Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

John Couch Adams

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

5 June 1819

Lidcott, near Launceston, Cornwall, England

21 Jan 1892

Cambridge, Cambridgeshire, England

Prezantimi Wikipedia
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

John Couch Adams 's prindërit ishin Tabitha Knill Grylls dhe Thomas Adams. Ishte një familje e varfër me Thomas qenë një bujk qiramarrës ndërsa Tabitha gjithashtu vinte nga një familje bujqësore. Thomas dhe Tabitha farmed pranë Launceston, Cornwall, dhe ajo ishte në fermë Lidcott se Gjoni, i madh nga prindërit e tij shtatë fëmijë, ka lindur. John Couch Adams u emërua pas dajën e nënës së tij, John Couch. Kjo është veçanërisht i përshtatshëm se ky duhet të jetë rast që John Couch siguruar disa arsimit për Tabitha që trashëgoi bibliotekën e tij i cili përfshinte një sërë librash e astronomisë. Ishte kjo bibliotekë, veçanërisht libra astronomi në të, të cilat qëlluan interes Gjoni si ai u rrit. Hutchins shkruan:

Adams u solli deri në një familje të ngushtë Wesleyan dhe kishte vesh mirë e nënës së tij dhe dashurinë e muzikës.

John ndoqi shkollën aty pranë në fshatin Laneast, ku ai ka studiuar greqisht dhe algjebër, derisa ai ishte dymbëdhjetë vjeç kur ai shkoi në një shkollë private në Devonport drejtuar nga kushëriri i tij John Couch Revd Grylls. Ai mori pjesë gjithashtu në shkollat Saltash dhe Landulph. Në shkollë Devonport ai vazhdoi studimet e tij klasike, treguan aftësinë e madhe matematikore dhe u bë i njohur për aftësitë e tij të konsiderueshme për llogaritje të sakta numerike. Ishte gjatë kësaj periudhe që ai u bë i parë i interesuar në astronomi dhe në 1835, ndërsa në Landulph, ai vërejti Halley 's kometë. Ai ka punuar në dukje se një si unazë eklipsit të Diellit do të jetë i dukshëm në Lidcot në 1836, dhe ai ishte atje për të bërë vëzhgime. Aftësitë e tij matematikore janë, megjithatë, vetë-mësohet sepse ai mësuar pak temë në shkollë. Ai do të shkojë në Institutin Mekanikë Devonport ku ai dukej deri artikuj në matematikë dhe astronomi.

Adams u arsimuar në Kolegjin St John's, Cambridge por kjo u bë e mundur vetëm nga një numër i rrethanave të rastit. Nëna e tij mori një trashëgimi të vogël në 1836, Adams fituar paratë si një mësues privat në 1837, dhe pastaj ai fitoi një bursë në Kolegjin St John's. Këto burime të parave bërë një arsim universitar për atë të jetë e mundur, por të vështirë financiare. Ai filloi kursin e tij të studimeve të matematikës në tetor 1839 dhe u diplomua si Lartë grindavec (renditet i lartë i klasit të parë) katër vite më vonë që, në vend të jashtëzakonshme, fitoi çmimin e parë në testamentin e greke çdo vit. Në provimet Tripos matematike te 1843 ai është thënë se janë dhënë dy notave të grindavec dytë që, në qoftë se e vërtetë, është një arritje e pabesueshme. Gjithashtu në 1843 ai u bë i parë Prizeman Smith dhe ai u bë anëtar i Kolegjin St John's. Ai nuk ka shpenzuar të gjithë kohën e tij për hulumtim, megjithatë, sepse ai tutored studentë në mënyrë që ai mund të fitojnë të holla për të dërguar në shtëpi për të ndihmuar me arsim të vëllait të tij. Ne duhet të vini re se të tre vëllezërit e tij, Thomas Adams u bë një misionar, Xhorxh Adams u bë një bujk, ndërsa Grylls William Adams u bë profesor i filozofisë natyrore dhe astronomi në King's College, Londër, dhe u zgjodh anëtar i Shoqërisë Mbretërore.

Më 3 korrik 1841, ndërkohë që ende një universitare, Adams bërë një notë që ai kishte vendosur për të hetuar:

... parregullsitë e levizjes Urani ... në mënyrë që të gjeni nëse ata mund t'i atribuohet veprimit të një planeti përtej të pazbuluara.

Në shtator 1845 Adams dha informata të sakta për pozitën e planetit të ri për James Challis, drejtor i Observatorit Kembrixh. Challis Adams dha një letër rekomandimi për të ajrosur, astronom Royal
në Greenwich. Adams dy herë quajtur në Greenwich gjatë tetor u përpjekur për të parë ajrosur, por ai nuk kishte bërë një takim dhe ka qenë i pasuksesshëm. Ai ka lënë të dhënave duke i dhënë pozitën e tij parashikoi që mori i ajrosur dhe i dërgoi një letër Adams me atë që ai e konsideron një pyetje jetike. Adams mendonin se i ajrosur 's pyetje ishte i parëndësishëm dhe kështu nuk u përgjigjen. Veprim nuk ishte marrë nga Observatori Kembrixh. Sampson shkruan:

Adams tha askush, as nuk Challis, as nuk i ajrosur.

Glaisher, në, njofton se Adams tha se ai pritet i ajrosur do të ketë:

... komunikohen rezultatet e mia ndër korrespondentët e tij.

Glaisher përfundon:

Si profesor në Universitetin [Challis] nuk duhet të lejohet një i ri i lartë grindavec, me modesti apo druajtje apo papërvojë, të bëni padrejtësi të tilla për veten.

Në nëntor 1845 Adams u zgjodh anëtar i Royal Astronomical Society, dhe jo mbi fuqinë e parashikimet e tij për planet e reja që mbeti e panjohur, por më tepër për Elementet e tij në letër të Faye kometë në të cilat, Challis raportuar:

... [Adams] sugjeron se kometë mund, ndoshta jo, kanë qenë duke lëvizur gjatë në orbitë e tij të tashme, dhe se, si në rastin e kometë e 1770, ne jemi borxh për veprimin e Jupiterit të shfaqurit e tij të tashme.

Urbain Le Verrier 's parashikim u botua në qershor 1846, ndërsa parashikim Adams ishte ende i njohur vetëm për Challis dhe i ajrosur. Pavarësisht nga ky parashikim duke botuar afër me atë të Adams, ai ende nuk ka bërë kërkesë në lidhje me përparësi të tij. Cuditerisht, ajrosur ka shkruajtur Le Verrier me të njëjtën pyetje ai kishte paraqitur të Adams, por ende nuk e përmend parashikim Adams '(në fakt emri Adams' nuk u përmend). Ishte Le Verrier 's parashikim që çoi në zbulimin e Neptun më 23 shtator 1846 nga Galle në Observatori Berlinit.

Hutchins shkruan në:

Adams u lionized në Universitetin e tij, duke e perceptuar si mendjen më të përfytyruar anglisht matematikore dhe fuqia e llogaritjes që Newton. Ai folur kurrë një fjalë kundër Challis apo i ajrosur, dhe se heshtja dhe natyrën e tij genial dashur atë për shumë.

Royal Astronomical Society ishte në një pozitë të vështirë mbi Adams dhe Le Verrier. Në mbledhjen e tij më 14 nëntor 1846, si dhe nga komunikimi i ajrosur dhe Challis shpjeguar veprimet e tyre në lidhje me parashikimin e Adams ', një letër nga Adams ishin lexuar të drejtë Shpjegimi i vërejtur parregullsi në lëvizje të Urani. Sampson shkruan në:

Nuk është një frazë të ankesës, hidhërim, ose keqardhje. Nuk është e vështirë një fjalë personale në të gjitha. përveç një pasazh bujar pranuar gjithë lavdinë Le Verrier.

Adams mori pjesë në takim personalisht dhe thuhet të ketë:

... u soll si një djalë bashful.

Gazeta e tij është botuar në janar 1847. Megjithatë pas kësaj Royal Astronomical Society zhytur vetë në pyetjen e pamundur se kush duhet të marrë Medaljen e artë të tyre. Rregullat e tyre lejohet vetëm një medalje të dhënë aq shumë argumente, pasi nuk ka marrë një medalje ari për zbulimin e të Neptuni. Adams ishte, megjithatë, i dha Medaljen e artë në 1866 për punën e tij në perigje hënor dhe përshpejtimin.

Në shoqëri 1852 Adamit në Kolegjin St John's përfundoi kështu ai u bë në mënyrë efektive i papunë edhe pse ai vazhdoi kërkimin e tij. Megjithatë në shkurt 1853 ai u zgjodh për një shoqëri në Pembroke College, Cambridge, dhe rifilloi mësimi. Ai ishte për të mbajtur këtë Fellowship, përveç në poste të tjera, deri në vdekjen e tij. Regius Adams u bë Profesor i matematikës në St Andrews në tetor 1857. Kjo ishte një mbajtje të shkurtër për karrige, mars 1859, ai pati sukses Pallua si Lowndean Profesor i Astronomisë dhe Gjeometri në Kembrixh dhe mbajtur postin për mbi 32 vjet. Ai u bë drejtor i Observatorit Kembrixhit në 1861, por në vend të negociuar kushtet e pazakontë për emërimin e tij. Observatori i dobët dhe është financuar Challis ishin përpjekur shumë për të siguruar mbështetje për të. Përfundimisht, në dhjetor 1858, Challis rregulluar me Sheepshanks Anne që ajo të bëjnë një donacion në kujtim të vëllait të saj. Challis dhe Stokes afrua Adams për të marrë në udhëheqje në vend të Challis të cilët dëshirojnë të lënë postin. Adams ishte i interesuar në punën e teorik, jo në vëzhgues, kështu që ai bëri në kushtet që ai nuk do të duhet të vëzhgojë apo të dhëna proces. Ai mund të japë dorëheqjen në qoftë se ai gjetur pozicionin që punojnë në ndonjë mënyrë ndërhyri me hulumtimet e tij. E gjithë kjo ishte e mundur që nga dhurim Sheepshanks të aktivizuara një ndihmës i lartë për të punësuar për të ndërmarrë punë vëzhgimor.

Në tetor 1862 u takua me Elizabet Adams Brus, nga Dublini, i cili ishte një mik i gruas Stokes. Ata u takuan sërish në dhjetor kur Adams shkoi në Irlandë për të ofruar funksion të lartë asistent Andrew Graham, drejtor i observatori Markree. Martesë Adams propozuar të Elizabeth dhe ata u martuan më 2 maj 1863.

Adams-së ka dhënë një kontribut shumë të tjera për astronomi, sidomos studimet e tij të meteor Leonid dush. Ai parashikoi në 1864 drejt meteor dush se do të ndodhë në nëntor 1866. Llogaritja orbitë ishte një detyrë tejet e vështirë që efekti i perturbations planetare është dashur të merret parasysh. Në mars 1867 ai tregoi se orbitën e meteor dush ishte shumë i ngjashëm me atë e kometë Tempel-së. Ai ishte në gjendje të saktë konkluzionin se meteor dush ishte e lidhur me atë kometë. Newall shkruan në:

Dhe kështu u krijua lidhje të ngushtë midis kometat dhe meteorë.

Adams shpenzuar shumë përpjekje për problemin kompleks të një përshkrim të levizjes Moon, duke i dhënë një teori e cila ishte më e saktë se ajo e Laplace. Ai e nisi këtë punë në 1851 kur të zgjidhet si President i Shoqërisë Royal Astronomical dhe ai paraqiti një letër të Shoqërisë Mbretërore në 1853, në të cilën ai tregoi se e kishte lënë jashtë Laplace termat nga ekuacionet e tij të cilat nuk janë të papërfillshme. Korrigjimet e tij për të Laplace 's punë përgjysmuar mospërputhje ndërmjet orbita e vërejtura dhe parashikoi një. Gabim është i njohur tani që të jetë për shkak të drag jonormale e hënës në Tokë i cili është ngadalësuar rrotullimit të Tokës. Kjo është e drejtë të thuhet se në frëngjisht nuk ishin të kënaqur të shoh Laplace Adams korrektuese, veçanërisht pasi që ata kishin reaguar me zemërim një vjet më parë, kur e panë atë si përpjekje për të heq nga Le Verrier 's lavdi.

Adams gjithashtu studioi magnetizëm tokësore, i vendosur kosntanta Gaussian magnetike në çdo pikë të tokës dhe hartat e prodhuara me linjat kontur i variacionit magnetik të barabarta të cilat ishin botuar pas vdekjes së tij. Ai dha gjithashtu tavolinat e pozicioneve të hënave të Jupiterit, shpenzuar shumë kohë në një katalog i Njutonit 's gazetave, dhe llogaritet Ojler' s konstante në 236 vende dhjetore. Në të gjitha ai shkroi rreth 50 dokumente, nga të cilët njëmbëdhjetë qenë në matematikë të pastër, por ishte pasioni i tij për përsosjen e cila nuk lejoi që ai botuese shumë më tepër. Glaisher shkruan:

Për dyzet e pesë vjet [e tij të fuqishme] mendje ishte drejtuar vazhdimisht për hulumtimet matematikore të bëjnë kryesisht me astronominë [por për shkak të] dëshirë e tij prej natyre për përsosmëri [ai botoi pak].

Adams do të jetë më kujtohet, megjithatë, për rolin e tij si bashkë-zbulues të Neptuni. Ne kthim në këtë temë tani që diferenca midis rolin e tij në atë zbulimin dhe ajo e Le Verrier është më qartë kuptohet kur karakter Adams është studiuar. Një student shokët në Kembrixh mezi mend Adams dhe e përshkroi atë si:

Një burrë tepër i vogël, i cili ecte shpejt, dhe mbajti një shtresë venitur të gjelbër të errët.

Gjithmonë përpiktë, Adams ka një reputacion për ndërtimin pyetje matematikore për studentët e tij të cilat janë admiruar nga të gjithë për bukurinë e tyre (ndoshta me përjashtim të studentëve duke u ekzaminuar!). Ai ishte një njeri i mësuar të madh studimit të historisë, letërsisë, biologjisë dhe gjeologji. Ai kishte një interes të madh në politikë dhe kështu ai ishte i prekur nga luftës Franko-Prusiane që, sipas:

... ai zor se mund të punojë apo fle.

Ai kurrë nuk mburrej për arritjet e tij dhe në fakt ai nuk pranoi një kalorësi që iu ofrua atij në 1847. Ai e bëri, megjithatë, pranojnë diploma nderi nga Oxford, Dublin, Edinburgh, dhe Bolonjës. Ai u zgjodh për të Shoqërisë Mbretërore, Akademia e Shën Petersburg, dhe në Akademinë e Shkencave.

Pas zbulimit të Neptuni, Adams u takuan së pari në Oksford Le Verrier në qershor 1847. Sipas:

Ai folur asnjë ankesë, ai vuri asnjë pretendim për prioritet, Le Verrier nuk kishte admirues ngrohta.

Në 1868 Le Verrier u nderua me Medaljen e Artë e Royal Astronomical Society për teoritë e tij e Merkur, Venus, Toka dhe Marsi. Adams, si President i Shoqërisë, i dha adresën kur Le Verrier mori Medaljen e Artë përsëri në 1876 për teoritë e tij të Jupiteri, Saturni, Urani dhe Neptuni. Megjithatë, në këtë rast, Le Verrier ishte i sëmurë dhe nuk mund të marrë pjesë në person.

Interesat Adams 'jashtë shkencës janë përshkruar nga Hutchins:

Adams u martua për fat të mirë, thellësisht i devotshëm, dhe gëzonin vizitat e sociale, të ftuar shtëpi, zbavitëse, muzikë, vallëzim, partitë, shëtitjet e përditshme të gjata, hokej mbi bar, lojë me birila, dhe uist. Ai ndau interesat bashkëkohore në hipnozë dhe okult. Një bibliofil, kur nuk socializing në mbrëmje ai lexuar. Ai mori pjesë në mbledhjet javore të familjes, një ngrënie universitet klub, të paktën 1860-1889. Ai ishte shumë i përfshirë në kolegj dhe universitet të biznesit.

Në tetor 1889 u Adams seriozisht i sëmurë me një hemorragji të stomakut. Ai u shëruar, por sëmundja recurred dhe ky cikël përsëritet vetë disa herë deri në qershor 1891. Nga kjo kohë më ishte e qartë se nuk rimëkëmbjes do të ndodhte. Ai vdiq në Observatori Kembrixh.

Portret më lart është marrë kur ai ishte në St Andrews nga Adamson fotograf pionier Gjoni.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland