Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Ernst Abbe

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

23 Jan 1840

Eisenach, Grand Duchy of Saxe-Weimar-Eisenach (now in Germany)

14 Jan 1905

Jena, Germany

Prezantimi Wikipedia
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Ernst Abe babai s 'ka punuar si një flutur që e gjeti atë jashtëzakonisht e vështirë për të siguruar për familjen e tij. Kendall, shkrim në, e përshkruan fëmijërinë e Ernst-së:

Fëmijërinë e tij ishte një humbje, babai i tij ka punuar në këmbët e tij 16 orë çdo ditë pa pushimet për ushqim. Ernst, megjithatë, fitoi bursa dhe u ka ndihmuar përmes studimeve të tij nga punëdhënësi babait të tij.

Abe ka studiuar në Universitetin e Jena dhe Universitetin e Göttingen, duke marrë doktoratën e tij nga Göttingen në 1861 me një disertacion mbi termodinamikës. Në 1863 ai u bashkua me personelin mësimor në Universitetin e Jena dhe ai paraqiti letër Über die Gesetzmässigkeit in der Beobachtungsreihen Vertheilung bei për kualifikimin e tij të mësimdhënies.

MG Kendall, shih ose, shkruan:

OB Sheynin ka kërkuar kohët e fundit vëmendjen për një letër më të shquar nga Ernst Abe, të paraqitur në 1863, në të cilat Abe buron jo vetëm c shpërndarjes 2, por RL Anderson's (1942) shpërndarjen e korrelacionit serial koeficienti. ... Gazeta është një copë superbly kompetent të punës dhe ndoshta pritje më të shquar të studimeve më vonë e teorisë së shpërndarjes që ende nuk kanë ardhur në dritë.

Abe u emërua profesor të fizikës dhe matematikës në Jena dhe më 1870, në vitin 1878, ai u emërua drejtor i observator astronomik në Jena dhe observatori meteorologjike në Jena.

Megjithatë, Abe ishte kontaktuar nga Carl Zeiss në 1866 me probleme të ndryshme optike. Kjo kthyer vëmendjen e tij ndaj optikë dhe astronomi. Përveç në postet e tij universitare, Abe u bë drejtor i punëve kërkimore Zeiss optike në 1866.

Në 1868 ai shpiku sistemin apochromatic lente për mikroskop. Ky përparim i rëndësishëm eleminon si shtrembërim fillor dhe të mesëm ngjyra e microscopes.

Përparimet e tjera optike që Abe bërë të përfshijë një kuptim të qartë teorik e kufijve për zmadhim dhe zbulimi kusht sine Abe, siç quhet sot, e cila jep kushtet për një objektiv për të për të formuar një imazh të mprehtë, pa defekte kome dhe sferike lajthitje.

Ai gjithashtu ka bërë përmirësime praktike në hartimin mikroskop, duke përfshirë, në 1870, përdorimi i një kondensator të japë një ndriçim të lartë mundësuar edhe të fushës së parë. Carl Zeiss Fondacioni i përshkruan punën Abe e në këtë kohë si më poshtë:

Një vit pas fillimit prodhimin e mikroskop kompleksin Carl Zeiss, në 1873, Herr Abe lëshuar një dokument shkencor që përshkruan matematikë çojnë në përsosjen e kësaj shpikje të mrekullueshme. Për herë të parë në projektimin optike, shmangie, shpërbërje dhe gjendje kome janë përshkruar dhe kuptuar. Abe përshkroi procesin optike aq mirë që kjo letër është bërë themelet mbi të cilat shumë nga të kuptuarit tonë të shkencës optike qëndron sot. Si shpërblim për përpjekjet e tij Abe Carl Zeiss bërë një partner në biznes të tij tash vonë në 1876.

Duke u bërë i pasur përmes punës së tij optike dhe një partneritet me Zeiss, Abe ngritur dhe pajisur Carl Zeiss Fondacionit për kërkime në shkencat sociale dhe përmirësim në vitin 1891. Carl Zeiss Fondacioni i përshkruan ngritjen e saj si më poshtë:

Ky fondacion i krijuar një grup të ri si pronarët të Carl Zeiss. Pjesa më e madhe e mjeteve u deeded në Universitetin e Jena, Departamenti i Arsimit arriti të cilit interesat e universiteteve. Ky autoritet është i lidhur me një sërë statutet e hartuar nga vetë Abe, pasi kishte studiuar sociologjinë dhe ligjin për dy vjet. Bilanci i pasurisë është dhuruar për të punonjësve të Carl Zeiss.

Abe futur ndryshimet në marrëdhëniet industriale punon Zeiss optike në 1896 që zë sot e zakonshme, por ishin shumë vite para kohës së tyre. Këto përfshinin një orë 8 ditë pune, pushime të paguajë, të paguajë sëmurë dhe pensionet.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland