Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

John Frank Adams

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

5 Nov 1930

Woolwich, London, England

7 Jan 1989

Near Brampton, Huntingdonshire, England

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Frank Adams 's nëna ishte Zhan Maria Baines, një biolog, dhe babai i tij ishte Frank William Adams, një inxhinier civil. Ai ishte më i madh i prindërve të tij dy fëmijë, ka një vëlla i ri. Familje ishte evakuuar nga Londra gjatë Luftës së Dytë Botërore e cila disi e ndërpreu arsimimin e tij e hershme. Si rrjedhojë ai ndoqi shkollën në një numër vendesh, por shkollimin e tij ishte kryesisht në Shkollën Bedford. Nga koha e shkollimit të tij ishte përfunduar Lufta e Dytë Botërore kishte mbaruar, por Britania ende kishte shërbimit kombëtar dhe të gjithë të rinj u kërkohet që të shërbejë për dy vjet. Adams ka shërbyer në Royal Inxhinierët gjatë 1948 dhe 1949 para fillimit të edukimit të tij në universitet.

Adams hyrë në Trinity College, Cambridge, në vitin 1949 për të studiuar matematikë. Ai mori Pjesa II Tripos matematike në 1951, dhe pjesa III në vitin e ardhshëm. Pas marrjes shkallën e tij të parë ai ka filluar punën diplomuar në Kembrixh me Besicovitch në teorinë masë gjeometrike. Ai u martua me Grace Rhoda Karti në vitin 1953. James shkruan në:

Menjëherë pas martesës së tyre ajo u bë ministër në kishë me xhemat. Ata kishin një djalë dhe tre vajza (e adoptuar). Jeta familjare ishte shumë e rëndësishme për Adams, edhe pse ai e preferuar për ta mbajtur atë të veçantë nga jeta e tij profesionale. Familjes përdorur për të bërë shumë gjëra bashkë, sidomos ra-duke ecur në Liqenin e Qarkut.

Ai u ndryshua mbikëqyrësit dhe filloi të punojë në topologji algjebrike me Shaun Wylie. Megjithatë, ai ishte më fort i ndikuar nga Henry Whitehead, i cili udhëhoqi shkollë shquar britanik i topologji algjebrike. Kjo ndodhi gjatë vitit 1954 që Adams kaloi si një lektor i ri në Universitetin e Oksfordit. Ai fitoi një të Bursës në Trinity College, Cambridge, me tezën e doktoraturës në sekuenca fantazme Në sekuenca Special të Vetë-Pengon Invariants që ai paraqiti në vitin 1955. Ai u kthye në Kembrixh në vitin 1956 për të marrë deri Fellowship dhe gjatë kësaj periudhe ai zhvilloi sekuencën fantazme e cila sot quhet "sekuencë fantazme Adams".

Adams fitoi një Bursave Commonwealth i cili ia ka mundësuar të vizitojë Çikago si një ndihmës hulumtuese në 1957-58. Ndërsa në Shtetet e Bashkuara ai vizitoi gjithashtu Princeton. Adams tha:

... Kam parasysh përparimin e kërkimeve në Amerikë tim si më të suksesshëm. ... Me fat të mirë, për më tepër, metodat e mia të reja është mjaft i fuqishëm për t'iu përgjigjur një prej problemeve të klasike e subjektit tim, se propozuar nga H Hopf 1935.

Supozoj se Adams zgjidhet ishte supozimi i famshëm për ekzistencën e H-strukturave në sfera.

Në kthimit të tij nga Shtetet e Bashkuara, ai u bë një Ligjërues në Trinity College Hall Kembrixh. Puna e tij u kthye në drejtim të K-teori, teoria e përgjithësuar cohomology në bundles vektoriale. Duke përdorur këtë teori ai zgjidhet një tjetër supozim i rëndësishëm, ky është një rreth fushat vektoriale në sfera.

Pasi kaloi koha më tej në Princeton, Adams mori një post në Manchester si një Reader në vitin 1962, duke u emëruar në Newman 's karrige kur ka dalë në pension në vitin 1964. Në këtë kohë ai u bë profesor Fielden. Ai vazhdoi të prodhojnë punë e thellë të shquara dhe origjinalitet, dhe gjatë viteve të tij të para në Mançester ai shkroi një seri të dokumenteve Në grupet J (X), të cilat ishin shume me ndikim në teori homotopy.

Në vitin 1964 Adams u zgjodh anëtar i Shoqërisë Mbretërore. Në James says:

Ajo ishte në vitin 1965, megjithatë, se ai pësoi sulmin e parë të një sëmundje psikiatrike, si rezultat i të cilit ai ishte në pushim i sëmurë për disa muaj. Ai ishte sjellë nga sa duket në merak të shkaktuara nga përgjegjësitë e tij si kreu i departamentit të ...

Në vitin 1970 Adams sukses Hodge si Lowndean Profesor i Astronomisë dhe Gjeometri në Kembrixh, dhe në këtë kohë ai u kthye në Trinity College. Hulumtimi i tij vazhdoi të jetë me rëndësi themelore në teorinë e klasifikuar homotopy e hapësirave të grupeve topological, H fundme-hapësirat dhe teori equivariant homotopy. Rreth kësaj kohe, përveç letrave të tij kërkimin shkencor, ai filloi të publikojë punën shpjegues, që rezultojnë nga disa kurse leksion. Këto libra janë të një rëndësie të madhe, dhe përfshijnë teori qëndrueshme homotopy (1964), Ligjeratat mbi grupet e gënjej (1969), topologji algjebrike: udhëzues të studentit (1972), teoria e qëndrueshme homotopy dhe homology e pergjithshme (1974), Localisation dhe përfundimin (1975) dhe loop hapësira Infinit (1978). Le të thonë pak për këto vepra.

Stabile teori homotopy (1964) është një libër i shkurtër 74 faqe që është i bazuar në gjashtë Adams dha leksione në Universitetin e Kalifornisë në Berkeley në vitin 1961. Leksione mbi grupet e gënjej (1969) është përshkruar nga NR Wallach si vijon:

Ky libër mbulon në mënyrë të ngjeshur strukturën gjobë dhe teoria përfaqësimin e grupeve të gënjej kompakt, me theks të veçantë në grupet klasike. Ekspozitë e librit ka për qëllim që lexuesi ka një kuptim të topologji algjebrike dhe do të donte për të kuptuar aspektet e teorinë e grupeve të gënjej kompakt që janë relevante për topologji algjebrike. Libri i përmbush synimet e saj admirably dhe duhet të jetë një referencë e dobishme për çdo matematikan i cili do të doja të mësuar rezultatet themelore mbi grupet gënjej kompakt.

Topologji algjebrike: udhëzues të studentit (1972) është mjaft e pazakontë. Ajo është në dy pjesë, e parë përmban një përshkrim të temave që Adams menduar thelbësore për çdo matematikani rinj të interesuar në topologji algjebrike. Ajo lidhje me një shumëllojshmëri të gjerë të teksteve me Adams treguar një temë që e trajton në mënyrën se si ai e konsideron më të mirë. Pjesa e dytë përmban disa fragmente nga letrat e famshme në topologji algjebrike së bashku me vëzhgimin e teori cohomology përgjithësuar dhe cobordism kompleks shkruar nga Adams. Teoria qëndrueshme homotopy dhe homology e pergjithshme (1974) përbëhet nga tre kurse leksion, një në algjebër e operacioneve të qëndrueshme në kompleks cobordism dorëzuar në vitin 1967, të dytë në teorinë komplekse cobordism dorëzuar në vitin 1970, dhe e treta në homotopy qëndrueshme dhe teoritë e pergjithshme homology dorëzuar në vitin 1971.

Stewart B Priddy, rishikimin e hapësirave lak Infinit (1978), shkruan:

Gjatë viteve të fundit, topologists të ndryshme kanë qenë dëgjuar të ankohen në lidhje me natyrën e gjata dhe teknike të hapësirës teori loop pafund. Edhe në qoftë se një i dyshuar se disa nga këto detractors nuk kishte ardhur për të mbërthen me problemet e përfshirë, kishte ende një nevojë e pamohueshme për një paraqitje kompakte dhe mesatarisht elementare të subjektit dhe për letërsinë aktuale. Libri Adams 'plotëson këtë nevojë bukur dhe kjo mund të rekomandohet për këdo që kërkon një pasqyrë të konsiderueshme të temave kryesore.

Siç është evidente nga kurset e ligjërimit që Adams, publikohet, leksionet e tij ishin të përgatitur mirë, por zakonisht vështirë. Ai një herë mori një letër nga një vit më klasë të dytë universitare duke thënë:

Klasës dëshiron të informuar profesor Adams se ka mbetur pas.

Ai u përgjigj:

Në çdo rast kam bërë algjebër e jashtme, edhe në qoftë se vitin e dytë nuk kanë.

Në James përshkruan qëndrimin e tij për studentët e kërkimit dhe të hulumtimit:

Adams ishte një mësues frikë-frymëzuese që pritet një marrëveshje e madhe e studentëve të tij kërkimore dhe kritika të cilit e punës të cilat nuk i lë përshtypje atë mund të jetë des. Për ata që janë stimuluar dhe jo frikësuar nga ky trajtim, ai ishte bujar me ndihmën e tij. Instinkt konkurruese në Adams ishte zhvilluar shumë, për shembull, në qëndrimin e tij për hulumtim. Prioritet i zbulimit rëndësi një marrëveshje të madhe për atë dhe ai ishte i njohur për të argumentojnë jo vetëm pyetje të tilla si për ditë, por si në kohën e ditës. Në një temë ku 'tregojnë dhe them' është zakon ai ishte jashtëzakonisht i fshehtë për kërkime në progres.

Adams ka marrë shumë çmime për punën e tij. Midis tyre ishte Medaljen Silvester i Shoqërisë Mbretërore të Londrës që ishte dhënë atij në 1982:

... në njohjen e zgjidhjes së tij e disa probleme të pazgjidhura të topologji algjebrike dhe të metodave ai shpiku për këtë qëllim të cilat kanë provuar të rëndësisë së parë në teorinë e atë lëndë.

Mathematical Society në Londër i dha atij Çmimin Berwick vogël e tyre në 1963, dhe të lartë të tyre Whitehead Çmimin në vitin 1974. Ai u zgjodh për të Akademisë Kombëtare të Shkencave (Shtetet e Bashkuara) në vitin 1985 dhe Akademinë Mbretërore Daneze e Shkencave në vitin 1988.

Shëndetin e tij ka vazhduar të shkaktojë atij probleme me një sëmundje psikiatrike në vitin 1986. Ndoshta shëndetin e tij kanë kontribuar në vdekjen e tij që ai vendosi të shkojë në Londër, pavarësisht nga ndjenja e sëmurë, në një festë për të daljes në pension të një shoku. Ai u vra në një aksident me makinë vetëm disa kilometra nga shtëpia e tij në udhëtimin e kthimit. Ai kishte me sa duket gjithmonë ka pasur një reputacion si një shofer makine. Sipas:

Ai kope makina me aftësi të shquar, por në një stil që la një përshtypje të qëndrueshme në udhëtarët e tij.

Së fundi kemi parasysh se shtatë vjet pas Adams vdiq një tjetër libër u botua bazuar në kurset e tij e ligjërimit. Kjo është Ligjeratat mbi grupet Gënjeshtra të jashtëzakonshme të botuar në vitin 1996. Libri është i bazuar në leksione të cilat Adams dha në Kembrixh të cilën ai konsiderohet të jetë vazhdim të Ligjeratat librin e tij mbi grupet e gënjej (1969).

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland