ajo i takon një klasë më të gjerë të problemeve të njohur si "NP-të plotë" probleme. Megjithatë, nuk janë algoritme të tilla si këto që megjithatë punës:

Duke pasur parasysh një grafik të drejtuar G me vertices n, duke tepe tepe fillim dhe në fund u v,

  1. Gjeneruar një set të shtigjeve të rastit në të gjithë grafiku.
  2. Hiq çdo rrugë që nuk fillojnë me u dhe do të përfundojë me v.
  3. Hiq çdo rrugë që nuk hyjnë pikërisht vertices n.
  4. Hiq çdo rrugë që nuk kalon përmes çdo kulm të paktën një herë.
  5. Nëse është vendosur jo-bosh, thonë "Po", përndryshe, thonë "Jo".


Edhe pse jo një e efektshme, kjo algorithm jep rezultate të sakta në mënyrë të arsyeshme me kusht shtigjet janë të krijuara rastësisht të mjaftueshme dhe përcakton si rezultat janë mjaft të mëdha. Ishte pikërisht kjo algoritmi që Adleman përdorur në llogaritje e parë e tij të ADN-së. Për Hamiltonit Problem e tij rruga e drejtë, ai zgjodhi grafikun në vijim drejtuar:


Në këtë grafik, fillimin dhe fundin vertices për rrugën e Hamiltonit janë përkatësisht 0 dhe 6. Adleman caktuar e parë që një ADN sekuencë të rastit për çdo kulm dhe buzë në grafik (sekuenca janë të njohur si oligonucleotides). Sepse çdo sekuence ADN-ja ka Watson tij plotësojnë Crick, çdo kulm është e lidhur me rend e vet plotësues. Pasi encodings janë vendosur në vend, sekuencat e ADN plotësuese për vertices dhe sekuenca për edges ishin sintetizuar. Procedurat e tjera janë më të mira të përshkruara nga Adleman veten:

Kam marrë një majë (rreth 10 14 molekulave) e secilit sekuencat e ndryshme dhe i vuri në një provëz përbashkët. Për të filluar llogaritje, unë thjesht shtuar ujit - plus ligase, kripë dhe një përbërës të disa të tjera për të përafërt kushtet brenda një qelizë. Krejtësisht vetëm rreth një e pesėdhjetedytė tė një lugë çaji të zgjidhje është përdorur. Brenda rreth një të dytë, kam pasur përgjigje të problemit rrugën e Hamiltonit në duart e mia.

Adleman kishte të atëhershëm të kryer një eksperiment shumë i lodhshëm me të cilin ai e kishte për të pastruar rreth 100 trillion molekulat e koduara-se jo shtigjet e Hamiltonit. Fakti se ai realizohet algorithm të përshkruara më sipër do të thotë se çdo ADN-ja e mbetur në epruvetë, pas çdo hapat e mësipërm u kryen duhet detyrimisht shifroj rrugën e dëshiruar e Hamiltonit. Në fund, ai mori Adleman shtatë ditësh në laboratorin e biologjisë molekulare për kryerjen e parë e llogaritjes botë ADN-së.

Adleman njoftoi zbulimin e tij të shkëlqyer në çështjen nëntor 1994 e Shkencës (shih) dhe tani ai është përshëndetur me të drejtë si babai "i llogaritje ADN. Një nga fushat më emocionuese në punën kërkimore shkencore bashkëkohore, llogaritje molekulare ka dëshmuar disa përparime të shquar në vitet e ardhshme eksperimentin Adleman së. Në vitin 1995, Richard J. Lipton në Universitetin Princeton propozuar (shih) një zgjidhje të ADN-së për të njohur një 'problem NP-të plotë - të ashtu-quajtur "të kënaqur" Problemi (SAT). Në vitin 2002, një ekip i hulumtimit të udhëhequr nga Ehud Shapiro në Institutin e Shkencave Weizmann në Rehovet, Izrael shpikur një makinë molekulare informatikë i përbërë nga enzimat dhe molekulave ADN-së të cilat mund të kryejnë 330 trillion operacione për sekondë, më shumë se 100.000 herë shpejtësinë e kompjuterit shpejtë . Brenda muajve, të njëjtën përmirësuar në ekip model e tyre të mëparshme me një input në të cilën ADN është edhe burim i karburantit për makinën (shih). Libri Ginis i Rekordeve njohur kompjuter si 'aparat të vogël informatikë biologjike' ndërtuar ndonjëherë.

Pajisjeve të tilla informatikë ADN-së kanë implikime revolucionare në fushën farmaceutike dhe bio. Shkencëtarët parashikojnë një të ardhme ku kompjuterat e vogël ADN-së do të jetë në gjendje të monitorojnë edhe tona-po dhe lirimi drogës drejtën për riparimin e indeve të dëmtuara. Shapiro thotë:

Bio Autonome-kompjutera molekulare mund të jetë në gjendje të punojnë si 'mjekët në një qelizë', që vepron që jetojnë brenda qelizave dhe ndjerë anomalive në të presë ... Consulting programuara njohuri e tyre mjekësore, kompjuterët mund të përgjigjet për anomali nga synthesizing dhe lëshimin e drogës.

David Hawksett, gjyqtari shkenca në Rekordeve Botërore Guinness, e vë atë me vend:

Kjo është një zonë e kërkimeve që lë shkrimtarëve science fiction luftojnë për të mbajtur lart.

Ky mjek-in-a-vizion qelizë për llogaritje molekular është vetëm një nga shumë të tjerë po ndiqen energjikisht nga shkencëtarët të cilët janë tani pishtarmbajtësit e shkencës të ri 'molekulare "i cili tenton të depërtojnë thellë në misteret fshehur e jetës. Kjo është me të vërtetë mbresëlënëse se martesa të ndryshëm me sa duket ende po aq prodhimtar fushat e biologjisë dhe matematikës ka nxitur një ndërmarrje të tillë. Jo më pak frymëzues, në këtë moshë të specializimit të ashpra, është fakti se ajo ishte një matematikan i cili filloi të gjithë. Ndoshta një ditë ne mund të jap të drejtë vizionit Adleman's:

Në gjysmë-shekulli, biologji dhe shkencat kompjuterike kanë lulėzuar, dhe mund të ketë pak dyshim se ata do të jenë qendror për përparimin tonë shkencor dhe ekonomik në mijëvjeçarin e ri. Por, biologji dhe shkencat kompjuterike - jeta dhe llogaritje - janë të lidhura. Unë jam i bindur se në zbulimet e ndërfaqes së tyre të madhe presin ata që kërkojnë ato.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland